Stortinget - Møte tirsdag den 2. mai 2023

Dato: 02.05.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 291 S (2022–2023), jf. Dokument 8:121 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 10 [13:39:34]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Kathy Lie og Cato Brunvand Ellingsen om inkludering av barn og unge i idretten (Innst. 291 S (2022–2023), jf. Dokument 8:121 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske frå komiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gjeve høve til inntil seks replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) [] (ordfører for saken): I familie- og kulturkomiteen mener vi alle at barn og unge skal ha like muligheter til å delta på fritidsaktiviteter, uavhengig av foreldrenes økonomi, hvem man er, og hvor man bor. Komiteen er naturlig nok bekymret for at den dyrtiden vi er inne i nå, kan medføre at foreldre i lavinntektsfamilier ikke lenger har råd til å betale kontingentkostnader og andre utgifter som følger med å ha barn som deltar på idrettsaktiviteter. Derfor er komiteen glad for at forslagsstilleren SV løfter denne problemstillingen med dette representantforslaget. Behandlingen i komiteen har derfor vært god og preget av lite uenighet, noe jeg vil takke komiteen for.

Forslagsstillerne har pekt på utfordringer i levekårsutsatte områder og fremmet forslag om en økning i driftstilskudd til idrettslagene ved å legge til idrett som nytt programområde i områdesatsingene i 2024. De har også fremmet forslag om at regjeringen skal komme tilbake til Stortinget med en plan for hvordan man skal klare å inkludere alle barn som ønsker det, i idrettslagene lokalt, uten at store kostnader er til hinder for deltakelsen.

Etter behandlingen i komiteen er det gledelig å kunne berette at Stortinget i denne saken vil gjøre to vedtak som kommer til å bidra til ekstra innsats for å minske utenforskap for barn og unge i idrett og friluftsliv. Det første er at regjeringen skal løfte idrett og friluftsliv som en satsing i sitt arbeid med områdesatsingsprogrammet ut 2024, og ha som mål å øke driftstilskuddet i levekårsutsatte områder. Det andre er at regjeringen skal legge fram en plan for hvordan staten skal bidra til å inkludere alle barn som ønsker det, i idrettslagene og friluftsliv lokalt, slik at store kostnader ikke er til hinder for deltakelsen for den enkelte.

Jeg vil i siste del av dette innlegget ta av meg saksordførerhatten og greie ut om Senterpartiets syn i saken. Senterpartiet er et parti som ikke bare er svært opptatt av å løfte frivilligheten og idretten i lokalsamfunnene våre over hele landet, men også veldig opptatt av utjevning. Det er nyttig at SV har fremmet dette forslaget, slik at vi på Stortinget nå får muligheten til å dytte ekstra på det arbeidet som regjeringen allerede er godt i gang med for å sikre bedre inkludering av barn og unge i idretten under denne dyrtiden. Regjeringen og idrettsministeren varslet for en tid tilbake at de er like bekymret som Stortinget for utenforskap i idretten, og at de derfor ville komme med ekstra midler for å avhjelpe situasjonen. Etter gode runder sammen med Norges Idrettsforbund for å finne en treffsikker måte å fordele disse midlene på kom regjeringen med pengene i forrige uke. Hele 125 mill. kr får idretten tildelt i mai for å få opp aktiviteten og sørge for inkludering. Det har vært en fest å oppleve gleden som denne store summen har gitt alle idrettsrådene og kommunene som trenger det mest.

Vi i Senterpartiet er også fornøyd med at regjeringen allerede er i gang med å lage en plan for å få til inkludering av barn og unge i idrett og friluftsliv der kostnader ikke skal være til hinder. Å skulle vente på en stortingsbehandling av den planen som tidligst blir ferdig nærmere vinteren, ser vi på som veldig omstendelig, unødvendig og lite effektivt, og derfor støtter vi ikke Høyres forslag om det.

