Stortinget - Møte torsdag den 5. januar 2023

Dato: 05.01.2023
President: Nils T. Bjørke
Dokumenter: (Innst. 149 L (2022–2023), jf. Prop. 15 L (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 3 [11:39:40]

Innstilling fra justiskomiteen om Endringer i brann- og eksplosjonsvernloven (etablering av fagskole for brann- og redningspersonell mv.) (Innst. 149 L (2022–2023), jf. Prop. 15 L (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Odd Harald Hovland (A) [] (ordførar for saka): Denne saka gjeld opprettinga av ein ny fagskule som skal tilby ei høgare yrkesfagleg utdanning, ei fagskuleutdanning av brann- og redningspersonell. Endringane som vert føreslått i brann- og eksplosjonsvernlova, skal leggje til rette for den nye utdanningsmodellen.

Eg vil takke komiteen for eit smidig og godt samarbeid. Det gjer at vi får behandla denne saka veldig raskt, noko som gjer at det kan gjennomførast opptak til utdanninga allereie frå hausten. Det er bra i eit samfunnsøkonomisk perspektiv at vi kan få utnytta dei store investeringane som er gjorde, og at utdanninga kjem i gang.

Praksis i brann- og redningsvesen vil vere ein viktig del av fagskuleutdanninga. Forslag til nye føresegner om praksisplassar til fagskuleutdanninga vil verte sende på høyring på eit seinare tidspunkt. Dei viktigaste lovforslaga om fagskuleutdanninga er: ny føresegn, § 18 a, om krav til kvalifikasjonar for brann- og redningspersonell, ny føresegn, § 18 b, som fastslår at brann- og redningsskulen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for brann- og redningspersonell, ny føresegn, § 18 c, om kommunens ansvar for opplæring av deltidspersonell, ny føresegn, § 18 d, om opptak til fagkuleutdanninga og ny føresegn, § 18 e, om forbod mot bruk av rusmiddel og dopingmiddel for studentar og kursdeltakarar ved brann- og redningsskulen.

I tillegg til endringane i utdanningsmodell føreslår departementet i proposisjonen at kravet til politiattest for tilsette i brann- og redningsvesenet vert endra frå ordinær politiattest til uttømmande politiattest, § 18. Det vert også føreslått ei ny føresegn, § 17 a, om forbod mot bruk av rusmiddel og dopingmiddel for tilsette i brann- og redningsvesenet og ved brann- og redningsskulen.

Stortinget har som kjend løyvd midlar til gjennomføring av byggjeprosjekt og vidare etablering av fagskulen i 2022 og har ved behandlinga av statsbudsjettet for 2022 godkjent nye kostnadsrammer for byggjeprosjektet.

Dette er ei veldig positiv sak. Den nye utdanninga og dei nye fasilitetane i Tjeldsund vil styrkje det faglege nivået i brann- og redningsetatane, og eg er dermed ikkje i tvil om at det på sikt også styrkjer norsk beredskap på eit viktig område.

Eit mindretal, Venstre og SV, føreslår nokre endringar, dvs. ny § 17 a tredje ledd bokstav a, ny § 18 a, ny § 18 e tredje ledd bokstav a. Eg reknar med at partia vil grunngje og fremje desse forslaga.

Komiteens fleirtal, Arbeidarpartiet, Senterpartiet og Framstegspartiet, støttar regjeringas forslag slik det føreligg i proposisjonen. Innstillinga frå fleirtalet vert med dette tilrådd.

Ingunn Foss (H) []: Regjeringen Solberg konkluderte i februar 2015 med at det skal etableres en offentlig toårig fagskole for utdanning av brann- og redningspersonell ved Norges brannskole i Tjeldsund kommune i Troms og Finnmark.

Det var et utvalg ledet av daværende fylkesmann i Vestfold, Erling Lae, som i 2012 pekte på behovet for en offentlig godkjent fagskole innen brann- og redningsledelse. En brannstudie som ble overlevert til Justis- og beredskapsdepartementet i 2013, støttet også at ledelse, kompetanse og systematisk læring må vektlegges i framtidas brann- og redningsvesen.

