Stortinget - Møte onsdag den 15. februar 2012 kl. 10

Dato: 15.02.2012

Sak nr. 1 [10:02:53]

Muntlig spørretime

Talere

Presidenten: Stortinget mottok mandag meddelelse fra Statsministerens kontor om at statsminister Jens Stoltenberg vil møte til muntlig spørretime.

Statsministeren er til stede, og vi er klare til å starte den muntlige spørretimen.

Vi starter med første hovedspørsmål, fra representanten Siv Jensen.

Siv Jensen (FrP) [10:03:21]: La meg først få lov til å si at jeg synes det er veldig hyggelig at statsministeren kommer til Stortinget, det er lenge siden vi har sett ham. Det å utfordre posisjonen er nettopp en viktig del av demokratiet.

I den senere tid har det vært mange relativt oppsiktsvekkende oppslag i media som avslører noe vi egentlig allerede vet, nemlig at det er et dramatisk og betydelig etterslep på utdatert utstyr ved landets sykehus. Det er så gammelt og utdatert at det fra flere hold blir uttrykt at det er fare for pasientsikkerheten.

Jeg vet at veldig mange bruker eBay, bl.a. for å lete etter deler til veteranbiler som har gått ut av produksjon, men det blir jo ganske absurd når man ser norske leger sitte på eBay for å finne reservedeler og utstyr som skal brukes i behandlingen av norske pasienter. Når vi er kommet dit, forteller det i hvert fall Fremskrittspartiet at det nå er på tide å fatte vedtak om en investeringsplan med øremerkede midler for å sikre at alle landets sykehus kan fornye utstyrsparken sin til forsvarlig pasientbehandling. Bare ved Helse Sør-Øst anslås etterslepet til over 3 mrd. kr. Oslo universitetssykehus alene har et etterslep på nærmere 2 mrd. kr for å få moderne utstyr til forsvarlig pasientbehandling.

Mitt spørsmål til statsministeren er veldig enkelt: Vil han støtte Fremskrittspartiets forslag om en finansieringsplan med øremerkede midler til å erstatte utstyret ved landets sykehus?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:05:15]: Regjeringen vil øke bevilgningene til sykehusene, slik at de kan bruke penger på det de mener er best og viktigst for pasientene, og for ytterligere å heve kvaliteten i norske sykehus. Det vil være en kombinasjon av investeringer i utstyr, investeringer i bygg og investeringer i mennesker: personell, leger, sykepleiere og annet helsepersonell.

Utgangspunktet er at det er mangler i norsk sykehusvesen. Det er grunnen til at vi har økt bevilgningene med rundt 10 mrd. kr og vil fortsette å øke bevilgningene. Grunnen er også at det blir stadig flere som jobber i norske sykehus – 120 000 mennesker jobber i norske sykehus, flere enn noen gang – og at vi behandler flere pasienter enn noen gang tidligere. Likevel er det mangler. Derfor vil vi fortsette opptrappingen. Men jeg tror det er lurt at vi gir sykehusene noe frihet til å bestemme hvordan vi får mest helse igjen for de ekstra kronene de får i år, og også kommer til å få neste år.

Det viktigste regjeringen gjør, er å være opptatt av kvaliteten i helsevesenet, og det gjør vi ved å måle mer kvalitet. Da ser vi at det er mangler, at det er skader. Men vi ser også, når vi sammenligner med andre land, at vi nå har et av verdens aller beste helsevesen. Der vi har sammenlignbare tall, f.eks. for kreft, ligger Norge absolutt på topp når det gjelder overlevelse. Det er 30 000 mennesker som får kreft hvert eneste år i Norge. Det er mange som har vonde opplevelser knyttet til det, men det er heldigvis stadig flere som overlever. For de krefttypene vi kan sammenligne – f.eks. brystkreft, livmorhalskreft og en del andre kreftformer – er Norge enten verdens beste eller blant dem som har klart høyest overlevelse. Det viktigste målet på helse er jo om vi lykkes i å behandle flere pasienter og i å gi dem god kvalitet. Der er vi ikke gode nok i Norge, men vi er blant verdens aller beste.

Siv Jensen (FrP) [10:07:17]: Ja, vi har fått med oss rapportene om at veksten når det gjelder tilsetting ved landets sykehus, først og fremst skyldes vekst i administrasjon og byråkrati, ikke nødvendigvis vekst i pasientbehandling. Det er også en utfordring som statsministeren bør ta fatt i. Men han svarer jo det han normalt pleier å gjøre, nemlig at de årlige budsjettene til sykehusene får avgjøre hvilke prioriteringer sykehusene tar.

Problemet er at sykehusene og helseministeren sier rett ut at hvorvidt det blir investeringer til nytt utstyr, avhenger av om sykehusene klarer å gå med et lite overskudd som frigjør midler til det formålet. Det er en uholdbar situasjon over tid. Sykehusene er nødt til å kunne ha en forsvarlig plan som gjør det mulig å erstatte utrangert, utdatert, gammelt helsefarlig utstyr med nytt og moderne utstyr. Vi er nå i en situasjon hvor man bl.a. ved Radiumhospitalet har vært avhengig av private givere for å kunne modernisere utstyrsparken. Jeg antar at det ikke er slik statsministeren ønsker at det skal være.

Statsminister Jens Stoltenberg [10:08:23]: Jeg tror det er viktig at en regjering som har ansvar for helsevesenet, ser at det er mangler og svakheter, og er utålmodig og prøver å gjøre noe med det, og at regjeringen vokter seg vel for å skjønnmale situasjonen i helsevesenet. Jeg passer på ikke å gjøre det, og derfor peker jeg på manglene.

Men jeg tror også det er viktig at opposisjonen passer seg for ikke å svartmale. Når man hører på Siv Jensens innlegg, får man inntrykk av at det er veldig triste forhold i norsk sykehusvesen. Sannheten er at vi knapt finner et eneste land i verden som har bedre resultater når det gjelder helse, behandling og overlevelse av alvorlige sykdommer. Det skyldes at vi har satt inn mer penger, mer ressurser i helsevesenet. Vi har ikke brukt penger på administrasjon. Vi behandlet 1,3 millioner flere mennesker ved norske sykehus i 2010 enn vi gjorde i 2005 – så behandlinger og utredninger er økt med 1,3 millioner på de årene. Det er en imponerende økning, og det bidrar til at vi får bedre resultater i helsevesenet.

Presidenten: Det blir gitt anledning til tre oppfølgingsspørsmål – først Per Arne Olsen.

Per Arne Olsen (FrP) [10:09:35]: Spørsmålet var i utgangspunktet om utstyr, og ikke hele regla om at alt er veldig bra. Mye er veldig bra i norsk helsevesen – det erkjenner også Fremskrittspartiet.

Men når vi som helsepolitikere snakker om at det er gledelig med forventet økt levetid, pleier vi å snakke om pasientene, om befolkningen, og ikke om utstyret. Det er, meg bekjent, en forventet levetid på medisinskteknisk utstyr på 10,2 år, mens gjennomsnittlig levealder på utstyret i Helse Sør-Øst nå er på 10,6 år – altså lenger enn det som er forventet levetid. En strålemaskin i Oslo er nå 19 år gammel – like gammel som min sønn og betraktelig eldre enn bilen til både statsministeren og undertegnede.

