Stortinget - Møte torsdag den 10. juni 2021

Dato: 10.06.2021
President: Tone Wilhelmsen Trøen
Dokumenter: (Innst. 563 S (2020–2021), jf. Dokument 8:287 S (2020–2021))

Søk

Innhold

Sak nr. 22 [20:34:33]

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Eirik Faret Sakariassen, Nicholas Wilkinson, Audun Lysbakken, Freddy André Øvstegård, Arne Nævra og Mona Fagerås om arbeidsinkludering foran profitt og anbud i Navs tiltaksapparat (Innst. 563 S (2020–2021), jf. Dokument 8:287 S (2020–2021))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra arbeids- og sosialkomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutt.

Kristian Tonning Riise (H) [] (ordfører for saken): Dette representantforslaget føyer seg inn i rekken av en lang rekke forslag fra de rød-grønne og det som verre er, i denne perioden, der gjennomgangstonen er at alt som ikke er i offentlig regi, skal mistenkeliggjøres og snakkes nedsettende om, sammen med en blind tro på at det eneste saliggjørende når man leverer velferdstjenester, er å drive på en slik måte at man ikke sitter igjen med et overskudd. Nå er det altså private tiltaksarrangører som står for tur.

Arbeidsmarkedstiltak utgjør et bredt spekter av arbeidsrettede tiltak og tjenester for å styrke tiltaksdeltakernes muligheter til å skaffe seg arbeid. Dette omfatter både direkte tilskudd til enkeltplasser hos ordinære arbeidsgivere, direkte standardiserte tilskudd til tiltaksplasser hos forhåndsgodkjente leverandører i skjermet sektor, tiltak som leveres etter anbudskonkurranse, og oppfølgingstjenester som Nav gjennomfører i egen regi.

Private kursarrangører er i dag en sentral del av verktøykassen over arbeidsrettede tilbud og tjenester og viktig for å gi relevant kompetanse til unge ledige, innvandrere og langtidsledige i et arbeidsmarked som krever rask tilpasning til skiftende behov. I perioden 2013 til 2018 ble det utbetalt mellom 4 og 5 mrd. kr til leverandører av arbeidsmarkedstiltak.

I motsetning til venstresiden mener vi at målet med arbeidsmarkedstiltakene må være å tilby Navs brukere best mulig tjenester ved å slippe til alle kompetente miljøer i konkurransen om å levere disse. I dag har vi en god blanding av gamle kommunalt eide attføringsbedrifter og nye private leverandører med ny kompetanse, kunnskap og bred kontaktflate ut mot arbeidsliv og arbeidsgivere. Å erstatte dette med gjeninnføringen av en ny monopolsituasjon er det vanskelig å se noe annet enn ulemper med.

Tilgangen på private tjenester gir et større mangfold av tiltak og er særlig viktig når tilbud må skaleres raskt opp eller ned for å tilpasses skiftende behov i arbeidsmarkedet. Dersom man skulle avveket anbud i arbeidsmarkedstiltak og disse skulle vært lagt til Nav i sin helhet, ville det innebære at Nav måtte ha tidoblet kapasiteten sin. Tilsvarende måtte de forhåndsgodkjente tiltaksarrangørene ha doblet sin kapasitet.

Det er helt avgjørende at man har muligheten til å kjøpe inn tiltak som varierer både i omfang og innretning, for raskt å tilpasse kapasiteten til behov i arbeidsmarkedet og behovene til de arbeidsledige eller personer med nedsatt funksjonsevne. Det er vanskelig, jeg vil si nær sagt umulig, å se for seg at en avvikling av anbud, konkurranse og innkjøp av arbeidsmarkedstiltak er oppskriften på noe annet enn en dyrere, dårligere, mer byråkratisk og mindre tilpasningsdyktig tjeneste. Vi anbefaler derfor at forslagene avvises.

Lise Christoffersen (A) []: Takk til forslagsstillerne og til saksordføreren.

SV reiser prinsipielle spørsmål i denne saken som også er viktige for Arbeiderpartiet. Under Solberg-regjeringa har privatisering av offentlige tjenester skutt fart på en rekke områder, ofte på bekostning av arbeidsfolks lønns- og pensjonsvilkår, men også til ulempe for brukerne av tjenestene, samtidig som offentlige velferdsmidler i økende grad går til privat profitt istedenfor å gå til å forbedre tjenestene og stønadsordningene til vanlige folk.

