Stortinget - Møte onsdag den 26. oktober 2011 kl. 10

Dato: 26.10.2011

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Sonja Irene Sjøli (H) [11:25:48]: «I Innst. S. nr. 240 for 2008-2009 ba et enstemmig storting regjeringen sørge for å styrke jordmortjenesten i kommunene både med hensyn til kapasitet og kvalitet. Det mangler imidlertid fremdeles jordmødre i mange kommuner, utviklingen går endog i feil retning. Ifølge SSB har det vært en nedgang i antall årsverk for jordmødre fra 2009 til 2010. Det er svært bekymringsfullt.

Hva vil statsråden nå foreta seg for å sikre en god og trygg jordmortjeneste for alle gravide og fødende som ønsker det?»

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:26:25]: Statistisk sentralbyrå har endret måten å telle antallet jordmorårsverk på. Helse- og omsorgsdepartementet har forholdt seg til den offisielle, nye statistikken fra SSB i statsbudsjettet for 2012. SSB opplyser imidlertid at de også har gjort registreringer på samme måte som tidligere. Denne viser at det ikke har vært en nedgang, men en økning på to årsverk fra 2009 til 2010.

Helse- og omsorgsdepartementet har fulgt utviklingen i kommunejordmortjenesten over mange år og omtalt den i statsbudsjettet. Årsverksstatistikken er en viktig indikator for kapasitet i tjenesten, så det er beklagelig at vi ikke kan sammenligne direkte før og etter 2010.

Grunnen til at SSB har endret innsamlingsgrunnlaget, er at de vil etablere en bedre og mer pålitelig statistikk.

Jeg er likevel enig med representanten i at utviklingen de siste årene har vært svakere enn ønsket. Fra 1995 til 2009 økte antall jordmorårsverk i kommunene fra 176 til 295. Rundt halvparten av denne økningen fant sted de tre første årene. Fra 2008 til 2009 var det ingen endring i antall jordmorårsverk.

Vi vet også at mange stillingsbrøker er små, med gjennomsnittlig 0,6 jordmorårsverk per kommune. Dette er ikke tilfredsstillende. Vi vet at stadig flere gravide etterspør jordmor i svangerskapsomsorgen, og at tidligere utskrivning fra fødeinstitusjonene øker behovet for oppfølging der mor og barn bor.

Dette er jeg opptatt av å gjøre noe med. Som det fremgår av stortingsmeldingen om fødselsomsorgen, komiteens innstilling til denne og Helsedirektoratets Utviklingsstrategi for jordmortjenesten, er det viktig med sammenhengende tjenester for å skape trygghet og forutsigbarhet i tjenestetilbudet til gravide, fødende og barsel-/nybakte familier.

Som jeg redegjorde for tidligere i år i forbindelse med behandlingen av Dokument nr. 8:12 for 2010–2011 om tiltak for å styrke den kommunale jordmortjenesten, er det satt i gang flere løp med betydning for denne tjenesten. Jeg håper at disse tiltakene sammen vil bidra til å styrke jordmortjenesten og gi gravide, fødende og nybakte familier et godt tilbud.

Sonja Irene Sjøli (H) [11:28:53]: Takk for svaret.

Jeg tror det er et ganske stort sprik mellom det statsråden beskriver, og det som oppfattes blant dem som jobber ute i kommunene. De gir helt klart uttrykk for at situasjonen er blitt dårligere. Det har ikke vært noen styrking av jordmortjenesten verken når det gjelder kvalitet eller kapasitet i kommunene de siste årene, til tross for at Stortinget har vedtatt at så skal skje.

Det er riktig som statsråden sier, at det er veldig små stillingsbrøker – de er faktisk helt nede i 10 pst. i enkelte kommuner. Det er jo heller ingen jordmødre som flytter fra ett sted i landet til et annet for å få en 10 pst.-stilling. Så det er veldig mye å ta fatt i her. En økning på to årsverk, som kommer fram ved at SSB har begynt å telle annerledes, er et sprik i forhold til det som fagforeningen, Den norske jordmorforening, opplever. Det er jo heller ikke spesielt imponerende. Så spørsmålet er: Hva tror statsråden er årsaken?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:30:01]: Jeg er helt enig i at to årsverk på hele landet ikke er mye. Vi ønsker en sterkere jordmortjeneste i kommunene ikke minst ut fra at mange ønsker å komme tidligere hjem fra fødeavdeling eller -klinikk, og derfor trenger jordmor også i nærmiljøet. Jeg har lyst til å vise til det jeg sa også under behandlingen av Dokument nr. 8-forslaget, at vi har gitt RHF-ene og berørte kommuner i oppdrag å samarbeide om planene for svangerskaps-, fødsels- og barselsomsorg i regionen.

Vi skal fortsatt arbeide med å legge til rette for større stillingsbrøker. Det kan man gjøre i samarbeid med sykehusene. I det nye lovverket er det et lovmessig krav om avtale mellom kommune og helseforetak. Som et minimum skal de omfatte også avtale om jordmortjenester og samarbeid om forebygging.

Sonja Irene Sjøli (H) [11:31:11]: Jeg vet at det er en del samarbeid om det i gang, men det er fremdeles stor bekymring når det gjelder både beredskap, følgetjeneste og andre oppgaver. Det mangler som sagt stillingshjemler – det blir ikke prioritert ute i kommunene. På bakgrunn av det vi vet skal skje nå fra 1. januar, at kommunene også får Samhandlingsreformen å jobbe med, er det stor bekymring for at jordmortjenesten vil bli nedprioritert, fordi dem det gjelder, anses som friske kvinner, men det er jo et utrolig viktig forebyggende arbeid. Kvinnene blir også skrevet ut tidligere fra fødeavdelingene enn før, så oppfølging i barsel er også mulig.

Gang på gang gjennom de siste seks årene har jeg kommet tilbake til dette spørsmålet, men det er ikke blitt bedre. Mitt spørsmål er om helseministeren nå vil ta kontakt med kommunalministeren, slik at de kan samhandle om å få en skikkelig god jordmortjeneste på plass.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:32:21]: Det jeg synes er viktig nå, er at det nye lovverket – den nye kommunale helse- og omsorgstjenesteloven – iverksettes fra 1. januar 2012. I den er kravene til dette tjenestetilbudet forsterket – det er de faktisk. Tilbudet skal være i kommunen. Så er det disse avtalene mellom sykehusene og kommunene. Hele veiledningsmaterialet for disse avtalene foreligger nå. En av de første tingene som må være på plass, som et minimum, er avtale om jordmortjeneste. Det viser egentlig at vi har satt dette høyt. Det er viktig at man vet på sykehusene hva man kan forvente av kompetanse i kommunen, og vice versa. Så dette er et viktig punkt for oss, nettopp fordi – som Sjøli sier – mange ønsker å komme tidligere hjem. Vi ønsker å legge til rette for det.