Stortinget - Møte tirsdag den 8. juni 2010 kl. 10

Dato: 08.06.2010

Dokumenter: (Innst. 239 S (2009–2010), jf. Prop. 88 S (2009–2010))

Sak nr. 1 [10:01:20]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om tilsagn om statstilskudd til å arrangere Sjakk-OL i Tromsø i 2014

Talere

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Etter ønske fra familie- og kulturkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden begrenses til 40 minutter og fordeles med inntil 5 minutter til hvert parti og inntil 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det gis anledning til replikkordskifte på inntil tre replikker med svar etter innlegget fra statsråden innenfor den fordelte taletid.

Videre blir det foreslått at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Kåre Simensen (A) [10:02:18]: (ordfører for saken): Det å få mulighet til å arrangere store idrettsarrangementer er svært ettertraktet, og det er ofte hard kamp om å bli den som går av med seieren. Mange av oss følte seiersrusen da vinter-OL i 1994 ble tildelt Lillehammer, med daværende IOC-president Samaranchs berømte ord: «The decision is Lillehammer.»

Og for dem som ikke nådde fram, huskes nok rådmannen i Åre best da han satte ord på sine følelser gjennom følgende utsagn: «Jag är inte besviken, jag är förbannad!» Det er sterke ord, men også uttrykk for hva det betyr for søkerlandene å bli tildelt store arrangementer som OL, EM og VM – uansett idrett.

I dag inviteres Stortinget til å gjøre vedtak om statstilskudd på 70 mill. kr til Tromsø for å arrangere sjakk-OL i 2014, men under den klare forutsetningen at de tildeles arrangementet. Kampen står visstnok mellom Norge og Bulgaria.

Det er hyggelig å kunne si at det er en samlet komité som går inn for innstillingen. Et enstemmig vedtak vil nok styrke søknaden overfor det internasjonale sjakkforbundet.

Sjakk-OL er et gigantisk idrettsarrangement, mye større enn jeg og mange med meg har trodd. Det er bare sommer-OL som er større. Erfaringene fra de siste sjakk-OL-arrangementene viser at det vil delta over 1 300 spillere fra 150 land. Det kommer vel 600 delegater, og en mengde akkrediterte journalister vil være til stede, pluss reisende publikum.

Det kan bli litt mye tall, men bare for å synliggjøre hvor stor sjakkidretten er, viser tall at det finnes over 600 millioner sjakkspillere i verden, og 7,5 millioner av dem spiller organisert. I Norge er det 500 000 spillere, hvorav 7 000 spiller organisert. Og blant de 600 millioner spillerne rangeres vår egen Magnus Carlsen som en av verdens beste, kanskje den beste. Det sier litt om hans prestasjoner, men det viser også at man kan bli en svært god sjakkspiller selv om man kommer fra et lite land som Norge.

Vi er via høringene gjort kjent med at det følger mange gode spillere i rekken bak Magnus Carlsen, og mange er svært talentfulle. Vi er derfor trygge på at Norge vil stille med et godt lag under OL i 2014.

Det er betryggende å vite at Norges Sjakkforbund og Ungdommens Sjakkforbund arbeider godt for å rekruttere flere sjakkspillere, og da med en spesiell fokusering på barn og unge. Det skal begge forbundene ha anerkjennelse for.

Et slikt arrangement er så uendelig mye mer enn bare spillets gang. I reiselivssammenheng kan et sjakk-OL i Tromsø gi et ekstra løft for landet, for landsdelen og spesielt for Tromsø med omland. Vi vet at OL på Lillehammer har bidratt til mange besøk til vårt land, spesielt før og under arrangementet, men også i etterkant.

For 14 dager siden var vi arrangør av Eurovision Song Contest. Slagordet der var «Share The Moment» – og vi gjorde det, sammen med vel 150 millioner mennesker over hele verden.

Vi har alle store forhåpninger om at det samme vil skje når klokka settes i gang i Tromsø en gang i 2014.

Det var derfor hyggelig å registrere at reiselivsnæringen var til stede under høringen. Det er viktig at næringen starter sin profilering av reiselivsopplevelsen Nord-Norge når vedtaket er gjort i dag.

