Stortinget - Møte torsdag den 8. juni 2023

Dato: 08.06.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 451 S (2022–2023), jf. Dokument 8:192 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 7 [12:47:13]

Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Marian Hussein og Grete Wold om en samhandling mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene basert på likeverdige parter og uten bøter (Innst. 451 S (2022–2023), jf. Dokument 8:192 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra helse- og omsorgskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil sju replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

Første taler er Naomi Wessel fra Rødt, for sakens ordfører.

Naomi Wessel (R) []: Det er sykehusene som definerer når en pasient kan regnes som utskrivningsklar, og kommuner som ikke har kapasitet til å ta imot pasientene som sykehusene mener er utskrivningsklare, belastes med dagbøter. Per nå er boten på 5 508 kr. Tall fra Helsedirektoratet viser at så langt i år er det registrert 6 353 pasienter som har ligget ekstra døgn på sykehus fordi kommunen ikke har kunnet gi dem et tilbud. Det betyr at norske kommuner så langt er fakturert for nesten 35 mill. kr av sykehusene, og det er mer enn årene før. Det er dyrt for kommunene, men det er også et problem for sykehusene, som trenger plassen, og det er et problem for pasientene. Det skaper uforutsigbare forløp og dårlige overganger.

Forslagets intensjon er å sikre en mer likeverdig samhandling mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten ved at ordningen med betaling for utskrivningsklare pasienter avvikles. Det foreslås tiltak som sikrer bedre overganger mellom kommuner og sykehus.

Komiteen står samlet om å ønske bedre samhandling mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, men forslaget om å fjerne bøtene har ikke flertall, og jeg antar at de ulike partiene redegjør for sitt syn.

Siden helseforetaksmodellen ble innført, har det vært en styrt ansvarsoverføring fra sykehusene til kommunene. Liggetiden på sykehusene skulle ned, og kommunene skulle ta over tidligere. Med samhandlingsreformen ble dette formalisert med dagbøtene. Maktbalansen i dette systemet er helt skjev. Hvem som er å regne som utskrivningsklar, er helt opp til sykehusene, og dermed er det i praksis helseforetakene som bestemmer hva kommunen må ha av kapasitet og kompetanse. Alvorlig syke pasienter blir kasteballer i et system der sykehusene har alt å tjene på å få dem fort ut, og kommunene tvinges til å ta imot pasienter som de ikke har kapasitet og kompetanse til å håndtere. Nå må vi få øynene opp for at vi ikke kan effektivisere bort syke folk. Pasientene blir ikke borte, selv om vi kutter liggetiden og fjerner sengene på sykehusene. Om vi skal kunne sikre gode pasientforløp, må kommunene og sykehusene jobbe sammen som likeverdige parter.

Med det tar jeg opp forslaget fra Rødt og SV.

Presidenten []: Representanten Naomi Wessel har tatt opp det forslaget hun viste til.

Cecilie Myrseth (A) []: God samhandling er viktig for å sikre pasientene god behandling. Særlig er det viktig nå når vi skal omstille vår felles helsetjeneste, basert på de utfordringene som vi er godt kjent med. Det blir betydelig flere eldre, vi får flere kompliserte utfordringer, og det er færre i yrkesaktiv alder. Da er et godt samarbeid mellom primær- og spesialisthelsetjenesten helt avgjørende. Særlig er det nødvendig og viktig når en pasient flyttes mellom de ulike instansene, og når en pasient eller bruker har behov for hjelp fra ulike deler av tjenesten.

Regjeringen har nedsatt både helsepersonellkommisjonen og sykehusutvalget, som nå har levert sine innstillinger. Utredningen til sykehusutvalget er nå på høring og har høringsfrist 30. juni. Alle disse forslagene vil bli tatt med videre i arbeidet med Nasjonal helse- og samhandlingsplan som kommer til høsten.

Det er en grunn til at man nå legger fram en plan hvor man fokuserer så mye på samhandling. Arbeiderpartiet er opptatt av at vi må gjøre mer for å forbedre samhandlingen mellom kommune og sykehus. Vi er opptatt av å ha en finansiering som sikrer sammenhengende pasientforløp og bedre samhandling, og vi skal gjøre det vi kan for å styrke vår felles helsetjeneste og sikre god behandling og likeverdige helsetjenester over hele landet.

