Stortinget - Møte onsdag den 10. desember 2014 kl. 9

Dato: 10.12.2014

Dokumenter: (Innst. 97 L (2014–2015), jf. Prop. 6 L (2014–2015))

Sak nr. 6 [19:14:18]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om endringer i pengespilloven og lotteriloven (tippenøkkelen, private pokerlag)

Talere

Votering i sak nr. 6

Presidenten: Etter ønske fra familie- og kulturkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlem av regjeringen.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til replikkordskifte med inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlem av regjeringen innenfor den fordelte taletid.

Videre blir det foreslått at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Morten Stordalen (FrP) [19:15:21]: (ordfører for saken): Som saksordfører vil jeg takke komiteen for et godt samarbeid, der komiteen er samstemt og enig med regjeringen, som nå vil endre fordelingsnøkkelen for Norsk Tipping AS’ overskudd, altså tippenøkkelen – dette for å styrke idretten og kulturformål utenfor statsbudsjettet.

I dag går 56 pst. av spilleoverskuddet fra Norsk Tipping AS til idrettsformål, 26 pst. til kulturformål og 18 pst. til samfunnsnyttige og humanitære formål. Stortinget fordeler 11,1 pst. og Kongen 14,9 pst. av midlene til kulturformål. Komiteen støtter endringen som foreslås: ny tippenøkkel med virkning fra 2015 med 64 pst. til idrettsformål, 18 pst. til kulturformål utenfor statsbudsjettet og 18 pst. til samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner. Komiteen er særlig oppmerksom på at det er viktig med denne endringen, da det over tid har vist seg at søknadsmengden og søknadssummer til bygging av idrettsanlegg har økt. I tillegg har nok byggekostnadene også økt i samme tidsperiode, noe som kan forklare noe av økningen i søknadssum.

Fram til dette er det gledelig å kunne si at det er en samstemt komité som er opptatt av å endre tippenøkkelen for å styrke idretten og kulturformål utenfor statsbudsjettet. Men her stopper også enigheten, da det i samme sak foreslås endringer i lotteriloven slik at pokerspill som avholdes ved sammenkomst i private hjem mellom personer i nær omgangskrets, legaliseres ved avholdelse i tråd med gitte vilkår. Jeg vil her påpeke at pokerspill som avholdes på arbeidsplasser, restauranter, puber, hotellrom, skip etc., ikke er omfattet av endringsforslaget.

I Sundvolden-plattformen mellom regjeringspartiene – Høyre og Fremskrittspartiet – framgår det at man vil tillate mesterskapsturneringer i poker med klare beløpsgrenser gjennom unntak i lov, og at beslutninger om nye spillkonsepter skal tas av Lotteritilsynet. Regjeringen vil også skille mellom vanedannende og ikke-vanedannende lotterikonsepter. Høyre og Fremskrittspartiet vil her påpeke at forslaget vil være i tråd med den alminnelige rettsoppfatningen at vennelag får anledning til å spille begrensede former for poker i sosiale sammenkomster uten å bryte norsk lov.

Departementets vurdering i forbindelse med spilleavhengighet samt Lotteritilsynets vurdering av pokerspill i private pokerlag i GAM-GaRD, som er et internasjonalt anerkjent verktøy for klassifisering av spill med hensyn til utvikling av spilleavhengighet, er at det er lav risiko for å utvikle spilleavhengighet ved private pokerlag, spilt etter turneringsregler med ett innskudd per sammenkomst og uten mulighet for nye innskudd. Det er viktig å framheve.

I en debatt om å tillate poker er det ofte mange meninger og påstander. Jeg registrerer bl.a. at Arbeiderpartiet er bekymret og mener at en opphevelse av dette forbudet vil kunne ha negative konsekvenser på sikt. Jeg synes dette vitner om noe som kan ligne på dobbeltmoral eller inkonsekvens. I forslaget om å tillate private pokerlag er innsatsgrensen satt til 1 000 kr og inntil ti deltakere, som innebærer en maksimalgevinst på 10 000 kr per spill.

Med dette som bakteppe kan man jo stille seg spørsmålet om det kan ha negative konsekvenser om man spiller på spill i Norsk Tipping, der innsatsgrensen hos kommisjonær er 100 000 kr per uke og 300 000 kr per måned. Jeg kan faktisk ikke huske å ha hørt noen uttrykke bekymring om denne spillpolitikken, der man frister med langt høyere gevinster – på millioner av kroner. Det kan være at så lenge det heter Norsk Tipping, er det ikke farlig, da er det heller ikke spilleavhengighet.