Regjeringen har bevilget vel 50 mill. kr til et eget profileringsselskap for Nord-Norge. I forrige uke lanserte selskapet sitt nye varemerke med følgende innhold: «Northern Norway – It's a different story».

Det er vårt felles ønske at de som besøker landsdelen og Tromsø i tilknytning til et sjakk-OL – og selvsagt også ellers – skal kunne fortelle sin egen historie om sine opplevelser under og etter sitt opphold. Komiteen deler forhåpningene om at også sjakk- OL vil bli et verdifullt signalarrangement for profilering av hele regionen, på lik linje med de andre store arrangementene Norge har hatt.

Et sjakk-OL er også en teknologisk avansert øvelse. Vi vet at millioner av mennesker vil følge spillets gang via Internett. Tall fra sjakk-OL i Dresden viser at det var over 65 millioner daglige «web-hits» mot de offisielle web-sidene. Det forteller at sjakkverdenen vil være til stede, enten fysisk eller via nettet. Begge deler kan og må utnyttes maksimalt, til beste for profileringen av landsdelen.

Ved bruk av ny og eksisterende teknologi tror komiteen at nye grenser kan sprenges i formidlingen av sjakk, og det skal bli spennende å se hvor vi er i 2014. Uansett vil et slikt arrangement gi svært nyttige arrangementserfaringer samt verdifull kompetanse, som vil komme mange til gode.

Vi vil ønske Tromsø lykke til i sitt videre arbeid!

I oktober avgjøres det hele under Sjakk-OL i Khanty-Mansijsk. Det er å håpe at Tromsø ikke blir satt sjakk matt, men framstår som spillets vinner gjennom utsagnet «the decision is Tromsø».

Øyvind Korsberg (FrP) [10:07:22]: Det er en enstemmig innstilling, og man er helt enig i komiteen, men på noen områder har vi kommet med egne merknader. Jeg skal bare ta litt om det.

La meg først få lov til å gi honnør til det arbeidet som er gjort fra søkernes side på denne OL-søknaden. Vi har jo hatt noen runder, i hvert fall i media, om andre OL-søknader fra Tromsø, som ikke har vært så godt fundamentert som denne er. Her har man gjort et godt og realistisk arbeid, og det er godt å se. Jeg kan bare slutte meg til det saksordføreren har sagt om prosjektet og til det skrytet han har gitt.

Det vi imidlertid er litt betenkt over, er selvfølgelig den usikkerheten som hviler rundt prosjektet. Det vil det jo bestandig gjøre, men det som også har kommet fram, er at man sannsynligvis er nødt til å avholde et prøvemesterskap som en del av en world cup-turnering. Som det framgår av innstillingen, vil utgiftene være på om lag 2 mill. dollar. Det er klart at det er mange penger, spesielt i en tid som denne, med tanke på både den nasjonale og den internasjonale økonomiske situasjonen og den uroen som rammer verdensmarkedet, fordi en del av dette må nødvendigvis også fanges opp av andre bidragsytere. Så det medfører jo en viss usikkerhet.

Jeg forventer at regjeringen, når man har sagt ja til 70 mill. kr, også etter at bevilgningen er kommet på plass, fortsetter dialogen med søkerorganisasjonene, rett og slett for å forsikre seg om at alt går på skinner, og at man har en solid og dokumentert økonomi i bunnen av det hele. For eieren av dette mesterskapet, altså hovedaksjonæren Tromsø kommune, er jo ikke akkurat en kommune som står solid når det gjelder økonomien.

Jeg er enig i det saksordføreren sier om betydningen dette kan ha for reiselivet i både Tromsø og landsdelen, og for så vidt også i Norge. Det er ting jeg har tatt opp i denne salen i mange, mange år. Jeg har savnet en reiselivsmelding til Stortinget der man rett og slett får diskutert helheten i reiselivet, for reiselivet ramler ikke inn under bare ett departement, men inn under de aller fleste departement. Sånn sett hadde det vært en fordel å se helheten i akkurat den delen. Men jeg ønsker søkerne lykke til, og så får vi håpe at det er vi som setter de andre sjakk matt.