Denne konkrete saken gjelder profitt og anbud i Navs tiltaksapparat. Tiltaksapparatet er der for å bistå mange av dem som står lengst unna arbeidsmarkedet. Da er det ekstra viktig at midlene kommer brukerne til gode på en god måte.

Arbeiderpartiet går til høstens valg med tre klare løfter til velgerne. Ett av dem er å gjøre vår felles velferdsstat sterkere. Den skal omfatte alle, uavhengig av hvem man er, og hvor man bor. Skal vi klare det, må vi styrke fellesskapets velferds-, helse- og omsorgstjenester og si nei til privatisering og økte klasseskiller. Grunnleggende velferdstjenester er ikke markeds- og konkurranseutsatt produksjon. Det gjelder også arbeidsmarkedstiltak for dem som står lengst unna arbeidsmarkedet. Erfaringer fra de utvidelsene av anbudspraksis i skjermet sektor regjeringa allerede har gjort, viser tydelig at det ikke har ført til mer mangfold i tilbudene, men til en konsentrasjon hos færre og større private og kommersielle leverandører, og til at de som har størst behov for oppfølging, havner lenger bak i køen. Et tidligere forslag fra oss om å få erfaringene fra anbudsutvidelsene til behandling i Stortinget, er nedstemt. Regjeringspartiene ønsker ikke en slik sak, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Dessuten har Riksrevisjonen også hatt kritiske merknader til hvorvidt kontrollen med tiltaksmidlene er god nok.

Arbeiderpartiet følger hovedlinjene i SVs representantforslag, men vi tar noen forbehold. Vi mener det er litt for drastisk å avvikle alle anbud innen hele tiltakssektoren. Også i den rød-grønne regjeringsperioden var noen tiltak på anbud, men ikke i skjermet sektor. Vi er også redd for at noen av forslagene kan få en uheldig innvirkning på driftsmulighetene i de forhåndsgodkjente bedriftene, som ofte er i kommunalt eie. Vi mener også dette taler for en gjennomgang av anbudsordningene sett under ett.

Arbeiderpartiet har derfor valgt å ikke stemme for forslagene her og nå, men har uttrykt støtte til dem med de forbeholdene jeg nå har redegjort for. Unntaket er det som opprinnelig var forslag nr. 5 i representantforslaget, om å stanse alle planer om å konkurranseutsette arbeidsforberedende trening. Det ligger innbakt i innstillinga i saken.

Per Olaf Lundteigen (Sp) []: Arbeidsmarkedstiltakene er bistand til mennesker. De som driver det, har behov for langsiktig erfaring, og de menneskene som trenger bistand, har et stadig skiftende behov. Det er viktig at det ikke er et spørsmål om å tjene penger på slik virksomhet, og derfor er Senterpartiets grunnholdning tydelig og klar: Det er offentlige og ideelle virksomheter som bør drive det, ikke kommersielle – og i stadig flere tilfeller børsnoterte – som bygger på anbud. Anbudssystemet fører til mindre mangfold, og det må være et tankekors for Kristelig Folkeparti som er med på denne ferden, for veldig mange av de ideelle bedriftene som driver i dette området, er venner av Kristelig Folkeparti og Senterpartiet. De får en meget vanskelig situasjon hvis en går videre langs den veien, og allerede er det betydelige ulemper.

Vi er glad for at Arbeiderpartiet er med på å stanse alle planer om konkurranseutsetting av arbeidsforberedende trening, AFT-tiltakene. Men det er interessant å erfare at Arbeiderpartiet ikke er med på å fortelle hvorfor anbudsutsetting er blitt en slik farsott i Norge. Bakgrunnen ligger sjølsagt i EØS-avtalen, som er en pådriver og en drivkraft bak anbudsutsettelsene. Det fører til betydelige vanskeligheter, ikke minst for de mange attføringsbedriftene innenfor ASVL-familien, Arbeidssamvirkenes Landsforening. Senterpartiet er her tydelig på at det er avtaler, ikke anbud, vi må kjøre etter.

