Stortinget - Møte onsdag den 12. mai 2010 kl. 10

Dato: 12.05.2010

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Henning Skumsvoll (FrP) [11:23:10]: «På E39 ved Flekkefjord har seks mennesker blitt trafikkdrept på ti år, jf. spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 9 for 2009–2010. Ulykkene er analysert, og det foreligger nå forslag til kort- og langsiktige tiltak. Denne korte strekningen er den mest ulykkesbelagte strekning på E39 gjennom Vest-Agder og trenger permanente tiltak.

Vil statsråden på grunnlag av denne rapporten ta en avgjørelse på at midtskiller blir bygget på ulykkesstrekningen på E39 ved Flekkefjord, slik at flere dødsulykker blir unngått i framtiden?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:23:52]: Det har vore to alvorlege ulykker på E39 ved Flekkefjord dei siste åra. I begge ulykkene var det tre omkomne. Den fyrste ulykka involverte tre ungdommar på veg mot Flekkefjord. Bilen køyrde ut på venstre side like før påkøyringa frå Flekkefjord mot aust og trefte m.a. jordskråninga. Den andre ulykka skjedde i fjor haust i samband med ei forbikøyring på veg mot aust. Gjennomsnittleg trafikk på denne delen av E39 er om lag 7 000 køyretøy i døgnet, med om lag 20 pst. tungtrafikk.

Med erfaring frå ein gjennomgang Statens vegvesen har gjort etter den siste dødsulykka på E39 ved Flekkefjord, har Statens vegvesen vedteke å gjennomføra følgjande utbetringar i inneverande år:

  • Skiltinga på vegstrekninga blir endra slik at det ekstra køyrefeltet på E39 forbi Flekkefjord mot aust tydelegare står fram som eit påkøyringsfelt og ikkje som ei mogleg samanblanding av påkøyringsfelt og forbikøyringsfelt.

  • Strekninga vil bli merka opp på nytt. Saman med den nye skiltinga vil dette få tydelegare fram kva som er standarden på denne strekninga.

Som del av arbeidet med Nasjonal transportplan 2014–2023 har Statens vegvesen starta opp arbeidet med ei konseptvalutgreiing, KVU, for E39 frå Søgne i Vest-Agder til Ålgård i Rogaland. Denne vil òg omhandla strekninga på E39 forbi Flekkefjord.

Det er ikkje sett av midlar til større tiltak på strekninga i Statens vegvesen sitt handlingsprogram for perioden 2010–2013. Eg føreset at ei prioritering av midtrekkverk på strekninga blir vurdert i samband med arbeidet med Nasjonal transportplan 2014–2023.

Henning Skumsvoll (FrP) [11:26:08]: Jeg takker statsråden for svaret, men jeg må jo si at jeg finner det eiendommelig, merkelig og tragisk at man ikke kan klare å framskaffe 3–4 mill. kr for å få betong eller andre midtskillere, som vil hindre disse trafikkulykkene. Seks mennesker drept på en strekning på 200–300 meter i løpet av ti år er meget alvorlig – det burde ringe en bjelle. Jeg tror neppe at disse tiltakene er gode nok. De vil sikkert hjelpe litt, men de er ikke gode nok.

Forslag til tiltak med oppmerking av feltene for å redusere forbikjøring vil nok redusere det, men er statsråden bekvem med at en bare halvhjertet bruker midler til tiltak på E39 for å hindre at flere ulykker skjer i fremtiden? Er det kostnadene som virkelig skal avgjøre om det skal bygges?

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:27:10]: Eg er komfortabel med ein veldig ambisiøs nasjonal transportplan. Eg er òg komfortabel med at det i denne perioden skal byggjast atskillege kilometer med firefelts veg, og at det er 750 km med riksveg som skal bli utbetra med midtrekkverk eller merkte sperreområde/midtmarkering. Samtidig må vi vakta oss for å tru at midtrekkverk åleine løyser alle utfordringane når det gjeld trafikktryggleik. Utforkøyringsulykker står f.eks. for om lag same del av dei drepne i vegtrafikken som møteulykker.

Så er eg fornøgd med at det blir gjort tiltak, og eg forstår det slik at òg representanten meiner at dei kan bety noko.

Henning Skumsvoll (FrP) [11:28:16]: Jeg vil igjen takke for svaret.

Tiltak med midtskillere har mange steder i landet vist seg effektivt, ikke minst i Vestfold – på dødsstrekningen – gikk antallet drepte betydelig ned. Jeg tror det som statsråden sier, at det er like mange som blir drept i utforkjøringer som ved kollisjoner mellom møtende biler, er feil.

Jeg kommer selv fra den kraftkrevende industrien, og der var det slik at hvis det var en ulykkeshendelse, satte man umiddelbart i gang gransking, og så snart det forelå en konklusjon, ble tiltak utført. Men det gjør man ikke her.

Jeg må spørre statsråden om hun synes den regionale ulykkesanalysegruppen har handlet raskt nok; det tok fire måneder fra ulykken skjedde til konklusjonen forelå. Så jeg vil be statsråden ta initiativ til en raskere ulykkesanalyse samt å få Vegvesenet til å foreta tiltak raskt.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:29:17]: Den oppfordringa skal eg følgja opp overfor Statens vegvesen for å sjå om vi her kan gjera meir for å agera endå tidlegare. Så er det slik at i 2010 blir bygginga av 14,5 km med midtrekkverk fullført. Det er ikkje så mykje i den store samanhengen. Det vil likevel bety noko for dei strekningane der dette er aktuelt. Så vil ein anten i 2011 eller i 2012 starta opp med bygging av 44,2 km midtrekkverk. Når talet er så lite, så er det jo fordi dei enklaste strekningane allereie er bygde ut der det lèt seg gjera.

Og så trur eg at representanten og eg vil vera einige om at det er viktig uavlateleg å halda fokuset her på trafikktryggleiken, som høgste prioritet i alt vegarbeidet.