Stortinget - Møte onsdag den 17. desember 2014 kl. 10

Dato: 17.12.2014

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Jenny Klinge (Sp) [12:14:52]: «Det har oppstått uro kring prosessen for eit nytt felles sjukehus på Nordmøre og i Romsdal. Det har også kome fram at 7 av 10 av dei siste styremøta har vore lukka. Det ville vore interessant å vita om det har kome signal frå regjeringshald til Helse Midt-Norge om tomteval.

Kva meiner statsråden er årsaka til uroa som har oppstått, og meiner han prosessen har gått føre seg på rett vis?»

Statsråd Bent Høie [12:15:25]: Jeg tror det er mange årsaker til den uroen som har oppstått. Etter at tidligere helse- og omsorgsminister bestemte at det skulle være ett felles sykehus for Nordmøre og Romsdal, var det ventet uro i forkant da sykehuset skulle lokaliseres. Uro har det òg vært i tidligere forsøk som er gjort med å avklare sykehusspørsmålet de siste ti årene. Når en har nærmet seg en konklusjon, har det blitt stilt spørsmål ved legitimiteten til beslutningen, prosessene og alternativene. Mine forgjengere har kastet kortene opp på ny, og saken er blitt utsatt. Det ønsker ikke jeg. Jeg vil også ta politisk ansvar for konklusjonen, ikke skyve helseregionen foran meg, men ta en endelig konklusjon etter en selvstendig vurdering i denne viktige og vanskelige saken. Dermed vil mitt standpunkt være åpent, og jeg vil begrunne det.

At administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, gikk av rett før hun skulle innstille til styret, har skapt usikkerhet. Jeg synes det var trist at hun gikk av, og jeg vil minne om at hun allikevel sa til NRK samme dag:

«Eg ønskjer no å sjå at arbeidet med saka går vidare slik det er planlagt, sjølv om eg ikkje leiar det lenger. Denne saka fortener å få si avgjerd no.»

Det er også stilt spørsmål ved min rolle og kontakt med styreleder i Helse Midt-Norge. Jeg tror at alle har fått med seg at jeg ikke har instruert styreleder til å legge én løsning til grunn for arbeidet. Det er bevist gjennom saksutredningen som nå er til behandling i de to styrene, og som også vil være grunnlaget for min beslutning. Det er kvalitetssikret, og de tre alternativene er likeverdig utredet.

Jeg aner heller ikke hva som kommer til å bli utfallet av de to styremøtenes behandling, og har heller ikke oppfattet at noen av styremedlemmene har gitt utrykk for at de er instruert. Det som det uansett stilles spørsmål ved, er om jeg noen gang har gitt uttrykk for mine vurderinger til nåværende eller tidligere styreleder i Helse Midt-Norge. Det har jeg valgt ikke å svare på fordi denne typen fortrolig kontakt er legitim og i samsvar med vanlig kontakt mellom eier og styreleder. Jeg utdyper gjerne begrunnelsen for dette i oppfølgingsspørsmålet.

Jenny Klinge (Sp) [12:17:39]: Eg takkar statsråden for svaret. Eg vil likevel følgje dette sporet litt meir. Først vil eg understreke at mine kritiske spørsmål til statsråden i denne saka ikkje handlar om lokaliseringa av eit nytt felles sjukehus i seg sjølv, men om prosessen som skal leie fram til lokaliseringsvalet. For meg er det viktig å sikre seg at begge alternativa har hatt ein fair sjanse til å bli valde, og at det som har skjedd, er politisk gangbart.

I denne samanhengen er det svært interessant om statsråden har påverka prosessen eller ikkje. Det er heilt legitimt for ein helseminister å ha meiningar om plassering, men det må skje i eit ope landskap. Statsråden har teke opp att at han ikkje har instruert nokon i Helse Midt-Norge på nokon måte, men spørsmålet mitt er: Kan statsråden også stadfeste at han ikkje har gjeve uttrykk for synet sitt på lokalisering overfor styreleiaren eller andre i styret i Helse Midt-Norge utanfor formelle møte?

Statsråd Bent Høie [12:18:39]: Ja, det var det jeg var inne på i mitt forrige svar, og jeg er glad for å få lov til å utdype begrunnelsen for hvorfor jeg ikke svarer helt konkret på det spørsmålet.

Både departementet og jeg har jevnlig kontakt med alle de regionale helseforetakene, både administrativt og med styrelederen. Styrelederen i helseregionen har ofte behov for å diskutere vanskelige saker med meg. Det kan være å sondere eller drøfte politiske konsekvenser av ulike saker, og det er i tråd med god eierstyring. At denne kontakten skjer i fortrolighet, er viktig for muligheten til å utøve godt lederskap overfor styrelederne. Men denne kontakten fratar selvfølgelig ikke styrene ansvar for å vurdere, behandle og beslutte saker på et selvstendig grunnlag. Dette er senest omtalt i eierskapsmeldingen, der det står bl.a.:

«Rammen omkring eierstyring er ikke til hinder for at staten, som andre aksjeeiere, i møter tar opp forhold som selskapene bør vurdere i tilknytning til sin virksomhet og utvikling. De synspunkter staten gir uttrykk for i slike møter, er å betrakte som innspill til selskapets administrasjon og styre.»

Jenny Klinge (Sp) [12:19:46]: Det er eit styremøte i Helse Møre og Romsdal akkurat no, og det ser ut for at styret kjem til å gjere eit vedtak om tomteplassering i dag, og at styret i Helse Midt-Norge gjer det same i morgon. Helseministeren har varsla at han tek avgjerda si førstkomande fredag. Eg vil understreke at eg trur ingen er tent med at denne prosessen vil dra langt ut i tid, men på bakgrunn av all den uroa som har oppstått mot slutten av prosessen, og tvilen omkring helseministeren sin framgangsmåte i saka, tykkjer ikkje helseministeren at det kunne vore fornuftig å avvente si eiga avgjerd til alle korta rundt prosessen er lagde på bordet?

Statsråd Bent Høie [12:20:30]: Det er styrene i de to foretakene som må avgjøre om de opplever at de har et godt beslutningsgrunnlag. Jeg opplever ikke at noen har satt spørsmålstegn ved det faglige beslutningsgrunnlaget i denne saken. Den er også eksternt kvalitetssikret, og styrene må avgjøre dette selv. Hvis de behandler saken, er det min plan å behandle saken i foretaksmøtet på fredag. Utsetter noen av styrene saken, vil det selvfølgelig få konsekvenser for foretaksmøtets behandling av dette.

Det er ingenting i saksutredningen, ledere eller styremedlemmers uttalelser som tyder på at de ikke gjør en selvstendig vurdering basert på dette faglige grunnlaget, som også loven krever. Mine krav og instrukser til de regionale helseforetakene skjer i formelle møter og dokumenter, og det vil også bli gjort i denne saken. Jeg kommer ikke til å la et utfall i styret i Helse Midt-Norge være utfall og si at jeg bryr meg ikke om dette. Jeg kommer til å ha foretaksmøte, jeg kommer til å gi uttrykk for det jeg mener, i foretaksmøtet, og det kommer også til å bli beslutningen i denne saken.

Presidenten: Da er det ikke reist flere spørsmål til ordinær spørretime, og sak nr. 2 er avsluttet.