Stortinget - Møte onsdag den 19. november 2014 kl. 10

Dato: 19.11.2014

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Sveinung Rotevatn til fiskeriministeren, vil bli tatt opp av representanten Gunhild Berge Stang.

Gunhild Berge Stang (V) [13:06:40]: «60 selskap i Sogn og Fjordane innan sjømatnæringa, reiseliv mv., med ein samla omsetnad på om lag 16 mrd. kr, fryktar for tap av arbeidsplassar og verdiskaping. Dei ber regjeringa seie nei til utslepp av gruveavfall i Førdefjorden. Selskapa viser til risikoen for at avfallet kan spreie seg, og er spesielt uroa over det potensielle omdømetapet for norsk fisk.

Er ikkje regjeringa uroa over at bergverksindustrien sitt ønske om å etablere sjødeponi i norske fjordar kan få konsekvensar for Noreg som sjømatnasjon?»

Statsråd Elisabeth Aspaker [13:07:24]: Jeg kan forsikre representanten Gunhild Berge Stang om at denne regjeringen satser på sjømatnæringen. Vi vil legge til rette for rammebetingelser som kan bidra til at potensialet for økt sjømatproduksjon og verdiskaping i sjømatnæringene kan realiseres på en bærekraftig måte. Vi legger stor vekt på at norsk sjømat er trygg og sunn. Det er et godt konkurranseelement når vi skal ut og selge norsk fisk.

På samme måte som regjeringens politiske plattform løfter fram sjømatproduksjon som et satsingsområde, er også mineralnæringen et satsingsområde. I Sundvolden-erklæringen sier regjeringen at den vil åpne «for at mineralnæringen kan benytte sjødeponi, men stille strenge krav og sikre miljøovervåkning.» Nordic Mining har planer om å utvinne titanmineralet rutil fra Engebøfjellet i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane. Avgangsmassene fra produksjonen er planlagt deponert i et dypvannsdeponi i Førdefjorden.

Fiskeridirektoratet reiste i 2010 innsigelser til reguleringsplanen. Tidligere Miljøverndepartementet ba 13. mars 2013 Nordic Mining om å gjennomføre tilleggsutredninger fordi kunnskapsgrunnlaget om strømningsmønsteret i Førdefjorden, risikoen for partikkelspredning, gyteområder for fisk, kartlegging av arter og naturtyper i det planlagte deponiområdet ble vurdert som ikke tilstrekkelig til å fatte en beslutning. Nordic Mining har nylig levert tilleggsutredninger om disse forholdene. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har bedt Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet om å vurdere om det er grunnlag for en ny tilråding i saken.

Vi skal ha kunnskapsbaserte prosesser i slike saker, og ansvarlige fagstatsråder vil vurdere saken grundig innenfor sine ansvarsområder. Fordeler ved realisering av mineralprosjektet må veies opp mot ulempene med bruk av sjødeponi, særlig opp mot hensynet til sjømatnæringen, det marine miljø og andre relevante forhold. Inntil en konklusjon foreligger, kan jeg ikke kommentere konkrete forhold som har konsekvenser for avgjørelser i saken.

Dersom reguleringsplanen for Engebøfjellet blir stadfestet etter plan- og bygningsloven, vil Klima- og miljødepartementet behandle utslippstillatelsen etter forurensningsloven. En eventuell utslippstillatelse vil omfatte forhold som bruk av kjemikalier, miljøovervåking og krav til måleprogram som dokumentasjon på at vilkår overholdes. I denne sammenheng vil også forhold knyttet til mattrygghet inngå.

Gunhild Berge Stang (V) [13:09:56]: Vi er glade for at regjeringa vil ha ei kunnskapsbasert forvaltning, og no ser vi at vi har fått eintydige råd frå begge dei relevante direktorata, Fiskeridirektoratet og Miljødirektoratet, som klart åtvarar mot sjødeponi i Førdefjorden. I tillegg veit vi at næringsinteressene som vi har snakka om her i dag, i liten grad har vore vektlagde tidlegare i prosessen, f.eks. det med omdømeproblematikk for norsk laks. I dag har Noreg internasjonal merksemd frå The Guardian, som no lurer på om Noreg kjem til å opne for sjødeponi.

Fiskarlaget påpeikar m.a. at gruveselskapet aldri har lagt fram ein reell oppryddingsprosess, slik dei skulle gjere i 2010. Vi snakkar om enorme mengder utslepp av tungmetall, m.a. 112 kg kvikksølv årleg i 50 år. Eg lurer på om fiskeriministeren synest det er forsvarleg.

Det er også slik at kunnskapsinstansane innan sjømattryggleik, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforsking og Mattilsynet, ikkje har vore tidleg involverte som høyringspartar i dette. Er det forsvarleg, meiner regjeringa?

Statsråd Elisabeth Aspaker [13:11:14]: Jeg vil vise til mitt første svar og si at vi skal ha kunnskapsbaserte prosesser, og de ansvarlige fagstatsrådene vil vurdere saken grundig innenfor sine ansvarsområder.

Så ber jeg om forståelse for at jeg nå ikke kan gå lenger i å kommentere saken, og det er to grunner til det. For det første er Fiskeridirektoratets innsigelse til reguleringsplan for Engebøfjellet til behandling i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og Nærings- og fiskeridepartementet og Klima- og miljødepartementet er bedt om å vurdere saken. Jeg kan ikke kommentere en sak som er under behandling.

For det andre vil utfallet av saken ha konsekvenser for Nordic Mining, og saken er da også børssensitiv.

Gunhild Berge Stang (V) [13:12:00]: Dette har vore ei veldig vanskeleg sak for veldig mange lokalpolitikarar der talet på arbeidplassar i gruveindustrien står imot omsynet til både miljø og eksisterande næringar i Førdefjorden.

Situasjonen har vore ekstra pressa av at gruveselskapet har sagt at det ikkje er noko alternativ til sjødeponi. Nyleg har selskapet signalisert at det likevel finst ein plan B. Ingen veit kva den planen inneber, men burde ikkje vi forvente at det på eit langt tidlegare tidspunkt var spelt med opne kort, og at politikarane får eit riktig bilete av kva alternativet er, før ein tar ei avgjerd?

Statsråd Elisabeth Aspaker [13:12:40]: Jeg vil gjerne vise til at jeg ikke kan gå nærmere inn på vurderinger i saken, men det er jo en realitet at saken har en lang forhistorie. Det er en sak som den nåværende regjeringen har arvet fra den foregående regjeringen. Vi har nå, som sagt, lagt opp til en kunnskapsbasert prosess hvor de enkelte fagstatsrådene vil gjøre sine vurderinger, og så vil man til slutt komme til en konklusjon.