Stortinget - Møte torsdag den 2. juni 2022

Dato: 02.06.2022
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Grethe Gulbrandsen Fossum

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Den 28. november 2019 døde tidligere stortingsrepresentant Grethe Gulbrandsen Fossum fra Grue i Innlandet, 74 år gammel.

Fossum møtte som fast representant for Arbeiderpartiet og Hedmark fra 1990 til 2001, og var bl.a. leder for familie-, kultur- og administrasjonskomiteen i perioden 1993 til 1997. Hun var varaordfører i Grue fra 1987 til 1991, kommunens rådmann i perioden 2005–2007 og var i ti år medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre. I 1988 var hun også personlig sekretær for statsråd Tove Strand Gerhardsen i Sosialdepartementet.

Grethe Fossum var den uredde, frittalende politikeren med det store hjertet og det brennende engasjementet. Hun gikk heller ikke av veien for å legge seg ut med eget parti og egen regjering når hun mente det var riktig. Grethe Fossum sparket mye, men aldri nedover. Hun var en markant og tydelig talsperson for de mest utsatte i samfunnet, og hennes sterke samfunnsengasjement tok aldri fri. Hun var fulltids politiker og fulltids medmenneske.

Mange vil først og fremst forbinde Grethe Fossums navn med kampen for flyktninger, asylsøkere og god integrering. Ikke minst har hun en spesiell plass i hjertet til den bosniske minoriteten i Norge etter sin vellykkede kamp på 1990-tallet for at flyktningene fra Bosnia-krigen skulle få bli.

Like fullt var hun et politisk menneske med et bredt engasjement. Hun vokste opp på Solli plass i Oslo. Moren var husmor, faren lastebilsjåfør og deltidsarbeidende vaktmester. Grethe var den første i familien som tok artium. Bevisst sin klassebakgrunn var hun rotekte sosialdemokrat livet ut. Hun følte med og engasjerte seg for dem hun så trengte det, om det var den russlitne på jakt etter et bedre liv eller en sauebonde med tapt livsgrunnlag. Kulturen, frivilligheten og idretten var også blant hjertesakene, og hun hadde selv håndballandskamper for Norge på merittlisten.

Grethe Fossum hadde et evig, ungdommelig engasjement og inspirerte mange unge til å begynne med politisk arbeid. Med hennes bortgang kunne mange kjenne på en stillhet, men fortsatt dirrer tonen fra et liv i strid for verdiene hun holdt så høyt.

Vi lyser fred over Grethe Fossums minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Turid Kristensen og Tor André Johnson, som har vært permitterte, har igjen tatt sete.

Fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe foreligger søknad om studiepermisjon for representanten May Britt Lagesen i tiden fra og med 3. juni til og med 10. juni.

Denne søknaden foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for Nord-Trøndelag, Gaute Børstad Skjervø, foreligger søknad om fritak for å møte i Stortinget under representanten May Britt Lagesens permisjon i tiden fra og med 3. juni til og med 5. juni, av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter for Nord-Trøndelag innkalles for å møte i permisjonstiden slik: Tone Våg 3. juni Gaute Børstad Skjervø 7.–10. juni

Presidenten: Representanten Dagfinn Henrik Olsen vil framsette et representantforslag.

Dagfinn Henrik Olsen (FrP) []: På vegne av representantene Gisle Meininger Saudland, Erlend Wiborg og meg selv ønsker jeg å framsette et forslag om å avvikle avkortningen i pensjon for gifte og samboende pensjonister.

Presidenten: Representanten Sofie Marhaug vil framsette et representantforslag.

Sofie Marhaug (R) []: På vegne av meg selv vil jeg fremme et representantforslag om full revisjon av Røldal–Suldal kraftanlegg.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16.