Stortinget - Møte onsdag den 8. mars 2023

Dato: 08.03.2023
President: Masud Gharahkhani

Søk

Innhold

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Presidenten []: Gratulerer med den internasjonale kvinnedagen!

Representantene Ragnhild Male Hartviksen, Siv Mossleth, Marian Hussein og Bård Hoksrud, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Følgende innkalte vararepresentanter tar nå sete:

For Akershus: Tore Vamraak

For Buskerud: Audun Hammer Hovda

For Hedmark: Yngve Sætre og Bente Irene Aaland

For Østfold: Fredrik Holm

Det foreligger tre permisjonssøknader:

  • fra representantene Tellef Inge Mørland og Grunde Almeland om permisjon i tiden fra og med 9. til og med 16. mars, og fra representanten Ingunn Foss om permisjon i tiden fra og med 9. til og med 15. mars – alle for å delta i Den interparlamentariske unions 146. sesjon i Manama, Bahrain.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i Stortinget i tiden fra og med 9. til og med 15. mars:

    • For Aust-Agder: Ramani Nordli

    • For Vest-Agder: Aase Marthe J. Horrigmo

    • For Oslo: Sofie Høgestøl

Statsråd Bjørn Arild Gram overbrakte 4 kgl. proposisjoner:

  • om endringer i arbeidsmiljøloven (trakassering) og samtykke til ratifikasjon av ILO-konvensjon nr. 190 om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet av 21. juni 2019 (Prop. 48 LS (2022–2023))

  • om endringar i straffegjennomføringsloven (tilsynsråd for kriminalomsorga) (Prop. 46 L (2022–2023))

  • om lov om valg til Stortinget, fylkesting og kommunestyrer (valgloven) (Prop. 45 L (2022–2023))

  • om endringer i lov om regulering av eksporten av fisk og fiskevarer (utvidelse av lovens virkeområde) (Prop. 47 L (2022–2023))

Presidenten []: Representanten Ingvild Wetrhus Thorsvik vil framsette et grunnlovsforslag.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: På vegne av representantene Guri Melby, Grunde Almeland, Ane Breivik, Abid Raja, Alfred Jens Bjørlo og meg selv er det en stor glede å på kvinnedagen få legge fram grunnlovsforslag om ny § 103, om rett til frivillig å avbryte eget svangerskap.

Presidenten []: Grunnlovsforslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Representanten Bård Hoksrud vil framsette to representantforslag.

Bård Hoksrud (FrP) []: På vegne av Fremskrittspartiets representanter Morten Wold, Sylvi Listhaug og meg selv har jeg gleden av å framsette et forslag om å etablere et utbyggingsselskap for sykehus.

Jeg har også på vegne av representantene Morten Wold, Silje Hjemdal og meg selv gleden av å fremme et forslag om behovet for en nasjonal finansieringsløsning for sjeldne diagnoser.

Presidenten []: Representanten Silje Hjemdal vil framsette et representantforslag.

Silje Hjemdal (FrP) []: På vegne av Fremskrittspartiets representanter Terje Halleland og meg selv har jeg gleden av å fremme et forslag om å redusere etterslepet i finansieringen av idrettsanlegg.

Presidenten []: Representanten Seher Aydar vil framsette et representantforslag.

Seher Aydar (R) []: På vegne av representantene Hege Bae Nyholt, Geir Jørgensen og meg selv fremmer jeg forslag om å hindre todelt helsevesen ved å regulere private sykehus for å sikre tilgang på helsepersonell i den offentlige helsetjenesten. Og gratulerer med dagen til alle kvinner!

Presidenten []: Representanten Rasmus Hansson vil framsette et representantforslag.

Rasmus Hansson (MDG) []: På vegne av representantene Lan Marie Nguyen Berg, Guri Melby, Ola Elvestuen, Ingrid Fiskaa, Andreas Sjalg Unneland, Bjørnar Moxnes, Dag-Inge Ulstein og meg selv vil jeg framsette et representantforslag om norsk oppfølging av kinesiske myndigheters overgrep mot uigurene og brudd på internasjonal rett.

Presidenten []: Representanten Svein Harberg vil framsette et representantforslag.

Svein Harberg (H) []: På vegne av representantene Margret Hagerup, Kari-Anne Jønnes, Jan Tore Sanner, Erna Solberg og meg selv har jeg gleden av å sette fram et forslag om en realfagsstrategi for å fremme utvikling av realfagskompetanse og rekruttering av realfagskandidater til utdanning og arbeidsliv.

Presidenten []: Representanten Andreas Sjalg Unneland vil framsette et representantforslag.

Andreas Sjalg Unneland (SV) []: I anledning kvinnedagen er det passende, på vegne av representantene Kari Elisabeth Kaski, Marian Hussein og meg selv, å fremme et forslag om en stortingsmelding om kvinners soningsforhold.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.