Stortinget - Møte torsdag den 2. juni 2022

Dato: 02.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 428 S (2021–2022), jf. Dokument 8:162 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 18 [16:56:40]

Innstilling fra justiskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug, Erlend Wiborg, Christian Tybring-Gjedde og Silje Hjemdal om innføring av midlertidig grensekontroll (Innst. 428 S (2021–2022), jf. Dokument 8:162 S (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Ivar B. Prestbakmo (Sp) [] (ordfører for saken): Behandlingen av Dokument 8:162 S for 2021–2022, fra stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug, Erlend Wiborg, Christian Tybring-Gjedde og Silje Hjemdal, gjelder et forslag om innføring av midlertidig grensekontroll, der representantene foreslår at Stortinget ber regjeringen om umiddelbart å innføre midlertidig grensekontroll.

Forslagsstillerne mener at flyktningsituasjonen, som konsekvens av krigen i Ukraina, er uoversiktlig og i stadig endring, og understreker viktigheten av å ha kontroll med hvem som passerer landets grenser. Videre viser forslagsstillerne til at situasjonen nå er så uoversiktlig at man ikke kan vente lenger med umiddelbart å innføre midlertidig grensekontroll.

Komiteen viser videre til at statsråden i sitt svarbrev peker på at man har gjort flere grep for å sikre at man har en god og forsvarlig kontroll med hvem som kommer til Norge som følge av krigen i Ukraina. Videre viser komiteen til at statsråden mener at de tiltakene som er iverksatt, samlet sett og på nåværende tidspunkt ivaretar kontrollen med hvem som kommer til Norge. Samtidig viser statsråden til at det bidrar til å utnytte politiets ressurser mer effektivt enn å innføre midlertidig grensekontroll.

Komiteens flertall, med unntak av Fremskrittspartiet, rår Stortinget til ikke å vedta representantforslaget om innføring av midlertidig grensekontroll. Jeg regner med at både Fremskrittspartiet og øvrige partier vil redegjøre for sine forslag og merknader i saken, så da går jeg over til å redegjøre for mitt eget ståsted i saken, på vegne av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, som danner flertall.

Vi viser til at det er gjort flere grep for å sikre god og forsvarlig kontroll med hvem som kommer til Norge som følge av krigen i Ukraina. Ved innføring av midlertidig grensekontroll vil man måtte prioritere det på bekostning av andre oppgaver. Da er det er viktig å vurdere hvorvidt det vil være formålstjenlig med midlertidig grensekontroll i dagens situasjon. Det kan i den sammenheng også være verdt å nevne at politiets faglige tilrådning er at det ikke vil være formålstjenlig med midlertidig grensekontroll slik situasjonen er i dag. Den vurderingen deler vi.

Det er også innført nødvendige tiltak, som eksempelvis styrket territorialkontroll fra 1. april. Så er det selvfølgelig også viktig å prioritere arbeidet med å registrere personer som kommer til Norge, og det er da også gjort.

Regjeringen har gjennom Prop. 78 S for 2021–2022 også styrket PST og politiet med 57 mill. kr, noe som også medvirker til økt operativ evne og tilstedeværelse, særlig i landets nordlige fylker. Det er verdt å nevne at det faktisk kommer ukrainere den veien også, altså over Storskog.

På bakgrunn av dette, med mer, mener vi at regjeringen har iverksatt tilstrekkelige tiltak for å holde oversikten over hvem som kommer til Norge i dagens situasjon, og stemmer derfor imot representantforslaget om midlertidig grensekontroll.

Per-Willy Amundsen (FrP) [] (komiteens leder): Sammen med forslag vi har behandlet tidligere i dag, om å stille krav til personer som engasjerer seg i arbeidet med ukrainske flyktninger, er dette, mener vi, også et nødvendig tiltak for å ivareta hensynet til dem som er svakest av de svake: kvinner og barn som flykter fra Ukraina. Som jeg sa i mitt forrige innlegg, er dette en gruppe som på mange måter skiller seg fra de tradisjonelle asylsøkerne som har ankommet Norge i forbindelse med tidligere konflikter, eksempelvis særlig i 2015. Det er kvinner og barn; mennene er hjemme og kjemper for fedrelandet.

Det er svært beklagelig at ikke Stortinget er villig til å bruke det som åpenbart ville være et effektivt tiltak for å hindre dem som benytter denne situasjonen til trafficking og til å begå noen av de verste forbrytelsene mot de aller svakeste menneskene. Jeg mener at grensekontroll kunne ha vært et effektivt redskap for å forhindre det. Vi har sett eksempler på personer som har engasjert seg – med helt andre intensjoner – i situasjonen til ukrainske flyktninger. Da er grensekontroll et effektivt virkemiddel. Fremskrittspartiet vil hevde at det fremstår som lite troverdig og kanskje litt naivt at man ikke ønsker å benytte de mulighetene som grensekontroll vil gi med tanke på å forhindre det.