Det var stor glede nasjonalt og ikke minst lokalt i Tjeldsund. Beslutningen styrket utdanningstilbudet nasjonalt og Norges brannskole spesielt. «Ved å utvikle skolen til en fagskole vil man nå bygge videre på eksisterende infrastruktur og kompetanse», uttalte min kollega Margunn Ebbesen til avisa Fremover.

Det har lenge vært bred politisk enighet om at det er viktig å få etablert en fagskole for utdanning av brann- og redningspersonell som en del av et kompetanseløft for dette viktige innsatspersonellet. Dagens utdanning av brann- og redningspersonell er etatsstyrt og innebærer at personellet må være ansatt i brann- og redningsvesenet og ha gjennomført opplæring før de kan gjennomføre kurs og utdanning ved Norges brannskole.

En rekke utredninger har slått fast at dagens utdanningsmodell er mangelfull, og at den ikke i tilstrekkelig grad tilfører den fagkompetansen som brann- og redningsvesenet har behov for. Å etablere en toårig høyere yrkesfaglig fagskoleutdanning for brann- og redningspersonell vil helt klart styrke brannutdanningen.

Brann- og redningsskolen som skal tilby fagskoleutdanningen, vil være underlagt Justis- og beredskapsdepartementet. Deler av fagskoleutdanningen, som gjelder undervisning rettet mot brann- og redningsvesenets nødalarmsentraler, 110-sentraler, planlegges lagt til Justissektorens kurs- og øvingssenter i Stavern. Den nye fagskoleutdanningen innebærer at utdanningen av heltids brann- og redningspersonell, i likhet med andre etatsutdanninger, blir en del av det ordinære skolesystemet. Det er bra, og en modell som Høyre støtter.

Denne proposisjonen ble fremmet i statsråd 18. november 2022, referert i Stortingets møte 22. november og fordelt til justiskomiteen. Komiteen valgte saksordfører og fastsatte en ordinær framdriftsplan med god tid til forsvarlig politisk behandling. Fire uker etter at saken gikk i statsråd, ble det fra departementshold framholdt at det hastet å få vedtatt saken, og man måtte ha ikrafttredelse 1. februar 2023 for å sikre opptak av studenter til høsten. Komiteen måtte da legge en veldig kort framdriftsplan, med under en uke til avgivelse. Det ble ikke tid til en grundig politisk behandling i Stortinget.

Høyre beklager den korte saksbehandlingstida i en viktig sak, men er opptatt av framdrift i oppstarten av fagskolen og kommer til å støtte tilrådingen og stemme for lovforslaget i sin helhet.

Ivar B. Prestbakmo (Sp) []: Jeg vil først takke saksordføreren for en veldig god og fyllestgjørende gjennomgang av saken.

Brann- og redningstjenesten er en helt grunnleggende beredskaps- og redningsressurs i samfunnet. Som vi vet, er det ca. 200 kommunale brann- og redningsvesen i landet, 3 500 heltidspersonell og 8 500 deltidspersonell, som utgjør kommunenes og på mange måter samfunnets viktigste rednings- og beredskapsressurs. Det gjelder både i det daglige og når ting – bokstavelig talt – brenner, eller det er kritisk i andre sammenhenger.

Gjennom de økende behovene og sårbarheten i samfunnet ser vi daglig viktigheten av dette. Da kan jeg ikke understreke sterkt nok den viktige jobben som gjøres hver dag i hele landet, i smått og stort, av dedikerte og engasjerte brann- og redningsfolk.

Flere utredninger har over tid slått fast at dagens utdanningsmodell er mangelfull og ikke tilstrekkelig. Av det seneste er det nok å vise til NOU 2012: 8, «Ny utdanning for nye utfordringer – helhetlig utdanningsmodell for fremtidig personell i brannvesenet», og også brannstudien fra 2013. For å styrke denne brannutdanningen foreslår man altså å etablere en offentlig, toårig høyere yrkesfaglig fagskoleutdanning for brann- og redningspersonell. Brann- og redningsskolen som skal tilby fagskoleutdanning, vil ligge under Justis- og beredskapsdepartementet og lokaliseres til Fjelldal i Tjeldsund kommune, hvor Norges brannskole ligger i dag. Dette er og vil være en milepæl i utviklingen av brann- og redningstjenesten i Norge.

