Stortinget - Møte torsdag den 10. juni 2021

Dato: 10.06.2021
President: Tone Wilhelmsen Trøen
Dokumenter: (Innst. 645 L (2020–2021), jf. Prop. 196 L (2020–2021))

Søk

Innhold

Sak nr. 11 [14:19:59]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Endringer i midlertidige lover om tilpasninger i introduksjonsloven og integreringsloven for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19 (integreringspakke III) (Innst. 645 L (2020–2021), jf. Prop. 196 L (2020–2021))

Talere

Presidenten: Etter ynske frå kommunal- og forvaltingskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til inntil tre replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Olemic Thommessen (H) [] (ordfører for saken): Et bredt flertall i komiteen, alle unntatt Fremskrittspartiet, støtter regjeringens forslag om endringer i de midlertidige lovene om tilpasninger i introduksjonsloven og integreringsloven for å avhjelpe konsekvensene av covid-19-pandemien. Regjeringens forslag går i korthet ut på å utvide perioden for introduksjonsprogrammet og adgangen til norskopplæring med inntil fire måneder dersom den enkelte har behov for dette for å komme i jobb eller utdanning.

Bakgrunnen for dette er selvfølgelig at vi ønsker å demme opp for, eller i hvert fall å demme noe opp for, de negative konsekvensene som covid-19-pandemien har medført. Vi har hatt en sterkt økende arbeidsledighet, og det er liten tvil om at dem vi her snakker om, er de som oftest står bakerst i køen, og som rammes hardest av den situasjonen vi er inne i. Sånn sett skulle det bare mangle at vi ikke stiller opp og forsøker å tilpasse oss på best tenkelig måte.

Så får vi se hvordan utviklingen blir fremover, når hjulene forhåpentligvis kommer i gang igjen. Men det vil nok også være ettervirkninger av dette, og jeg synes det vil være grunn til å følge med på hvordan utviklingen blir i næringslivet, og hvordan man også kanskje senere må komme tilbake med nødvendige tiltak for å bedre på situasjonen til dem vi snakker om.

I denne omgang er det altså snakk om den tilpasningen hvor vi utvider i fire måneder for det jeg nevnte. Det er et bredt flertall i Stortinget som støtter opp om dette, og det er jeg glad for.

Jon Engen-Helgheim (FrP) []: Stortinget har en rekke ganger behandlet lignende saker, om å utvide retten til introduksjonsordning og språkopplæring. Alle forstår intensjonen med dette, og intensjonen kan være god, men Fremskrittspartiet støtter heller ikke denne gangen å utvide ordningen, fordi vi frykter at dette kan bidra til en slags opphopning av integreringsutfordringer og arbeidsledighet som blir skjult fra statistikken andre steder.

Introduksjonsordningen er ikke ment å være en ordning folk som ikke har fått arbeid etter introduksjonsprogram, skal havne i. Vi har andre ordinære ordninger for dem. Det er svært mange som faller utenfor arbeidslivet på grunn av covid-19-situasjonen, og det er bedre at vi får flest mulig inn i de ordinære ordningene, slik at de kan fanges opp på en ordentlig måte.

Fremskrittspartiet frykter at resultatet blir en uhåndterlig situasjon dersom vi bare fyller på mer og mer i en ordning som ikke er ment for å løse det problemet som vi nå har fått. Derfor går vi imot denne saken.

Karin Andersen (SV) [] (komiteens leder): SV støtter lovforslaget, men vi har et forslag som støtter seg på de høringsuttalelsene som har kommet under behandlingen av saken, der bl.a. UDI mener at utvidelsen ikke står i samsvar med den påvirkning pandemien har hatt over lang tid. Det står jo i litt skarp motstrid til det representanten fra Fremskrittspartiet var oppe og sa her i stad.

Det er stor påvirkning, og jeg er veldig enig i den analysen saksordføreren hadde i saken, om hvem det er som står bakerst i køen. Det er ikke sånn at flere får jobb hvis de får mindre, og det er heller ikke slik at de ordinære tiltakene over Nav viser noen veldig glitrende resultater, så vi mener det er bedre at de får forlenget muligheten til å fullføre det som var et opprinnelig program. Det er det dette går ut på, at man skal fullføre og få gjennomført den opplæringen som er forutsatt.

Derfor fremmer vi et forslag om at vi ber regjeringen «åpne for å forlenge muligheten for utvidet introduksjonsprogram og utvidet norskopplæring mer enn fire måneder etter en individuell vurdering, for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19». Her kan situasjonen være veldig ulik både i kommunene og ikke minst på individbasis med tanke på hvordan dette har slått ut.

Jeg hadde ønsket at Stortinget kunne være med på en slik åpning, for jeg tror det hadde vært smart hvis man er opptatt av at folk skal gjennomføre dette med gode resultat og komme seg videre i livet. Jeg fremmer forslaget vårt.

Presidenten: Representanten Karin Andersen har teke opp det forslaget ho refererte.

Statsråd Guri Melby []: Selv om vi nå forhåpentligvis er i innspurten av pandemien, er det fortsatt utfordringer med smitteverntiltak og høy arbeidsledighet. Regjeringen har derfor foreslått midler til en tredje tiltakspakke på integreringsfeltet. Tiltakspakken viderefører bl.a. inntil fire måneders utvidet norskopplæring og utvidet programtid for deltakere i sluttfasen av introduksjonsprogrammet. Tiltakene krever lovendringer, og lovforslaget forutsetter at midlene bevilges.

Jeg foreslår at deltakere som nå er i sluttfasen av introduksjonsprogrammet, får rett til utvidet programtid med inntil fire måneder hvis de har behov for utvidelse for å komme i arbeid eller utdanning. Jeg foreslår også at deltakere som avslutter opplæringen i norsk og samfunnskunnskap denne høsten, får rett til inntil fire måneders utvidet norskopplæring.

Jeg ser også behov for å forenkle regelverksarbeidet hvis det blir behov for ytterligere tiltakspakker på integreringsfeltet, for der er jeg enig med både representanten Andersen og representanten Thommessen: Det kan fort bli nødvendig med ytterligere utvidelser. Derfor ber vi også om å få myndighet til å gi forskrift om å utvide ordningene etter introduksjonsloven og integreringsloven i forbindelse med stortingsvedtak om tiltak for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19. Departementet kan ikke gi forskrift som går utover rammene av tiltak som er vedtatt i Stortinget, og kan ikke gi forskrift som begrenser deltakernes rettigheter.

Nyankomne innvandrere er blant dem som kan få store utfordringer med å komme i jobb som følge av pandemien. Med tiltakene i integreringspakkene er det flere som kan øke sin kompetanse og forbedre mulighetene sine for å komme i arbeid eller utdanning. Nettopp arbeid og utdanning har vært regjeringens viktigste satsing gjennom krisen, og det viser også denne saken.

Jeg er glad for at flertallet i komiteen støtter forslagene.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 11.

Votering, se fredag 11. juni