Jeg tror ikke noen vil spille seg fra hus og hjem om det nå tillates å spille poker i vennelag med en maks innsatsgrense på 1 000 kr og en maksgevinst på 10 000 kr. Jeg er fornøyd med at vi i dag kan fjerne nok et forbud, som i dette tilfellet vil være i tråd med folks alminnelige rettsoppfatning.

Rigmor Aasrud (A) [19:19:51]: Arbeiderpartiet er fornøyd med at regjeringen følger opp den planen som ble lagt da Stoltenberg-regjeringen la fram Meld. St. 26 om den norske idrettsmodellen, og støtter derfor I i komiteens tilråding.

Både idrett og kultur får en større del av spilleoverskuddet. Sammen med de humanitære organisasjonene mottar de overskudd fra pengespill i Norge. Det er ikke bare en viktig finansieringskilde, men den viktigste finansieringskilden, for de tusener som jobber frivillig i Norge. At Norge er i verdenstoppen når det gjelder frivillighet, har selvsagt sammenheng med at lag og foreninger har en rimelig god mulighet til å få finansiert sine mange gode formål. Men frivillighet gjør seg ikke selv, og – som regjeringen selv skriver i den ordrike frivillighetserklæringen som ble lansert forrige fredag – den trenger forutsigbarhet.

Det er kanskje ikke tilfeldig at «økonomi» ikke er nevnt i forslaget til frivillighetserklæring, for regjeringen lanserer en rekke forslag som utfordrer selve basisen i måten norsk frivillighet er finansiert på. Det gjør også lovforslaget om å legalisere poker, for selve prinsippet om at det er frivilligheten som skal motta overskuddet av spilleaktiviteter, endres. Det samme gjør forslaget om å lisensiere nye spill. Nye lotterier skal inn og konkurrere om spillerne, og overskuddet skal deles mellom kommersielle aktører og utvalgte organisasjoner. Overskudd av spill i Norge skal ikke lenger være forbeholdt de frivillige; nå skal det liberaliseres, sånn at de kommersielle kan ta sin del av spilleoverskuddet.

Så vil det hevdes at forslaget som nå fremmes, betyr lite. Ja, kanskje gjør det det i kroner og øre, men selve prinsippet om at private skal hente ut pengegevinster, er nytt. Jeg regner med at det er flere i denne salen som leste VG Helg i forrige uke. Det burde gjøre at alle forslag om å endre det norske spillsystemet legges i skuffen. Og hvis man leser rapporten fra ekspertutvalget som la fram sine råd på mandag, vil forslagene forbli i skuffen.

Til representanten Stordalen vil jeg si: Jo, vi er også bekymret for de grensene som settes i Norsk Tipping. Hvis det er sånn at regjeringspartiene deler Stordalens bekymring, burde jo statsråden ta en telefon i morgen og si til Norsk Tipping at her må man gjøre noe med disse grensene, de er for høye, vi blir bekymret for hvordan dette kan slå ut for spilleavhengigheten i Norge. Det har statsråden mulighet til, for Norsk Tipping er noe som styres helt og holdent av oss selv.

Så synes jeg det er oppsiktsvekkende at statsråden heller ikke i denne saken har tatt seg bryet med å sjekke ut forholdet til ESA. At det spilles ulovlig poker i Norge i dag, kan verken være en garanti for at saken er uproblematisk for ESA, eller at det er grunn til å gjøre det lovlig.

For oss er stemmene til de frivillige organisasjonene Actis, Norsk Forening for Spillproblematikk og Spillavhengighet Norge viktigere enn liberalisering. Derfor vil Arbeiderpartiet stemme imot II i komiteens tilråding.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) [19:23:34]: Når det gjelder I i komiteens tilråding i saken, er også Kristelig Folkeparti enig i fordelingen av spilleoverskuddet som her er foreslått. Dette er for så vidt en sak som er en videreføring av hva et tidligere storting har bestemt. Så vi er glad for at vi nå har oppfylt det som har vært et løfte, både overfor idretten og overfor andre mottakere over tippenøkkelen. Vi er glad for at det nå endelig kom på plass. Det er viktig, og Kristelig Folkeparti støtter det.