Tone Wilhelmsen Trøen (H) [] (komiteens leder): Da Høyre tok over i regjering i 2013, var det store utfordringer knyttet til en veldig nylig innført samhandlingsreform, som kom veldig brått på svært mange kommuner. De hadde ikke fått mulighet til å bygge opp verken kompetanse eller kapasitet for å håndtere de store utfordringene med utskrivningsklare pasienter som skulle viderebehandles i kommunene. Så jobbet vi systematisk med det i åtte år gjennom to kompetanseløft, mellom to nasjonale helse- og sykehusplaner, gjennom en primærhelsemelding og gjennom veldig tydelig politikk for å både løfte kommunenes mulighet til å ivareta sine oppgaver og sikre at sykehusene kunne jobbe godt.

Det er kapasitet og kvalitet som er avgjørende for om kommunene kan klare å lykkes med dette. Vi er veldig glade for å se at det er gjennomført mye lederutdanning i kommunene, at mange av sykepleierne tar videreutdanning innenfor avansert klinisk sykepleie, for det er ingen tvil om at samhandlingsreformen stiller store krav til å møte pasienter med sammensatte og komplekse sykdommer i kommunene, også når de skrives ut fra sykehus.

Så støtter ikke Høyre forslaget om å fjerne kommunenes plikt til medfinansiering. Vi mener tvert imot at samhandlingsreformen har en tydelig ansvarsdeling, og at det bør være en økonomisk konsekvens for kommuner dersom de ikke rigger seg for å håndtere utskrivningsklare pasienter.

Kapasitetsmessig skjedde det også veldig mye under vår regjering: en stor utbygging og modernisering av sykehjemsplasser, som bidro til at man hadde større kapasitet til å ta imot pasientene som trenger en seng i en periode, kanskje lenge, når man kommer fra behandling i sykehus. Og dette er i veldig stor grad eldre skrøpelige pasienter som trenger at kommunene har mulighet til å håndtere den utfordringen.

Og så er det konflikt mellom kommuner og sykehus rundt utskrivningsklare pasienter. Den har vært der hele tiden fra samhandlingsreformen ble innført. Vi tror ikke vi løser dette ved det forslaget som ligger på bordet i dag. Vi tror vi løser det ved å fortsette å jobbe på den måten Høyre har gjort i regjering, og jeg forutsetter at Arbeiderpartiet også tar det på alvor gjennom sin nasjonale helse- og samhandlingsplan – en god samhandling mellom de to nivåene som har ansvar for disse pasientene.

Jeg tar opp forslaget Høyre er med på.

Presidenten []: Da har representanten Tone Wilhelmsen Trøen tatt opp forslaget hun viste til.

Hans Inge Myrvold (Sp) []: Eg kjem til å fatta meg kort til forslaget som ligg til behandling. Representantforslaget peikar på utfordringsbildet knytt til samhandling mellom og i primærhelsetenesta og spesialisthelsetenesta. Vel ti år etter innføringa av samhandlingsreforma veit me at det vil krevja meir og betre innsats å sikra heilskaplege pasientforløp og følgja opp pasientar. Difor vil den varsla helse- og samhandlingsplanen no til hausten vera av stor verdi for å evna å sjå heilskap og tiltak.

Sjukehusutvalet har kome med interessante forslag til ny tenking rundt samhandling, særleg deira forslag om lokale samhandlingspottar initierte av kommunar og sjukehus for nettopp å unngå ei meirbelasting knytt til opphald i institusjon, men ikkje minst for ny tverrfagleg og tverrsektoriell innsats.

Senterpartiet kjem ikkje til å gå inn i enkeltforslag i denne saka, men ser fram til handsaminga og debatten om nasjonal helse- og samhandlingsplan seinare i år.

Bård Hoksrud (FrP) []: Dette kan sikkert høres veldig flott og fint ut, men jeg tror ikke vi skal dit, for jeg tror vi kommer til å få store utfordringer hvis vi støtter dette forslaget. Vi vet allerede nå at mange pasienter som er ferdigbehandlet, ligger rundt omkring på sykehusene. De skal egentlig ut i kommunene – og skulle vært der for lenge siden. Bare i mitt eget fylke, Telemark, har altså en av kommunene i perioder hatt over 30 personer som overliggere – som egentlig skulle ha vært ute i kommunen sin.

