Stortinget - Møte onsdag den 12. oktober 2011 kl. 10

Dato: 12.10.2011

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Øyvind Halleraker (H) [11:36:52]: «Konseptvalgutredningen for E39 Aksdal–Bergen har medført usikkerhet om målsettingen om å få prosjektet med i NTP-rulleringen holder tidsplanen. Utredningen konkluderer med to alternativer, hvorav det ene ikke er presist på om det er en ferjefri løsning som blir valgt.

Kan statsråden bekrefte at det kun er ferjefrie løsninger som skal vurderes videre, og at fremdriften ikke er avhengig av hvilket alternativ som blir valgt?»

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:37:28]: Departementet har gjeve mandat for konseptvalutgreiinga for E39 Aksdal–Bergen. Det følgjer klart av mandatet at ferjefritt alternativ skal inngå, men det er ikkje ei føring at berre ferjefritt alternativ skal vurderast.

Konseptvalutgreiinga for E39 Aksdal–Bergen er no send til høyring og ekstern kvalitetssikring, KS1. Det er i utgreiinga tilrådd å gå vidare med to alternativ, eit midtre og eit indre alternativ, som begge har ferjefritt samband som mål. Det heiter i konseptvalutgreiinga at det i den vidare planlegginga kan vurderast ei etappevis utbygging av det midtre alternativet, der det i fyrste omgang blir etablert eit forkorta ferjesamband.

Statens vegvesen er òg i gang med eit prosjekt om ferjefri E39, der det blir fokusert på moglege teknologiske løysingar og samfunnsmessige verknader. Dette gjeld bl.a. kryssinga over Bjørnefjorden i Hordaland. Med planlagd framdrift vil både kvalitetssikringa av konseptvalutgreiinga og prosjektet om ferjefri E39 kunna vera viktige grunnlag for arbeidet med Nasjonal transportplan 2014–2023.

Regjeringa skal ta stilling til dei ulike prioriteringane i samband med rulleringa av Nasjonal transportplan våren 2013. Mi målsetjing er klar: E39 Aksdal–Bergen skal inn i neste NTP.

Øyvind Halleraker (H) [11:39:29]: Jeg har et tilleggsspørsmål.

Mange var glade da statsråd Navarsete i september 2009 tok dette initiativet og den sittende samferdselsminister fulgte dette opp med et brev til Vegdirektoratet i mars i fjor. Der heter det at man måtte holde tidsrammen til neste NTP. Da burde konsekvensutredningen vært ferdig i 2010. Nå ble man ikke det. Man ble ferdig i 2011, så man er allerede litt sent ute. Derfor er denne usikkerheten skapt.

Til spørsmålet om ferjefrihet eller ikke er nok også noe av usikkerheten rundt det skapt fordi relativt sentralt plasserte folk i Statens vegvesen uttaler at ferjefri løsning er det eneste som i virkeligheten skal være med videre. Så vi er glade for at statsråden beroliger oss i dette spørsmålet. Det er fint om hun også kan presisere at prosjektet kommer med i NTP ved neste rullering.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:40:40]: Som Øyvind Halleraker er vel kjend med, legg etatane fram sitt forslag til Nasjonal transportplan den 29. februar 2012 – ein dato som er lett å hugsa, for det er ikkje så mange av dei. Då legg etatane fram sitt forslag. Så skal forslaget ut på høyring. Det betyr bl.a. at vi frå departementet si side skal ha møte med dei ulike fylkeskommunane og med mange andre, og så skal regjeringa ta stilling til dei ulike prioriteringane i samband med stortingsmeldinga som skal leggjast fram i 2013. Slik er løpet.

Så er det godt for meg å kunna understreka at mi målsetjing er klar: E39 Aksdal–Bergen skal inn i neste transportplan.

Øyvind Halleraker (H) [11:41:46]: Takk for det, og takk for svaret.

Det er jo denne usikkerheten som gjør at man nå spør seg om det er nødvendig å være så bombastisk på høringsfristen for konseptvalgutredningen, som er 1. november, i og med at det er to hovedalternativer. Det ene er det knyttet en del usikkerhet til, og at teknologi- og fagmiljøer har tilbudt seg å være med og presisere en del av løsningene. I tillegg er det slik at det er på gang et KS1-arbeid, og at det vil foreligge om ikke svært lenge. Som et tredje argument er det også slik at det siden sist er valgt nye kommunestyrer og fylkesting, som kanskje også vil ha interesse av å bidra i denne høringsrunden.

Mitt siste spørsmål er om statsråden kunne tenke seg å vurdere å utsette denne høringsfristen, f.eks. til årsskiftet.

Statsråd Magnhild Meltveit Kleppa [11:42:49]: Det er ei vanskeleg avveging på den eine sida å halda framdrifta for å vera trygge på at vi når dei ulike etappane som må til her, og på den andre sida får med dei synspunkta som skal med. Det er slik at ekstern kvalitetssikring, KS1, er i gang. Tidsplanen for arbeidet er foreløpig ikkje endeleg avklart, men KVU-en er send til høyring.

Det er eksempel frå før på at vi har gjort det slik at fristen står, men her er det ein avtale om at det kan leverast inn synspunkt og høyringsuttaler i etterkant av fristen. Då held vi framdrifta i arbeidet, mens vi samtidig får med dei synspunkta som skal med (presidenten klubbar). Eg går nok for den løysinga.

Presidenten: Da må statsråden også holde sin frist her i salen.