Stortinget - Møte torsdag den 8. juni 2023

Dato: 08.06.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 443 S (2022–2023), jf. Dokument 8:181 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 5 [11:33:31]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Seher Aydar, Mímir Kristjánsson og Marie Sneve Martinussen om å sikre tannhelserettigheter til personer med psykiske helseplager (Innst. 443 S (2022–2023), jf. Dokument 8:181 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra helse- og omsorgskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil sju replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Marian Hussein (SV) [] (ordfører for saken): Jeg vil starte med å takke forslagsstillerne og komiteen for et godt samarbeid. Jeg regner med at de fleste partier vil redegjøre for sitt syn, og jeg innleder med SVs merknader i saken.

Siden før annen verdenskrig har man i Norge jobbet for at man skal få likestilt tannhelsen til folk med øvrige helsetjenester. Det er på grunn av den lange tiden og det faktum at vi har et delt helsevesen når det gjelder kroppen og tennene, at vi i SV har vært opptatt av å få på plass en tannhelsereform. Nå har vi fått på plass et utvalg som skal se på hvilke lovendringer vi må gjøre, for dette forslaget tar for seg utfordringene med endrede behandlingsmåter til ulike diagnoser og det faktum at tannhelsefeltet og tannhelseloven ikke henger sammen med resten av utviklingen i helsetjenesten.

Jeg må si det er underlig at så mange partier som ellers trekker fram vanskeligstilte grupper og ikke friske 20-åringer, nå bruker dette utvalget som en grunn til å stoppe og vente, istedenfor å gjøre de nødvendige lovendringer som trengs for at flere som har behov for tannhelsetjenester, skal få det.

Vi i SV er enige med forslagsstillerne i denne saken om at det haster med å ivareta denne gruppen. Det at vi har en ambisjon om å få dette utvalget framover og å få på plass de lovendringene, bør ikke hindre oss i å få disse lovendringene på plass nå. Derfor mener vi at det er veldig rart. Det er spesielt partiet Høyre som har vist tilbakeholdenhet i denne saken, og som jeg er særlig overrasket over, all den tid utvalget og reformen SV og regjeringspartiene har jobbet fram for de litt yngre, har fått så mye kritikk i avisene av partiet Høyre.

Med det tar jeg opp de forslagene som SV er en del av.

Presidenten []: Representanten Marian Hussein har tatt opp de forslagene hun refererte til.

Even A. Røed (A) []: Jeg vil først berømme forslagsstillerne for å sette fokus på en viktig gruppe innenfor tannhelsetjenestene våre. Denne regjeringen har i samarbeid med SV gjort en rekke grep for å styrke tilgangen på tannhelsetjenestene i Norge, og det er viktig og riktig.

Det er også riktig at personer med psykiske helseplager ofte har større, udekte behandlingsbehov. Denne gruppen har i dag rett på gratis tannhelsetjenester når de er under behandling, og det er et viktig tilbud som noen får benytte seg av. Det er samtidig slik at mange er for syke til å kunne benytte seg av dette underveis i psykiatrisk behandling, og når man er ferdig behandlet, faller retten bort. Dette er en utfordring vi anerkjenner, og som vi vil ta med oss videre i arbeidet med tilbudet til denne gruppen og med tannhelsetjenestene våre.

Noe arbeid er allerede satt i gang. Vi ser at det er flere utfordringer på tannhelsefeltet, denne inkludert. Derfor er det satt ned et tannhelseutvalg som vil ta for seg denne problemstillingen, i tillegg til en rekke andre, som geografiske ulikheter i tilbudet og egenandelsordninger.

Det er viktig å påpeke at mennesker som har odontofobi – eller enklere sagt: tannlegeskrekk – både i seg selv og i kombinasjon med traumer og psykiske lidelser, har rett på behandling gjennom TOO-ordningen. Det er en ordning som denne regjeringen i samarbeid med SV har styrket vesentlig, og som også er viktig for å hjelpe dem med de aller største utfordringene på tannhelsefeltet.

