Stortinget - Møte torsdag den 2. juni 2022

Dato: 02.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 384 L (2021–2022), jf. Prop. 97 L (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 15 [15:27:55]

Innstilling fra justiskomiteen om Endringer i straffeprosessloven og tvisteloven mv. (fjernmøter og fjernavhør i domstolene mv.) (Innst. 384 L (2021–2022), jf. Prop. 97 L (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 5 minutter til hver partigruppe og 5 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Statsråd Emilie Mehl []: Jeg er glad for at en enstemmig justiskomité støtter forslaget til lovendringer.

Domstolsbehandling i Norge skal normalt skje i møte med deltakerne fysisk til stede, og dette er et grunnleggende utgangspunkt som vi bør holde fast i. Samtidig mener jeg at tiden er moden for å gjøre regelverket noe mer fleksibelt enn det er i dag, for å sørge for en mer hensiktsmessig, moderne og effektiv domstolsbehandling. Derfor er det foreslått at prosessreglene, både i straffesakene og i de sivile sakene, skal åpne for at rettsmøter i større grad kan avvikles helt eller delvis digitalt, enten som fjernmøter eller fjernavhør.

Jeg mener det er riktig at reglene for fjernmøter er litt strengere i straffesakene enn i de sivile sakene. På viktige rettsmøter som førstegangsfengslinger, hovedforhandlinger og ankeforhandlinger, der retten skal prøve bevisene under skyldspørsmålet, foreslås det at både siktede og påtalemyndigheten må samtykke til dette. I tillegg må retten vurdere om behandling i fjernmøte er ubetenkelig.

Fjernavhør benyttes ganske mye i domstolene allerede. Det gjelder både i straffesaker og i sivile saker. De foreslåtte endringene om fjernavhør er i hovedsak ment å forenkle vurderingstema for når avhør kan gjennomføres digitalt, og utvidelsene på dette området er beskjedne.

Det ser nå ut som at tiden med pandemi er forbi. Samtidig har erfaringen vist at sykdommen er uforutsigbar. Av den grunn mener jeg det vil være hensiktsmessig med en midlertidig hjemmel med varighet ut 2023, som gir mulighet for tidsbegrensede forskriftsregler med en utvidet adgang til å benytte fjernmøter i straffesakene dersom smittesituasjonen gjør det nødvendig. Så får vi alle håpe at det ikke blir aktuelt å havne tilbake i en sånn situasjon.

En klar hjemmel for at domstolene selv skal kunne strømme fra rettsmøter, har vært etterspurt. Dette vil gjøre det lettere for allmennheten å følge viktige og prinsipielle saker, f.eks. i Høyesterett. Samtidig mener jeg det er grunn til å knytte nokså strenge vilkår til når rettsmøter kan strømmes. Strømming skal bare kunne besluttes så langt det ikke gjelder begrensninger i offentligheten, og bare dersom hensynet til personvern eller andre hensyn ikke taler avgjørende imot.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 15.

Votering, se fredag 3. juni