Når vi på toppen av det har å gjøre med en statsråd og en justisminister som kommer fra et parti som i realiteten ønsker å innføre permanent grensekontroll, og som vil ha Norge ut av Schengen-samarbeidet, blir dette desto mindre troverdig. Etter mitt skjønn og ut fra det jeg kan forstå her, er det altså, fra Senterpartiets perspektiv, helt greit å innføre permanent grensekontroll 24-7. Det kan det være mange grunner til å ha på plass – og jeg er ikke direkte uenig i det, nødvendigvis – men Senterpartiet ønsker det og ønsker Norge ut av Schengen. Når man da ikke engang i denne situasjonen ser et behov for å benytte grensekontroll, taler ikke det til fordel for Senterpartiets troverdighet.

Jeg forstår at man skal ivareta en enighet i et forlik mellom to regjeringspartier, men det virker veldig lite troverdig når man lytter til argumentasjonen mot å benytte grensekontroll, som vil være et godt virkemiddel for å forhindre at de som driver med trafficking, skal misbruke situasjonen, og for å forhindre at de som ønsker å misbruke migrasjonen som nå foregår, til urettmessig å ta seg til Norge og misbruke retten til å få opphold her, kan gjøre det. Det så vi mange eksempler på i 2015 – personer som kom i den samme strømmen som skulle handle om Syria, og som forsøkte å søke asyl i Norge, til tross for at man kom fra helt andre land og andre deler av verden. Det kunne vi også hatt bedre kontroll på dersom vi hadde hatt grensekontroll på plass på disse tidspunktene.

Jeg registrerer at Fremskrittspartiet igjen står alene. Igjen er det kun Fremskrittspartiet som problematiserer disse forholdene tilstrekkelig, og igjen blir vi nedstemt. Men før vi blir det, tar jeg opp vårt forslag.

Presidenten: Representanten Per-Willy Amundsen har tatt opp det forslaget han refererte til.

Sveinung Stensland (H) []: Det er synd å høre at Fremskrittspartiet føler seg nedstemt. Vi stemmer imot forslaget, men det er ingen grunn til at Fremskrittspartiet skal bli nedstemt av den grunn. Vi i Høyre mener faktisk at Stortinget påtar seg et veldig stort ansvar dersom vi skal inn og regulere spørsmålet om grensekontroll. Vi har korona friskt i minne, der plutselig stortingsflertallet begynte å legge seg opp i en del ting. Det er ikke sikkert at det var så klokt den gangen.

Både Høyre og Venstre har begrunnet sin motstand mot Fremskrittspartiets forslag med at vi forventer at regjeringen har den løpende vurderingen av behovet for grensekontroll. Vi forventer at det blir iverksatt tiltak hvis situasjonen tilsier det, og vi mener at både informasjonsinnhenting og etterretning bør intensiveres. Vi noterer at akkurat det er gjort, så derfor stemmer vi imot dette. Det betyr ikke at vi slapper av, det betyr ikke at vi mener det ikke skal gjøres noe, men vi ser faktisk at ting har blitt gjort.

Så er det sånn at Stortinget har ordninger med konsultasjoner med regjeringen, og en har organer som kan foreta det hvis vi ønsker å gå inn i de løpende sikkerhetsvurderingene, men å håndtere det gjennom stortingsvedtak mener vi er uklokt. Det betyr ikke at vi ikke setter pris på at Fremskrittspartiet setter det på dagsordenen. Jeg tror det er bra at komitélederen er så offensiv i disse sakene, men vi stemmer imot. Jeg håper som sagt at Fremskrittspartiet ikke blir nedstemt av den grunn.

Statsråd Emilie Mehl []: Det er grunnleggende for regjeringen å ivareta kontrollen med hvem som kommer til Norge og oppholder seg her, på en god måte. Midlertidig personkontroll på indre grense, som forslagsstillerne etterlyser, gjennomføres allerede i dag ved fergeankomster fra Danmark, Sverige, Tyskland og Nederland. Denne kontrollen ble 12. mai videreført i inntil seks måneder.

God ressurseffektiv kontroll med hvem som kommer til Norge som følge av krigen i Ukraina, forutsetter at man gjennomfører og innfører de riktige tiltakene. I tråd med politiets faglige tilrådning er det vurdert som hensiktsmessig å iverksette det som kalles forsterket territorialkontroll, istedenfor å utvide den indre grensekontrollen. Forsterket territorialkontroll innebærer at politiet kan få bedre mulighet til å foreta identitetskontroll i hele landet, ikke bare på grensen.

I tillegg til forsterket territorialkontroll har regjeringen tatt flere andre grep. Regjeringen har bl.a. sikret at politiet har prioritert å registrere flyktninger fra Ukraina, og vi har sørget for at kapasiteten til det er økt. Registrering er helt grunnleggende for å avklare identiteten til dem som kommer hit. I likhet med det vi så i pandemien når det ble innført midlertidig grensekontroll, ville det å gjøre det nå kreve veldig store ressurser av politiet. Politiet har omprioritert ressurser og strukket seg veldig langt for å kunne levere på de føringene vi har gitt om at vi må få på plass bl.a. registrering hurtig, og at det må skje på en riktig og trygg måte.