Vi har også noen forslag sammen med Sosialistisk Venstreparti som jeg tar opp. Det ene er at de økonomiske verdiene opparbeidet gjennom drift av arbeidsmarkedstiltakene forblir i tiltaksbedriftene som skal videreføre tiltakene ved en konserndannelse. Så er det et forslag om Navs rolle i å drive arbeidsformidling, og det er også spesielt at ikke Arbeiderpartiet kan være med på det. En har jo i en del sammenhenger gjort seg til talskvinne for arbeidsformidling innenfor Nav, og så foreslås det her fra vår side, nettopp for å styrke Navs førstelinje på arbeidsformidlingsområdet. Det er helt avgjørende at de kan drive arbeidsformidling, og i Senterpartiets tenkning skal det skje også sammen med private, eksempelvis vikarbyråer. Når Nav skal ha en slik rolle, er det for å styrke og beholde arbeidslivskompetansen i virksomheten, fordi en lokalt har god erfaring i å formidle arbeidssøkende til bedrifter som trenger arbeidshjelp.

Presidenten: Representanten Per Olaf Lundteigen har tatt opp de forslagene han refererte til.

Solfrid Lerbrekk (SV) []: Om lag 9 mrd. kr går årleg gjennom Navs tiltakssystem. Det er grunn til å stilla spørsmål ved kor god kontroll det eigentleg er med desse pengane. Eg er ikkje i tvil om at mykje av desse pengane vert brukt riktig, men eg er heller ikkje i tvil om at mykje av desse pengane går til svært høge leiarløningar, aksjeutbyte og dels unødvendige tiltak som kostar svært lite for produsenten, men som Nav likevel betaler høge prisar for.

Her har det i mange år med ujamne mellomrom kome fram nokså utidige eksempel. Ein kandidat i Nav-systemet kan verta send på fire cv-kurs etter kvarandre, til éin leverandør, utan at behovet for fire cv-kurs etter kvarandre nødvendigvis er til stades, eller at det vil føra kandidaten nærmare jobb. Me har høyrt om kurs som kandidatar må delta i, og som Nav betaler for, som handlar om å setja farge på tankane sine. Private tiltaksleverandørar har me høyrt om har hatt som forretningsmodell å ha oppfølgingsmøte i bilen på ein parkeringsplass med Nav-kandidatane som dei skal følgja opp, slik at dei skal klara å pressa inn flest mogleg på éin dag. I slike tilfelle er det stort sett ikkje eit snev av kvalitet, og det er ikkje vanskeleg å sjå at det sit eigarar og sjefar bak desse private tiltaksleverandørane som tener grovt gode pengar på dette.

Ei av årsakene til at dette ikkje har vorte belyst i like stor grad som velferdsprofitørane i barnehagesektoren, er at tiltaksleverandørane på dette feltet i mindre grad er nasjonale og i større grad regionale. Dei rettar seg kanskje inn mot éin eller to ordningar i Nav, og på den måten vert det meir fragmentert.

Til representanten Tonning Riise: Me vil ikkje at Nav skal driva alt, men me vil ta vekk sugerøyret ned i statskassa som velferdsprofitørane sit på. Det har vore openbert ganske lenge. Dei verksemdene me vil styrkja i dette systemet, er f.eks. Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Blå Kors, som gjer ein utmerkt god jobb på feltet, men dei er ikkje offentlege.

Eg vil til slutt ta opp forslaga som SV står åleine bak.

Presidenten: Da har representanten Solfrid Lerbrekk tatt opp de forslagene hun viste til.

Jon Georg Dale (FrP) []: Eg vaks opp på Sunnmøre med ei bestemor som var i Indremisjonen, og kvar gong det var noko gale i verda, sa ho at det var styggemannen sitt ansvar. Det er nesten det same forholdet som representanten Per Olaf Lundteigen synest å ha til EØS-avtalen. Det illustrerer for så vidt mange av dei problema vi har i fleire av desse diskusjonane. Ein tillegg andre aktørar, som ein frivillig har inngått avtaler med som tener norske interesser, ulempene, slik ein oppfattar dei. Det er på tide at Senterpartiet ryddar i sin EØS-argumentasjon. Det har heile denne debatten òg på mange måtar vist.

Det som er fantastisk med anbod, er at når kvaliteten på tenestetilbodet som vert tilbydd er for dårleg, så byter ein ut dei leverandørane. Det ingen eingong forsøkjer å argumentere med frå venstresida i nokon av desse debattane, er kva som er alternativet til det. Kva er det reelle alternativet til å byte ut leverandørar som leverer for dårlege tenester til staten eller kommunane?