Det som bekymrer meg aller mest, er at forskningen også lider under dette. Spørsmålet vil da bli: Vil statsministeren være med på en investeringsplan for å bedre forholdene?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:10:41]: Jeg har en plan. Det er å fortsette å styrke sykehusene, gi dem mer penger og tilføre dem mer ressurser, men ikke minst også omorganisere dem slik at vi får enda mer helse igjen for de store midlene vi bruker på norske sykehus. Det betyr at det også skal bli penger til investeringer i både utstyr og bygg. Siden staten overtok sykehusene, har man investert for 65 mrd. kr. Det er mye penger. Det finnes helt sikkert eksempler på utstyr som er gammelt. Derfor øker vi bevilgningene, slik at vi også kan gjøre noe med det.

Når det gjelder kreftbehandling, som ble nevnt som eksempel, er det slik at det er det området hvor vi har sett den beste framgangen. Fortsatt er det mangler, men vi må jo glede oss over at sannsynligheten for å overleve en kreftdiagnose i Norge er den høyeste i verden – eller blant de aller høyeste i verden – for de målbare kreftformene vi kan sammenligne.

Presidenten: Bent Høie – til oppfølgingsspørsmål.

Bent Høie (H) [10:11:47]: Det en opplever i det norske helsevesen, er at når et sykehus eller en avdeling åpner, er utstyret topp moderne, helt nytt. Så driver en avdelingen i mange år, og til slutt blir utstyret utslitt, utgått på dato, og det er stor fare for f.eks. at det bryter sammen under operasjoner, at det fører til driftsstans og lengre ventetider. Dette er en berg-og-dalbane-holdning til medisinskteknisk utstyr som går ut over pasientsikkerheten, som fører til lengre ventetider og til sløsing med ressurser.

Denne uken har vi opplevd på direktesending på TV 2 at utstyr til gastroskopi brøt sammen og brakk under operasjonen. Det var det som måtte til for at de som jobber på den avdelingen, endelig skulle få gjennomslag for å få penger til nytt utstyr.

På Oslo universitetssykehus er det 700 ulike IT-systemer. Når vil regjeringen legge vekk sin private allergi og åpne opp for at også norske sykehus kan samarbeide med private leverandører om å sikre en jevn standard og jevn kostnads… (presidenten klubber)

Statsminister Jens Stoltenberg [10:12:54]: Som vi har vært inne på, finnes det mange eksempler på varierende kvalitet på utstyr på norske sykehus. Det finnes eksempler på utstyr som er topp moderne og veldig bra, og så er det mye utstyr som helt sikkert er sånn passe bra, og så er det eksempler på utstyr som er for dårlig. Det er altså grunnen til at vi øker investeringene i sykehus, bevilger mer penger, og at det investeres milliardbeløp hvert eneste år, og mer enn noen gang før.

Men det viktigste målet på om vi lykkes i sykehusene, er kvaliteten på behandlingen. Da er målet om vi greier å gjøre folk friske ved norske sykehus. Det greier vi altså i større grad enn før, vi greier det i større grad enn andre land, og det er 1,3 millioner flere behandlinger og utredninger ved norske sykehus nå enn i 2005. Dermed har jeg ikke sagt at alt er bra, men jeg har sagt at det er framgang fordi vi satser mer på sykehus. Vi skal fortsette denne satsingen, og så ønsker vi å oppnå enda bedre resultater enn vi klarer i dag.

Presidenten: Laila Dåvøy – til oppfølgingsspørsmål.

Laila Dåvøy (KrF) [10:14:04]: Vi hører at det er stor mangel på medisinskteknisk tilfredsstillende utstyr. Men det kanskje mest alarmerende når det gjelder Oslo universitetssykehus, er at det er full stopp i utviklingen av IKT-løsninger etter at det innkjøpte systemet ble avbestilt i fjor. Som vi hørte, opererer de nå med 700 ulike datasystemer, og de har ikke felles journalsystem. Det er alvorlig når de i tre år har vært ett helseforetak. Ifølge ansatte er Oslo universitetssykehus nå tilbake på samme funksjonsnivå når det gjelder IKT, som det var før fusjonen startet for tre år siden.

Mitt spørsmål er: Hvordan kan statsministeren og regjeringen fortsette omstillingen ved Oslo universitetssykehus i samme tempo som planlagt, når en av de viktigste forutsetningene for god pasientsikkerhet, nemlig et oppegående og kompatibelt IKT-system, ikke er etablert?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:14:58]: For det første er det slik at det å få et bedre og mer enhetlig IKT-system i sykehusene – og her er regjeringen helt enig med opposisjonen på Stortinget – er viktig og avgjørende for å få bedre kvalitet på helsetjenestene. Derfor er det arbeidet igangsatt. Det er egne programmer, egne oppfølgingsprosjekter, for å få et mer helhetlig IKT-system i norsk helsevesen. Det har pågått en stund – et stort og omfattende arbeid må gjøres.

Når det gjelder Oslo universitetssykehus, er det også arbeid der. Problemet var at det man hadde satt i gang, viste seg ikke å fungere, og så har man begynt på et nytt prosjekt. Helse Sør-Øst vil fortsette omorganiseringen av Oslo universitetssykehus, men hele tiden på en måte som gjør at man sikrer pasientsikkerheten. Kommer det fram eksempler og tilsynsrapporter som viser at nå går man for fort fram, vil man selvfølgelig ta hensyn til det i gjennomføringen. Men at vi skal gjennomføre den omorganiseringen, er jeg sikker på, fordi det bidrar til å fremme helse og bedre kvalitet.

Presidenten: Vi går til neste hovedspørsmål.

Erna Solberg (H) [10:16:22]: Hvis man ser på de internasjonale nyhetssendingene hver dag, er det for øyeblikket god grunn til å prise seg lykkelig for at vi bor i Norge. Situasjonen i flere land med utfordringer når det gjelder innstramninger i budsjetter og høy ungdomsarbeidsledighet, gjør at vi bør være ydmyke med tanke på hvor bra vi har det i Norge.

Likevel er det hver uke nordmenn som opplever usikkerhet om sin jobb. Det er bedrifter som varsler utflagging og nedlegging i Norge. Det er flere som rapporterer om vanskeligere konkurranseforhold. Det betyr at vi aldri bør hvile når det gjelder spørsmålet om hvordan vi bedrer og sikrer norske arbeidsplasser. Norsk økonomi er på vei til å bli ikke bare todelt, men sannsynligvis tredelt: Offentlig sektor og oljerelatert sektor går bra, men den konkurranseutsatte private sektoren sliter betydelig.

Mitt spørsmål til statsministeren er: Hva har han tenkt å gjøre for å sikre konkurransekraften til den delen av norsk næringsliv som konkurrerer ute, og som opplever de største utfordringene?