II i komiteens tilråding derimot støtter ikke Kristelig Folkeparti. Vi har en lang tradisjon i Norge for at når det gjelder spillpolitikk, er spilleoverskuddet noe som kommer frivillige og samfunnsnyttige formål til gode. Poker har ikke noe overskudd å dele ut til frivillige lag eller samfunnsnyttige formål. Dette er noe nytt som regjeringen ønsker å få på plass. Kristelig Folkeparti er ikke enig i dette.

Så har jeg lyst til å si at Kristelig Folkeparti ikke er et parti som setter på bremsene bare fordi vi synes det er så morsomt å sette noen spor i asfalten. Det er fordi vi har noen bekymringer knyttet til det som her foreslås. Det er pekt på enerettsmodellen. Jeg skal ikke stå her og være Norsk Tippings høye beskytter. Jeg er helt enig med Stordalen i at Norsk Tipping har også en del ting de burde rydde opp i, bl.a. det som handler om maks sum av hva en kan spille for. Men enerettsmodellen har også et sosialpolitisk anliggende, og det er de virkemidlene vi har som politikere til å kunne styre spillpolitikken. Kristelig Folkeparti er veldig redd for at vi skal få en utvikling som gjør at vi gir fra oss de virkemidlene som vi faktisk har i dag, til å kunne styre spillpolitikken. Derfor er Kristelig Folkeparti imot dette. Vi er heller ikke for at det skal åpnes opp for mange lisenser utenfor enerettsmodellen.

Det vi er litt redd for nå, er at regjeringspartiene velger å dytte borti en snøball som begynner å rulle, og som det er vanskelig å stoppe igjen. Jeg sier dette, for hvis man går inn i saken, ser man at regjeringen hadde ett utgangspunkt, men bare fordi det kom inn et høringssvar fra Norsk Pokerforbund, doblet de innsatsen. Det som var poenget, var at man gikk for at man kunne spille for 500 kr per spiller, og makspotten skulle være 5 000 kr. Så synes Norsk Pokerforbund at det var altfor lavt. Underveis i prosessen velger altså regjeringen å lytte til dem. Det er grunnen til at jeg sier at jeg er redd for at man nå har begynt å dytte borti en snøball som sannsynligvis ikke vil kunne stoppes.

Hva gjør man da, hvis Norsk Pokerforbund igjen kommer og sier at 10 000 kr er i grunnen litt lite, og ingen blir spilleavhengige hvis man øker det til 20 000 kr? Har man noen argumenter for å kunne si nei til det? Sannsynligvis ikke.

Kristelig Folkeparti har en stor bekymring, og hver gang det er snakk om å innføre nye spill, er det en ting som ligger langt framme i en KrF-er, og det er nettopp det som går på bekymring for hva dette gjør med spilleavhengigheten. Vi vet at det er mange tusen mennesker i dette landet som har et problematisk forhold til spillpolitikk, og vi må ikke stille oss slik at de får det enda vanskeligere, eller at det er enda flere som får et problematisk forhold til det. Derfor må man ha en bevissthet rundt hva man gjør med norsk spillpolitikk. Den liberalisering som vi ser her, er Kristelig Folkeparti som sagt ikke enig i.

Ellers ser jeg i saken at regjeringen sier at i henhold til regjeringens handlingsplan mot spillproblemene skal Lotteritilsynet foreta seg det og det. Hva slags handlingsplan mot spilleavhengighet er det regjeringen sikter til her? Jeg håper at kulturministeren kan redegjøre for hva denne handlingsplanen går ut på, og hvordan den skal kunne demme opp for det som jeg har delt, som er våre bekymringer.

Marit Arnstad (Sp) [19:28:52]: Jeg skal bare bruke noen få ord til å grunngi Senterpartiets stillingtagen til den proposisjonen og den innstillingen som i dag er til behandling.

La meg aller først få kvittere ut lovfestingen av ny tippenøkkel. Politisk er det jo allerede vedtatt politikk. Senterpartiet er glad for denne endringen og de mulighetene den vil gi for økt idrettsaktivitet, ikke minst på anleggssektoren.

Det mest kontroversielle i denne proposisjonen er nok utvilsomt forslaget om å legalisere private pokerlag, et forslag som kan synes litt tilforlatelig. Men etter Senterpartiets oppfatning flytter regjeringen her grensene for spillpolitikken som sådan ved å tillate at et spill med gevinst kan avholdes uten at inntekten tilfaller humanitære eller samfunnsnyttige formål. Det er også en grenseforskyvning at det dreier seg om legalisering av et pengespill som genererer gevinst uten at det på noen måte er regulert.