I tillegg har politiet og PST intensivert sin etterretning og overvåking i Norge og på grensene. Dette begynte vi med svært kort tid etter at krigen brøt ut. Etter forslag fra regjeringen har Stortinget også bevilget ekstra midler til det arbeidet som følge av krigen i Ukraina.

Forsterket territorialkontroll, intensivert etterretning og overvåking, i tillegg til styrket registreringskapasitet, er effektive tiltak for å forhindre at mennesker på flukt fra Ukraina utnyttes av personer med uærlige hensikter. Det er også gode tiltak for å forhindre at potensielle terrorister utnyttet flyktningstrømmen til å komme seg til Norge. Erfaringene fra covid-19-situasjonen viser, som jeg var inne på, at full indre grensekontroll ville vært svært ressurskrevende for politiet i en situasjon hvor de ikke er forberedt på nettopp det, eller dimensjonert for det, og det ville vært belastende for sivilsamfunnet. Om politiet får bistand fra Heimevernet for å gjennomføre grensekontroll, slik justiskomiteens mindretall foreslår, betyr det igjen at Heimevernets berørte personell ikke kan ivareta sin vanlige jobb og sitt familieliv mens de utfører oppdraget. Jeg mener situasjonen i dag verken nødvendiggjør eller kan forsvare en sånn ressursbruk – når vi ikke har planlagt for en grensekontroll i Norge.

Antall personer fra Ukraina som søker om beskyttelse i Norge, har vært synkende over tid. Denne situasjonen kan endre seg, eller andre forhold kan komme til. Derfor vurderer regjeringen løpende hvilke tiltak som er nødvendige for å møte den til enhver tid gjeldende situasjonen. Det å innføre en midlertidig grensekontroll er også et tiltak vi har vurdert løpende i den situasjonen Norge har stått i etter at krigen i Ukraina brøt ut.

Erlend Wiborg (FrP) []: Fremskrittspartiets justispolitiske talsperson holdt et godt innlegg, som på en god måte beskrev Fremskrittspartiets syn i denne saken, men jeg har et par sitater: Vi vil innføre kontroll på alle grenseovergangene. Eller et annet sitat: Målet med å innføre grensekontroll igjen er hensynet til rikets sikkerhet. Dette er sitater fra daværende stortingsrepresentant Gjelsvik, som også er i salen her nå. Han mente at dette kunne innføres uten problem. Da Senterpartiet så fikk spørsmål om dette kunne skape kapasitetsutfordringer, var svaret nei. Senterpartiet valgte da, i det siste budsjettet før de kom i regjering, å fremme forslag om full grensekontroll og bevilget 70 mill. kr til det. Nå når Senterpartiet er i regjering, da går man imot dette. Det er spesielt, all den tid situasjonen jo har endret seg drastisk. Vi har nå millioner av mennesker på flukt. Det er kaotisk på mange grenseoverganger.

Jeg registrerer at Arbeiderpartiet ikke engang tar seg bryet med å delta i debatten om landets sikkerhet rundt grensekontroll i dag, men da kan jeg lese opp noen sitater fra Arbeiderpartiet:

«Jeg mener det er fint med forsterket grensekontroll når det trengs. For eksempel så vi ved migrasjonsbølgen i 2015 at det var nødvendig.»

Det er et sitat fra Lene Vågslid, tidligere leder av justiskomiteen og nå leder av kommunal- og forvaltningskomiteen, så Arbeiderpartiet mente at det er nødvendig med grensekontroll når omstendighetene krever det. Arbeiderpartiet har videre sagt at det kreves økt grensekontroll når det er økt migrasjon – og nå er vi i den situasjonen. Forskjellen er at nå er Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering, og da er de ikke villig til å være med på dette.

PST har advart mot at kriminelle utnytter store flyktningstrømmer. Statsråden ønsket i en replikkveksling med undertegnede for en uke eller to siden ikke å besvare spørsmålet mitt om hvorvidt kriminelle eller andre har utnyttet situasjonen og sneket seg inn i Norge nå under dekke av å være ukrainere, men i dag fikk jeg skriftlig svar fra statsråden om at det er personer som har sneket seg inn i Norge. Likevel velger Senterpartiet, Arbeiderpartiet og regjeringen å si nei til dette forslaget. Jeg synes det er synd at ikke de vil være med og trygge landets grenser.

Odd Harald Hovland (A) []: Representanten Wiborg er bekymra over at Arbeidarpartiet ikkje bryr seg om grensene våre. Eg kan roe han med at me absolutt er opptekne av både sikkerheita til landet og av grensene våre. Statsråden har gjort veldig godt greie for dei tiltaka som er innførte, og dei vurderingane regjeringa gjer, og dette støttar sjølvsagt Arbeidarpartiet fullt ut opp om. Kapasiteten er også grundig gjort greie for av statsråden, og det er helt openbert at regjeringa gjer dette på ein veldig god og forsvarleg måte. Så eg kan roe Framstegspartiet og representanten Wiborg med at Arbeidarpartiet er oppteke av sikkerheit og tryggleik, og me har full tillit til at statsråden utfører og gjennomfører dette på ein svært god måte.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 18.

Votering, se fredag 3. juni