Forrige uke la Norsk Industri frem en rapport som viser at på flere områder er norsk konkurransekraft svekket. Noen ting har politikerne ikke kontroll over, andre ting har vi kontroll over, f.eks. hva vi bruker penger på gjennom statsbudsjettet. Det Norsk Industris rapport viser, er at for andre år på rad er det nullvekst i bevilgningene til forskningen. I tillegg viser den at næringsrettet forskning er blitt mindre. Den viser at det har blitt økt skattlegging av bedrifter og eiere i Norge. Fra før vet vi, fra nasjonalbudsjettet, at produktivitetsutviklingen i Norge i en periode har vært – og fortsatt er – lavere enn det som skal til for å holde velferdssamfunnet Norge finansiert i fremtiden. Hva er statsministerens strategi?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:18:29]: For det første mener jeg det er veldig viktig at vi diskuterer hva vi kan gjøre for å trygge norsk økonomi. For det andre er det jo slik at det farligste vi gjør i landet vårt, er å tro at oljen alltid vil redde oss. Oljeinntektene er en fordel å ha i norsk økonomi, men de er ingen garanti for at det går bra. Vi hadde oljeinntekter på 1990-tallet – likevel fikk vi finanskrise, bankkrise, gjeldskrise og høy arbeidsløshet. Det var tilløp til noe av det samme på begynnelsen av 2000-tallet. Da hadde vi oljepenger, men også en kraftig nedbygging av norsk industri og voksende arbeidsløshet. Så det ene som det er viktig å ha med seg, er at oljepengene gir oss muligheter, men de må forvaltes på en god måte dersom vi skal unngå å få problemer – arbeidsløshet og redusert verdiskaping – i privat sektor. Det andre er at regjeringen har mange tiltak som vi gjennomfører – og vil gjennomføre – for å trygge private, konkurranseutsatte norske bedrifter.

Punkt nr. 1 er å holde orden på de grunnleggende tingene i norsk økonomi, som ansvarlig oljepengebruk og rente- og kronekurs.

Punkt nr. 2 er satsing på samferdsel. Samferdselsinvesteringene er vi i ferd med å øke med opp mot 10 mrd. kr per år – langt høyere enn det man har gjort tidligere – og det begynner å gi resultater.

Punkt nr. 3 er satsing på innovasjon og forskning – og her er det økt med flere milliarder kroner siden 2005.

Punkt nr. 4 er forenkling: Mange regjeringer har snakket om forenkling, denne regjeringen har gjennomført betydelige forenklingstiltak for næringslivet, bl.a. fjerning av revisjonsplikten og lavere krav til aksjeselskaper.

Punkt nr. 5 er det jeg vil kalle mer målrettede tiltak mot særskilte næringer – verftspakken, som kom for et par år siden, og det som nå har kommet med GIEK, med en ny statlig og tryggere eksportfinansieringsordning, eller det man gjør f.eks. med å tilrettelegge for utvikling av norsk olje- og gassvirksomhet.

Dette er eksempler på næringsrettede tiltak som er viktige for norske bedrifter.

Erna Solberg (H) [10:20:38]: Jeg er glad for statsministerens analyse. Vi er enig i veldig mye av disse tingene, ikke minst bekymringen for at den delen av norsk næringsliv som ikke er oljerelatert, nå kan stå i fare for å bli nedlagt og flyttet ut. Det vil svekke velferdsfinansieringen i Norge i årene fremover. Men det er litt påfallende – en uke etter at Norsk Industri har lagt fram dokumentasjon med statens egne tall – å høre statsministeren si at man har satset mye på forskning, når man altså legger frem at dette er andre året på rad med nullvekst i bevilgningene til forskning, at det er mindre bevilgninger til næringsrettet forskning, og hvor man dokumenterer at bedriftene i Norge betaler økt skatt gjennom endringer i eiendomsskattesystemer, retakseringer, avgiftsbelegging og ikke minst en veldig bedriftsfiendtlig formuesskatt.

Da er mitt spørsmål tilbake til statsministeren: Er det en god strategi å øke skatten og svekke forskningen for å sørge for at konkurranseutsatt næringsliv faktisk går bedre fremover?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:21:39]: Denne regjeringen fører en bedriftsvennlig politikk. Vi har økt forskningen, og vi har laget et mer forutsigbart og ryddig skattesystem.

Siden vi overtok, er det skapt over 207 000 nye arbeidsplasser i private bedrifter i Norge – i de fire årene den forrige regjeringen satt, ble det skapt 26 000. Så vi snakker om en kvanteforskjell når det gjelder hvor mye vekst det har vært i privat næringsvirksomhet. Det har vært en vesentlig større vekst i private bedrifter i Norge, i privat næringsliv i Norge, under denne regjeringen sammenlignet med den forrige. Så sier jeg ikke at vi ikke kan gjøre ting bedre. Vi skal hele tiden anstrenge oss for å gjøre ting enda bedre og trappe opp innsatsen, men å høre fra representanten Solberg at denne regjeringen er bedriftsfiendtlig, når vi altså har sju–åtte ganger sterkere vekst i privat sysselsetting nå enn under den forrige regjeringen, er – med respekt å melde – litt underlig.

Presidenten: Det blir gitt anledning til tre oppfølgingsspørsmål – først Jan Tore Sanner.

Jan Tore Sanner (H) [10:22:46]: Det er ikke overraskende at det ble skapt mange arbeidsplasser i perioden 2004–2008, da det var sterk vekst i verdensøkonomien. Det vi derimot har sett etter finanskrisen, er at Norge har tapt arbeidsplasser i privat sektor, mens det har blitt veldig mange nye arbeidsplasser i offentlig sektor. I land som Sverige og Tyskland skapes det nå flere arbeidsplasser i private bedrifter.

Det rapporten til Norsk Industri viser, er at bedriftene trenger en regjering som gir bedriftene medvind og ikke motvind. Statsministeren sier at han er åpen for å gjøre ting bedre. Da bør han også svare på de to helt konkrete utfordringene han fikk fra representanten Erna Solberg. Det handler om skatt, og det handler om forskning og utvikling. Det er dokumentert at det har vært nullvekst i bevilgningene til forskning og utvikling. Å bevilge til forskning og utvikling er kanskje noe av det aller viktigste vi kan gjøre for bedriftene i fremtiden. For det andre er det dokumentert at skattene for bedriftene har økt. Vil statsministeren gjøre det bedre? Er han åpen for å snu når det gjelder forskning, og når det gjelder skattepolitikken?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:23:56]: Først til diskusjonen om antall sysselsatte. Det er riktig at da finanskrisen slo inn over verdensøkonomien, også norsk økonomi, var det en nedgang i antall sysselsatte i private bedrifter. Nå ser vi igjen en vekst. Det er altså ikke noen tvil om at det er mange flere som satser på privat næringsvirksomhet, som starter, er gründere, og som lykkes i å skape private, lønnsomme bedrifter i Norge – under denne regjeringen som under den forrige. Jeg sier ikke at det bare skyldes at vi har slik en utmerket regjering, jeg sier bare at det er pussig å høre representanter for den forrige regjeringen si at vi fører en bedriftsfiendtlig politikk – når vi har en vekst i privat sysselsetting som er ca. syv ganger så sterk som det den var under den forrige. Det er mitt eneste poeng når det gjelder tall.

Når det gjelder skatt, er det riktig at vi har gjort omlegginger i skattesystemet. Det totale skattetrykket er videreført, men vi har gjort omlegginger som har gjort skattesystemet mer rettferdig. Det er nettopp i den perioden vi har hatt en formidabel vekst.

Det er mange land i Europa som ikke har formuesskatt, men de har altså to–tre ganger så høy arbeidsløshet som vi. Så det er ikke slik at fjerner man formuesskatten, blir det lavere arbeidsløshet og mer verdiskaping. Norge er bevis på at det går helt an å ha høy verdiskaping og formuesskatt.

Presidenten: Ketil Solvik-Olsen – til oppfølgingsspørsmål.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [10:25:23]: Jeg tror mange av de landene som statsministeren refererer til, ville sagt at hadde en hatt oljen, hadde en hatt høyere verdiskaping. Her er det en vesentlig forskjell.