Det er viktig at vi på dette feltet klarer å se helheten, og at vi prioriterer også her. Det er ikke dermed sagt at denne gruppen ikke skal prioriteres, men det er vanskelig å gjøre dette uten å se hele bildet. Den foreslåtte endringen har både økonomiske og administrative konsekvenser som ikke er utredet, og vi mener derfor det er riktig å se denne saken i sammenheng med det arbeidet som allerede er i gang. Skal vi lykkes med å forbedre tannhelsetjenestene for flere i Norge, er det viktig at vi ser helheten i tilbudet.

Erlend Svardal Bøe (H) []: Høyre mener at tannhelsetjenesten i Norge fungerer godt. I dag er tannbehandling gratis for en av fire innbyggere, inkludert bl.a. barn og unge, personer med ruslidelser og eldre som er på sykehjem, eller som mottar hjemmesykepleie. I tillegg har personer som har ulike tannlidelser, gode ordninger med reduserte priser. Vi ser også at tannhelsen i Norge er god. Tall fra SSB viser at nesten 80 pst. av den norske befolkningen har god tannhelse.

Likevel: Selv om både tannhelsetjenesten og tannhelsen i Norge er god, er det fortsatt utfordringer å ta tak i. Høyre mener at styrkingen som skal gjøres på tannhelsefeltet, må være rettet mot dem som trenger det mest, og sørge for at vi har gode tjenester og gode støtteordninger for sårbare grupper. Det er også grunnen til at Høyre ikke har støttet flere av de prioriteringene som regjeringen, sammen med SV, har gjort på tannhelsefeltet det siste halvannet året. De prioriterer store summer til rabatt på tannhelse for unge i 20-årene som i stor grad er friske og har god tannhelse, framfor å prioritere tannhelsen til personer med rus- og psykisk helse-lidelser og eldre, der vi vet at vi har store utfordringer i dag. Prioriteringene i tannhelsetjenesten i nærmeste framtid bør være å utvide skjermingsordningene, å styrke TOO-ordningen og å forebygge dårlig tannhelse hos eldre.

Solberg-regjeringen foreslo i forbindelse med stortingsmeldingen om prioriteringer i helse- og omsorgstjenesten, som Stortinget behandlet i fjor vår, en egen stortingsmelding for å gjennomgå tannhelsetjenesten. Regjeringen har nå satt ned et tannhelseutvalg. Det arbeidet er i gang, og det forventes at utvalget skal legge fram sitt arbeid i løpet av neste år.

Høyre mener at intensjonene i forslaget som fremmes her i dag, og som vi også debatterer, er veldig gode, men at større endringer i tannhelsetjenesten må ses i sammenheng med tannhelseutvalgets arbeid, og at de økonomiske konsekvensene av den utvidelsen som nå foreslås, også må utredes på en ordentlig måte. De konsekvensene vet vi lite om i dag.

Høyres klare forventning til både regjeringen og tannhelseutvalget er at de fokuserer på hvordan tannhelsetjenesten til mennesker som sliter med rus og psykisk helse, kan gjøres bedre. Vi vet også at Helsedirektoratet er i gang med oppfølging av evalueringen fra PwC av nettopp TOO-ordningen.

Lisa Marie Ness Klungland (Sp) []: Synlege tenner kan skape stor glede, men det kan òg vere ei stor bekymring og ei utfordring for mange. Tannplager heng saman med mange andre plager, og det kan påverke både den eine og den andre vegen. Det som er sikkert, er at psykiske plager kan påverke tannplager. Spesielt hos personar med alvorlege psykiske lidingar og rusavhengigheit er det relativt vanleg at tannhelse blir forsømt, og at det er påverking frå biverknadar av medisinar eller andre årsaker. Eteforstyrringar som bulimi kan påverke tannhelse svært negativt. Tennene er ein del av kroppen, og det er difor vi ønskjer å utvide den offentlege tannhelsetenesta, slik at ho er likestilt med andre helsetenester.