Det er tunge omstillingsprosessar i offentleg sektor, store byråkratiserande omstillingsprosessar, som ofte tek lang tid, og der ein vil få leverandørar som fortset å levere tenester utan det kvalitative grunnlaget som ein treng, med seg vidare. Dette er kjernen i kvifor anbod vert vald – ikkje som ei ideologisk overtyding om at alt må vere privat. Tvert imot – statlege, kommunale, kommersielle og ideelle aktørar konkurrerer på like vilkår basert på nokre klare kriterium. Normalt gjeld det så enkle ting som målbar kvalitet på tilbodet, kor mykje av tilbodet ein kan gje den enkelte, og til kva pris ein kan gjere det.

Anbod er ikkje noko skummelt og vanskeleg. Det er den enklaste måten å sørgje for at vi har ein offentleg sektor som tilbyr gode tenester til innbyggjarane så kostnadseffektivt som mogeleg, slik at vi kan tilby meir tenester på andre prioriterte område.

Difor er det ein god idé å stemme ned alle desse forslaga i dag.

Torill Selsvold Nyborg (KrF) []: Eg vart litt ivrig då representanten Lundteigen var på talarstolen. Han var veldig omsorgsfull for Kristeleg Folkeparti og korleis vi har reagert. Eg kan fortelja at på slutten av 1990-talet sat eg seks år i Helse Vest-styret. Arbeidarpartiet var i regjering saman med SV og Senterpartiet. Det som skjedde, var at vi fekk beskjed om, ifølgje gjeldande politikk, at avtalane med dei ideelle organisasjonane innan rusomsorga skulle seiast opp. Det medførte at på Askøy sa dei opp avtalen med Blå Kors, og i Stavanger sa dei opp avtalen med Frelsesarmeen. Og kva skjedde når dei skulle ta over sjølve? På Askøy i alle fall hadde dei ikkje lokale, så dei måtte kjøpa bygningsmassen til Blå Kors og setja i gang der ute med si eiga behandling.

Det er ikkje svart-kvitt korkje når det gjeld den eine regjeringa eller den andre regjeringa.

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen []: I dag har vi fire modeller for tiltak: Det er direkte tilskudd til enkelte plasser hos ordinære arbeidsgivere, det er direkte tilskudd per tiltaksplass hos forhåndsgodkjente leverandører, det er tiltak som leveres etter anbudskonkurranse, og det er oppfølgingstjenester i arbeids- og velferdsetatens egen regi.

Jeg kan bare avkrefte en ting først som sist, og det er at anbud i denne sektoren handler ikke om EØS. I så fall er det pussig at et av tiltakene, så vidt jeg husker var det arbeidsrettede tiltak, ble bestemt overført fra Nav og lagt ut på anbud av den, jeg må vel kunne si, solide sosialdemokraten Dag Terje Andersen i 2008, av en regjering hvor, så vidt jeg husker, også Senterpartiet satt. Jeg tror ikke det var fordi EØS tvang dem. Jeg tror det var fordi man mente at det ga et bedre tilbud.

Det er nettopp kombinasjonen av disse forskjellige måtene å gjøre ting på, som gir oss et godt tilbud. Jeg må innrømme at jeg lurer litt på det – annet enn å markere seg mot det man kaller for velferdsprofitører, som jeg mener er et ord som er, ja, ganske spesielt når man vet hvilke konnotasjoner det har til mørke tider i norsk historie – sånn rent praktisk. Når SV, som for øvrig også satt i regjering i 2008, la tiltak ut på anbud: Hvordan skal de rent praktisk gjøre det, når 2,5 mrd. kr som brukes på tiltak, anskaffes gjennom anbud i dag, plutselig skal drives i Navs egen regi, eventuelt med bare forhåndsgodkjente tiltaksleverandører?

Jeg lurer på hvorfor man ikke er interessert i det som har vært av evalueringer på tiltakene som Anniken Hauglie bestemte skulle anbudsutsettes. Proba samfunnsanalyse blir referert til i representantforslaget, men bare på intervjuer med Nav-ansatte – ikke det som var Probas veldig grundige kvantitative analyse, altså basert på tall, hvor de konkluderte med at anbudsbaserte oppfølgingstiltak både har bedre resultater i form av jobbsannsynlighet for alle grupper enn tidligere oppfølgingstiltak, og samtidig er kostnadseffektive. De tiltakene som var bedre, var tiltakene i etatens egen regi, altså Navs tiltak, men de er altså til gjengjeld mye dyrere. Vi burde ha mange av dem også, men de var i tillegg mye dyrere.