Åse Kristin Ask Bakke (A) []: Få ting er viktigare for barn og unge enn å kunne vere ein del av eit fellesskap. Sånn er det, sånn blir det, og sånn var det òg for meg. Det viktigaste vi kan bidra med i politikken, er å sørgje for å leggje til rette for inkluderande og gode oppvekstmiljø – alt frå barnehage, skule og SFO til fritidstilbod. Alle treng det, og vi må gjere det vi kan for å sikre at kvart enkelt barn og kvar enkelt ungdom ikkje opplever utanforskap.

I tillegg må vi sørgje for at det heller ikkje manglar vaksne når det trengst. Ingen er født med ein garanti for å lykkast i kvardagen, uavhengig av familiebakgrunn, og mange er påverka av at mykje er dyrare enn kva det har vore før. I tillegg er det mange som framleis har utfordringar etter pandemien. Med det som bakgrunn gjev det ekstra meining å gå gjennom korleis vi sikrar inkludering av barn og unge.

For regjeringa og Arbeidarpartiet har det frå første stund betydd mykje å kunne bidra til betre oppvekstvilkår. Vi veit at det krev mange frivillige og mykje frivilligheit. Det må skaffast anlegg og pengar. Vi må sikre organisering og rekruttering. Nettopp for å støtte opp om tilrettelegging over heile landet har vi òg spelemidlane som bonus frå vårt felles tippeselskap. Det gav oss nesten 3,5 mrd. kr i fjor. Dette, saman med at vi sikrar full momskompensasjon frå regjeringa sitt første statsbudsjett, har betydd mykje rundt om i landet. No i mai vil det bli utbetalt 125 mill. kr direkte til idrettsråda, nettopp for å inkludere fleire barn og unge – òg nye unge, som kanskje ikkje har fått lov til å bli med i idretten på grunn av dårleg råd.

Eg vil òg nemne betydninga av ei styrkt BUA-ordning, med gratis utlån av idretts- og fritidsutstyr, og at dei statlege tilskota i slike samanhengar bidreg til å gje nye kommunale tilbod eller forsterke dei gode initiativa som allereie er rundt om i mange kommunar. Då eg i førre veke fekk moglegheita til å besøke og varsle aktive i Ålesund, Hustadvika, Molde og Kristiansund om at vi no har høyrt på dei, det kjem pengar, over 125 mill. kr til bruk rundt om i heile landet, stod stemninga verkeleg i taket hos idrettsråda og hos dei aktive politikarane som bryr seg om idretten og om å inkludere fleire barn og unge.

For kvart einaste barn og kvar einaste ungdom som får ein betre kvardag, er dette ein siger. Det er ein siger for det barnet det gjeld, for familien og for samfunnet. Slik utviklar vi eit stadig betre og tryggare samfunn i lag.

Tage Pettersen (H) []: Breddeidretten står midt i en enorm utfordring, med ettervirkningene av pandemien, høye strømkostnader, økte priser på absolutt alt som skal kjøpes inn, og utfordringer med å rekruttere nok frivillige til sine aktiviteter. Som en av mange tillitsvalgte i norsk idrett kan jeg være et sannhetsvitne på at dette ikke er et forsøk på svartmaling av situasjonen.

Skal kulturen, idretten og frivilligheten klare å rekruttere et tilstrekkelig antall frivillige, må vi som myndigheter bidra til å gjøre det attraktivt, gjennom forenkling, mer forutsigbare midler til grunnfinansiering og mindre fokus på politisk korrekte prosjekter. Politikkens jobb er på mange måter å sikre gode og forutsigbare rammevilkår, slik at idretten kan settes i stand til å gjøre sitt for at alle barn og unge skal kunne inkluderes i aktiviteter, selv om de kommer fra levekårsutsatte områder eller familier.

En samlet komité er enige om at regjeringen bør utarbeide en plan for hvordan man skal inkludere barn og unge i idrett og friluftsliv. For Høyres del er vi opptatt av at regjeringen også bør komme tilbake til Stortinget med planen for en bredest mulig politisk forankring, slik at vi også sikrer den forutsigbarheten som idretten selv ber om.