For snart eitt år sidan utnemnde regjeringa eit offentleg utval til å gå gjennom nettopp tannhelse. Dette utvalet har bl.a. fått i oppgåve å sjå på personar som får oppfølging gjennom andre tenester enn institusjon, som er utskrivne, eller som er friskmelde. Vi ser fram til å følgje opp resultatet av dette utvalet.

Bård Hoksrud (FrP) []: Jeg vil takke representanten for å løfte denne saken.

Fremskrittspartiet mener at tennene er en del av kroppen, og vi jobber derfor for at flere skal kunne få dekket sine utgifter i forbindelse med skader og sykdommer, og at tennene på sikt skal bli behandlet på samme måte som resten av kroppen. Jeg opplever egentlig også at alle som har vært på talerstolen før meg, har ment det samme. Men vi vet at det er store kostnader forbundet med å få på plass gratis tannbehandling for alle. Det er et mål, men for å få til dette, må det trappes opp. Vi ser dessverre at bl.a. mange eldre sliter med store utfordringer med tannhelsen sin. I tillegg ser vi at personer med psykiske helseplager ofte også har et stort behov for tannhelsetjenester.

Samtidig med dette opplever mange – som forslagsstillerne påpeker – at deres rettigheter til tannhelsetjenester oppstår når de selv ikke har mulighet å benytte seg av ordningene. Vi i Fremskrittspartiet støtter derfor forslaget om at pasienter i gruppe C i dagens tannhelsetjenestelov skal få beholde tilbudet i seks måneder etter at de er utskrevet eller friskmeldt. Vi mener at dette er fornuftig, fordi vi vet at mange ikke kommer i gang med behandlingen mens de er inne i andre ting, og man har da rettighetene. Derfor tror vi det er riktig å utvide.

Jeg registrerer at noen her sier at tannbehandling fungerer veldig bra. Ja, for de aller fleste gjør det heldigvis det, men mange – f.eks. sårbare grupper som psykisk syke, personer som sliter med rus, og ikke minst eldre rundt omkring – opplever at de ikke får den tannbehandlingen de trenger, til tross for at man har rettigheter og krav på å få tannbehandling, og til tross for at kommunen har et ansvar for å sørge for det. Derfor er det viktig å komme videre.

Jeg synes det hadde vært mer realt fra dem som sier at vi har satt ned et utvalg, å si at noe av utfordringen selvfølgelig er å finne penger. Det vil koste ca. 11 mrd. kr dersom man skal sørge for at alle skal få gratis tannbehandling. Det er den store utfordringen. Jeg tror egentlig ikke at man behøver å ha veldig mye utredning for å finne ut hva som er problemet, for vi vet hva som er utfordringen, vi vet hva som skal til, og vi vet hvilke personer som burde komme inn i dette. Men det handler i realiteten om hvorvidt man er villig til å finne alle de pengene – for å sørge for at alle får den samme muligheten. Da tror i hvert fall vi i Fremskrittspartiet at det er smart å se på hvordan man kan utvide, hvordan man kan sørge for at det blir bedre, og at flere får muligheten, og at de som har ansvaret for at de sårbare gruppene får denne behandlingen, tar ansvaret sitt og sørger for at de får det. For som sagt: Mange som har kommunale tjenester, og andre sårbare grupper, opplever nok at de ikke får den tannbehandlingen de har rett på, og som de skulle hatt, fordi man velger å prioritere det bort.

Naomi Wessel (R) []: Vi er alle enige om at alvorlig psykisk syke skal ha rett på gratis tannhelsehjelp. Det er vi enige om fordi vi anerkjenner at alvorlig psykisk sykdom gjør deg mer utsatt for dårlige tenner, både på grunn av medisinbruk og fordi det i perioder med psykisk sykdom er mye vanskeligere å ta vare på egne tenner. Da er det rart at vi ikke kan være enige om å oppdatere lovverket, sånn at denne gruppen får den rettigheten som vi faktisk har bestemt at de skal ha.