Dette spørsmålet reises fordi heller ikke opposisjonen tror at vi kan leve av oljen alene i framtiden, men vi er bekymret fordi vi ser en del statistikker som statsministeren ikke viser til. Før regjeringen overtok, var det en gjennomsnittlig vekst i BNP i reelle priser på 42 mrd. kr i året. Etter at den overtok, har det vært en vekst på 16 mrd. kr i året. Produktivitetsveksten var på 2,2 pst. årlig fram til den overtok – og har vært på minus 1,44 pst. etter at den overtok. Det nytter ikke bare å skryte av at flere folk jobber, når de åpenbart er mindre produktive enn det de var før.

Vi er bekymret for den kraftforedlende industri, for konkurranseutsatt industri. I lys av alle de utfordringene vi har, i lys av de mulighetene vi har med hele oljeformuen vår, vil regjeringen legge fram en industrimelding, slik at vi kan diskutere dette i et litt større perspektiv og med litt lengre taletid?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:26:27]: Det viktigste målet på om vi lykkes i den økonomiske politikken, er om vi lykkes i å ha folk i jobb, ha lav ledighet. Vi har den høyeste sysselsettingen noensinne, og vi har den laveste ledigheten i Europa. Vi har også god vekst, både i totaløkonomien og i fastlandsøkonomien. Jeg er i alle mine taler og foredrag opptatt av å understreke at det betyr ikke at himmelen er skyfri. Det at det har gått bra de senere årene, er ikke noen garanti for at det går bra de neste årene.

Det er riktig at oljen har vært viktig, men det er to ting å si om det. Det ene er at oljen – som representanten selv understreker – ikke er noen garanti for at det går bra i framtiden. Det andre er at oljen kommer jo ikke helt av seg selv. For et par år siden sto jeg i denne salen og ble kritisert for at denne regjeringen ikke la til rette for olje- og gassvirksomhet. Nå har vi gjort det, og så er det nærmest slik at vi ikke skal regne med at vi også lykkes innenfor olje- og gassnæringen, som er en viktig næring, og som er avhengig av gode politiske rammevilkår.

Om vi skal legge fram en egen industrimelding, har ikke regjeringen drøftet. I tilfelle er det ikke en industrimelding, det er i tilfelle en næringsmelding, for framtidens næringsvirksomhet er mye mer enn bare industri, det er reiseliv og mye annet.

Presidenten: Rigmor Andersen Eide – til oppfølgingsspørsmål.

Rigmor Andersen Eide (KrF) [10:27:40]: For at norsk industri skal være konkurransedyktig i det internasjonale markedet, er forskning og utvikling helt avgjørende. Siden 2001 har forskning og utvikling overfor industrien vært en hovedsatsing, men nå har det stoppet opp. Det har ikke vært realvekst i forskningsprogrammet de siste to årene. Jeg skjønner ikke statsministerens utsagn om at forskning og utvikling er et satsingsområde for denne regjeringen. Det er kø av gode, kvalifiserte søknader på flere av de næringsrettede programmene i Forskningsrådet, men pengene er fraværende. Mitt spørsmål til statsministeren er: Er statsministeren kjent med at industrien blir skadelidende av regjeringens manglende satsing på forskning?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:28:30]: For det første har vi trappet opp innsatsen når det gjelder forskning. Det er 30 pst. mer – høyere, større – forskningsbevilgninger nå enn i 2005, og det er også mye som er brukt på næringsforskning. For det andre: Når vi snakker om offentlig finansiert forskning, snakker vi ofte om forskning som tar mange år, som gir resultater langt fram tid. Det er bra, for vi må tenke langt fram i tid.

Men det er jo ikke slik at det man måtte mene om forskningsbevilgninger de siste årene, kan forklare de problemene industrien står oppe i i dag. Det handler om ting nær vår tid, om f.eks. finanskrisen. Det er klart at finanskrisen rammer også norsk industri, det er klart at når vi selger halvparten av det vi lager her i landet, til andre land og det går dårlig i de landene, rammer det også norske bedrifter.

Det som er viktig, er at vi når noen bedrifter må nedlegges, f.eks. fordi de taper markeder ute fordi det går dårlig der, får nye bedrifter til erstatning. Det har vi fått til, siden ledigheten fortsatt er lav.

Presidenten: Vi går til neste hovedspørsmål.

Knut Arild Hareide (KrF) [10:29:44]: Eg vil stille statsministeren eit spørsmål av viktig prinsipiell karakter.

I 34 år har me hatt ein godt etablert praksis som har sikra legar reservasjonsrett i samvitsspørsmål. No er det snakk om tilvising til abort for fastlegar. Abort er eit omstridt tema verda over, men eg trur me alle er einige om at det blir karakterisert òg som eit samvitsspørsmål, og er det for mange menneske.

På 1970-talet hadde me ein sterk debatt om denne saka i Noreg, ei sak som splitta folket, men ein var einig i at ein etablerte ein praksis som sikra reservasjonsrett for yrkesgrupper som var ramma av dette. Vi er òg einige om – sjølvsagt – at pasientane må få eit fullgodt tilbod, uavhengig av kva reservasjonsordning ein har. Men me ønskjer òg å ha eit samfunn som er ope, som er raust, som er tolerant. Det er verdiar som statsministeren på ein framifrå måte har lyfta fram det siste året.

No har me altså ei ordning som sikrar legar rett til å ha ein jobb i tråd med overtydinga si. Pasientane sine rettar blir varetekne. Da er det med litt undring me ser at regjeringa har sendt ut eit rundskriv som gjer det umogleg å vidareføre denne praksisen.

Mitt spørsmål til statsministeren er: No har me altså ei fastlegeforskrift som er ute på høring. Her kan ein leggje til rette for – nettopp gjennom den forskrifta – å sikre ei vidareføring av ein svært god praksis. Vil statsministeren ta initiativ til det?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:31:48]: For det første er jeg enig i at det er et viktig spørsmål. Det handler om prinsipper, og det handler om noen vanskelige dilemmaer og avveininger. Da er jeg alltid opptatt av å lytte og forsøke å finne løsninger.

På den ene siden handler det om å respektere at ulike leger kan ha ulike private syn og vurderinger f.eks. når det gjelder abort og prevensjon. På den annen side handler det om å sikre alle pasienter et godt tilbud og at det ikke skal bli vilkårlig forskjellsbehandling av ulike mennesker avhengig av hvilken fastlege de har.

Det har kommet en del spørsmål om hvordan regelverket er å forstå. Derfor har Helsedepartementet funnet det riktig å tydeliggjøre det Helsedepartementet vurderer som gjeldende rett, nemlig at fastleger ikke har hatt adgang til siden fastlegereformen ble innført i 2001, for ca. ti år siden, å reservere seg mot å henvise – vi snakker om å henvise en pasient til et sykehus for f.eks. å få utført et abortinngrep eller utskrive p-piller/prevensjon. Der er vurderingen at det ikke har vært en slik adgang tidligere. Det er heller ikke en slik adgang i dag, og det er tydeliggjort i den forskriften. Her har man et dilemma mellom pasientenes behov og legens private syn. Det har kommet eksempler på, bl.a. på mindre steder, at det har vært et problem at fastleger har nektet å skrive ut p-piller til unge jenter.

Vår vurdering er at dette er en stadfesting av gjeldende rett, ikke noen endring i gjeldende rett i forhold til fastlegenes ansvar, og en tydeliggjøring av det ansvaret de har for å la pasientenes behov gå først og være det som avgjør dette vanskelige dilemmaet.