Jeg vil gi regjeringen honnør for å sette av 125 mill. kr fra spilloverskuddet til idrettslagenes arbeid for inkludering av barn og ungdom, og for at de ikke minst lar det være opp til idrettsråd og idrettskretser å velge metode for fordeling av pengene. På den annen side burde vi kanskje si at det skulle bare mangle situasjonen tatt i betraktning, og at summen kanskje burde vært høyere. Høyre har for vår del sagt at Norsk Tipping burde kutte oppimot 250 mill. kr i reklame- og konsulentbruk for nettopp å øke overskuddet til formålsmottakerne. Lotteritilsynet er enig med oss i argumentasjonen og har selv bedt om et kutt på 60 mill. kr, mens det Norsk Tipping har kuttet, er 15 mill. kr.

En annen stor forskjell på oss og regjeringen går på hvordan vi mobiliserer privat kapital for å spe på alle klubbkassene rundt om i landet. Høyre har ved gjentatte anledninger advart mot konsekvensen av å strupe skattefradrag for gaver, vedta et regelverk som bidrar til store kutt i bingoinntektene og motsette seg digitalisering av loddsalg, for å nevne noen eksempler. Dette alene representerer opp mot flere hundre millioner kroner, som kan være tapt for lag og foreninger.

Skal vi klare å nå målet om å inkludere flere, må vi også legge til rette for et tettere og bedre samarbeid mellom staten, kommunene og idretten. Derfor vil et grep som flertallet av partiene i dag slutter seg til, som å løfte idrett og friluftsliv som en satsing i arbeidet med områdesatsingsprogrammet, være lurt. Jeg ser at også Aftenposten på lederplass i dag gir et stort flertall av partiene på Stortinget støtte i nettopp det.

Jeg tar opp det forslaget som Høyre er med på.

Presidenten []: Då har representanten Tage Pettersen teke opp det forslaget han viste til.

Silje Hjemdal (FrP) []: Jeg vil takke SV for at de tar opp en viktig sak som omhandler inkludering av barn og unge i idretten. Selv om Fremskrittspartiet ikke nødvendigvis er med på alle forslagene som fremmes her i dag, synes jeg problematikken er viktig. Både jeg og Fremskrittspartiet har løftet dette i en rekke sammenhenger – bl.a. har vi trukket fram dette når det gjelder den strømstøtten som frivilligheten og idretten får i dag. Der mener vi at Fremskrittspartiets løsninger hadde gjort det enklere for idrettslagene, slik at man fikk beholde mer av sine egne penger og bruke dem på aktiviteter for barn og unge framfor å subsidiere staten eller gjøre staten enda rikere på alle inntektene de har av de høye strømprisene.

Fremskrittspartiet mener også at det hadde vært fornuftig å la folk beholde mer av egne penger i en dyrtid. Man vet at mange foreldre nå sitter og kjenner på hvor krevende det kan være å betale kontingenter og idrettsutstyr til barn og unge i en tid da familiens økonomi er presset av ulike grunner, som f.eks. høyere matpriser, strømpriser, diesel- og bensinpriser og ikke minst rente. Derfor har vi ment at det er veldig viktig at man prøver å innrette tiltak her som gjør at man ikke trenger å øke deltakeravgiften til nettopp disse familiene.

Ellers har Fremskrittspartiet ved en rekke anledninger påpekt at det er viktig å styrke insentivordningene for å gi penger til frivillighet, idrett og kultur. Dessverre har alle våre forslag blitt nedstemt i denne salen. Vi har også tatt til orde for en lisensordning og å avvikle spillmonopolet, slik at nettopp idretten kunne fått mer penger. Nå har også jeg og Fremskrittspartiet et forslag som går på å redusere etterslepet på spillemidler til idrettshaller, til behandling i kulturkomiteen. Det tror vi ville betydd en konkret forskjell der ute hvor folk bor, og gitt flere mulighet til å delta i aktiviteter.