Senterpartiet har ikke noe ønske om å kriminalisere kortspill blant venner og kan forstå at enkelte synes det smaker av overformynderi å nekte folk å sette opp en pott for moro skyld. Samtidig mener vi at det vil være vanskelig, ja, nær sagt umulig, å finne en presis grensedragning som gjør det mulig å forhindre at dette sklir ut.

Vi ser at regjeringen har forsøkt å ramme inn forslaget for å begrense omfanget når det gjelder både innsats og gevinst, men vi mener fra Senterpartiets side at de definerte grensene i proposisjonen dessverre også gir mulighet til fortolkning. Hvem anses som nære nok venner til å kunne sies å tilhøre et privat pokerlag? Hvordan kan en håndheve at beløpsgrensene overholdes i tråd med loven?

Senterpartiet er bekymret for at en legalisering vil bli en invitasjon til å trekke denne virksomheten lenger enn det som er intensjonen med forslaget. Et lite vink om dette foreligger allerede i proposisjonen, der summene for tillatt innsats og premier som lå i høringsnotatet, ble fordoblet etter argumentasjonen fra Norsk Pokerforbund. Sjølsagt er ikke Senterpartiet blind for at det også i dag forekommer pokerspill med gevinst, men Senterpartiet mener at dagens forbud tross alt har en viktig preventiv og begrensende funksjon. Ikke minst demmer det også opp for en mer omfattende spilling, og at det i så måte sklir ut.

Legalisering av private pokerlag utgjør neppe den største trusselen mot økt spilleavhengighet. Jeg synes allikevel det er grunn til å peke på at legalisering av poker også i liten skala kan bidra til at flere fristes til å delta i nye spill med kjapp gevinst.

På denne bakgrunn mener Senterpartiet at det ikke er tilstrekkelig tungtveiende grunner til å åpne opp for mer privat pokerspill, sett opp mot de negative konsekvensene en slik type legalisering kan gi. Vi kommer derfor til å stemme imot forslaget i innstillingen.

Statsråd Thorhild Widvey [19:32:09]: Fordelingen av Norsk Tippings overskudd skjer, som vi har hørt, via tippenøkkelen. Regjeringen foreslår med dette lovforslaget å fordele spilleoverskuddet fra Norsk Tipping etter ny tippenøkkel i 2015 med 64 pst. til idrettsformål, 18 pst. til kulturformål og 18 pst. til samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner. Dette er tredje og siste del av innfasingen av en ny tippenøkkel. Jeg er veldig glad for at det er en enstemmig komité som går inn for dette, og at vi nå har oppnådd forutsetningene i idrettsmeldingen om et løft for idretten.

Når det gjelder dette med private pokerlag: I Norge er alle former for lotterier i utgangspunktet forbudt, i henhold til både lotteriloven og straffeloven. For å være tillatt må slike spill ha en spesifikk lovhjemmel. Poker er et spill som ikke har vært tillatt etter lotteriloven. Likevel spilles det mindre former for poker blant venner i private hjem. Regjeringen foreslår en legalisering av private pokerlag, slik at det skal være mulig for vennelag å spille mindre former for poker uten at det må søkes om tillatelse. Formålet med denne legaliseringen er å gi folk som vil spille poker blant venner i private sammenhenger, et legalt grunnlag for å kunne gjøre det.

En åpning i regelverket for private pokerlag vil innebære at en spillform som mange nordmenn allerede deltar i, vil kunne avholdes innenfor ordnede rammer og i henhold til norsk lov. Jeg mener dette vil være i tråd med den alminnelige rettsoppfatningen.

For å sikre at pokerlag ikke får et organisert eller profesjonelt preg, har regjeringen foreslått en rekke begrensninger. Pokerlag kan ikke overlates til medhjelper mot betaling. Det er foreslått en innskuddsgrense per deltager per sammenkomst på 1 000 kr og en øvre grense på ti deltakere i et privat pokerlag. Forbud mot spill på kreditt og 18-års aldersgrense for deltakelse er også del av begrensningene.