Presidenten: Oppfatter presidenten det riktig at representanten Øyvind Håbrekke ber om ordet til et femminuttersinnlegg? Representanten nikker. Da ser presidenten seg nødt til å gjøre en kort rokade, som det heter i denne terminologien, og statsråden må vente til etter at Håbrekke har holdt sitt femminuttersinnlegg.

Øyvind Håbrekke (KrF) [10:11:02]: Beklager at jeg tegner meg noe sent, men presidenten viste en evne til å trekke raskt, og det er også viktig i denne forbindelsen.

Det er et viktig vedtak som Stortinget i dag legger opp til å fatte – enstemmig – om støtte av søknaden om tilskudd i forbindelse med å arrangere et mulig sjakk-OL i Tromsø i 2014.

Sjakk er ikke en veldig stor idrett i Norge, men er stor internasjonalt. Som mange som har jobbet med denne prosessen, har blitt mer klar over, ligger det store muligheter nettopp i å få lokalisert et sånt arrangement til Norge. Dersom vi lykkes i å trekke det lengste strået i Khanty-Mansijsk i Russland i høst, vil vi tiltrekke oss aktivitet, interesse og et arrangement til Norge som vil gi stor markedsføringseffekt for Norge, for Tromsø og for hele den nordlige landsdelen.

Arbeidet med søknaden har vært organisert i selskapet Sjakk Tromsø 2014 AS, med Tromsø kommune og Norges Sjakkforbund som de viktigste pådriverne. Her er det gjort viktig arbeid, som har gjort at Norge nå er i god posisjon fram mot finalerunden, før det endelige valget skal gjøres.

Hele 150 deltakerland forventes å delta i et mulig sjakk-OL i Tromsø i 2014, og det viser også at dette er en mulighet som vi bør gripe. Dette er en mulighet som vi bør arbeide aktivt for å utnytte, og legge alt inn på å trekke dette arrangementet til Tromsø by 2014.

Jeg nevner også at Kristelig Folkeparti har vært med på en merknad der vi ber departementet se på mulighetene for å bidra i forhold til de ekstraordinære eller uforutsette utgiftene som oppstår i forbindelse med pålegget om et prøvemesterskap.

Statsråd Anniken Huitfeldt [10:14:02]: Jeg er glad for at komiteen støtter regjeringens forslag om et statstilskudd til å arrangere sjakk-OL i Tromsø i 2014. Et sjakk-OL i Tromsø vil i seg selv være et løft for Tromsø, Nord-Norge og for Norge. Vi snakker om et formidabelt arrangement. Bare sommer-OL har flere deltakerland enn sjakk-OL.

I tillegg til arrangementet vil det få en rekke positive ringvirkninger, ikke minst for reiseliv, eksportrettet næringsliv og omdømme generelt for regionen. Det er bl.a. planlagt et omfattende regionalt reise-, kultur- og opplevelsestilbud med samisk medvertskap. Dette er forankret i Sametinget.

Et sjakk-OL i Tromsø vil utvilsomt også ha mye å si for sjakkens utbredelse i Norge og for tydeliggjøring av sjakkens betydning for læring og utvikling hos barn, unge og voksne.

Jeg vil også trekke fram at arbeidet med å styrke Tromsø som en sentral, internasjonal møteplass i nord er et naturlig ledd i oppfølgingen av regjeringens nordområdesatsing. Et sjakk-OL i Tromsø vil bidra til å skape bærekraftig vekst og utvikling i nordområdene og er således helt klart i tråd med intensjonene i denne strategien.

Det er nå klart at Tromsøs eneste konkurrent er Varna i Bulgaria. Det er en sterk konkurrent, men jeg har et stort håp om at sjakk-OL vil bli tildelt Tromsø. Arrangørselskapet Sjakk Tromsø 2014 AS, som eies i fellesskap av Tromsø kommune og Norges Sjakkforbund, har gjort en meget god jobb så langt.

Når det gjelder merknadene fra Fremskrittspartiets og Kristelig Folkepartis medlemmer om uforutsette utgifter til prøvemesterskap samt Fremskrittspartiets merknad om at tilskuddet ikke vil bli prisjustert, vil jeg vise til at arrangørselskapet – forutsatt at Tromsø tildeles arrangementet – vil få et tilskudd fra staten på 70 mill. kr. Dette er det samme beløpet som arrangørselskapet i sin søknad til departementet ba om. 70 mill. kr er statens endelige bidrag til arrangementet, og i dette beløpet ligger det også visse reserver.