Ellers vil jeg også minne om at det er andre tiltak som er viktige når det gjelder å tilrettelegge for barn og unge i idrett. Det gjelder bl.a. kampen mot seksuelle overgrep, som jeg håper ministeren følger opp.

Kathy Lie (SV) []: Bakgrunnen for dette forslaget er den fortvilelsen og smerten vi ser hos foreldre som ikke klarer å betale regningene og må kutte i barnas fritidsaktiviteter. Det er de barna vi ser som tusler rundt på utsiden av fotballbanen fordi de ikke har fotballsko, og fordi familien ikke kan prioritere deltakeravgiften. Det er barn som så inderlig vel vet at dette rommet ikke finnes, og som derfor ikke engang spør foreldrene om de kan begynne på fotballen, i speideren eller i korpset.

I noen av våre største byer har stat og kommune et samarbeid, områdesatsingen, som skal løfte livet til folk i levekårsutsatte områder. Vi foreslår at idrett og friluftsliv løftes i disse satsingene, og at regjeringen har som mål å øke driftstilskuddet til idrettsklubber i levekårsutsatte områder.

Det har vært en del snakk om skroting av fritidskortet. Ja, fritidskortet gjorde kanskje at noen barn som ellers ville ha sluttet på grunn av foreldrenes økonomi, kunne fortsette med fritidsaktiviteten sin, men tilbakemeldingene vi har fått, også fra kommuner med levekårsutsatte områder, er at det stort sett bare førte til at de barna som allerede var med, ble der, og at det ikke inkluderte nye barn. I Drammen, f.eks., som har områdesatsing i samarbeid med staten, sier kommunen at det er andre tiltak som må til for at flere barn og unge skal inkluderes i idrett og friluftsliv. De må gjøre et rekrutteringsarbeid hvor de aktivt oppsøker de barna som ikke deltar, nettopp fordi en del barn og unge så inderlig vel vet hvordan det står til hjemme at de ikke engang våger å spørre om å få begynne på en aktivitet.

Derfor foreslår vi også at regjeringen skal legge fram en plan for hvordan staten kan bidra til å inkludere alle barn og unge som ønsker det, i idrettslagene og i friluftslivet lokalt, uavhengig av størrelsen på foreldrenes lommebok

Jeg er glad for at politikere fra de fleste partier deler den samme bekymringen og ønsker å gjøre noe med det, selv om vi ikke alltid er enige om hva som er de beste virkemidlene. Vi lever nå i en dyrtid, hvor mange flere enn før strever med å få pengene til å strekke til fra én lønning til den neste. Maten har blitt dyrere, renten har gått opp, og prisen på strøm og drivstoff er historisk høy. I en sånn tid har mange flere husholdninger blitt økonomisk usikre. Over 400 000 husholdninger har alvorlige økonomiske problemer eller sliter økonomisk. Syv av ti husstander har måttet gjøre endringer for å få endene til møtes. Mange foreldre kvier seg for å kutte i barnas aktiviteter, men noen må gjøre det likevel. Resultatene av nedstengning under pandemien begynner å merkes på mange barn og unge i dag, og vi har fått enda sterkere bevissthet rundt hvor viktig det er for barna våre å ha gode møteplasser og meningsfylt fritid.

I det siste har det vært mange medieoppslag om klubber og foreninger som sliter økonomisk, særlig innen idrett som er avhengig av baner og haller, der økte kostnader har vært krevende. Disse klubbene trenger økte driftsmidler og forutsigbarhet.

Sofie Høgestøl (V) []: Jeg vil starte med å takke forslagsstillerne for å kaste lys over et tema jeg opplever at vi alle er veldig opptatt av.

At alle barn og unge får muligheten til å delta i idrett dersom de selv ønsker det, er viktig. Men som mange har vært inne på allerede, er hindringene i dag ganske store, i den dyrtiden vi lever i, og da er det samfunnets oppdrag å motvirke disse kreftene. Hvem man er, hvilken familie man vokser opp i, eller hvor mye penger foreldrene har, skal ikke være avgjørende for om man får muligheten til å delta i idrett.

