Stortinget - Møte torsdag den 10. juni 2021

Dato: 10.06.2021
President: Tone Wilhelmsen Trøen
Dokumenter: (Innst. 583 S (2020–2021), jf. Dokument 8:238 S (2020–2021))

Søk

Innhold

Sak nr. 7 [10:47:35]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Hans Andreas Limi, Erlend Wiborg, Per-Willy Amundsen, Kjell-Børge Freiberg og Helge André Njåstad om å sikre mer forutsigbare regler for krav til slokkevann (Innst. 583 S (2020–2021), jf. Dokument 8:238 S (2020–2021))

Talere

Eirik Sivertsen (A) [] (ordfører for saken): Vi fortsetter i samme segmentet. Det handler om beredskap og vann, men denne gangen om hva som skjer etter at katastrofen er ute.

La meg starte med å gjøre oppmerksom på en inkurie i innstillingen. Komiteen skriver under sin behandling at vi ikke har mottatt skriftlige innspill i saken. Det er ikke riktig, for Fagforbundet har avgitt en høringsuttalelse i saken som også er distribuert til komiteens medlemmer og har vært en del av behandlingen.

Det er en samlet komité som står bak innstillingen og kjernen i denne saken. Saken tar utgangspunkt i et representantforslag om en konkret kommune, og det berører spørsmålet om likebehandling og hvordan man saksbehandler, men det berører også hvem som har ansvar for slokkevann. Flertallet i komiteen understreker at beredskapen er kommunenes ansvar, og at man derfor har en selvstendig beslutningsmyndighet. Som vi alle er kjent med, er topografien og demografien i dette landet sånn at det er vanskelig å oppstille uttømmende detaljregler på statlig hold som passer overalt. Derfor er dette et godt eksempel på en sak hvor det kommunale selvstyret skal rå.

Det representantforslaget adresserer, handler noe om hvordan kommunene forvalter den myndigheten de har. Derfor har en samlet komité kommet fram til at man har bedt regjeringen om en klargjøring, altså om å oppstille klare vilkår i regelverket for i hvilke tilfeller kommunene kan fravike preaksepterte løsninger, sånn at man kan sikre seg en bedre og likere saksbehandling rundt omkring, som er forutsigbar også for dem som blir rammet av det.

Torill Eidsheim (H) []: Først vil eg få takke saksordføraren og komiteen for eit godt samarbeid om denne saka og òg representantane for å reise ei viktig problemstilling.

Det er kommunane sitt ansvar å sørgje for at det blir etablert forsvarlege løysingar for sløkkevatn før bygningar blir førte opp, eller før dei blir tekne i bruk. I vårt langstrekte land med store variasjonar både i topografi og i busetjing finst det ikkje éi løysing som vil dekkje alle dei ulike behova. For å finne optimale løysingar bør det kunne baserast på konkrete vurderingar i kvart enkelt tilfelle, ut frå dei gjeldande forholda i den enkelte kommunen. Regelverket må difor ta høgde for at lokal kunnskap og kompetanse kan nyttast innanfor dei nasjonale rammene. Det er då viktig med eit tydeleg regelverk som bidreg til at ein kan unngå misforståingar og hindre unødig ressursbruk når det gjeld både tid og pengar.

Dei konkrete vurderingane og avgjerdene med omsyn til dimensjonering av sløkkevatn bør i første rekkje takast lokalt. Det er òg, som statsråden viser til, behov for å erkjenne at det kan liggje føre tilfelle der omsyn talar for at kommunen fråvik preaksepterte løysingar om krav til sløkkevatn. Men det må òg kunne stillast krav til grunngjeving når kommunen på bakgrunn av eigne vurderingar fråvik desse preaksepterte løysingane.

Føreseielegheit og likebehandling ved utbygging og stadsutvikling er viktig å vareta. Difor er det gledeleg at det er ein samla komité som stiller seg bak at det i denne saka blir bedt om at regjeringa set opp klare vilkår i regelverket for i kva tilfelle kommunane kan fråvike desse preaksepterte løysingane i forskrifta, TEK17.

Hans Andreas Limi (FrP) []: Da jeg fremmet dette forslaget i Stortinget, så jeg på reaksjonene blant de tilstedeværende at man kanskje ikke helt skjønte hva denne problemstillingen dreide seg om. Det første svaret fra statsråden til komiteen tydet vel også på at man ikke helt hadde tatt inn over seg hvor problematisk dette med pålegg om slukkevann er i mange kommuner.