Når regjeringen foreslår en legalisering av private pokerlag, gjelder det altså pokerspill som avholdes ved sammenkomst i private hjem, mellom personer i nær omkrets. Det blir ikke tillatt å avholde slike pokerlag i det offentlige rom, på arbeidsplasser, restauranter og puber, hotellrom, på skip eller lignende. Private pokerlag vil også bare kunne avholdes under forutsetning av at slike former for poker ikke får et organisert eller profesjonelt preg. Det blir altså hverken tillatt å etablere spilleklubber eller å avholde større turneringer og arrangementer i private hjem. Organisering av poker der arrangørene tjener penger på dette, eller private pokerlag som får preg av en sammenhengende eller varig aktivitet, blir altså ikke tillatt.

Jeg vil understreke at en legalisering av private pokerlag ikke innebærer et frislipp av poker i Norge. Denne formen for poker skal tillates i henhold til klare grenser.

Lotteritilsynet har vurdert risikoen ved pokerspill i private pokerlag. Den form for private pokerlag som omfattes av forslaget, med begrensninger i innskudd og antall deltakere, vurderes å ha en lav risiko for utvikling av spilleproblemer. I henhold til regjeringens handlingsplan mot spilleproblemer skal Lotteritilsynet fortløpende evaluere effekten av lovlige spill i Norge når det gjelder spilleavhengighet. Tilsynet vil også bli gitt et spesifikt mandat til å evaluere effekten av å tillate private pokerlag etter tre år.

Etter dagens pengespill- og lotteriregelverk har Norsk Tipping enerett til å avholde de største og mest omfattende pengespillene og lotteriene samt pengespill og lotterier med stor fare for spilleproblemer. Under EØS-retten tillates det likevel at lotterier tilbys i begrenset omfang av andre aktører enn Norsk Tipping.

Forslaget om å tillate private pokerlag vil ikke føre til omfattende ny pengespillvirksomhet. De foreslåtte innskuddsgrensene og tak på antall deltakere innebærer at det økonomiske omfanget vil være begrenset. I tillegg er risikoen for spilleproblemer vurdert som lav. På bakgrunn av dette mener jeg at en legalisering av private pokerlag ikke vil utfordre enerettsmodellen som grunnstruktur for det norske pengespillmarkedet.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Rigmor Aasrud (A) [19:36:53]: Statsråden presiserer at det er gjort en rekke avgrensinger i den tillatelsen som nå ligger i lovforslaget, bl.a. skal det kun være ti stykker som deltar samtidig. Hvordan har statsråden tenkt å sørge for å håndheve lovforslaget?

Statsråd Thorhild Widvey [19:37:08]: Det er spørsmål om hvordan man skal kunne føre tilsyn med private pokerlag, og jeg er oppmerksom på at det selvsagt kan være vanskelig å føre tilsyn med disse, siden denne aktiviteten foregår i private hjem. Men jeg antar at de fleste som ønsker å spille poker for mindre beløp, ønsker å gjøre dette på lovlig vis. Det regelverket som vi har fremmet, vil gjøre det mulig for dem som ønsker å delta i slike spill, å gjøre det innenfor lovlige rammer, og det vil trekke en klar grense mot ulovlige pokerarrangementer.

Rigmor Aasrud (A) [19:37:48]: Jeg registrerer at statsråden ikke har noen formening om hvordan man kan følge opp et lovforslag som hun legger fram i dag. Da kan jeg følge opp med å spørre om hvordan en handlingsplan mot spilleavhengighet, som er et viktig virkemiddel for å redusere uønsket spilleatferd i Norge, skal kunne gjøres gjeldende overfor de private pokerlagene.

Statsråd Thorhild Widvey [19:38:10]: Den handlingsplanen som faktisk er vedtatt – det var jo den forrige regjeringen som fremmet denne handlingsplanen, og den går fram til 2015 – følger også denne regjeringen. Vi synes det er en god handlingsplan, og vi ser også behov for å gjøre eventuelle nødvendige endringer for 2015 med hensyn til hvordan dette skal følges opp. Jeg understreker igjen at det ikke er blitt sett på som at det vil være stor fare for spilleavhengighet med så små beløp som her skisseres og legges til rette for. Man forventer at dette ikke vil bidra til spilleavhengighet.

Rigmor Aasrud (A) [19:38:57]: Jeg skjønner at det finnes en handlingsplan, og den handlingsplanen er jeg glad for at statsråden synes er god, men den handlingsplanen ble lagd før man hadde tillatt poker, og da bør man ha en gjennomtenkt tanke om hvordan et spill som skal skje i private hjem, kan dra nytte av et sånt tiltak.