Det som er viktig, er at kommunene sørger for å sikre at man har kapasitet og kompetanse. Da kan man heller ikke gjøre som regjeringen gjorde i forbindelse med statsbudsjettet for i år. De foreslo null plasser, null kroner, til faktisk å sørge for å gi kommunene mulighet til å bygge ut kapasiteten på sykehjem og omsorgsboliger som gjør at man kan ta imot ferdig behandlede pasienter som skal ut i kommunen.

Det kom heldigvis inn noen ekstra penger fordi SV klarte å få inn 500 plasser, og så ble det sikkert masse spetakkel fra både ordførere og andre rundt omkring i Kommune-Norge – som er rød-grønne – som har vært frustrerte over at man ikke klarte å finne rom og sørge for at det ble penger til faktisk å kunne gjøre dette. Jeg tror at forslaget fra Rødt i hvert fall ikke vil gjøre situasjonen noe enklere for sykehusene, som vi bl.a. har sett i Telemark, som sagt, hvor det er store utfordringer med flere kommuner som har mange overliggere. Hvis de ikke skal betale noe for å ha det, er det jo gunstig for kommunene at ferdigbehandlede pasienter faktisk er på sykehuset og ikke ute i den enkelte kommune. Derfor er Fremskrittspartiet kritisk til dette.

Fremskrittspartiet var også svært kritisk til hele samhandlingsreformen da den ble dunket gjennom i Stortinget i noen sene timer på slutten av en periode. Vi hadde mange kritiske merknader, og jeg opplever at mye av det har slått til. Det er stor frustrasjon i kommunene som man må ta på alvor – og som jeg har stor forståelse for – når det gjelder hvordan samhandlingen mellom kommunene og sykehusene er, og hvem som egentlig bestemmer om en pasient er ferdigbehandlet eller ikke. Man opplever altså ofte at man får pasienter ut, og så må de tilbake igjen etter kort tid fordi de er for syke og trenger mer behandling.

Som sagt: Forslaget fra Rødt er å bomme totalt. Derfor er Fremskrittspartiet kritisk til dette, men vi må få til god og bedre samhandling og kommunikasjon mellom kommunene og sykehusene for å sikre at man ivaretar dette på en god måte. Som sagt: Med alle de utfordringene vi nå ser rundt omkring i sykehusene i hele landet, med masse pasienter som er ferdigbehandlet, tror jeg ikke dette er det som vil løse utfordringene, verken for kommunene eller for sykehusene. Vi trenger å bygge opp kapasitet så kommunene kan ta imot pasienter som skal tilbake, på en god måte, med god økonomi.

Marian Hussein (SV) []: Jeg gjør foregående taler oppmerksom på at representantforslaget egentlig er fra SV, så vararepresentanten fra Rødt ikke opplever at det er hennes forslag som blir debattert.

Vi har en utfordring, for i dag har vi veldig mange pasienter som er definert som utskrivningsklare fra sykehusene, men ordet «utskrivningsklar» er ikke nødvendigvis riktig. For noen pasienter handler det også om at noen andre trenger den sengen mer. Det vi har sett i Oslo den siste tiden, er kanskje bare begynnelsen, for med de sykehusrammene som legges, og de sykehusbyggene som skal bygges, skal man ta ned 600 sengeplasser i framtiden. Det vil øke faren for utskrivningsklare pasienter. Det vil øke presset på kommunene, et press kommunene heller ikke har mulighet til å påvirke. Kommunene kan ikke si at de er uenige i at pasienten er utskrivningsklar. Kommunene har ikke mulighet til å si fra og bli hørt av regjeringen når de sier at sykehusbyggene ikke ivaretar deres behov.

Vi har en utfordring i spesialisthelsetjenesten, som bygges ned. Vi har også en kommunehelsetjeneste som har blitt bygget ned av høyresiden, for i åtte år kuttet man i kommunerammen og påførte dem flere oppgaver. Samtidig skal man fortsette å straffe kommunene med gebyrer.

Samhandlingsreformen fungerte ikke fordi man ikke i tilstrekkelig grad sørget for å overføre penger og kompetanse til kommunene. Da er det veldig rart at man samtidig fortsetter å straffe den parten som ikke fikk sin del, og heller ikke har verktøy nok til å kunne si fra. Med dette forslaget har vi forsøkt å si fra.

I dag varslet statsråden at hun skal komme med flere reformaktige grep. Jeg håper hun ser på dette forslaget og hva hun kan ta med seg, for akkurat nå er vårt offentlige helsevesen på bristepunktet. De menneskene som har råd til å betale for private tjenester, får hjelp, og det går på bekostning av det offentlige.