Spesielt har jeg opplevd at det er mange eksempler på det i Asker og Bærum, og i særdeleshet i Asker. Det har resultert i at private boligbyggere som skal bygge en enebolig til seg selv og sin familie, har fått pålegg om å etablere brannkummer og diverse fra kommunen, som har resultert i at de har fått en ekstrautgift på mange hundretusen kroner. I den grad disse installasjonene skal overdras tilbake til kommunen, er det snakk om å få et oppgjør som er bare marginalt i forhold til hva man har pådratt seg av utgifter.

Det blir henvist til lokalt selvstyre. Lokalt selvstyre er viktig, men her har vi også et regelverk, og det som er utfordringen, er hvordan kommunene har forholdt seg til dette regelverket. Igjen vil jeg si, i hvert fall hvis vi tar ombudsrollen alvorlig, at vi skal respektere det lokale selvstyret, men vi skal ivareta innbyggernes interesser. Derfor fremmet jeg dette forslaget, fordi det var mange eksempler i min hjemkommune, Bærum, og også i nabokommunen Asker.

Jeg er veldig glad for at det er en enstemmig komité som nå presiserer at det skal etableres tydelige regler for i hvilke tilfeller kommunene kan fravike de preaksepterte løsningene. For utfordringen i de kommunene jeg nevnte, Asker og Bærum, og også andre steder, er at det er etablert løsninger som ivaretar disse kravene til slukkevann, men kommunen pålegger likevel private boligbyggere å etablere egne løsninger som kommer på toppen av det kommunen allerede har.

Jeg er selvfølgelig fornøyd med en enstemmig innstilling. Fremskrittspartiet er veldig godt fornøyd med det. Dette ivaretar innbyggernes interesser, spesielt i Asker og Bærum.

Så vil jeg legge til at jeg i dette innlegget har nevnt Asker og Bærum mange ganger. Det er bl.a. fordi vår lokalavis, Budstikka, i valgkampen vil vurdere min innsats på Stortinget bl.a. ut fra hvor mange ganger jeg har nevnt Asker og Bærum fra denne talerstolen. Så denne problemstillingen med slukkevann er viktig for Asker og Bærum, men det er også for å ivareta Budstikkas krav til å nevne Asker og Bærum nok ganger.

Kari Anne Bøkestad Andreassen (Sp) []: Jeg tror kanskje undertegnede ikke står til hederlig omtale i Budstikka, men gratulerer til representanten Limi!

Som det allerede er gjort godt rede for, legges innstillingen fram av en samlet komité. Innstillingen er dog ikke i tråd med departementets vurdering, men Senterpartiet støtter forslagsstillernes ønske om å få klarhet i hvilke krav man kan forvente at kommunene stiller når det gjelder slokkevann.

Bakgrunnen for at komiteen ønsker klare vilkår, er eksempler som vi nå har fått høre, fra kommuner som praktiserer strengere krav enn det som følger av både TEK17 og brannforebyggingsforskriften. Senterpartiet er selvsagt tilhenger av at kommuner selv legger føringer for egen virksomhet, men der det finnes sentral lovgivning, bør praksis være noenlunde lik rundt om i landet.

Vi har tillit til at kravene i byggteknisk forskrift, altså TEK17, og forskrift om brannforebygging ivaretar innbyggernes sikkerhet. Det oppleves derfor som urimelig når enkeltkommuner praktiserer andre og strengere krav, og særlig når det fører til en merkostnad for utbyggere. Vi støtter derfor forslaget om å be regjeringen oppstille klare vilkår i regelverket for når kommunene kan fravike de preaksepterte ytelsene i de nevnte forskriftene. Selv om det dreier seg om minstekrav, bør det være en forutsigbarhet for når man som innbygger, eller utbygger, kan forvente at det stilles andre og fordyrende krav. Vi tenker at dette bør kunne imøtekommes uten å bli svært detaljert, som statsråden uttrykker bekymring for.

Samtidig vil jeg berømme statsråden for hans omfavnelse av den kommunale selvråderetten i sitt svarbrev til komiteen. Statsråden svarer bl.a.:

«Dersom det skal settes klare vilkår for denne typen saker i regelverket, vil det kunne føre til regler som vil kunne være krevende å forstå og etterleve, da det er ulike forhold i de ulike kommunene. Det er kommunene selv som er best i stand til å vurdere behovet for, og dimensjonering av, slokkevann og slokkevannkapasitet.»