I dag får psykisk syke gratis tannlegebehandling mens de er innlagt. Den ordningen fungerte godt da jeg var barn, for da var det vanlig å være innlagt på psykiatrisk sykehus i lengre perioder. Men det er en stund siden jeg var barn, og det er en stund siden det var vanlig å ligge lenge på psykiatrisk sykehus. I dag er de fleste inne i korte, akutte perioder, og når de skrives ut, har de ikke lenger rett på å få dekket tannhelsehjelp, selv om de fremdeles er alvorlig syke.

Jeg kan ikke forstå at vi kan være enige om intensjonen i ordningen, men at vi ikke kan være enige om å oppdatere lovverket sånn at det passer med dagens situasjon. Her er det snakk om å tilpasse kartet til terrenget. Rødt vil ha en tannhelsereform som behandler tennene som en del av kroppen. Til tross for et flertall for tannhelsereform i Stortinget, viser regjeringen liten framdrift, og vi kan ikke la grupper som har falt ut av tilbudet, vente lenger.

Ikke bare fører psykisk uhelse til at mange opplever problemer med tannhelse. Vi vet også at med alvorlig psykisk sykdom følger ofte tap av arbeidsevne, som igjen går hardt ut over økonomien. Dette var et av de sterkeste argumentene for at også mennesker med alvorlige psykiske lidelser var gitt rettigheter i tannhelsetjenesteloven. Det er fullstendig uforståelig og urimelig at personer med psykiske helseplager skal miste tannhelserettighetene sine som følge av at organiseringen av tjenestene er endret. Det vil for mange ha alvorlige og store konsekvenser for både den fysiske og den psykiske helsen samt livskvaliteten.

Nå har utviklingen løpt fra loven, og helsetjenestene er i dag organisert på en annen måte enn de var da tannhelsetjenesteloven ble skrevet, i 1984. I noen tilfeller er pasienter ikke i stand til å ta imot behandling, og innen de er friske nok til å gjøre det, har de mistet retten til tannhelsehjelp. Norsk Psykologforening, Norsk forening for allmennmedisin, Den norske tannlegeforening og Norsk psykiatrisk forening har tidligere bedt Helsedirektoratet om å endre ordningen. Tilbudet om gratis tannhelse bør fortsette i seks måneder etter innleggelse, samt at de som får ambulant oppfølging, sikres oppfølging og får samme rettigheter som dem som får helsetjenester i hjemmet.

Alfred Jens Bjørlo (V) []: Vi veit at det er tøffe prioriteringar i alle delane av helsevesenet, inkludert i tannhelsetenesta, og at dei prioriteringane blir endå meir krevjande i åra som kjem. Som hovudregel er difor Venstre oppteken av at vi har breie, grundige prosessar før vi gjer store reformar, slik som utvida helsetilbod. Vi må vite kva det har å seie for kostnader, og vi må vite kva det har å seie for kapasiteten. Så den overordna prosessen som no er på gang med tannhelseutvalet, støttar vi og er positive til.

Denne saka handlar strengt tatt om noko anna. Den handlar om at utviklinga i psykisk helsevern, måten ein behandlar pasientar i psykisk helsevern på, har endra seg så mykje over tid at det som tidlegare var rettar til desse pasientane innafor tannhelsebehandling, ikkje lenger er rettar, slik det var meint, og slik det var i ei tid med meir institusjonsbehandling. Det er grunnen til at dette er eit felles høyringsinnspel, og at det er eit felles syn – frå både Tannlegeforeningen, Psykologforeningen, Norsk forening for allmennmedisin og Norsk psykiatrisk forening – om at denne overgangsordninga, som no er føreslått i representantforslaget frå Raudt, er klok. Det er ei nødvendig overgangsordning som vi ikkje treng å vente på det store tannhelseutvalet si utgreiing for å gjere.