Knut Arild Hareide (KrF) [10:33:48]: Eg takkar for svaret, men eg hadde nok større forventningar. Eg søkte på «Jens Stoltenberg» og «mangfold», og fekk 598 000 treff. Da kan ein ikkje vere feilsitert kvar gong.

Når regjeringa seier at svaret for legar er å finne seg ein ny jobb, synest eg ein går på tvers av den etablerte praksisen som har vore her. At denne praksisen har vore her, er det ingen tvil om, for det må jo vere grunnlaget for at regjeringa valde å gå ut og seie noko anna i rundskrivet sitt. Så at praksisen har vore at ein lenge har hatt moglegheit for å reservere seg, er heilt tydeleg. Eg synest dette er eit spørsmål: Ønskjer me verkeleg at legar skal ha på ein måte same meining i dette spørsmålet? Og skal me seie at dei fastlegane som er ueinige i dette spørsmålet, ikkje skal vere fastlegar lenger, når me veit at ordninga fungerer så godt?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:34:54]: Jeg ønsker mangfold. Jeg respekterer at dette er et dilemma. Noen ganger i livet og i politikken må man velge mellom ulike hensyn, og vi har vært opptatt av at pasientenes behov og pasientenes rettigheter må veie tyngst når vi veier det opp mot legenes private synspunkter og holdninger til bruk av p-piller.

Vi vurderer det ikke slik at dette er noe nytt. Vår faglige vurdering er at dette har vært regelverket, men det har ikke vært praktisert i henhold til regelverket alle steder. Når vi da får spørsmål og det oppstår uklarhet om hva som er riktig tolkning av regelverket, må nesten regjeringen tydeliggjøre det, og det er det som nå har skjedd. Vår vurdering er at det heller ikke tidligere var mulig for en fastlege, f.eks. på et lite sted hvor det bare er én fastlege, å si til en ung jente som ønsker p-piller: Nei, jeg vil ikke skrive ut p-piller til deg. Det er simpelthen viktig at det er pasientenes rettigheter som kommer først.

Presidenten: Det blir ett oppfølgingsspørsmål – fra representanten Laila Dåvøy.

Laila Dåvøy (KrF) [10:36:05]: Det er riktig at det ikke har vært nedfelt regler, men det har vært en praksis i forståelse mellom Helsedirektoratet, Legeforeningens etiske råd og Helse- og omsorgsdepartementet. Det har vært et par tilfeller som man mener ikke har vært håndtert godt nok, som gjør at man har gått til det skrittet nå å lage rundskriv og retningslinjer. Det er realiteten. Og det dreier seg om henvisning bl.a. til abort.

Artikkel 18 i FNs menneskerettserklæring handler bl.a. om retten til å nekte å handle mot sin etiske eller religiøse overbevisning. Denne retten er også nedfelt i to resolusjoner vedtatt av Europarådet i 2010 og 2011. I disse dokumentene er grunntonen en stor respekt for helsepersonells samvittighet. Er det ikke betenkelig for statsministeren at regjeringen med dette legger opp til en praksis som bryter med både Europarådets anbefaling og menneskerettighetene?

Så vil jeg presisere før statsministeren svarer: Pasientene skal ha sine rettigheter gjennomført ut fra norsk lov. Det er vi alle enige om.

Statsminister Jens Stoltenberg [10:37:12]: La meg bare igjen understreke: Jeg forstår at dette er et dilemma. Jeg forstår at dette kan være et vanskelig valg, og jeg aksepterer selvsagt også at noen leger er så sterke motstandere av prevensjon at de ikke vil skrive ut p-piller. Det aksepterer jeg at de mener – det er deres standpunkt og deres holdning. Politikernes dilemma er om vi skal akseptere at når man, f.eks. på et sted hvor det er én fastlege som man har et tillitsfullt forhold til, kommer og ber om prevensjon, så sier legen: Det får du ikke av meg. Da kan det oppstå et problem for den pasienten.

Da er jo situasjonen den at fastlegeforskriften, som har vært der i mange år, ikke gir leger hjemmel, adgang, til å reservere seg mot f.eks. å utskrive p-piller. Vår vurdering er at vi ikke nå innfører et nytt regelverk, men at vi bare tolker og presiserer hva som har vært fastlegeforskriften tilbake til 2002 – det var vel da den kom. Dette har vært et dilemma hele tiden, og det har heller ikke tidligere vært adgang i henhold til fastlegeforskriften å reservere seg mot prevensjon.

Presidenten: Vi går til neste hovedspørsmål.

Trine Skei Grande (V) [10:38:36]: For to dager siden la Statistisk sentralbyrå fram beregninga av klimagassutslippene som har vært i Norge i 2010. Det viser at vi har sluppet ut 53,9 mill. tonn CO2-ekvivalenter i 2010. Det er 4,7 pst. høyere enn året før.

Statsministeren har ofte skrytt av at vi i Norge klarer å koble fri den økonomiske veksten i forhold til veksten i CO2. Det er rett fra 1990 til 2010, men i 2010 har veksten i klimautslippene vært enda større enn veksten i produksjon. Utslippene fra industrien har økt med hele 6 pst. Det er ikke godt nok.

Norge trenger virkelig en klimapolitikk. Vi trenger å få ned utslippene. Vi trenger en melding der vi felles kan bli enige om hvilke tiltak vi skal gjøre for å få tak på hele klimautfordringa.

I valgkampen lovte miljøministeren meg i en debatt i Dagsnytt 18 at den klimameldinga skulle komme senest i februar. Nå snakker man om juni 2012. I statsbudsjettet står det at den skal komme i 2012. Så spørsmålet mitt til statsministeren er egentlig ganske enkelt: Kan statsministeren nå love meg at den meldinga kommer i juni 2012?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:40:15]: Den meldingen er varslet i juni 2012, og vi har ikke planer om å varsle noe annet tidspunkt. Men jeg garanterer aldri, og derfor garanterer jeg heller ikke det tidspunktet. Det er det som er varslet Stortinget i eget dokument over saker som skal fremmes for Stortinget.

Men så til selve saken: I Norge og heldigvis også i en god del andre land skjer det en fantastisk teknologisk utvikling som gjør at mens man før opplevde at hvis det var 2 pst. vekst i nasjonalproduktet, var det gjerne minst 2 pst. utslipp av klimagasser. Den sammenhengen har vi greid å bryte. Fra 1990 har verdiskapingen i Norge vokst med, tror jeg, 60–70 pst. Vi produserer omtrent 60–70 pst. mer varer og tjenester enn det vi gjorde i 1990, mens utslippene har vært ganske stabile. Det har gått litt ned noen år og litt opp andre år, men det ligger i overkant av 50 mill. tonn, hvor det har ligget stort sett i alle år siden 1990. Mens vi har hatt en kraftig vekst i produksjonen, har vi hatt en stabil utvikling i utslippene. Dermed er sammenhengen mellom utslipp og vekst brutt.

Det vi nå må gjøre, er å bryte den enda mer ned, slik at vi kan ha vekst, men likevel reduksjon i utslippene. Det er målet med klimaforliket, og det er målet med de tiltakene vi iverksetter. Jeg er trygg på at vi også kommer dit, for vi har kommet langt på vei allerede.

Så er det viktig å få med seg at det ikke er slik at vi venter på klimameldingen for å iverksette klimatiltak. Klimaforliket var et forlik om både mål og virkemidler. Jernbaneinvesteringene har økt med rundt 70 pst. Grønne sertifikater, som kommer til å fremme kraftig produksjon av fornybar energi, kom 1. januar i år. Avgiftene på biler er lagt om, slik at vi har fått en kraftig reduksjon i utslippene fra nye biler, og vi har vedtatt nye byggeforskrifter som gjør at energibruken i nye bygg er blitt kraftig redusert, og grunnavgiften på fyringsolje har økt. Så samlet sett er det iverksatt mange tiltak.