Og videre:

«En regel med klare vilkår vil måtte bli svært detaljert for å være tilpasset alle kommunene i Norge. Dette vil kunne legge unødvendige og uheldige begrensninger på den kommunale selvråderetten.»

Nå er vel dette den ene saken der jeg og Senterpartiet ønsker mindre selvråderett enn Høyre-statsråden. Jeg skulle bare ønske at denne tilliten til det kommunale lokaldemokratiet hadde gjort seg sterkere gjeldende også i andre saker, saker som kanskje ikke er like viktige som slokkevann. Som eksempler nevner jeg at jeg gjerne hadde sett at man lyttet til kommuner og innbyggere når det gjelder nedlegging og sentralisering av f.eks. Nav-kontor, politi, lensmannskontor, passutstedelse, tingretter og jordskifteretter, skattekontor og veistasjoner samt sammenslåing av kommuner og fylkeskommuner. Jeg bare nevner det.

Statsråd Nikolai Astrup []: Jeg er glad for at jeg er tildelt 15 minutter, for forrige representant åpnet nå ballet for å snakke om helt andre ting enn det forslaget handler om. Men jeg skal spare komiteen for det.

Representanten Limi snakket om uforholdsmessige kostnader ved etablering av tilstrekkelig med slukkevann. Jeg bor i en liten gatestubb, der det var åtte hus, og to av dem har brent ned til grunnen. Da tenker jeg at tilgjengelighet til slukkevann er ganske viktig. Bakgrunnen for dette forslaget, som vi også må ha med oss, er at det er viktig at det er slukkevann tilgjengelig, enten det er i form av tankbil eller på andre måter.

Regjeringen regulerer det vi må, men ikke mer. De reglene vi skal ha, må være på riktig nivå, slik at vi unngår usikkerhet og unødvendig bruk av tid og kostnader. Både regler og veiledning bør være tydelig, slik at det ikke oppstår tvil om rettigheter og plikter. Samtidig må det være handlingsrom for tilpasning og gode løsninger. Krav knyttet til slukkevann omfatter flere regelverk, og dette kan kanskje skape usikkerhet om hvilke regler som gjelder for hvem, og hva som er den beste løsningen i den enkelte sak.

De preaksepterte ytelsene i veiledningen til TEK17 §§ 11-117 angir hvordan den som prosjekterer, kan oppfylle kravet om å tilrettelegge slik at en brann lett kan bekjempes. De preaksepterte ytelsene regulerer altså ikke kommunenes plikter. Dersom det er uklarheter knyttet til kommunens rolle i tilrettelegging for slukking, er det nok andre virkemidler enn veiledningen til byggteknisk forskrift vi må se på. I en byggesak må den ansvarlig prosjekterende skaffe informasjon om slukkevannsforsyningen og utforme løsninger på dette grunnlaget i det enkelte prosjekt.

Det er med andre ord nødvendig å undersøke beredskapen i kommunen, slik at man f.eks. ikke legger til grunn slukkevann fra tankbil, dersom en slik beredskap ikke eksisterer.

Det er ikke slik at det er én løsning som alltid er riktig. Tilgangen til overflatevann, bebyggelsesmønster og hva slags utstyr brannvesenet disponerer, vil variere, og har betydning for hva som er riktig løsning. I noen tilfeller kan det være tilstrekkelig at kommunens brannvesen disponerer passende tankbil. I andre tilfeller er det behov for tilgang til slukkevannstilførsel med rør. Det er kommunen og det lokale brannvesenet som er nærmest til å avgjøre om bruk av tankbil er et reelt alternativ i den enkelte sak.

En regel med klare og absolutte vilkår som dekker alle situasjoner, vil måtte bli svært detaljert for å være tilpasset alle kommunene her i landet. Dette vil kunne legge unødvendige og uheldige begrensninger på den kommunale selvråderetten.

Jeg har ikke nevnt Asker og Bærum, men jeg vil si til representanten Limi at han hadde 15 minutters taletid, så det var rikelig med rom for å nevne Asker og Bærum langt flere ganger enn det representanten faktisk endte opp med å gjøre.

Presidenten: Da kan presidenten innrømme at hun er født i Bærum – hvis det er behov at det blir nevnt en gang til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

Votering, se voteringskapittel