Stortinget - Møte fredag den 3. juni 2022

Dato: 03.06.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 290 L (2021–2022), jf. Prop. 67 L (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 10 [09:17:32]

Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om Endringer i forsvarsloven mv. (ny erstatningsordning for vernepliktige inne til førstegangstjeneste) (Innst. 290 L (2021–2022), jf. Prop. 67 L (2021–2022))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra utenriks- og forsvarskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil sju replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Dag-Inge Ulstein (KrF) [] (ordfører for saken): Det lovframlegget som vi har foran oss nå, gjelder ny erstatningsbestemmelse i forsvarsloven, der formålet er å sikre at de som er inne til førstegangstjeneste, ikke blir stående med store økonomiske tap dersom de skader seg under tjeneste. Det er bred enighet om at når en vernepliktig er inne til førstegangstjeneste, skal en være forsikret hele døgnet, hele tjenestetiden.

Bakgrunnen for de foreslåtte endringene er at en har sett at vernepliktige som har skadet seg under førstegangstjenesten, i enkelte tilfeller ikke har kommet inn under kravene i yrkesskadeforsikringsloven. En har i noen tilfeller altså ikke kommet inn under regelen om at skaden må skje i arbeid. Det er også tilfeller der en skade ikke regnes for å være yrkesskade etter lovens definisjon. Både Forsvaret, Ombudsmannen for Forsvaret og tillitsvalgtordningen for Forsvaret har tidligere reist spørsmål ved om dagens erstatningsordning har gitt god nok dekning. Derfor er det gledelig at vi nå har fått på plass et slikt styrket erstatningsvern for vernepliktige soldater, med bred og tverrpolitisk enighet.

Hårek Elvenes (H) []: De forbedrede erstatningsordninger som denne saken innebærer, er både anstendige og langt på vei påkrevd for dagens tjenestegjørende soldater. Selv om førstegangssoldater i dag har bedre erstatningsordninger enn mange grupper i samfunnet gjennom yrkesskadedekningen i folketrygdloven og muligheten til engangserstatning i forsvarsloven, er det et faktum, slik som saksordføreren sa, at alle årsakene til skade ikke er fanget opp av dagens erstatningsordninger. Det vil det bli en endring på ved denne lovendringen.

Det var regjeringen Solberg som sendte denne saken ut på høring, og Høyre støtter saken fullt ut. Det er rimelig at alle årsaker til skade som en soldat pådrar seg under førstegangstjenesten, skal det være erstatningsmessig dekning for. Derfor vil vi fra Høyres side uttrykke tilfredshet over at Støre-regjeringen har tatt saken til Stortinget og sørget for å få de forbedrede ordninger på plass. Det er et stort framsteg, og det fortjener våre soldater.

Bengt Fasteraune (Sp) []: Det er viktig å sikre dem som er inne til førstegangstjeneste, at de ikke blir stående med store økonomiske tap dersom de skader seg under tjenesten. Dette er norsk ungdom som gjør en stor innsats for Norge, og da er det viktig at de blir ivaretatt av staten om uhellet først skulle være ute. Nå tar regjeringen ansvar for å ivareta tjenestegjørende kvinner og menn døgnet rundt gjennom hele tjenestetiden.

Å bedre erstatningsordningene for førstegangstjenesten er en viktig sak, kanskje viktigere enn vi tror. Det handler også om et større bilde, om å ta vare på personell og beholde kunnskap i Forsvaret. Å ivareta personellet og beholde det lenge er viktig, også for den treningen som skal gjennomføres. Dette vil øke forsvarsevnen på sikt og er med på å trygge Norge i tiden framover.

Vernepliktige er dekket av yrkesskadeforsikringsloven. Likevel har vi sett at vernet fram til nå ikke har vært godt nok. Årsaken er at de vernepliktige ikke har erstatningsdekning etter yrkesskadeforsikringsloven under hele førstegangstjenesten, noe som har medført at vernepliktige som har skadet seg på fritiden mens de var inne til førstegangstjeneste, ikke har fått dekket hele sitt økonomiske tap. Det har bl.a. ført til at Forsvarets største rekruttskole, KNM Harald Haarfagre, i fjor besluttet å begrense nærkamptrening som følge av usikkerhet rundt personellets forsikringsdekning. Det er ganske alvorlig.

Vi har et ansvar: å sørge for at de som gjennomfører sine lovpålagte tjenester, har tilstrekkelige og forutsigbare erstatningsordninger. Det vil de få med denne lovendringen.

Statsråd Bjørn Arild Gram []: Det er for så vidt ikke overraskende, men likevel veldig positivt at komiteen enstemmig går inn for de foreslåtte endringene. Forslaget vil styrke erstatningsvernet for vernepliktige inn til førstegangstjeneste og også gi dem større forutsigbarhet for når de har krav på erstatning.

I dag er det kun yrkesskadeforsikringsloven som dekker de vernepliktiges fulle tap dersom de skader seg under førstegangstjenesten. Men som det er sagt av andre før meg, har vi sett at vernepliktige i en del situasjoner faller utenfor dekningsområdet for denne loven. Årsaken til det er at yrkesskadeforsikringsloven stiller krav om at skaden oppsto «i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden». Dette er vilkår som ikke bestandig passer like godt under de særegne forholdene som gjelder under førstegangstjenesten, og vi har sett at dette kan gi uheldige utslag.

Vernepliktige inne til førstegangstjeneste gjennomfører en lovpålagt tjeneste. De står til Forsvarets disposisjon døgnet rundt. Samtidig har de fleste av dem dårligere økonomisk evne til å forsikre seg selv enn andre grupper har. Jeg mener derfor det er rett at de gis et bedre erstatningsrettslig vern den tiden de står til Forsvarets disposisjon og er under lovpålagt tjeneste.

Lovforslaget innebærer at det etableres en ny erstatningsordning for de vernepliktige i forsvarsloven. Erstatningsordningen vil medføre at vernepliktige som skades mens de er inne til førstegangstjeneste, får dekket sitt fulle økonomiske tap, også i tilfeller der yrkesskadeforsikringsloven ikke gjelder. Forutsetningen er at skaden har oppstått under tjenesten og har sammenheng med den. Ordningen vil også dekke skader som oppstår under reise til og fra tjenestestedet. I tillegg dekkes skader oppstått under frivillige kurs, opplæring og aktivitet som arrangeres eller betales av Forsvaret.

La meg få avslutte med å si at de foreslåtte endringene vil innebære en klar forbedring av de vernepliktiges rettsvern. De vernepliktige inne til førstegangstjeneste utgjør en verdifull ressurs for fellesskapet, og jeg er glad for at de nå sikres en bred og god erstatningsdekning dersom de skader seg.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 10.

Sakene nr. 11 og 12 vil bli behandlet under ett.

Votering, se voteringskapittel