Stortinget - Møte onsdag den 2. april 2014 kl. 10

Dato: 02.04.2014

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Torstein Tvedt Solberg (A) [12:38:14]: «For ikke lenge siden møtte jeg klasse 1STA på Randaberg videregående skole i Rogaland, der elevene hadde sett seg lei av at Facebook, Twitter, spill og blogger stjal oppmerksomheten deres bort fra undervisningen. Klassen legger nå bort datamaskinen når de ikke har bruk for den. Elevene utfordrer oss politikere og etterlyser en strategi for å sikre at digitale hjelpemidler brukes fornuftig og ikke stjeler oppmerksomhet fra undervisningen.

Hvordan mener statsråden digitale hjelpemidler kan brukes mest mulig fornuftig i undervisningen?»

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [12:38:46]: Først vil jeg si at dette høres ut som en veldig klok og fornuftig klasse. Jeg synes det er et godt spørsmål som tas opp. Digitale ferdigheter er en av de grunnleggende ferdighetene man skal lære seg på skolen. Det er helt åpenbart at skolen også må være en arena, altså et sted, hvor man bruker digitale verktøy. Det kan ikke være slik at skolen henger igjen 30 år tilbake i tid. Samtidig er det en helt reell problemstilling mange steder: Hvis man alltid er koblet på, kan fristelsen bli veldig stor til f.eks. å bruke tiden på Facebook eller Twitter. Man ser det også i denne salen at det ikke akkurat nødvendigvis er det som skjer der man er, som får mest oppmerksomhet. Jeg synes det er veldig fornuftig at skoler, lærere og elever sammen blir enige om noen regler hvis de klarer det. Hvis ikke er mitt andre utgangspunkt at dette er lærerens område. Læreren er sjef i klasserommet, og læreren må også kunne bestemme å bruke digitale verktøy i sin undervisning, slik læreren synes det er best. Det er klart ikke noe alternativ å se bort fra at digitale ferdigheter er grunnleggende, så man kan ikke velge ikke å lære elevene det. Det går ikke an. Men en lærer må kunne si at nå legger vi vekk pc-ene, at nå skal vi bare være på de og de sidene, eller at noen timer ikke har pc-bruk i det hele tatt. Det synes jeg er helt fornuftig, og jeg støtter også fullt ut at man gjør det. Det er ikke en forutsetning at lærer og elev blir enige om det sammen, men det er klart at denne situasjonen hvor lærer og elev faktisk er enige om at det er bra for læringen, er enda bedre.

Så kommer neste spørsmål, og det er: Trenger vi en nasjonal strategi? Det er Senter for IKT i utdanningen som har ansvar for bruken av IKT, både utbredelsen av det og det å bruke det på en fornuftig måte. Senteret har et veiledningssett som handler nettopp om hvordan man bruker digitale verktøy, og om hvordan man som klasseleder, altså lærer, skal bruke det på mest mulig fornuftig måte. Jeg vet også at Rogaland fylkeskommune har hatt et prosjekt for å sette digital kompetanse og digital klasseledelse på dagsordenen, og det virker jo som om det også har hatt en funksjon. Jeg er nok skeptisk til, eller jeg er mot, at vi skal lage en nasjonal bindende strategi. Grunnen til det er at dette må vi rett og slett stole på at skolen og den enkelte lærer klarer å håndtere. Men jeg er veldig for at skolene skal lage retningslinjer og diskutere dette, og skoler som bestemmer seg for å gjøre det de har gjort i Randaberg, vil ha min fulle støtte. Det må være lov til å si at i noen timer og på noen tidspunkter legger vi pc-en vekk, og det mener jeg også kan være fornuftig.

Torstein Tvedt Solberg (A) [12:41:52]: Jeg vil takke statsråden for svaret.

Både jeg og statsråden er av den generasjonen som, i både AUF og Unge Høyre, kjempet for at datamaskinen skulle komme inn i klasserommet. Men det var jo i en tid uten Facebook og Twitter, så jeg er glad for at statsråden nå tar signalene fra lærerne og elevene som daglig er i klasserommet. Jeg vet at klassen følger spørretimen fra Randaberg nå, og jeg tror de blir glade når de ser at statsråden tar saken videre. De har til og med kjøpt inn sjampanjebrus, så kanskje det skåles i sjampanjebrus nå.