Da er spørsmålet: Vil statsråden ta initiativ til å revidere den handlingsplanen, sånn at man også kan nå en ny målgruppe?

Statsråd Thorhild Widvey [19:39:25]: Som jeg sa, går den handlingsplanen ut neste år – i løpet av 2015 – og vi vil da vurdere om vi skal endre den, utvide den eller i hvert fall evaluere hvor virkningsfull den har vært, for så å komme tilbake med forslag til en ny handlingsplan for hvordan man skal motvirke at man får spilleavhengighet.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) [19:40:01]: Gjennomføringskraft er et begrep som denne regjeringen liker å bruke. Det er for så vidt bra, og på mange områder har regjeringen vist gjennomføringskraft – det er blitt tillatt med Segway, påhengsmotorer har blitt billigere, det er 110-kilometersgrense på motorveier og økt alkoholkvote på taxfree. Nå tillater regjeringen poker, og i neste uke skal vi diskutere proffboksing.

Mener regjeringen og statsråden at det er dette som bringer Norge i en mer riktig og bærekraftig retning, og gjør at Norge blir et land som er godt å bo i for alle?

Statsråd Thorhild Widvey [19:41:01]: Regjeringen jobber hver dag for å prøve å bidra til at landet forbereder seg på å være rustet for framtiden, sånn at vi faktisk får et bedre samfunn å bo i. Så er det sånn at vi er en mindretallsregjering, og vi satser på å få flertall med bl.a. Kristelig Folkeparti og Venstre. Noen ganger registrerer vi at det er ett av partiene som støtter oss. Det viktigste for oss for å få denne gjennomføringskraften er at vi faktisk får flertall, og det jobber vi for å klare å få til.

Så har jeg lyst til å si at når det gjelder dette forslaget, er det en liten legalisering. Jeg synes det er å dra det vel langt det jeg registrerer at både Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti gjør her. Innskuddsgrensene er svært lave, og de er riktignok blitt endret etter innspill fra høringsinstansene, men vi mener at disse grensene ikke bør settes så lavt at de ikke er omfattet av det folk flest vurderer som akseptabelt, f.eks. når det gjelder private pokerlag. Selv om grensene heves, er det ikke noen forventninger om at dette skal føre til spilleavhengighet.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) [19:42:07]: Jeg skal ikke overdrive frykten for at folk blir spilleavhengige av en nedre grense på 1 000 kr eller 10 000 kr. Men jeg registrerer hva regjeringen gjorde underveis mens vi jobbet med dette, og det var å gå fra sitt opprinnelige forslag, som var 5 000 kr, og 500 kr per innskudd, til å doble det. Mitt spørsmål er: Hva om Norsk Pokerforbund kommer og sier at du, 10 000 kr, det var litt lite, kan vi ikke doble det til 20 000 kr, for det er jo ingen som blir spilleavhengig hvis vi setter det til 20 000 kr? Hvordan skal regjeringen stoppe en snøball som vi er redd for bare har begynt å rulle?

Statsråd Thorhild Widvey [19:42:45]: Jeg opplever ikke at dette er noen snøball som har begynt å rulle. Regjeringen har sagt at vi ønsker å få til en liberalisering, vi ønsker å tillate den private pokeren som mange i dag faktisk driver med ulovlig i norske hjem. Ved å tillate denne lovendringen er en faktisk med på å bidra til at det blir lovlig. Det er et faktum at det er mange som gjør dette i dag, og da tror jeg det er utrolig viktig at man også tillater det ved å gjøre denne lovendringen. Så vil vi følge utviklingen ganske nøye. Vi har et lotteritilsyn som også vil få anledning til å følge med, og så får vi gjøre de nødvendige vurderingene etter hvert.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF) [19:43:27]: Som sagt, jeg skal ikke overdrive, men jeg synes det er litt rart at man bruker argumentet at det er så mange som gjør dette. Med andre ord, det er så mange som bryter loven, og da er det viktig at man endrer loven, eller fjerner loven, slik at det som er ulovlig, blir lovlig. Det er ganske interessant. Det er mange andre lovbrudd vi også ser daglig i Norge. Er dette starten på en opprydding i lover som går på at denne regjeringen tenker at man skal gjøre ting lovlig bare fordi det er mange som bryter loven?

