Stortinget - Møte onsdag den 12. oktober 2011 kl. 10

Dato: 12.10.2011

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Bård Hoksrud (FrP) [11:29:07]: «Når drosjeeiere passerer 70 år, mister de løyvene og retten til å drive bedriften sin. For mange eldre sjåfører som er friske og raske, oppleves dette som diskriminering.

Vil statsråden sørge for å gjøre om regelverket, slik at disse fortsatt skal kunne få muligheten til å eie og drive sin virksomhet frem til de fyller 75 år?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:29:29]: Tre omsyn er i denne samanhengen viktige:

Det eine er moglegheit til å køyra til ein er 75 år for ein frisk og rask drosjesjåfør som ynskjer det.

Det andre er rekruttering til ei næring som det er svært viktig å vareta.

Det tredje er å visa fleksibilitet, å ta omsyn til ei næring som er ulik i ulike delar av landet. Då meiner eg at vi har ei god avveging i dag. For det fyrste er kravet til køyresetel endra, slik at ein drosjesjåfør kan køyra til han er 75 år. For det andre har vi ei øvre aldersgrense på 70 år for å kunna ha drosjeløyve. Det er fordi løyva er behovsprøvde. Forventing om sirkulasjon av løyva er med å på gjera at dei blir lyste ledige etter eit visst tidsrom. Det er igjen med på å oppretthalda rekrutteringa av sjåførar i drosjeyrket. Så er det i tillegg viktig å understreka at her er moglegheit for unnatak i dei områda der det er aktuelt.

Så må eg i tillegg understreka at yrkestransportlova vart endra for to år sidan i Stortinget. Det er her vi finn desse avvegingane. Eg meiner at etter to år med ny lov med dei avvegingane som då vart gjorde – på dette feltet gjeld det drosjenæringa – er det for tidleg å gjera noko vurdering akkurat når det gjeld løyve og alder. Men eg vil berre melda at om kort tid legg vi fram eit høyringsnotat som inneber forslag til endring på andre område for drosjenæringa i yrkestransportlova.

Bård Hoksrud (FrP) [11:32:19]: Vi var veldig glad for de endringene som ble gjort for to år siden i yrkestransportloven. Fremskrittspartiet var en forkjemper for å få til endringer, og jeg er helt enig i at man må ha gode kriterier.

Men det er jo litt spesielt at akkurat denne yrkesgruppen, disse personene som eier sin egen bedrift, ikke lenger får lov til å drive bedriften sin når de er 70 år, fordi man altså nekter dem å gjøre det. Man sier ikke til en reder eller til en som eier en butikk eller annen virksomhet, at nå har du blitt så gammel at du får ikke lov til å drive virksomheten din lenger. For mange av dem som er så gamle, og som er friske og raske og ønsker å få lov til å fortsette å jobbe og være i yrkeslivet, er det veldig spesielt at man får beskjed om at du får ikke lov til å drive virksomheten din lenger. Jeg hører at statsråden sier at hun kommer med nye endringer, men jeg hadde virkelig håpet at hun også ville vurdere disse endringene, slik at denne yrkesgruppen kan få lov til å drive virksomheten sin på samme måte som alle andre i samfunnet får lov til det hvis de er friske og raske.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:33:25]: Det er visse reguleringar av drosjenæringa for å vareta visse omsyn. Eg har hatt god kontakt med drosjenæringa i utarbeiding av høyringsutkastet. Eg veit at dei der er opptekne av ei næring som har tillit både hos publikum og hos styresmaktene, og dei er opptekne av ei næring som rekrutterer. Så det vi ser på no, er:

  • utveksling av informasjon mellom løyvestyresmaktene og skatte- og avgiftsstyresmaktene

  • krav til økonomi og vandel for drosjesentralar

  • vurdera høve for løyvestyresmakta til å føra utekontroll med drosjenæringa

  • vurdera å utarbeida retningsliner for behovsprøving av løyva og talet på sentralar

  • lemping eller fritak frå køyreplikt i nærare avgrensa tilfelle

Bård Hoksrud (FrP) [11:34:31]: Jeg synes det er veldig bra at statsråden sier at hun er opptatt av tillit til næringen og den type ting. Nå sitter tilfeldigvis den ene av dem som ønsker å fortsette med å drive sin virksomhet, på galleriet og hører på statsråden. Jeg tror at han vil føle, som veldig mange andre eldre mennesker i Norge, at han blir diskriminert når han ikke får lov til å fortsette å stå i arbeid. På tross av at det i denne sal og alle andre steder hvor politikere er og snakker om at man ønsker at folk skal få lov å være lenger i arbeidslivet, skal man altså nekte én gruppe å få mulighet til det. Dette er en person som har lang kompetanse, som virkelig er stolt av næringen sin og ønsker å få lov til å fortsette med å være i næringen sin, mens altså statsråden og denne regjeringen ikke ønsker at han skal få mulighet til det.

Jeg håper virkelig at statsråden vil ta med seg dette tilbake. Det er ikke veldig mange det gjelder. Men det ville jo være veldig bra om man faktisk viser at man er opptatt av at folk skal få lov til å være i arbeidslivet, at de skal få lov til å drive virksomheten sin så lenge de er friske og raske og har mulighet til det, og ønsker å ha den muligheten, fordi de er opptatt av yrkesstolthet, opptatt av yrket sitt og ønsker å få fortsette med det.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:35:34]: Eg skjønar at det for enkeltpersonar kan følast spesielt å måtta levera inn løyvet sitt, og då samtidig kunna køyra for ein som har løyve.

Lat meg då understreka at eg i alle fall er glad for at den avveginga vart gjord for to år sidan i Ot.prp. nr. 60 for 2008–2009, der ein heva grensa for å kunna køyra frå 70 til 75 år. Den grundige drøftinga som då vart gjord, der ein òg tok omsyn til kor viktig det er å rekruttera inn i næringa med tanke på framtida, vart altså gjord i Ot.prp. nr. 60. Eg held meg til det og har no som ambisjon å rydda opp i nokre andre forhold.