Stortinget - Møte torsdag den 2. juni 2022

Dato: 02.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 430 L (2021–2022), jf. Prop. 69 L (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 20 [17:43:11]

Innstilling fra justiskomiteen om Endringer i arveloven (digitalt skifte av dødsbo) (Innst. 430 L (2021–2022), jf. Prop. 69 L (2021–2022))

Talere

Ingunn Foss (H) [] (ordfører for saken): Denne saken handler om endringer i arveloven som gir grunnlag for offentlige digitale tjenester for skifte av dødsbo, hjemmel til å fastsette forskrift om slike tjenester og for behandling av personopplysninger, samt hjemmel for deling av opplysninger uten hinder av taushetsplikt for å kunne utføre oppgaver som følger av arvelovens tredje ledd. Endringene er forventet å gi samfunnsøkonomisk gevinst i form av redusert belastning og betydelige tidsbesparelser for arvinger. Departementet mener også at digitaliseringen vil bidra til økt tillit gjennom åpenhet, og videre at den vil påvirke ivaretakelse av personvern og informasjonssikkerhet, bl.a. gjennom å erstatte dagens papirskjema med digitale tjenester og tilgangskontroll tilknyttet disse.

En samlet komité mener forslaget om ny § 88 a legger til rette for effektive og brukervennlige digitale prosesser og tjenester for skifte av dødsbo. Forslaget innebærer at det åpnes for digital samhandling mellom arvinger, domstolen, forvaltningen, offentlige og private virksomheter. Dette gjelder bl.a. deling, behandling og sammenstilling av personopplysninger, taushetsbelagte opplysninger og andre opplysninger, i og mellom innbyggere, private virksomheter, forvaltningen, offentlige virksomheter og domstolen i forbindelse med skifte av dødsbo. Det eksisterer ikke et regelverk for slik samhandling i dag. Den teknologiske utviklingen gir grunnlag for å vurdere nye og digitaliserte løsninger, også på området dødsfall og arv.

Arveloven anses med enkelte unntak som en teknologinøytral lov, og en understreker betydningen og viktigheten av at det fortsatt skal være mulig å opprettholde manuelle prosesser slik at rettighetene til borgerne uten digital kompetanse ikke forringes. Det bør være et mål at offentlige tjenester oppleves sammenhengende og helhetlige av brukerne, uavhengig av hvilke offentlige virksomheter som tilbyr dem. I dag er det ofte slik at brukerne må forholde seg til flere tjenester fra ulike virksomheter når de skal få dekket sine behov eller løst sine oppgaver. Arbeidet med utvikling av sammenhengende tjenester innenfor syv utvalgte livshendelser er viktig. Dødsfall og arv er an av disse syv livshendelsene.

Endringene regjeringen foreslår i denne proposisjonen, vil legge til rette for at det blir mer oversiktlig for ulike aktører å håndtere dødsfall og arv. Det er en enstemmig komité som stiller seg bak.

Statsråd Sigbjørn Gjelsvik []: Takk til saksordføreren for utgreiing om saken.

Det er en samlet komité som stiller seg bak forslaget fra regjeringen. Når det er en samlet innstilling kan en tenke at dette kan vi nærmest forbigå i stillhet, men jeg tror det er viktig å huske på at det vi nå legger til rette for, berører folk i noen av de mest kritiske og nære situasjonene i livet. Når noen av ens næreste dør – og det kan ofte skje uventet, det kan skje brått – kan den situasjonen, den sorgen og alt det praktiske rundt det, være både tungt og krevende å håndtere. Det kan være en ektefelle en har levd sammen med et langt liv, det kan være foreldre, det kan være andre nære pårørende. Det at vi fra storsamfunnets side prøver å legge til rette på best mulig måte for at slike prosesser kan være litt mindre krevende for dem som står oppi dem, bl.a. gjennom det vi nå snakker om i dag, gjennom hvordan vi kan legge til rette for både mer digitale løsninger og også mer digital samhandling mellom ulike offentlige digitale tjenester – det er dette det handler om.

I dag er det ikke noen offentlige digitale tjenester for bruk i samhandling mellom arvinger og domstoler, forvaltningen, offentlige og private virksomheter, der arvingene kan bruke tjenestene som et verktøy i skifteprosessen sin, og der tjenestene bl.a. blir en videreformidler av opplysninger mellom arvinger og aktører i skifteprosessen. Det er derfor heller ikke i tilstrekkelig grad utarbeidet et regelverk som gjør deling og sammenstilling av personopplysninger og taushetsplikt i opplysninger mulig i sammenheng med skifte av dødsbo.

Som også saksordføreren var inne på, er det satt i gang et arbeid med utvikling av sammenhengende tjenester innenfor sju utvalgte livshendelser. Innbyggere, næringsdrivende og frivillig sektor skal oppleve sammenheng i tjenestetilbudet uavhengig av hvilken sektor eller hvilket forvaltningsnivå som står bak. Dødsfall og arv er en de sju livshendelsene. Det er en viktig livshendelse vi har vært inne på at er viktig å ha gode regler rundt.

Prosjektet Oppgjør etter dødsfall utgjør en sentral del av livshendelsen Dødsfall og arv. Prosjektet er et samarbeid mellom Digitaliseringsdirektoratet, Brønnøysundregistrene, domstolene, finansnæringen, skatteetaten, Kartverket og Statens vegvesen og skal bidra til at arvingene skal kunne gjennomføre digitalt skifte av dødsbo.

Digitalt skifte av dødsbo vil innebære digital samhandling mellom privatpersoner, offentlige og private virksomheter. Digitalt skifte av dødsbo skal forenkle prosessene etter dødsfall for arvingene, bl.a. gjennom digitalisering og deling av data i prosesser som i dag er kompliserte, og som i stor grad er analoge og papirbaserte. Hjemlene som blir foreslått i denne proposisjonen, vil gi mulighet for å regulere løsningene for digitalt skifte av dødsbo i prosjektet Oppgjør etter dødsfall, men vil også kunne dekke en videre utvikling og inkludering av andre offentlige tjenester som gir løsningen ytterligere oppgaver etter arvelovens tredje ledd mulig. Forslaget er med andre ord ikke avgrenset konkret til én teknisk løsning.

Digitalisering skal handle om mennesker, om å møte mennesker der de er i livet, i både lykkelige og gode dager og i noen av de tyngste og mest krevende stundene. Digitalt skifte av dødsbo vil løse noen av de byråkratiske hindringene som oppstår ved dødsfall i dag. Vi skal lage enklere og mer sammenhengende tjenester slik at innbyggerne kan få hjelp og støtte også i vanskelige livssituasjoner.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 20.

Votering, se fredag 3. juni