Statsråd Thorhild Widvey [19:44:04]: Når det gjelder legalisering eller liberalisering, synes jeg det vil være utrolig flott hvis vi kan få støtte av Kristelig Folkeparti og Venstre i mange av endringene som det er nødvendig å gjøre for å klare å få til et bedre tilpasset samfunn, et mer moderne samfunn, i årene som kommer. Da skal vi sørge for at vi får til den gjennomføringskraften som representanten nevnte innledningsvis.

Jeg mener dette er et meget godt og fornuftig tiltak. Vi vet at dette forekommer rundt omkring i mange norske hjem i dag. Det er små beløp, det er i begrenset omfang. Nå har faktisk de som har samvittighet, også anledning til å gjøre dette i sine egne hjem, med et begrenset antall, med en begrenset sum. Jeg tror ikke at det kommer til å føre til spilleavhengighet, ei heller kommer det til å føre til hvitvasking av penger – det er noe som også Økokrim ga uttrykk for da en hadde den høringen som var. Så jeg er ikke bekymret for at dette kommer til å sette i gang noen som helst snøballrulling.

Presidenten: Replikkordskiftet er over.

De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Roy Steffensen (FrP) [19:45:11]: Dette er bare vill gjetning, men i motsetning til de andre på talerstolen i denne saken, som jeg antar ikke har spilt poker, har jeg faktisk spilt – og spiller – poker, noe jeg slett ikke er alene om. Rundt 8 pst. av befolkningen, altså over 350 000 nordmenn, spiller poker aktivt, enten på nett, i utlandet eller i uformelle pokerlag i kjellerstua.

I år hadde jeg gleden av å delta i norgesmesterskapet i freeroll her i Oslo. Der var det omtrent 1 000 deltakere. Det viser at interessen for dette er enorm, når så mange velger å delta på et gratis arrangement.

I årevis har det imidlertid vært straffbart med pokerspill på norsk jord, og Norge og Albania er i dag de eneste landene i Europa som forbyr folk å spille poker med pengepremier.

Tatt i betraktning den høye andelen av pokerspillere i Norge skjønner man at lovverket er avleggs og trenger fornying. Tiden er inne for å legalisere poker og la de aktive spillerne få lov til å drive lovlig i Norge, noe som vi i dag har muligheten til å bidra til ved å liberalisere regelverket som omhandler private pokerlag.

Dette er en regelendring som skulle vært på plass for lenge siden, men jeg registrerer at motstanden mot dette fortsatt er til stede, og at argumentene bl.a. er frykten for spilleavhengighet.

Mennesker i Norge kan i dag spille vekk en god del penger på tilbud i regi av Norsk Tipping, men får altså ikke muligheten til å spille poker om penger. Dette henger ikke på greip. Ferdighetsspill som poker er ulovlig, mens flere av spillene til Norsk Tipping har flere titalls millioner kroner i potten, bokstavelig talt: Lotto, bingo, rulett og rene lykkespill. Men lykkespill er tydeligvis uproblematisk for bl.a. representantene fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti, for hvis spilleren taper, går pengene til Norsk Tipping, som igjen får dele dem ut til gode formål som disse representantene kan være med og ta æren for.

På telefonen min har jeg Norsk Tipping-appen. Her kan jeg bestemme beløpsgrensene for hva jeg vil satse hos Norsk Tipping. Beløpsgrensene er altså 40 000 kr per dag, de er 100 000 kr per uke og 300 000 kr per måned. De har vært uforandret i årevis, uten at de politikerne som nå har tatt til orde for spilleavhengighet, har brydd seg nevneverdig om det.

Representantene fra Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti har altså ingen problemer med dette, for frykten for spilleavhengighet er fraværende så lenge Norsk Tipping og staten markedsfører det og får en del av kaken, men å tillate at en vennegjeng skal kunne kose seg med poker en fredagskveld, hvor de maksimalt kan tape 1 000 kr, er uansvarlig.

Svein Harberg (H) [19:48:09]: Jeg har bare et par kommentarer. Først til denne forunderlige problematiseringen om hvordan en skal følge opp dette med at det blir en legalisering av begrensede private pokerlag: Ja, det skal vel følges opp på samme måte som forbudet skal følges opp, og det blir antagelig enklere og vil kreve færre ressurser.