På sin komitéreise i Troms i november besøkte justiskomiteen skolen, og fikk både en god orientering om status i arbeidet og en fin befaring på anleggsområdet. Deler av fagskoleutdanningen som gjelder undervisningen rettet mot brann- og redningsvesenets nødalarmsentraler, planlegges lagt til Justissektorens kurs- og øvingssenter i Stavern.

Det har over mange år vært et sterkt engasjement, både innenfor brann- og redningstjenesten i Norge og knyttet til miljøet på Norges brannskole, for å få denne typen utdanning og satsing på plass. Det er en historisk og viktig dag når vi i dag får på plass det som er formaliseringen av fagskoleutdanningen knyttet til brann og redning. Det tror jeg vil tjene landet, og det tjener også denne salen til ære at vi faktisk får dette på plass. Det har vært etterlengtet lenge, det er viktig, og det legger et godt grunnlag for en god brann- og redningstjeneste i hele landet framover. Jeg vet at det er veldig mange som er glad for at dette nå kommer på plass med dagens vedtak.

Per-Willy Amundsen (FrP) []: Dette er på mange måter en gledens dag, for i dag fatter Stortinget på mange måter det endelige vedtaket om å opprette fagskole for brann- og redningstjenesten ved Norges brannskole på Fjelldal i Tjeldsund – for øvrig min egen valgkrets. Det har vært en lang kamp og mye arbeid frem dit vi står i dag, med opptakene som igangsettes ved skolen allerede inneværende år. Fremskrittspartiet har egentlig jobbet med denne saken siden 1990-tallet. Motkreftene har vært sterke. Det har vært ganske sterke krefter i sving for å forsøke å få dette lokalisert til andre deler av landet. Argumentene som har vært brukt, har til dels vært distriktsfiendtlige og på mange måter svært uriktige. Jeg er veldig glad for at de motkreftene ikke nådde fram i kampen, og jeg er veldig glad for at Fremskrittspartiet i regjering var med på å få fattet det på mange måter endelige vedtaket. Nå vedtas det endelig i Stortinget, og det er flott at det er en enstemmig komité som støtter at det skjer på Fjelldal i Tjeldsund.

Men det er et lite skår i gleden, og det er at justiskomiteen sjelden har vært forelagt en sak som har vært så hastig, og som har måttet bli behandlet så raskt som denne saken. Høyre var inne på det: Vi har et ansvar i Stortinget og justiskomiteen for å ha en ansvarlig saksbehandling. Jeg vil si at i denne saken har vi nesten nærmet oss det som man vil kunne si er en uansvarlig saksbehandling, for det har gått veldig raskt. Det har bare vært noen dager med behandling av denne proposisjonen i komiteen – for å sørge for at vi i dag får til det vedtaket som muliggjør opptaket i år. Derfor måtte faktisk Fremskrittspartiet sørge for at vi fikk flertall for dette i innstillingen. Jeg oppfatter ikke at det egentlig er noen motstand mot innholdet fra noe parti – i hvert fall håper jeg ikke det. Det er en omfattende enighet.

Saksbehandlingen i seg selv har ikke vært tilrådelig. Det er en kritikk av departementet og, i forlengelsen av det, en kritikk av statsråden. Vi må få tydelig beskjed i tide, sånn at vi kan ha en forsvarlig saksbehandling og ikke i tolvte time raskt måtte saksbehandle en proposisjon for å få vedtak i Stortinget – slik som i dette tilfellet.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: Jeg vil knytte et par kommentarer til noen av forslagene i proposisjonen. Flere av høringsinstansene peker på at de foreslåtte opptakskravene vil kunne være ekskluderende og diskriminerende for personer som ønsker å jobbe på forebyggende avdeling eller på 110-sentraler. Dette er arbeid som man helt fint skal kunne utføre selv om man ikke tilfredsstiller de fysiske testene. Da vil det være fryktelig synd å ekskludere mennesker med f.eks. en funksjonsnedsettelse fra disse stillingene. Det er viktig at disse unntakene gis i lovs form, og jeg håper derfor at flere partier vil støtte Venstres forslag til en endret § 18.