Områdesatsingene er et viktig grep, og på de stedene der det eksisterer slike satsinger, er det gjort en rekke viktige tiltak for å utjevne sosiale forskjeller. Suksessfaktoren med områdesatsingene er at de eies og defineres lokalt. Det er lokalt, der utfordringene ligger, man vet best hvilke tiltak det er behov for. Venstre var derfor kritisk til det opprinnelige forslaget, hvor man skulle pålegge den enkelte områdesatsingen å ha idrett som et eget satsingsområde – ikke fordi idrett ikke hører hjemme der, det gjør det så absolutt, men fordi det ikke er staten som skal regulere og definere sammensetningen i satsingene.

Derfor er jeg veldig glad for at komiteen har kommet til enighet om et forslag vi står nesten helt samlet bak, hvor vi ber regjeringen «løfte idrett og friluftsliv som en satsing i sitt arbeid med områdesatsingsprogrammet ut 2024, og ha som mål å øke driftstilskuddet til idrettsklubber i levekårsutsatte områder». Dette vil være med på å kunne løfte idrett og friluftsliv der det er behov, gjerne på steder der det ikke har hatt like stor oppmerksomhet.

Venstre har, som de andre partiene, den siste tiden fått flere tilbakemeldinger fra breddeidretten om at med et høyt kostnadsnivå i samfunnet generelt er det svært viktig å se på om det kan gjøres noe for å bedre grunnfinansieringen og gi bedre forutsigbarhet. Til tross for at det eksisterer flere ordninger, oppleves de som lite treffsikre og arbeidskrevende å forholde seg til. En kraftfull, strategisk satsing er ønsket, og dette vil igjen være noe som kan følges opp med betingelser om universell utforming og lave kontingenter. Det er grunnlaget for at Venstre i dag er med på forslaget om å be regjeringen «komme tilbake til Stortinget på egnet måte med forslag til plan for hvordan man skal inkludere barn og unge i idrett og friluftsliv».

Så til en stemmeforklaring: Venstre vil subsidiært støtte forslag til vedtak II, dersom ikke vårt eget forslag får flertall. Vi er glade for at det uansett vil bli vedtak om en plan her i dag, men synes det er synd at SV har gått bort fra sitt opprinnelige forslag om at denne planen skulle komme innom Stortinget på egnet måte. Til tross for at SV så seg nødt til å forhandle bort dette med regjeringspartiene, er Venstre i dag også glad for at vi får to klare vedtak som forhåpentligvis vil føre til bedre inkludering av barn og unge i idrett og friluftsliv.

Statsråd Anette Trettebergstuen []: Alle barn og unge, uansett hvem de er, hvor de bor, eller hva foreldrene tjener, skal ha mulighet til å delta i idretts- og fritidsaktiviteter. Ni av ti norske barn er innom idretten i løpet av oppveksten, og det gir et helt fantastisk utgangspunkt. Samtidig vet vi at idretten og andre fritidsaktører rekrutterer skeivt. Det er ikke helt tilfeldig hvor de ni bor, eller hvorfor den ene ikke er med.

I en tid hvor økonomi er et tema for veldig mange familier, må vi ta grep for å unngå at den skjevheten brer seg. Prisvekst og høye strømpriser gjør det vanskelig for organisasjonene å opprettholde aktivitetsnivået uten å måtte øke deltakeravgiftene.

Derfor har vi satt i gang en strategisk og kraftfull satsing for å bidra til å gjøre idrett og andre fritidsaktiviteter tilgjengelig for alle barn og unge. Vi lager enkle og brede støtteordninger som gjør at frivilligheten holder kostnadene nede.