Det er arrangørselskapets ansvar, sammen med Tromsø kommune og Norges Sjakkforbund, å arrangere olympiaden, inklusive eventuelle prøvemesterskap, innenfor de tilgjengelige økonomiske rammene. Dette er jeg overbevist om at de vil klare på en utmerket måte.

La oss nå håpe at Tromsø vinner fram. Det vil bli en velfortjent seier og en flott utfordring for hele regionen.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Øyvind Korsberg (FrP) [10:16:42]: Det er ikke så ofte undertegnede og statsråden er enige i en sak, så det var kanskje litt unødvendig å ta en replikk, men jeg ville egentlig bare spørre statsråden om man – når man nå har bevilget disse 70 millionene – fortsatt kommer til å ha en dialog med arrangøren og søkeren, rett og slett for å kvalitetssikre det arbeidet som blir gjort, og, med hensyn til den usikkerheten som jeg viste til i mitt innlegg, også se på muligheten dersom det skulle oppstå et behov for flere midler underveis.

Det andre jeg vil spørre statsråden om, er: Det er jo pekt på i proposisjonen og også i merknaden fra komiteen den betydningen dette kan ha for reiselivet i landsdelen, for Tromsø og for Nord-Norge. Vi i Fremskrittspartiet har etterlyst en reiselivsmelding i denne salen år etter år etter år etter år. Når kommer den, slik at vi får en helhetlig strategi når det gjelder reiselivet?

Statsråd Anniken Huitfeldt [10:17:59]: Når det gjelder melding om reiseliv, får representanten reise det spørsmålet overfor nærings- og handelsministeren som ansvarlig for reiselivsnæringen i Norge.

Når det gjelder spørsmålet om uforutsette utgifter, har det hele tiden vært inne i arrangørens søknadsgrunnlag. 12 mill. kr, eller 10 pst. av budsjettet, var satt av til uforutsette utgifter. Derfor er 70 mill. kr det endelige forslaget til statstilskudd, og det vil ikke være aktuelt å komme med midler utover dette. Det er det arrangøren har bedt om. Vi har ikke prutet det ned, snarere tvert imot, i det opprinnelige forslaget til budsjett var det tatt høyde for et statstilskudd på 68,3 mill. kr. Så ble vi enige om at den endelige søknaden skulle bli på 70 mill. kr, så vi har faktisk ikke forhandlet det ned i det hele tatt, snarere tvert imot. Og det er god margin i dette budsjettet for uforutsette utgifter, slik at jeg er overbevist om at arrangørene klarer dette innenfor eksisterende rammer.

Presidenten: Replikkordskiftet er slutt.

De talere som heretter får ordet, har en taletid begrenset til 3 minutter.

Tove Karoline Knutsen (A) [10:19:09]: Det er noen saker som er av det glade slaget, og som attpåtil får tverrpolitisk oppslutning. Denne saken er sånn – en samlet familie- og kulturkomité sier ja til å innfri Tromsøs søknad om statsstøtte til å arrangere sjakk-OL i 2014.

Når jeg tar ordet her i dag, er det fordi jeg har fulgt denne saken fra ideen ble født, gjennom de første samtalene mellom Tromsø kommunes ledelse og Norges Sjakkforbund, til forbundet ut fra en grundig vurdering valgte Tromsø som den kandidatbyen man anser som best egnet til å ta et slikt løft som et sjakk-OL er.

Sjakk-OL er en stor begivenhet. 150 land vil delta, og det vil bli sendinger fra arrangementet over Internett og TV. Det er over 600 sjakkspillere i hele verden, og mange av dem er barn og ungdom. Sjakk er ikke bare et spill og en sport som er spennende og underholdende, det er også en utfordrende aktivitet rent intellektuelt. Sjakk bidrar til å styrke spillernes logiske og strategiske evner, og det er grunn til å være stolt av at vi her i Norge har en av verdens aller beste sjakkspillere i Magnus Carlsen. Jeg er glad for at han nå er med på det laget som skal promotere Tromsøs søknad internasjonalt og forhåpentligvis overbevise det internasjonale sjakkforbundet FIDE om at «det meste er nord», som dikteren Rolf Jacobsen sier i sitt kjente dikt.