Trine Skei Grande (V) [10:42:23]: Litt av problemet er at tallene virker mot statsministerens argumenter. Vi viser i dag at vi ikke klarer målene når det gjelder bilutslipp, vi viser også at 2010 er et skritt i feil retning når det gjelder forholdet mellom produksjon og utslipp.

I dagens Aftenposten viser man til en undersøkelse hvor det sies at klimatrusselen er mindre og mindre viktig for ungdom. Jeg tror jeg vet hvorfor. Det er fordi norske politikere er høy i retorikk, men små i virkemidler. Det er mye snakk om hvor viktig dette er, men ungdom i dag får veldig få svar. Vi forteller ungdom at dette er veldig viktig, men at vi bare kan kjøpe oss unna det – vi kan nok slippe unna, så det er ikke så viktig.

Spørsmålet mitt til statsministeren er: Deler ikke statsministeren min store bekymring: Skal vi klare denne store omstillinga, må vi ha ungdom på vår side, vi må ha norske borgere på vår side? De må skjønne at det er viktig, og de må skjønne at det er mulig.

Statsminister Jens Stoltenberg [10:43:26]: Jo, det er jeg helt enig i. Derfor er det viktig at vi gjennomfører tiltak hjemme, som er nært folk. Det vi gjør f.eks. ved økte avgifter på forurensning, det vi gjør ved å stille nye krav i byggeforskrifter til miljøvennlige bygninger, eller det vi gjør med 70 pst. økning i satsingen på jernbane, er ting som er nær folk, og som vi trenger mer av. I tillegg trenger vi en kraftig utbygging av fornybar energi.

Jeg advarer veldig mot å omtale det vi gjør ute, som bare å kjøpe seg fri, hvis det skulle være noe negativt ladet i det. Det vi gjør for å stanse avskoging av regnskog, er kanskje det aller viktigste bidraget til å få store kutt og til å få framvoksende økonomier, land som Indonesia og Brasil, med på en avtale. Arbeidet for å stanse avskoging er noe av det aller viktigste vi gjør, og man bør ikke snakke negativt om det. Det at vi deltar i EUs kvotesystem, er det kraftigste virkemidlet både Norge og EU har gjennomført for å redusere utslippene. Det bidrar til reduksjoner på mange millioner tonn. Det er et markedsbasert virkemiddel som jeg mener er veldig bra både for teknologi og kutt.

Presidenten: Det blir gitt anledning til fire oppfølgingsspørsmål – først Borghild Tenden.

Borghild Tenden (V) [10:44:39]: Som NRK meldte i dag tidlig, er klimagassutslippene fra veitrafikken for høy i forhold til avtalen i klimaforliket. Klimagassutslippene på vei har økt med 30 pst. fra 1990 til 2010.

Venstre har i dag foreslått at et avgiftsfritt tak på nullutslippsbiler holdes uendret fram til det er 100 000 el- og hydrogenbiler i Norge. Dette er det samme som den sosialdemokratiske regjeringen i Danmark har foreslått, som statsministeren helt sikkert kjenner til.

Mitt spørsmål til statsministeren er: Vil statsministeren gjøre som sine sosialdemokratiske venner i Danmark?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:45:24]: Jeg kjenner ikke detaljene rundt forslaget fra Venstre og heller ikke detaljene rundt det som er gjennomført i Danmark, men jeg er tilhenger av at vi skal ha et avgiftssystem som fremmer miljøvennlige biler. Derfor har vi også økt kraftig avgifter på biler som slipper ut mye CO2. Så prisforskjellen i forhold til biler som er miljøvennlige, har økt. Det er bra, og det har ført til at nye biler nå slipper ut nesten 25 pst. mindre CO2 enn de gjorde tidligere. Det er en god framgang, selv om det ikke er bra nok.

Jeg er også tilhenger av at vi f.eks. fortsatt skal ha null avgifter på elbiler og fremme dem. Der det har vært noe diskusjon, har vært om biodrivstoff. Noe av diskusjonen går på om det er nullutslipp knyttet til biodrivstoff. Der har vel også Klimadirektoratet sagt at man kan regne med 35 pst. reduksjon i utslippene. Det er i hvert fall det kravet som er fastsatt i EU. Det er jo ikke null, men det er altså bedre enn for bensin.

Presidenten: Per-Willy Amundsen – til oppfølgingsspørsmål.

Per-Willy Amundsen (FrP) [10:46:33]: Verden har endret seg dramatisk siden klimaforliket ble vedtatt i Stortinget – hvor Fremskrittspartiet ikke deltok, heldigvis – ikke minst den økonomiske situasjonen. Man har ikke klart å bli enig om en internasjonal avtale som binder de store utslippslandene.

Det er kanskje ikke helt tilfeldig at også representanter fra statsministerens eget parti særlig har advart mot to tredjedelskuttet innenlands, som ligger i klimaforliket. Det er vel kanskje derfor vi stadig har fått en utsettelse av klimameldingen, noe som er ganske forståelig. Det er nettopp fordi man advarer mot at to tredjedels kutt i norske utslipp vil sette norsk næringsliv, særlig norsk industri og norske arbeidsplasser, i fare. Derfor må Stortinget behandle dette på nytt.

Vil statsministeren ta initiativ til et nytt klimaforlik i Stortinget, der man nettopp setter norsk industris interesser og norske arbeidsplasser i forsetet?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:47:42]: Jeg mener det er fullt mulig å kombinere en aktiv klimapolitikk som utvikler ny teknologi, og som utvikler miljøvennlige arbeidsplasser, og det å sikre norske bedrifter og norsk verdiskaping. Jeg mener denne regjeringen gjennom de senere årene har vist at det er mulig. Vi har gjennomført betydelige tiltak for å bidra til reduserte utslipp, mer miljøvennlig teknologi og samtidig hatt en god vekst i norsk næringsliv.

Når meldingen kommer til Stortinget, er det opp til Stortinget å behandle den, og da mener jeg Stortinget må drøfte hvordan den skal håndteres her. Jeg tror vi først får gjøre ferdig meldingen, og så får vi drøfte i Stortinget hvordan den meldingen skal håndteres her. Men det er fullt mulig å sikre både arbeid og miljø. Vi må sikre begge deler, for setter vi det opp mot hverandre, er jeg sikker på at miljøet kommer til å tape i lengden.

Ellers deler jeg i stor grad uroen for at vi ikke har en internasjonal klimaavtale. Kyoto-avtalen omfattet 50 pst. av verdens utslipp. Det vi nå ble enige om i Durban, var å videreforhandle en avtale som omfatter 15 pst. av verdens utslipp. Vi må ha flere land med på avtalen hvis vi skal få effektive reduksjoner.

Presidenten: Nikolai Astrup – til oppfølgingsspørsmål.

Nikolai Astrup (H) [10:48:58]: Statsråd Erik Solheim uttalte i august at han ikke skulle sove før klimameldingen ble lagt frem. Så ikke minst av hensyn til hans påtvungne insomnia bør regjeringen komme med en melding til Stortinget så snart som mulig.

Det er viktig at klimapolitikken er bredest mulig forankret i Stortinget, og at den ikke bare peker utover denne regjeringen, men også utover 2020 og mot et lavutslippssamfunn i 2050. Det håper jeg statsministeren er enig med meg i.