Det er viktig at ansatte i brann- og redningsvesen avstår fra bruk av rusmidler i arbeidstiden, men det er ikke noe behov for en dobbeltregulering av dette. Det foreslås at det skal kunne gis forskrift om pålegg om rustest ved mistanke. Som nevnt er det viktig at man avstår fra bruk av rus i arbeidstiden, men det er viktig at det er i stillingene hvor det er behov for å avgi slike prøver at det tydeliggjøres i bestemmelsen. Noe annet vil være uforholdsmessig og et svært inngripende tiltak, noe som også trekkes fram av flere høringsinstanser.

Jeg tar med dette opp forslagene fra Venstre og SV i saken.

Presidenten []: Representanten Ingvild Wetrhus Thorsvik har tatt opp de forslagene hun refererte til.

Statsråd Emilie Mehl []: Regjeringen vil opprette en ny fagskole som skal tilby en høyere toårig yrkesfaglig utdanning, en fagskoleutdanning, av brann- og redningspersonell. Lovforslaget skal legge til rette for den nye utdanningsmodellen. Fagskolen vil bli en del av Brann- og redningsskolen i Tjeldsund kommune, som i tillegg til fagskoleutdanning for inntil 160 studenter i året også vil tilby kurs og opplæring for om lag 2 500 personer i året.

Prosjektet med etablering av ny Brann- og redningsskole i Tjeldsund er et stort prosjekt med stramme tidsrammer. Én ting er det bygningsmessige og infrastruktur, noe annet er regelverk for opptak og gjennomføring av studiet. De lovhjemlene Stortinget nå inviteres til å vedta, danner igjen utgangspunktet for forskriftsarbeid. Alt dette må raskt på plass for at man skal kunne ta imot studenter i 2024. Det skjer med knappe frister og er nybrottsarbeid. Jeg er takknemlig for at komitélederen og komiteen har funnet rom til å behandle saken raskt, når det er et prosjekt det er tverrpolitisk enighet om.

Regjeringen forslår at Brann- og redningsskolen blir den sentrale utdanningsinstitusjonen for utdanning av brann- og redningspersonell. Brann- og redningsskolen skal tilby en helhetlig fagskoleutdanning for heltidspersonell, hvor alle relevante brann- og redningsfaglige områder er representert. Kommunene skal fortsatt ha ansvar for opplæring av deltidspersonell, men nå med økt støtte fra Brann- og redningsskolen. Støtten skal sikre at opplæringen i primæroppgavene er tilnærmet lik for hel- og deltidspersonell og på tvers av kommunegrenser.

Den nye fagskoleutdanningen skal være en generalistutdanning. De fleste som tar utdanningen, vil inngå som beredskapspersonell i et brann- og redningsvesen. Andre vil jobbe på 110-sentraler eller som forebyggende personell. Det er et ønske at alle som tar fagutdanningen, skal ha forutsetninger for å kunne jobbe som beredskapspersonell og derfor tilfredsstille kravene for å kunne utøve dette yrket.

Studentene ved fagskolen og kursdeltakere utdanner seg til krevende yrker som tidvis krever høy konsentrasjon og fysisk ytelse, og som kan innebære stor fare for liv, helse og materielle verdier. Det er derfor viktig at den enkelte ikke inntar eller er påvirket av alkohol eller andre rusmidler på skolens område i undervisningstiden. Krav til edruelighet bør også gjelde for brann- og redningspersonell som er ansatt i de kommunale brann- og redningsvesenene. Det er viktig med bestemmelser som sikrer at arbeidet kan gjennomføres på en forsvarlig og tillitvekkende måte.

Den nye fagskoleutdanningen vil bli et stort løft for brannutdanningen i Norge og gjøre de kommunale brann- og redningsvesenene enda bedre rustet til å håndtere krevende situasjoner.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

Votering, se voteringskapittel