Statsråden understreket at læreren har et viktig ansvar, og det er jeg enig i, men lærere og elever som jeg har snakket med, etterlyser et verktøy for hvordan en lettere kan ta tak i dette. Jeg tror ikke en løser denne problemstillingen skole for skole, men håper statsråden kan være med og se at problemstillingen er nasjonal. Jeg håper statsråden er enig i at dette er en nasjonal oppgave, og at en kan se på hvordan en fra nasjonalt hold kan gi lærerne og skolene verktøy, sånn at de bedre kan ta tak i dette.

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [12:42:55]: Jeg er enig i det, og jeg vil jo si at skolene har verktøyene i betydningen at både en skole og en lærer har, og skal ha, anledning til å si at nå legger vi vekk pc-ene – bare for å bruke det som et eksempel – eller at nå legger vi mobiltelefonene igjen utenfor klasserommet. Det er skoler som har startet med det også, riktig nok på grunnskolenivå – at de samler inn mobiltelefonene. Det mener jeg også det skal være anledning til.

Så er det, som sagt, noen nasjonale tips om hvordan man kan bruke dette på en fornuftig måte. Det å gjøre dem mer detaljerte er jeg litt usikker på hvordan skal fungere, for det er veldig vanskelig å lage en standard, nasjonal regel for når elevene skal ha pc-en oppe, og når elevene skal ha pc-en nede, som passer i alle situasjoner. Det kan også tenkes at i en del undervisningssituasjoner kan det være greit å bruke Facebook som et læringsverktøy, så det må også være lov til å gjøre det.

Torstein Tvedt Solberg (A) [12:43:59]: Jeg vil gjerne takke statsråden for svaret. Jeg synes jeg hører at dette er ikke det siste vi hører til denne problemstillingen. Om statsråden også vil møte elever som har et bevisst forhold til databruken, kan jeg varmt anbefale et besøk til Randaberg videregående skole. Det er mange reflekterte elever i norsk skole, men denne klassen imponerte meg spesielt. Som vi sier i Stavanger: De tok kaka.

Jeg er enig med elevene i at det er ikke noen vits med data om en ikke er seg bevisst hvordan en bruker det. Mitt mål med å ta opp dette er ikke bare å snakke om begrensningene i databruk, men også om hvordan en kan bruke det bedre. Samfunnsfaglærer Stig Ellingsen fortalte meg at lærerne fikk en større arbeidsbelastning da en gikk inn for datamaskin for alle elevene – bare den tida det tar å be alle legge ned pc-en, ta opp notatbøker og alt sånt. Jeg merket meg at statsråden er opptatt av at lærernes tid i klasserommet skal brukes til læring. I lys av det å ikke bare se på begrensningene, vil jeg også utfordre statsråden på å si noe om hva han vil gjøre for nettopp å kunne bruke datamaskinene bedre, om en snakker om programmer, app-er og den type ting.

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen [12:45:04]: Tre poeng – det første poenget er et veldig viktig poeng: Det er ikke antall pc-er eller antall iPad-er som gir digital kompetanse – det er måten man bruker det på. Det er nok av eksempler på at det også går an å få mindre læring igjen ved at alle elevene sitter med en pc, så jeg mener at det er et veldig viktig poeng.

Punkt to: Jeg mener dette handler veldig mye om klasseledelse. Igjen – det kommer tilbake til læreren. Rogaland fylkeskommune har som skoleeier vært opptatt av å styrke klasseledelsen, og også vært opptatt av hvordan man bruker de digitale verktøyene i undervisningen. Jeg ser gjerne på om man kan oppmuntre til det på en bedre måte.

Så er det det tredje poenget, og det har jeg som et generelt utgangspunkt: Selv om mitt svar er at disse verktøyene – altså mulighetene for å regulere dette – finnes, og verktøyene er der på den enkelte skole, er utgangspunktet mitt at hvis lærerne sier at reglene er for uklare, eller at de ikke oppfatter det sånn, er det for oss alltid verdt å se på om reglene kan bli bedre, eller om verktøyene må bli klarere.