Spørsmålet til statsministeren er derfor om ikke regjeringen bør komme til Stortinget nå, før klimameldingen er lagt frem, og sørge for å forankre de viktigste prinsippene i en ny klimamelding i et bredest mulig politisk flertall her i Stortinget, i et nytt klimaforlik, slik at vi er sikre på at denne politikken står seg over skiftende regjeringer.

Statsminister Jens Stoltenberg [10:50:00]: Jeg er litt usikker på hva jeg ble spurt om nå. Men hvis spørsmålet var om vi vil ha kontakt med Stortinget og forlikspartnerne før vi legger fram meldingen, mener jeg svaret på det bør være ja. Det er naturlig når man har et forlik, å drøfte det med forlikspartnerne før man legger fram en sak.

Så er min erfaring når vi har hatt denne type forlik, at opposisjonen på Stortinget ikke har ønsket å ferdigforhandle et forlik før man legger saken fram, men har ønsket at denne type drøftinger skal skje i Stortinget etter at saken er lagt fram. Men det er jo slikt man kan drøfte når man har kontakt med forlikspartnerne på Stortinget. Det er jo ofte fagstatsråden som har den type kontakt. Så det synes jeg at man skal ha et avslappet forhold til og bør ha kontakt om.

Presidenten: Kjell Ingolf Ropstad – til siste oppfølgingsspørsmål.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) [10:50:54]: Jeg må bekjenne at jeg i 2007 var veldig begeistret for noen taler statsminister Stoltenberg holdt. Spesielt husker jeg godt den nyttårstalen da han lovet månelandingen. Jeg syntes det var en fantastisk god idé. Og så husker jeg at han stoppet midt i talen til Arbeiderpartiets landsmøte, og sa at han skulle bruke resten av talen på vår viktigste utfordring, nemlig klimasaken. Statsministeren kunne ha sagt nesten hva som helst, og jeg hadde gått inn for tiltak, fordi jeg trodde på ham.

Men jeg må si at begeistringen har lagt seg. Utslippene har nå vist seg å gå opp, og det klimaforliket som vi fikk til for fire år siden, var på mange måter en god planke, men er ikke blitt fulgt opp med en forpliktende stortingsmelding med konkrete tiltak.

Mitt spørsmål til statsministeren er egentlig bare: Tror han at det blir lettere å få løst saken jo lenger vi venter?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:51:47]: Det er ikke slik at vi venter med å iverksette tiltak. Det er og blir iverksatt mange tiltak. Senest 1. januar fikk vi grønne sertifikater, som er en massiv overføring av penger til alle som ønsker å bygge ut vannkraft og vindkraft. Det kommer kraftig satsing på jernbane og mange andre tiltak. Vi venter ikke med tiltak – punkt én.

Punkt to er at den talen jeg holdt på Arbeiderpartiets landsmøte i 2007, handlet om de grunnleggende målene for norsk klimapolitikk. Da formulerte vi at vi skulle ha 10 pst. overoppfylling av Kyoto-avtalen. Det har vi. Vi formulerte 30 pst. reduksjon av norske utslipp, altså i forhold til globale utslipp. Det kommer vi til å gjennomføre, slik vi har satt oss som mål. Og vi formulerte målet om klimanøytralitet, at vi skal gjennomføre kutt tilsvarende 100 pst. av norske utslipp. Det kommer til å bli gjennomført, gitt at vi har et internasjonalt avtaleverk.

Så de store visjonene om 10 pst., 30. pst. og 100 pst. er vi fullt i rute til å oppfylle. Og gitt at det finnes internasjonale avtaler som gjør det mulig å bli klimanøytral, kommer Norge til å bli det.

Presidenten: Vi går da til dagens siste hovedspørsmål.

Per Sandberg (FrP) [10:53:05]: En småbarnsfamilie i Oslo kjøpte tomt til husbygging. Det viste seg at de hadde blitt lurt og ikke kunne bygge et normalt hus på tomten. Saken var oppe til behandling i tingretten i 2010. Der fikk paret fullt medhold i saken mot selger og eiendomsmegler. De saksøkte anket imidlertid, og ankeforhandlingene er ikke berammet før i 2013, altså nesten tre år etter førsteinstansbehandling. I mellomtiden må familien punge ut med hundretusenvis av kroner og bo under kummerlige forhold. De har selvsagt ikke midler disponibelt, da disse er låst i kjøpet.

To enker etter tidligere ansatte ved Rosenborgklinikken på 1970-tallet ble i tingretten tilkjent erstatning etter sine ektefeller. Etter fem års kamp mot staten vant de endelig fram med sine krav og ble tilkjent 1 mill. kr i erstatning. Én time før ankefristen anket staten. På grunn av saksbehandlingstiden i lagmannsretten måtte enkene vente et helt år før saken ble avsluttet.

Dette er to eksempler. Det finnes hundrevis av eksempler, fordi domstolene nå øker saksbehandlingstiden og køene øker i våre domstoler. Det opplyses at det i snitt tar ett og et halvt år å få en ankesak opp i lagmannsretten. Borgarting, den største lagmannsretten, har en saksbehandling som tilsier ett års produksjon.

Mitt spørsmål til statsministeren er: Hundrevis av mennesker mister hus, hjem, samvær med egne barn og grunnleggende rettigheter på grunn av kø i domstolene. Hva tror statsministeren dette gjør med tilliten til den norske rettsstaten, rettssystemet og norske domstoler?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:55:03]: Når mennesker må vente urimelig lenge på en beslutning i det norske rettssystemet, svekker det tilliten til det norske rettssystemet. Det er slik sett bra at det blir reist oppmerksomhet rundt det, for noe av det mest grunnleggende staten har ansvaret for, er at vi har et rettsapparat som fungerer, at vi har politi, påtalemyndighet og domstoler som fungerer.

Jeg er urolig når jeg ser at det er for mange eksempler på at folk må vente for lenge på grunnleggende offentlige tjenester, enten det er innenfor helsevesenet, eller det er innenfor rettsapparatet.

Jeg kjenner ikke de konkrete eksemplene som representanten nå trekker fram, men det understreker bare behovet for å øke ressursinnsatsen til domstolene, organisere dem bedre og få til en løsning som gjør at vi får en mer effektiv saksbehandling ved norske domstoler.

Ett bidrag til at det har blitt flere rettssaker, er jo at vi har arrestert mange flere mennesker. Kampen mot kriminalitet gjør også at vi trenger å bygge ut fengselskapasiteten og kapasiteten i det norske rettssystemet.

Per Sandberg (FrP) [10:56:22]: Jeg hører statsministeren sier at et av tiltakene er å øke ressursene til domstolene. Da synes jeg det er merkelig at denne regjeringen allerede i år kutter 7,5 mill. kr til domstolene og signaliserer at man i 2013 skal kutte ytterligere 32,5 mill. kr. Man skal ta inn de 40 mill. kr som man tverrpolitisk, gjennom et press fra opposisjonen i Stortinget, ga domstolene i 2010 gjennom revidert budsjett og budsjett.

Man ser at situasjonen i domstolene nå faktisk er verre enn før 2010, da man på dugnad i domstolene og gjennom økte bevilgninger fra Stortinget greide å ta unna restansene og få ned saksbehandlingstiden. Likevel gjør altså regjeringen nå det motsatte, kutter 7,5 mill. i år, og skal kutte ytterligere 32,5 mill. kr i 2013.