Dette handlar rett og slett om at vi må sørgje for at vi rettar opp i det uheldige omstendet at personar med psykiske helseplager har mista tannlegerettar som følgje av at organiseringa av tenester er endra. Slik skal det ikkje vere. Venstre er tydelege på at vi skal rette opp den skeivheita som har oppstått for pasientgruppa vi her snakkar om. Difor kjem Venstre, sjølv om vi no ikkje sit i helsekomiteen, og difor ikkje er med på innstillinga, til å støtte både framlegg nr. 1 og nr. 2, som ligg føre til votering i dag.

Irene Ojala (PF) []: Mange av oss som er oppvokst i distriktene, med tannlegemangel, har noe vi bruker å kalle «distriktstenner», dvs. tannlegemangelen gjorde at mange unger fikk amalgam i de tennene som det statistisk sett kunne bli hull i.

Mens jeg var på jobb her i Oslo i pinsen, tok jeg en bit av et rødt eple, og der sto amalgamfyllingen fra 1970-tallet igjen. Fordi jeg var i Oslo, kunne jeg raskt finne en tannlege som hadde vakt. Tannlegebesøket kostet over 12 000 kr, inkludert en ny krone, som kom på plass i går.

Når 12 000 kr er mye penger for meg – og sikkert også for andre i denne salen – hva da med de pasientene som sliter med psykiske helseplager, og som ofte har større behov enn andre for tannhelsetjenester? Det er kjent at dårlige tannhygiene og bakterieoppbygging i munnen fører til sykdom i tenner og tannkjøtt, og det er blitt påvist at tannsykdommer og dårlig tannhelse ofte fører til diabetes, så vel som hjerte- og karsykdommer.

Pasientfokus er glad for dette forslaget som fremmes. Det skal ikke være sånn at folk med psykiske helseutfordringer i Norge må leve med smerter, ubehag eller alvorlige lidelser i munnhulen. Det er en menneskerett også for psykisk syke å kunne tygge maten sin ordentlig, og at folk føler trygghet til å ha sosial omgang uten å måtte holde seg for munnen mens de prater, fordi tennene deres er for dårlige.

Tannhelseloven er fra 1984 og fungerer ikke lenger etter intensjonen, som Rødt har påpekt tidligere i dag. Så viser de til Den norske tannlegeforeningen, Norsk Psykologforening, Norsk forening for allmennmedisin og Norsk psykiatrisk forening, som tidligere har foreslått endringer i det eksisterende lovverket fordi utviklingen innenfor psykisk helsevern har løpt fra loven, slik at den nå ikke fungerer etter intensjonen. De ber om en sårt tiltrengt overgangsordning i påvente av tannhelseutvalgets utredning.

Det er ikke greit at utviklingen i psykisk helsevern med færre liggedøgn og økt bruk av ambulerende tjenester har ført til at pasienter mister rettigheter til tannhelsetjenester. Jeg synes det er urimelig at personer med psykiske helseplager skal miste tannhelserettigheter som følge av at organiseringen av tjenesten er endret. Pasientfokus støtter derfor forslaget om at pasienter i gruppe C i dagens tannhelselov skal få beholde tilbudet i seks måneder etter at de er utskrevet eller friskmeldt.

Pasientfokus er også med på å fremme to mindretallsforslag i innstillingen. Og vi i Pasientfokus, og jeg, har store utfordringer med å forstå at det ikke blir flertall for disse forslagene, fordi det handler om de mest sårbare blant oss. Jeg tenker at det burde vært enkelt å gjøre det riktig denne gangen.

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Jeg viser til brev fra helse- og omsorgskomiten av 12. april 2023, der jeg blir bedt om å uttale meg om representantforslag fra stortingsrepresentantene Seher Aydar, Mímir Kristjánsson og Marie Sneve Martinussen om å sikre tannhelserettigheter til personer med psykiske helseplager.

Forslaget vi behandler, berører gruppe C i nåværende tannhelsetjenestelov – både gruppe C l, som er pasienter innlagt i institusjon, og C 2, som er pasienter med vedtak om helsetjenester i hjemmet i minimum tre måneder. I tillegg berører forslaget folketrygdloven § 5-6 og forskrift om stønad til dekning av utgifter til tannbehandling. Det gjelder primært dem som omfattes av forskriften § 1 pkt. 14, om sterkt nedsatt evne til egenomsorg hos personer med varig sykdom eller varig nedsatt funksjonsevne.