Så bare en kommentar til dette med spillpolitikken totalt sett: Vi er veldig enige om det som nå skjer med fordelingen av tippemidlene. Men det er ingen tvil om at vi har foran oss en stor utfordring når det gjelder spillpolitikken totalt sett, og hvordan vi skal håndtere den framover i et marked som er i stadig endring, og der vi har et ansvar for å hjelpe dem som lider av problemer rundt spilling. Det tror jeg er noe som i hvert fall vi i komiteen er enige om at vi skal ta på alvor, og se på hvordan vi kan løfte fram. Da må vi være villige til også å se på de spillene som allerede er i gang i Norge, og om de fungerer etter hensikten, eller om de er en utfordring.

Morten Stordalen (FrP) [19:49:35]: Jeg skal være rask og ikke forlenge debatten, men jeg ønsker å avrunde den – siden det i hvert fall nå ikke er flere som har tegnet seg.

En liten oppsummering: Det kan virke som om de som er mot at man skal tillate poker hjemme, mener at det er feil fordi det er vanskelig å håndheve regelverket og lovverket. Det kan da umulig være vanskelig. I dag er det tydeligvis veldig lett å løpe rundt i alle hjem og se om man driver lovlig når man spiller. Jeg har ikke hørt om noen som gjør det ennå, men politiet gjør sikkert det også. Dette blir antagelig på akkurat samme måte, men nå kan man i hvert fall spille om noe hjemme.

Det blir også snakket om at dette ikke går til samfunnsnyttige formål. Vel, for meg kan det virke som at så lenge man ikke på en eller annen måte kan skattlegge det som skjer hjemme, kan man ikke tillate det.

Det er også blitt sagt at det ikke er tungtveiende grunner for å si ja. Nei vel, men er det da tungtveiende grunner for å si nei? Er det det? Snu problematikken: Denne regjeringen ønsker faktisk at det skal være litt mer frihet for enkeltmennesket. Det er viktig for noen av oss. Men for andre er det ikke det; for dem handler det om hva man politisk sier er riktig at man skal gjøre hjemme.

Det ble også spurt om hvorfor man skal innføre dette, i tillegg til Segway og hva det måtte være for noe. Men hvorfor i all verden har man da innført disse forbudene? Det ville jeg heller stilt spørsmål om og brukt tid på, det og ressurser. Noen har skrevet lovene. Noen har brukt tid på det også. Dette er et av de forbudene vi ønsker å fjerne – ikke fordi jeg synes det er viktig, men det er mange som synes det er viktig, fordi de spiller og kunne tenke seg å gjøre det i lovlige former. Jeg synes ikke det er noen stor kriminalitet om man spiller for 1 000 kr hjemme. Jeg synes faktisk det må være bedre enn om man bruker 40 000 kr på Norsk Tipping per dag.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

Votering i sak nr. 6

Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre slikt vedtak til

lov 

om endringer i pengespilloven og lotteriloven

(tippenøkkelen, private pokerlag)

I

I lov 28. august 1992 nr. 103 om pengespill m.v. gjøres følgende endringer:

§ 10 andre ledd skal lyde:

Overskuddet fra spillevirksomheten i selskapet og datterselskap fordeles med 64 pst. til idrettsformål, 18 pst. til kulturformål og 18 pst. til samfunnsnyttige eller humanitære organisasjoner som ikke er tilknyttet Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité. Midlene fordeles av Kongen.

II

I lov 24. februar 1995 nr. 11 om lotterier m.v. gjøres følgende endringer:

§ 5 andre ledd ny bokstav c skal lyde:

  • c) lotteri som avholdes som pokerspill i private hjem mellom personer i nær omgangskrets, når lotteriet ikke har et organisert eller profesjonelt preg. Antall deltakere, aldergrense for deltakelse og beløpsgrenser for innskudd i slike lotteri skal være i samsvar med grenser fastsatt av Kongen i forskrift.

III

Loven trer i kraft 1. januar 2015.

Presidenten: Det voteres først over II.

Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har varslet at de vil stemme imot.

Snorre Serigstad Valen (SV) (fra salen): SV skal stemme for II.

Steinar Reiten (KrF) (fra salen): Jeg stemte feil.

Presidenten: Det er fortsatt mulig å korrigere stemmegivningen. Vi har ikke avsluttet ennå.

– Da er voteringen avsluttet.

Votering:Komiteens innstilling til II ble bifalt med 59 mot 45 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 20.10.09)

Presidenten: Det voteres så over I og III.

Presidenten har grunn til å tro at disse er enstemmige.

Votering:Komiteens innstilling til I og III ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli ført opp til andre gangs behandling i et senere møte i Stortinget.