Kan statsministeren nå berolige domstolene og si at de 7,5 mill. kr som kuttes nå, kommer tilbake i revidert, og at flere kutt i 2013 er uaktuelt?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:57:20]: For det første mener jeg det er gledelig at representanten viser til at det ble gitt ekstrabevilgninger gjennom enighet i Stortinget som bidro til å gjøre noe med restanser. Jeg kjenner ikke tallene i detalj der, men det er bra at han viser til det som et uttrykk for at det faktisk er mulig å få til noe, få til reduksjon i restansene, dvs. folk som venter.

Når det gjelder hva som kommer i revidert, og, enda mer, hva som kommer i statsbudsjettet for 2013, mener jeg det er helt feil at jeg nå begynner å si noe om det. Det kommer når vi legger fram budsjettet, og da får vi se hvor mye ekstra vi får plass til når det gjelder satsing på domstolene.

Presidenten: Det blir gitt anledning til tre oppfølgingsspørsmål – først Hans Frode Kielland Asmyhr.

Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP) [10:58:12]: Statsministeren sier i forhold til den beskrivelsen som Sandberg her kom med, at han er urolig, og det gjelder da saksavviklingen. Men som statsministeren sikkert er kjent med, er IKT-situasjonen i domstolene svært kritisk. Det kreves et betydelig løft, kanskje i hundremillionersklassen, for å få det på plass.

Stortinget vedtok en ny straffelov i 2009 som ennå ikke er trådt i kraft på grunn av systemene. Vi får antakeligvis snart en jordskiftelov fra regjeringen som ikke kan tre i kraft på mange år på grunn av IKT-situasjonen. Flere tinghus trenger en betydelig oppgradering, i Bergen og Stavanger m.m.

Så opplever vi nå at regjeringen begynner å kutte i budsjettene. Hvilke visjoner har egentlig statsministeren for utviklingen av Domstols-Norge?

Statsminister Jens Stoltenberg [10:59:15]: Det at vi etablerte en egen domstolsadministrasjon, har bidratt til at vi har fått en enda bedre styring av hele domstolsadministrasjonen i Norge. Jeg mener det var et riktig grep. Det har også bidratt til at vi har fått mer og bedre samordning, og jeg mener at vi også har sett resultater av innsats på mange områder.

Min visjon er at vi skal ha domstoler som sikrer rettssikkerheten, som sikrer en god og forsvarlig, men også effektiv saksbehandling ved domstolene, og at de kan være viktige virkemidler i kampen mot kriminalitet, at vi ikke opplever at vi må vente lenge på å få saker avgjort.

Så vil vi følge opp dette i de ulike budsjettene. Hvor mye som kommer i budsjettet for 2013, må man simpelthen vente til budsjettet for 2013 med å få svar på.

Presidenten: André Oktay Dahl — til oppfølgingsspørsmål.

André Oktay Dahl (H) [11:00:16]: Sandbergs spørsmål handler om at regjeringen har varslet et kutt på 32,5 mill. kr. Det står også i budsjettmerknadene for dette års budsjett. Så jeg anbefaler statsministeren å ta en prat med justisministeren om brevene som er sendt fra Domstoladministrasjonen 16. november i fjor og 11. januar i år – før et møte i mars.

Kjernen i spørsmålet til representanten Sandberg er at vi hele tiden ser at det er ubalanser i straffesakskjeden. Det tyter ut i den ene eller den andre retningen; det ene året er det domstolen, det andre året er det kriminalomsorgen – og så er det politiet.

Etter seks år i justiskomiteen er min erfaring at man sitter på hver sin kant, planlegger hver for seg og har ingen helhetlig tilnærming til utfordringene i hele justissektoren.

Så spørsmålet mitt er: Hva har regjeringen på trappene av konkrete forslag til analyseverktøy som kan sørge for at vi får varig balanse i straffesakskjeden, sånn at vi hvert eneste år slipper å måtte dekke til der det tyter ut, og må komme med adhocløsninger – som den Domstoladministrasjonen nå har fått, ved at de fikk 40 mill. kr, som man antok var midlertidig fra regjeringens side, men som ikke føles spesielt midlertidig for dem som blir rammet av det?

Statsminister Jens Stoltenberg [11:01:24]: Jeg kjenner ikke til brevene som har gått fra Domstoladministrasjonen 16. november i fjor, og jeg skjønte også et nå i vinter, men jeg er helt sikker på at justisministeren kommer til å være opptatt av å styrke hele straffesakskjeden, rettsapparatet og domstolene, når regjeringen møtes til budsjettkonferanse i mars. Da er jeg helt sikker på at hun kommer til å argumentere godt for at vi trenger mer penger til hennes område. Min utfordring er jo at det vil alle de andre statsrådene også gjøre, og summen vil være uansvarlig mye pengebruk. Da skal vi gjennom en krevende prosess – som vi gjør hvert eneste år; den starter i mars og slutter i august–september – der vi avstemmer de ulike hensynene om behovet for mer penger til vei, til helse, til forsvar, til beredskap og til mange andre gode formål, og så finner en rimelig avveining der vi også tar hensyn til domstolenes behov.

Presidenten: Kjell Ingolf Ropstad — til dagens siste oppfølgingsspørsmål.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) [11:02:33]: Som representanten Oktay Dahl var inne på, er det mange ledd i straffesakskjeden som er utfordrende, og det at det blir kø i domstolene, kan føre til mange problemer.

Det er kanskje litt på siden, men jeg synes dette er et viktig moment å touche inn på, for i dag kom det nye tall når det gjelder anmeldte voldtekter, og hvor mange som kom til domstolene. Jeg synes dette fortjener en bredere debatt, for det er så viktig at når en går til det steget å anmelde en voldtekt, må en også oppleve at det blir tatt alvorlig hele veien, og at flest mulig kommer til domstolen. Ifølge tallene fra P4 i dag var det 1 027 voldtekter som ble anmeldt – en økning på 16,5 pst. – mens det var 120 som kom til domstolene. Det kan være mange grunner til det, men et av de viktige politiske målene må i hvert fall være at flere ender med anmeldelse, og flere ender med dom.

Så jeg ønsker å utfordre statsministeren om visjonene rundt dette.

Statsminister Jens Stoltenberg [11:03:34]: Jeg er enig i at det er veldig viktig at vi gjør enda mer for å bekjempe voldtekt. Det handler om politi, det handler om tilstedeværelse, det handler om effektiv etterforskning, og det handler også om å legge til rette for at folk kan anmelde. En viktig hensikt med voldtektsmottakene – med en del av de apparatene vi har bygd ut – er nettopp å gjøre det lettere for kvinner å anmelde. Det er også viktig at vi har bevis som gjør at vi faktisk kan få dømt mennesker. Ofte er det vanskelig med bevisbyrde i voldtektssaker. DNA-reformen og økt bruk av DNA som etterforskningsmetode – DNA-spor – er et viktig bidrag til å få flere domfellelser i voldtektssaker. Så her føler jeg at vi har en god dialog med partier og fagmyndigheter om hvordan vi kan gjøre mer for å bekjempe voldtekt. I tillegg har vi alle et ansvar for å ta vare på hverandre og gjøre det vi kan for å bekjempe voldtekt, enten det skjer ute i det offentlige rom, eller der de aller, aller fleste voldtekter skjer – hjemme hos offeret.

Presidenten: Dermed er den muntlige spørretimen omme, og vi går over til sak nr. 2, den ordinære spørretimen.