Nå bruker vi 125 mill. kr av spillemidlene for 2023 til idrett til en ekstra innsats for å senke terskelen for deltakelse og for å holde unger i aktivitet. Pengene skal gå direkte til klubbenes arbeid med å inkludere barn og unge som faller utenfor på grunn av sosial ulikhet og økonomi. Klubbene skal få handlingsrom til å bruke midlene slik de selv opplever mest nyttig for å oppnå det målet. Vi har selvsagt hatt dialog med NIF om fordelingsmodellen, og midlene vil bli overført til NIF i mai.

Vi har økt bevilgningen til målrettede ordninger, som tiltak for inkludering av barn og unge, og den er nå på over 664 mill. kr. Vi har to år på rad sikret full momskompensasjon, vi var raskt på plass med en egen strømstøtteordning til frivilligheten, og vi har foreslått å styrke og forlenge den ordningen ut 2024. Til nå er det utbetalt over 1,3 mrd. kr i strømstøtte til frivillige organisasjoner.

Ulikhet i deltakelse er en samfunnsutfordring som krever mange ulike grep. Det handler om samarbeid, tilrettelegging og bedre løsninger. Regjeringen har prioritert enkle og brede tiltak. Sammen med frivilligheten innenfor idrett og kultur vil vi jobbe for å komme fram til varige løsninger, og vi skal nettopp legge en stegvis plan for å få deltakelsen opp og prisene og utstyrspresset ned.

Jeg imøteser Stortingets vedtak og vil følge dem opp.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Tage Pettersen (H) []: Jeg vil utfordre kulturministeren der hun slapp. Som vi også har skrevet i en merknad sammen flere andre partier, er breddeidretten tydelig på at de ønsker ordninger som er mest mulig generelle og mest mulig forutsigbare, og at det er færrest mulig nye prosjekter, søknadsordninger, eller det jeg i mitt innlegg kalte politisk korrekte tiltak. Det var ikke rettet mot denne regjeringen – det var generelt. Veldig mange statsråder og politikere synes det er flott å etablere politisk korrekte tiltak.

Så sa statsråden noe om at det nå jobbes med ulike tiltak – som f.eks. disse 125 mill. kr, som jeg ga regjeringen kred for – for å gjøre det til mer forutsigbare og langsiktige ordninger. Har statsråden noen tanker om hvordan man kan vri deler av stønadsmidlene vi bruker til nettopp mer grunnfinansiering, langsiktighet, og at mindre er søknadsbasert?

Statsråd Anette Trettebergstuen []: Å sørge for at mest mulig av våre penger går direkte til lag og foreninger for nettopp å få flere barn og unge med, er egentlig en rød tråd i alt vi gjør, og det er jo spillemidlene – overskuddet fra Norsk Tipping – som i veldig stor grad finansierer norsk idrett, frivillighet og kultur. Siden vi tok over, har vi allerede gjort omdreininger innenfor spillemiddeltildelingen med mer penger ut til kretsene og lagene der ute og mer penger til prosjekter som handler om at lagene og foreningene skal få armslag til å gjøre det de mener er riktig for å få flere med.

Når vi velger å bruke hele økningen i overskuddet fra Norsk Tipping i år på lagene og foreningene der ute, handler også det om at dette er det aller viktigste nå. Ingen unger skal stå igjen fordi foreldrene ikke har råd. Det er regjeringens viktigste oppgave, og vi kommer til å fortsette å jobbe med dette og ha det som en rød tråd.

Tage Pettersen (H) []: Takk for svaret.

Jeg tror vel, eller oppfatter, at en samlet komité for så vidt er enige om disse tiltakene. Vridningen ned til den nederste delen av idrettspyramiden startet vel allerede med Linda Hofstad Helleland som kulturminister. Jeg er glad for at regjeringen også følger opp dette videre, for det er der ute aktiviteten skjer, og det er der ute vi har muligheten til å sørge for gode ordninger som treffer flest mulig av de barna og unge som i dag står utenfor. I tillegg er det selvfølgelig en utfordring med alle de barna som ikke er innenfor idrettsbevegelsen dag – hvordan vi skal kunne klare å fange dem opp.