Så er det noen som har sagt at det er fordi disse tiltaksleverandørene, som om det var noe dårlig, tok bare de letteste brukerne. Ja, men statistikerne har en måte å sjekke det på. De kontrollerer for bakgrunnsvariabler. Og selv kontrollert for bakgrunnsvariabler var resultatene bedre. Da er mitt spørsmål: Hvem er det som er ideologisk her i negativ forstand? Er det venstresiden, som ønsker å kutte ting som fungerer, eller er det vi, som har en praktisk tilnærming og lar gode krefter slippe til?

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Lise Christoffersen (A) []: Vi har hatt et par runder i salen her for ikke så veldig lenge siden om statsrådens flørting med tanken om å anbudsutsette AFT. Jeg har ikke tenkt å dra den på nytt, men heller ta opp noe jeg mener er like urovekkende, nemlig det at Nav for tida aktivt tvinger fram fusjonering av bl.a. ASVL-bedriftene, med sentralisering og dårligere tilbud innen arbeidsforberedende trening som resultat. Det skjer særlig i de minste kommunene. Det jeg lurer på, er om det er noe Nav har funnet på av seg selv, eller om det er noe Nav har fått beskjed av statsråden om å sette i gang med.

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen []: Nav har ikke fått noen beskjed av oss om aktivt å tvinge frem fusjonering. Jeg må innrømme at jeg heller ikke kjenner til problemstillingen.

Det Nav har fått beskjed om, er det representanten Lundteigen bl.a. berørte i sitt innlegg, nemlig at det har vært en del spørsmål fra bl.a. Riksrevisjonen knyttet til konsernbidrag og hvordan man håndterer det. Det er mulig det kan ha noe med saken å gjøre.

Så nei, det er ingen beskjed om det meg bekjent, i hvert fall, og det burde jeg vært bekjent med. Snarere er det sånn – hvis man leser stortingsmeldingen som regjeringen la frem forrige fredag – at det er et veldig tydelig mål for oss å ha flere mindre anbud, nettopp for at flere nye aktører skal få komme til og flere nye ideer slippe til. Etter min mening er et av problemene med anbudspraksisen til Nav at det er for mange av anbudene som er for store. Selv de som er små og har 20–30 plasser, er ofte for store til at små, nye, innovative aktører kan få lov til å prøve seg.

Lise Christoffersen (A) []: Jeg takker for svaret. Det er for så vidt interessant at statsråden ikke er kjent med den praksisen som Nav har satt i gang overfor ASVL-bedriftene, så det håper jeg statsråden følger opp.

For øvrig har jeg skumlest meldinga, lest den sånn i full fart, uten at jeg fant de helt konkrete, klare, tydelige svarene på hvordan en skulle gå fram for å forbedre tilbudet for dem som står langt unna arbeidsmarkedet. Bare for å konkretisere: Det vi har fått tilbakemeldinger fra ASVL om, er at Nav sier at fagmiljøene er for små i de små bedriftene. ASVL har derfor foreslått for Arbeids- og velferdsdirektoratet en modell som sikrer faglig samarbeid på tvers av bedriftene, men Nav har altså avslått. Det betyr at en del av de kommunale vekstbedriftene som har god kompetanse på en del av dem som står lengst unna, er i ferd med å forsvinne. Så jeg vil gjerne høre statsråden si at han vil følge opp dette.

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen []: Jeg ser alltid på saker som kommer opp i Stortinget hvis jeg ikke har sett på dem på forhånd.

Det Nav selvfølgelig har en klar bestilling om, er at man ikke bare skal være opptatt av pris; man skal også være opptatt av kvalitet. Det vil si at kvalitet og resultater som man følger over tid, er ekstremt viktig, og det er også en av de viktige delene i stortingsmeldingen at vi må ha enda bedre systemer for å måle kvalitet over tid.

Apropos diskusjonen tidligere er et annet av de viktige grepene i meldingen nettopp dette å få inn flere små, innovative aktører. Det kan være private, det kan være ideelle, mange vil være sosiale entreprenører. Der er det et dilemma ved denne velferdsprofitør-retorikken til deler av venstresiden. For mange av de sosiale entreprenørene, selv om de har et sosialt siktemål, er også virksomheter. Noen av dem tar også ut beskjedne overskudd. Det å bannlyse dem fra å bidra tror jeg neppe fører til bedre tjenester.