Jeg fikk anledning til å møte FIDEs visepresident, Israel Gelfer, da han besøkte Tromsø tidligere i år. Han ga uttrykk for stor begeistring for både byen Tromsø, omgivelsene og ikke minst for innholdet og substansen i Tromsøs søknad. Gelfer ga også uttrykk for at han mener det er en stor fordel for Tromsø og Norge at det allerede på tidspunktet for hans besøk forelå et klart positivt signal fra Kulturdepartementet om å støtte et sjakk-OL i Norge med det omsøkte beløp på 70 mill. kr. Det kunne ingen andre potensielle søkere skilte med på det tidspunktet, ifølge Gelfer, sjøl om han også minte om at det både er formelle og – skal vi si – uformelle momenter som teller når FIDEs ledelse skal ta sitt valg.

Jeg er glad for at regjeringa har sagt et klart ja til Tromsøs søknad om et tilskudd på 70 mill. kr dersom vi nå skulle få tilslaget om å arrangere sjakk-OL. Jeg hørte hva statsråden sa om det prøve-OL som er kommet i etterkant. Til tross for hennes klare svar håper jeg at man i alle fall kan ha en dialog om akkurat det.

Så gleder jeg meg til at Nord-Norge og Tromsø kan få en unik sjanse til å vise at det fullt ut er mulig å arrangere et stort internasjonalt mesterskap i den nordlige landsdelen vår. Og Tromsø er klar – enten det er sjakk-OL, som nå, eller vinter-OL, når den tid måtte komme.

Olemic Thommessen (H) [10:22:26]: Dette er en sak det er bred enighet om – slik sett en riktig god og hyggelig sak – og vi skal vel egentlig bare kvittere ut her og ønske lykke til.

Det er allikevel et par små kommentarer jeg har lyst til å føye til det som allerede har vært sagt, selv om Høyre altså slutter seg til saksordførerens utmerkede innledning, som jeg synes beskrev dette godt.

Det ene er at 70 mill. kr er rørende lite penger i forhold til volumet av det arrangementet vi snakker om. Det er et kjempestort arrangement. Slik sett er ikke det statlige bidraget veldig, veldig høyt. Det tror jeg også det er enighet om.

Så merket jeg meg statsrådens svar i replikkordskiftet med representanten Korsberg, at 12 mill. kr, eller 10 pst. av budsjettet, var avsatt til uforutsette utgifter. Det synes jeg – for å være helt ærlig – ikke er veldig mye. I forhold til hvor stort arrangementet er, mener jeg at såpass bør det være. Jeg regner med at statsråden har merket seg at hun i denne saken har et velvillig storting å forholde seg til. Selv om statsråden ikke svarte på – som jeg kunne høre i alle fall – representanten Korsbergs spørsmål, om hun ville holde kontakt med arrangørene fremover, tror jeg at hun helt sikkert vil gjøre det. Jeg vil understreke at det er svært viktig.

Jeg håper at regjeringen – statsråden – vil kommunisere godt med Stortinget. Hvis det dukker opp skjær i sjøen, ting som må håndteres, og som må innom Stortinget, tror jeg hun skal ta dagens debatt som en invitasjon til at her vil Stortinget være positive og stille opp dersom det trengs, for vi kjenner utviklingen i denne type store arrangementer, det skjer ting underveis. Jeg har forståelse for statsrådens behov for å understreke at 70 mill. kr er 70 mill. kr – det er ikke noen dør på gløtt. Allikevel kan det være korsveier hvor det kan være godt å snakke sammen, og hvor man kanskje med relativt små grep kan lose i land et stort arrangement.

Herved støtter vi regjeringens utmerkede forslag, men inviterer også til et videre samarbeid, slik at vi samlet skal kunne gjøre vårt beste for å hale dette i land.

Presidenten: Statsråden nikker.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 3820)

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstilt:

Stortinget samtykker i at Kulturdepartementet gir tilsagn til Sjakk Tromsø 2014 AS om et statstilskudd på 70 mill. kroner til å arrangere Sjakk-OL i Tromsø i 2014, dersom Tromsø tildeles arrangementet.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.