I brevet fra statsråden til komiteen skrives det om en rapport som skal leveres innen 15. april 2023. Når den foreligger, vil statsråden dele innholdet i den med oss her på Stortinget?

Statsråd Anette Trettebergstuen []: I farten er jeg litt usikker på hvilken rapport representanten Pettersen her viser til. Jeg håper jeg ikke tar munnen for full når jeg sier at det skal jeg se på og sannsynligvis gjøre. Det må være en veldig spesiell rapport dersom jeg ikke skulle dele innholdet i den med komiteen.

Tilbake til hovedsaken: Vi er opptatt av å gjøre det som funker, som er enkelt og som er ubyråkratisk, og å gjøre mer av det vi vet fungerer. Det er også derfor vi har valgt å bruke og styrke eksisterende ordninger istedenfor å finne på nye og smykke oss med dem. Det er derfor strømstøtte til idrett og frivillighet er så viktig.

Når det gjelder kulturen, er vi også i gang med og har lagt fram en kulturfrivillighetsstrategi og har i forbindelse med spillemiddeltildelingen nettopp prioritert lavterskeltiltak som korps og amatørteater, som også er viktige fritidsarenaer for barn og unge.

Silje Hjemdal (FrP) []: Som jeg var inne på i mitt innlegg, er det ved inkludering av barn og unge i idretten også viktig å sette søkelyset på forebygging. TV 2 og en rekke andre medier har, som statsråden kjenner godt til, fokusert mye på seksuelle overgrep i idretten. Vi har hatt noen litt tøffe, men også gode, debatter om det tidligere. Statsråden lovet i februar fortgang i sakene – nå er vi i mai. Mitt spørsmål til statsråden er da: Hva er framgangen i dialogen og arbeidet med forslag som gjør at man kan forebygge seksuelle overgrep i idretten på en bedre måte?

Statsråd Anette Trettebergstuen []: Takk for spørsmålet. Det er en enormt viktig sak representanten Hjemdal tar opp, og jeg var også innom dette viktige arbeidet i min likestillingspolitiske redegjørelse i stad her i Stortinget.

Svaret til representanten er at arbeidet går godt. Det er god dialog mellom regjering, departement og idretten selv. Vi definerer hva slags type opplysninger idrett og frivillighet nå har behov for, og vi jobber langs de juridiske sporene som er nødvendig for å få dette til. Det er ingen som ønsker at dette skal ta lang tid – tro meg, vi skal jobbe så raskt som overhodet mulig. Men alle, også i idretten, ser at dette er ekstremt komplisert juridisk og må veies opp mot personvern osv. Derfor jobber vi godt sammen og jobber så fort vi bare kan.

Silje Hjemdal (FrP) []: Jeg takker statsråden for svar og oppdatering. Imidlertid utfordret jeg henne på en annen sak i samme tidsrom, og det gjaldt et program som Nok. Bergen, Kompetansesenter mot seksuelle overgrep, Redd Barna og idretten har, som heter Trygg på trening. For en stund siden fikk jeg en oppdatering av Trond og hans dyktige kollegaer i Bergen om hvordan de jobber med å forebygge seksuelle overgrep mot barn og unge i idretten. Det var en ganske tøff runde, men jeg er veldig glad for at jeg besøkte dem igjen. Jeg fikk en ganske klar oppfatning om at det er noen forventninger om at også slike prosjekter kan få støtte i framtiden, så da er spørsmålet om statsråden har en oppdatering på den fronten.

Statsråd Anette Trettebergstuen []: Som jeg sa i svaret mitt for ikke så lenge siden da samme sak ble tatt opp i replikkordskiftet, høres det ut som et veldig godt og veldig interessant og viktig prosjekt. Jeg kjenner selv ikke til detaljene i prosjektet, men jeg kan si at jeg også kunne tenke meg å besøke dette prosjektet en eller annen gang i framtiden for å høre hvordan de jobber.