Forslaget vil innebære en utvidelse av rettighetene i de aktuelle lovene, og det vil følgelig ha økonomiske og administrative konsekvenser som ikke er utredet. Jeg vil som flere andre i debatten vise til at regjeringen oppnevnte et offentlig utvalg 14. august 2022 som har som mandat å foreta en helhetlig gjennomgang av tannhelsetjenesten – inkludert organisering, finansiering og lovregulering. Formålet er å legge fram ulike modeller for en tannhelsetjeneste som kan bidra til bedre tilgjengelighet. Dette innebærer å vurdere en økning av det offentlige ansvaret for tannhelsetjenester, enten gjennom den offentlige tannhelsetjenesten, gjennom folketrygdens refusjonsordninger eller gjennom tannhelsetjenester som del av spesialisthelsetjenesten.

Et utvidet tannhelsetilbud til personer med psykiske helseplager faller derfor inn under utvalgets mandat. Utvalget er ikke minst bedt om å utrede og beskrive de økonomiske og administrative konsekvensene av ulike forslag. Jeg vurderer det derfor ikke som hensiktsmessig å gå inn og foreslå endringer i tjenesten nå mens tannhelseutvalget holder på med sitt arbeid. Utvalget skal levere sin utredning i juni 2024, og dette forslaget vil bli behandlet og satt inn i en helhetlig sammenheng i forbindelse med dette arbeidet.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Erlend Svardal Bøe (H) []: Høyre er enig i at en må utrede de økonomiske konsekvensene av forslagene. Vi mener også at det som gjelder overgangsordninger innenfor både psykisk helse og rus, er viktig å følge opp.

Jeg vil gjerne bruke et eksempel: En som heter Anniken Nordengen, som bl.a. er kjent fra tv-programmet Petter uteligger, og som jobber på kafé i Oslo, har vært rusfri i sju år og kom seg ut av rusavhengigheten. Men hun har store tannhelseproblemer mange år etterpå, hun har kjevebein som har smuldret opp, hun har nesten ikke tenner igjen, mye av dette på grunn av rusavhengigheten. Det er klart at hvis hun skal få tannbehandling, koster det mellom 300 000 og 400 000 kr. Mitt spørsmål er om det å styrke overgangsordninger innenfor psykisk helse – og rus, som et annet område – er noe regjeringen ser på.

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Nå har vi satt i gang et helhetlig arbeid, og forslaget som Stortinget behandler i dag, er også et innspill som er mottatt i tannhelseutvalget fra Den norske tannlegeforening. Det er utarbeidet sammen med Norsk Psykologforening, Norsk forening for allmennmedisin og Norsk psykiatrisk forening.

Det er klart at en pasient som vedkommende representanten Svardal Bøe nevnte, har behov for å få ivaretatt sin helhetlige helse, men jeg oppfatter at også representanten Svardal Bøe støtter at dette håndteres i en helhet, der man også får utredet de økonomiske og administrative konsekvensene av det.

Erlend Svardal Bøe (H) []: Ja, vi er enig i at det er viktig at skal en gjøre større endringer på tannhelsefeltet, må det ses i en sammenheng, og en må utrede konsekvensene. Det er også derfor jeg pekte på tannhelseutvalget i mitt innlegg. Jeg var også veldig tydelig i mitt innlegg om de prioriteringene Høyre ønsker å gjøre, og de prioriteringene vi ønsker å gjøre i tannhelsepolitikken, handler om å løfte rus, psykisk helse og eldre som har tannhelseutfordringer. Det handler om politikken i det.

