Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 2014 kl. 10

Dato: 17.12.2014

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Marit Arnstad (Sp) [12:08:09]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Det brukes som argument for nedlegging av spesialpost 4 ved Østmarka under Helse Midt-Norge at det er bygd opp tilbud om døgnplasser i andre helseforetak som vil gi personer med alvorlige angstlidelser et like godt tilbud.

Hvor gode døgnplasstilbud til disse pasientene er bygd opp ved andre helseforetak, eller mener man at poliklinisk behandling er en god erstatning for tidligere døgnplasser?»

Statsråd Bent Høie [12:08:37]: Fram til nå har pasienter fra hele landet vært henvist til Østmarka, som har vært ledende på dette fagområdet, og mange har fått god hjelp. Men nå når det etter hvert har blitt god kompetanse på angstlidelser tilgjengelig ved alle helseforetakene, vil pasientgrunnlaget for dagens drift – og da tenker jeg på døgndriften – ved Østmarka bli redusert i løpet av de neste årene. Behandlingstilbudet legges nå til ca. 30 distriktspsykiatriske sentre og poliklinikker for barn og unge. Behandlingen vil i hovedsak foregå poliklinisk, men helseregionene må også sørge for døgntilbud når det er nødvendig. Oppbyggingen er i tråd med planen for implementering av dokumentert virksom behandling av tvangslidelser. Hva som er riktig tiltak i løpet av de ulike fasene av et behandlingsforløp, må vurderes ut fra den enkeltes behov. Døgnplasser er ikke et mål i seg selv, men skal være et tilgjengelig virkemiddel der det er nødvendig.

Det er positivt at behandlingstilbudet ved Østmarka får gode tilbakemeldinger fra både pårørende og pasienter. Selv om Østmarka ikke har hatt rolle som nasjonalt kompetansesenter, har tilbudet bidratt i et viktig utviklingsarbeid som kommer til å styrke tilbudet til mennesker med angstlidelser i hele Norge. Det som nå skjer, bør ikke beskrives som en nedbygging. Det vi faktisk gjør, er å styrke behandlingstilbudet for pasienter med alvorlige angstlidelser ved at de nå får lettere tilgang på god helsehjelp nærmere der de bor. Jeg vil for øvrig vise til mitt skriftlige svar på representanten Arnstads spørsmål nr. 299 i denne saken.

Marit Arnstad (Sp) [12:10:16]: Det er nok en del av pasientene som vil få et bedre tilbud med poliklinisk behandling. Det er det ikke noen tvil om. Det er positivt at det blir bygd opp rundt omkring i de ulike helseforetakene, og det er positivt med disse OCD-teamene, som nok også vil gi en viss gruppe et bedre tilbud. Problemet er at Østmarka har behandlet en gruppe pasienter av de aller sykeste som ikke vil kunne nyttiggjøre seg poliklinisk behandling på samme måte som en del andre.

I tillegg har de også behandlet andre angstlidelser som ikke nødvendigvis går inn i disse nye OCD-teamene som er bygd opp, f.eks. er agorafobi en lidelse som en neppe vil få hjelp med, verken poliklinisk eller gjennom de teamene som er bygd opp. Så her tar statsråden det for gitt at et godt utbygd poliklinisk tilbud vil være et tilbud for alle, men det som er problemet med nedbyggingen av Østmarka, er at det vil det ikke være. Man vil sitte igjen med en gruppe pasienter som reelt vil miste tilbud når de døgnplassene bygges ned. Ser ikke statsråden at disse lidelsene krever et annet tilbud enn det de nå har i helseforetakene?

Statsråd Bent Høie [12:11:25]: Jeg har nok en annen oppfatning av situasjonen enn det representanten her gir uttrykk for. Denne saken har jeg vært engasjert i i mange år. Etter at den norske OCD-foreningen Ananke fikk satt søkelys på det manglende behandlingstilbudet for mennesker med tvangslidelser, tok jeg dette opp i en interpellasjon med den tidligere helseministeren Anne-Grete Strøm-Erichsen. Hun fulgte opp denne interpellasjonen på en veldig bra måte og fikk satt i gang et viktig arbeid med utgangspunkt i det miljøet som den gangen var på Østmarka. Hun fikk også bygd ut og implementert en imponerende jobb med å endre behandlingen for denne gruppen pasienter, som nå gir fantastiske resultater. Det har den siden at en del av de pasientene som kom fra resten av landet, og hadde behov for å bo på Østmarka, ikke lenger har det behovet, fordi de får et bedre tilbud lokalt. Dette er en utvikling som også støttes av pasientforeningen for denne pasientgruppen.

Marit Arnstad (Sp) [12:12:27]: Jeg erkjenner at det for en del av pasientene nå er bygd opp et godt tilbud, kanskje særlig når det gjelder tvangslidelser og for dem som kan ha god nytte av poliklinisk behandling. Men jeg synes det er litt sørgelig at en da så lett ignorerer den andre gruppen av de aller sykeste med andre angstlidelser. Det er det mitt spørsmål handler om.

Nå er vi i den uheldige situasjonen at dette vil bli nedlagt fra årsskiftet, mens statsråden i sitt svar til Lundteigen sa at han ville gå gjennom spørsmålet knyttet til dette i mars neste år. Da vil det være for sent for denne posten å vurdere om det er enkelte sider av det arbeidet de gjør på Østmarka, som bør videreføres i en eller annen sammenheng.

Nå har statsråden i andre aktuelle saker sagt at han har en løpende dialog med helseforetakene. Er det ikke slik at statsråden også i den løpende dialogen kan inkludere at en bør prøve å kunne opprettholde dette i en overgangsperiode, til statsråden og regjeringen får den oversikten de har sagt de skal ha, omkring tilbudet til de aller sykeste psykisk syke pasientene?

Statsråd Bent Høie [12:13:34]: I diskusjonen rundt den gylne regel og tilbudet innenfor psykisk helse har jeg vært veldig tydelig på at det å gå fra døgnplasser til mer poliklinisk, desentralisert behandling er en ønsket utvikling. Når det gjelder det tilbudet som en ser bygges opp, vil jeg vise til en artikkel som står på nettet i dagens Aftenposten, fra det ledende fagmiljøet på dette området, som også Norsk Pasientforening er med på. De sier:

«I disse dager holder Norge på med en utbygging av behandlingstilbudet for pasienter med tvangslidelse som savner sidestykke. Norge holder rett og slett på å bli ledende i verdenssammenheng når det gjelder et faglig fundert behandlingstilbud til denne pasientgruppen. Og, ikke minst: Tilbudet omfatter både barn og voksne.»

Så langt har mer enn 20 spesialiserte behandlingsteam blitt etablert, og i løpet av 2015 blir tilbudet utvidet til 30 team som dekker alle norske helseforetak. I tillegg vil det også være døgnplasser for de pasientene som har behov for det.