Når det gjelder konkrete pengeløfter til konkrete prosjekter, kan ikke jeg kvittere ut det her og nå i Stortinget. Det må komme i forbindelse med statsbudsjettene og tippemiddeltildelingene. Men alle som gjør en innsats der ute på grasrotnivå for å forebygge overgrep og trakassering og for å lage inkluderende og gode møteplasser for unge, gjør en fantastisk viktig jobb og bør premieres og heies fram. Jeg skal selv ta initiativ til å besøke dette prosjektet.

Kathy Lie (SV) []: Nå tar vi et krafttak for idretten, men friluftsorganisasjonene melder også om nedgang i antall deltakere og antall frivillige til å drive aktivitetene. Man kan jo tenke seg at det å komme seg ut i naturen er gratis og lavterskel, men for mange er terskelen høy. Friluftsrådene, Speideren, 4H, DNT og Den Norske Turistforening med flere er viktige organisasjoner for å tilrettelegge for at barn og unge kan ha gøyale og lærerike aktiviteter sammen i naturen.

Hvordan vil statsråden jobbe for at friluftsliv løftes som en viktig arena for inkludering og deltakelse?

Statsråd Anette Trettebergstuen []: Friluftsliv er definitivt en viktig arena for nettopp deltakelse, engasjement og gode, viktige opplevelser.

Noe av det representanten Lie nevnte, er mitt ansvarsområde, noe er klima- og miljøministerens ansvarsområde, og noe er barne- og familieministerens område. Det som er viktig, er at hele regjeringen er opptatt av å styrke friluftslivet og spesielt barn og unges deltakelse. Det lå også til grunn da vi f.eks. i fjor valgte å gi penger til Stolpejakten, et viktig, ganske artig og engasjerende lavterskel friluftslivstiltak som får kanskje spesielt barn og unge ut på tur. Det vil vi ha mer av.

Kathy Lie (SV) []: Ikke alle barn ønsker å drive med idrett, men det er flere andre fritidsaktiviteter som også sliter med etterdønningene etter pandemien. For mange virker det nesten uoppnåelig å delta i kunst- og kulturaktiviteter som kulturskole, korps, kor og dans, for å nevne noe. Det er lovpålagt å ha kulturskole, men deltakeravgiften er ofte høy, og mange kor og korps strever med uegnede lokaler og dårlig akustikk. Her er det også stor slitasje på de frivillige.

Jeg lurer på om statsråden kunne si noe om hvilke tanker og planer hun har for å inkludere flere barn og unge i slike aktiviteter.

Statsråd Anette Trettebergstuen []: Den røde tråden i alt vi gjør, er å bryte ned økonomi som barriere og sikre at spesielt barn og unge får delta i idrett, friluftsliv og kunst- og kulturopplevelser av høy kvalitet uavhengig av hvor de bor, hvem de er og størrelsen på foreldrenes lommebok. Det er egentlig styrende for alt vi gjør, og alt vi prioriterer.

Derfor har vi også nå nylig lagt fram en ny kulturfrivillighetsstrategi, den første i sitt slag, som går inn på hva kulturfrivilligheten trenger der ute, hvordan vi kan få flere barn og unge med, og hvordan vi kan rekruttere flere frivillige. Der har vi også mange konkrete tiltak, som bl.a. går på egnede lokaler, og jeg anbefaler representanten Lie å lese den i detalj.

Presidenten []: Replikkordskiftet er dermed avslutta.

Dei talarane som heretter får ordet, har òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Tage Pettersen (H) []: Jeg har bare en veldig kort stemmeforklaring: Som jeg sa i mitt innlegg, mener vi det er en styrke om regjeringen kommer tilbake til Stortinget med en plan for å sikre forutsigbarheten, men vi ser at det sannsynligvis ikke får flertall, så vi vil også subsidiært stemme for II når det kommer til votering.

Presidenten []: Takk for det, det er notert.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 10.

Votering, se tirsdag 9. mai