Spørsmålet mitt blir: Hva er regjeringens politikk når det gjelder å legge til rette for den type overgangsordninger som vi her snakker om, sånn at f.eks. Anniken, som har kommet seg ut av rusavhengighet, og som nå har store utgifter på grunn av det, kan få hjelp, så hun kan leve et godt liv også senere? For mange rusavhengige blir det fort også et insentiv til å falle tilbake til rusen når en ikke får hjelp til dette, som koster veldig mye. Så spørsmålet er igjen: Er det regjeringens politikk å ville bidra til den type overgangsordninger framover?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Regjeringens politikk er fastslått i Hurdalsplattformen, og der går det fram at vi ønsker en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten med mål om å likestille den mer med andre helsetjenester. Det er et arbeid som er godt i gang gjennom det nedsatte offentlige utvalget som for første gang siden 1998 skal ha en helhetlig gjennomgang.

Det er også muligheter for å skru på de ordningene vi allerede har. Det er et spørsmål som håndteres i de årlige budsjettene, og ved de to budsjettframleggene som denne regjeringen har hatt, har vi også forhandlet med budsjettpartner SV, med det resultat at man har prioritert utvidelse og styrking av det offentlige tannhelsetilbudet. Men jeg vil holde fram at det er lurt å få et helhetlig kunnskapsgrunnlag når vi gjør endringer, og at Stortinget og regjeringen vil kunne forholde seg til det i juni neste år.

Erlend Svardal Bøe (H) []: Nå har regjeringen, sammen med SV, brukt en halv milliard kroner på tannhelse, og en har prioritert unge i 20-årene. Det er veldig mange unge som er friske, og som òg har god tannhelse, så spørsmålet mitt blir da: Hva er grunnen til at regjeringen har begynt med å bruke penger til tannhelse på unge og friske 20-åringer framfor å begynne der vi kanskje ser de største utfordringene, som er innenfor rus, psykisk helse og eldre?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Denne regjeringen har prioritert rus og psykisk helse gjennom en betydelig styrking i statsbudsjettet. Vi har øremerket penger til døgnkapasitet i spesialisthelsetjenesten, og vi har også økt bevilgningene til lavterskeltilbud gjennom både tilskuddsordninger og de tjenestene kommunene har.

Så kan man være uenig i den prioriteringen som har kommet på plass etter forhandlinger med SV, og som har ført til det vedtatte statsbudsjettet i denne salen. Jeg mener det er gode argumenter for å se på de pasientgruppene som representanten Svardal Bøe peker på. De har store behov. Men det er også viktig for meg å gjenta at det er det helhetlige kunnskapsgrunnlaget som gjør oss best i stand til å foreta riktige prioriteringer. Det vil vi også få neste år, når tannhelseutvalget leverer sin utredning.

Erlend Svardal Bøe (H) []: Spørsmålet mitt var: Hva er grunnen til at regjeringen først har prioritert unge, friske 20-åringer når en snakker om tannhelse, og ikke rus, psykisk helse og eldre, der vi vet at utfordringene er store? Det var det som var spørsmålet mitt. Hva er begrunnelsen for den prioriteringen?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Det svarte jeg på. Det er forhandlinger med SV som har skapt flertall bak det statsbudsjettet som gjelder for i år, og vi hadde også en tilsvarende styrking i forhandlingene med SV i fjor.

Presidenten []: Replikkordskiftet er dermed omme.

De talere som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Marian Hussein (SV) []: Jeg ville ta ordet enda en gang, litt på grunn av replikkordskiftet. Høyre er innmari fornøyd med utvalget og det helhetlige arbeidet som er nødt til å gjøres. Da Solberg-regjeringen satt i førersetet, i de åtte årene de hadde et flertall i denne salen, prioriterte de enkelte prosjekter som verken tannhelsetjenesten eller befolkningen ba om. I sitt alternative statsbudsjett foreslo de også å legge ned dette utvalget. Vi kommer ikke videre i tannhelsearbeidet med Høyres løsninger i hvert fall. Man trenger heller ikke å sette universelle rettigheter opp mot spesielt utsatte grupper.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5

Votering, se voteringskapittel