Stortinget - Møte onsdag den 8. februar 2012 kl. 10

Dato: 08.02.2012

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Bent Høie (H) [11:26:31]: «Friestad er en mindre vindkraftutbygging i Hå på Jæren som fikk konsesjon mai 2010. Konsesjonen ble imidlertid klaget inn til departementet. Allerede i 2005 gikk dette prosjektet til behandling i NVE. Det er nå syv år siden saksbehandlingen startet, og over ett og et halvt år siden klagen kom til behandling i departementet.

Når mener statsråden det er rimelig at søker får en avklaring?»

Statsråd Ola Borten Moe [11:27:07]: Ikke bare denne vindkraftutbyggingen, men også de andre vindkraftutbyggingene i Rogaland og på Jæren legger jeg til grunn at vi får endelig behandlet før sommeren.

Bent Høie (H) [11:27:26]: Det høres bra ut at det kommer før sommeren. Friestad er jo en mindre vindkraftutbygging som en har inntrykk av har havnet i bunken sammen med veldig mange store og kompliserte saker. Betyr det som statsråden nå sier, at denne saken vil bli plukket ut og prioritert, slik at en får en raskere avklaring enn i de sakene som nødvendigvis vil kreve litt mer tid fordi det i dem er mer kompliserte forhold?

Statsråd Ola Borten Moe [11:27:58]: Det betyr at vi vil prioritere alle disse sakene høyt. Det har vært en omfattende behandling som har tatt tid. Det er rimelig at sakene finner sin avklaring, og vi tar, som sagt, sikte på å avklare alle før sommeren.

Bent Høie (H) [11:28:16]: Miljøvernminister Erik Solheim uttalte på et møte 16. januar at seks års behandlingstid for vindkraftprosjekter er urimelig lang tid, og at han ville ta et initiativ overfor Olje- og energidepartementet for å få til en felles politisk prioritering knyttet til det å få fortgang i disse prosjektene. Har dette initiativet blitt tatt, og vil det skje en endring i behandlingen av vindkraftprosjekter generelt?

Statsråd Ola Borten Moe [11:28:44]: Vi planlegger møter med Miljøverndepartementet, vi har for så vidt en kontinuerlig dialog. Det er et godt initiativ miljøvernministeren har tatt, og fra vårt ståsted imøteser vi selvsagt alle tiltak som kan føre til en kortere, mer effektiv og bedre konsesjonsbehandling.