Lise Christoffersen (A) []: Jeg takker nok en gang for svaret. På den ene sida er det positivt at flere mindre kan komme med tilbud. Samtidig er det også en fare for at det blir en god del popup-tilbud som på en måte aldri får opp kvaliteten, som faller bort igjen, og som kommer og skal inn på statsbudsjettet etterpå, og noen av dem kommer sikkert til å klare det også.

Hvordan har statsråden tenkt å styre det kvalitative innholdet i tiltakene i framtida – basert på et sånt system og mindre basert på de bedriftene som har årelang kompetanse, vet hva de driver med, og driver med ryddige forhold og tariffavtaler og hele pakka?

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen []: Dette får vi kanskje anledning til å snakke om senere, men det er klart at vi også trenger dem som kan levere store kvanta. Det er viktig. Det er ikke sånn at vi kan ha bare innovative innkjøp. Det er også helt sentralt at det å ha innovative innkjøp hvor man lar nye aktører får prøve seg, forutsetter at man leverer.

Hovedtanken i stortingsmeldingen som Stortinget vil behandle etter hvert, er at dagens system sperrer for muligheten til å få prøve seg i det hele tatt. Derfor er det litt for mange, f.eks. sosiale entreprenører, som er henvist til å søke om prosjektstøtte eller be politikerne om et tilskudd her og der. Vi bærer et glass vann til dem en gang iblant i stedet for å lede dem mot elven. Det er hovedpoenget, men det forutsetter at man faktisk klarer å levere.

Det betyr også at vi i en del av disse anbudene er nødt til å prøve å bryte opp de litt for rigide kriteriene for hva man skal kjøpe inn. Det er egentlig den samme tankegangen som for innovative anbud og innkjøp i andre deler av offentlig sektor.

Presidenten: Replikkordskiftet er omme.

De talere som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Per Olaf Lundteigen (Sp) []: Som representanten Solfrid Lerbrekk sa, er det mye penger vi snakker om her – om lag 9 mrd. kr når det gjelder Navs arbeidsmarkedstiltak.

Det er helt korrekt som statsråden sier, at det med anbud begynte – ikke minst fikk det fart på seg – under den rød-grønne regjeringa. Det har ført til at det har blitt store endringer, og det har ført til at vi har fått en diskusjon omkring det, og det har ført til at vi i Senterpartiet har fått en mye større bevissthet om hva det egentlig er som skjer.

Det som er sagt fra regjeringa i den nåværende perioden, er at denne anbudspolitikken skulle føre til større mangfold. Det er dokumentert at det ikke har blitt noe større mangfold. Det som er blitt dokumentert, er at ikke minst ideelle organisasjoner har kommet enda vanskeligere ut. Det er riktig som representanten fra Kristelig Folkeparti sier, at dette startet tidlig, og Senterpartiet har vært medansvarlig for det. Det har ført til at det er blitt en stadig heftigere diskusjon i våre rekker omkring det, og dermed at vi har gått grundigere inn i det, ikke minst på bakgrunn av det som For velferdsstaten har arbeidet fram. De har gjort en forbilledlig god jobb og går grundig inn i sakene.

Senterpartiet avviser ikke anbud prinsipielt, og vi støtter derfor ikke forslag nr. 4 fra SV, men vi ønsker altså at en i større grad skal ha avtaler. Når noen nå prøver å si at EØS-avtalen ikke er en drivkraft – pådriver – i anbudssystemet, så er ikke det korrekt, for det er det som er hele poenget, som vi erfarer på en rekke områder. De som har gått grundig inn i diskusjonen om arbeidsforberedende trening, vet jo her hva som har vært regjeringas plan for det, med begrunnelse i EØS-avtalens anbudskrav.

Det er ikke noen god utvikling og gode krefter når stadig flere av disse tiltakene utføres av kommersielle børsnoterte selskaper. Kommersielle børsnoterte selskaper har ett formål, og det er å ha en høy avkastning på innsatt kapital. Dette har ført til en radikalisering – en kan gjerne si det – i Senterpartiets rekker. Dette er noe vi ikke ønsker, og derfor har vi blitt tydeligere og tydeligere på at dette er et offentlig og ideelt ansvar med et visst supplement. Men de kommersielle børsnoterte selskapene må vi ha en klar holdning til, for ellers vil det bli mindre mangfold og enda færre muligheter for de ideelle.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 22.

Referanse til votering