Kari Henriksen hadde her overtatt presidentplassen.

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Jeg er opptatt av at pasientene skal få gode helse- og omsorgstjenester uavhengig av hvor i landet de bor. Overgangen mellom kommune og sykehus skal være trygg, og pasientene skal få den hjelpen de trenger, på riktig nivå, slik at vi bruker våre felles ressurser best mulig.

Den kommunale betalingsplikten for utskrivningsklare pasienter ble innført i 2012 som en del av samhandlingsreformen. Intensjonen var å gi kommunene insentiver til å bygge opp egne tilbud, slik at pasientene kunne få den hjelpen de trengte, på et så lavt omsorgsnivå som mulig. Resultatet ble umiddelbart at flere pasienter ble meldt utskrivningsklare, og at antall overliggerdøgn, som også var et stort problem, gikk ned. I årene etter har omfanget av overliggerdøgn økt. I noen områder, som f.eks. ved St. Olavs hospital og Universitetssykehuset i Nord-Norge, utgjør dette en utfordring for kapasiteten til sykehuset.

Sykehusutvalget har påpekt at det er betydelig variasjon mellom helseforetak og mellom kommuner. Årsakene er sammensatte og handler bl.a. om variasjon i kapasitet og kompetanse i kommunene, og muligheter for å forberede tilbud til nye pasienter eller pasienter med stor endring i funksjonsnivå.

På nasjonalt nivå blir de fleste pasientene som meldes utskrivningsklare, registrert som utskrevet innen 24 timer. Pasienter som blir liggende på sykehus i påvente av et tilbud i kommunen, er ofte pasienter med store og sammensatte behov, særlig eldre personer med skrøpelighet og personer med alvorlige psykiske lidelser. Dette er pasienter som trenger et helhetlig, sammenhengende tilbud fra kommune og sykehus. Utskrivningsprosessen må derfor sees i en betydelig større sammenheng.

Når det er betydelige forskjeller i utfordringene rundt om i landet, må vi vurdere nøye hvilke endringer vi gjør i de nasjonale virkemidlene. Vi må sørge for at den samlede pakken med tiltak ikke hindrer godt samarbeid i områder der utskrivningsklare pasienter ikke er et problem, samtidig som det forbedrer situasjonen i områder hvor utskrivningsklare pasienter er en utfordring.

Jeg vil avvente høringsinnspillene til sykehusutvalgets rapport og presentere en samlet vurdering og forslag til tiltak for å bidra til gode pasientforløp med trygge overganger i Nasjonal helse- og samhandlingsplan, som legges fram senere i år.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Sandra Bruflot (H) []: Rapporten Gjennomgang av allmennlegetjenesten, fra april i år, foreslår mer tverrfaglighet på fastlegekontoret, profesjonsnøytrale takster, at det bør åpnes for samlet listeansvar, og at kommuner kan inngå avtale med fastlegeselskap. Mye av dette kan ivaretas i pilotprosjektet med primærhelseteam. Pilotprosjektet utløper 31. desember, og gode primærhelseteam står dermed i fare for å bli oppløst før Stortinget egentlig har fått konkludert. Ser statsråden utfordringen med at pilotprosjektet skal avvikles 31. desember?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Jeg ser først og fremst muligheter i de anbefalingene ekspertutvalget for allmennlegetjenesten har gitt oss. Formålet med en pilot er å prøve ut noe i en mindre sammenheng, som så skal kunne oppskaleres til et større omfang – gjerne hele landet – fordi vi ønsker å ha en god og likeverdig helsetjeneste. Slik er dessverre ikke primærhelsepilotene rigget, men forslagene om profesjonsnøytrale takster og mulighet for å kunne organisere fastlegekontor som virksomheter, er eksempler på gode tiltak som kan gi mange av de gevinstene som de som har hatt primærhelsepilot, gjennom sine erfaringer og evalueringer, har vist fungerer godt for pasientene våre.

Sandra Bruflot (H) []: Det er flott å se muligheter, men det vil kanskje være en utfordring at primærhelseteamene står i fare for å bli oppløst når de fungerer, fordi pilotprosjektet avvikles samtidig som man ikke har fått på plass en ny ordning som kan oppskaleres, dersom det er det statsråden ønsker seg. Er det aktuelt å utvide pilotprosjektet med primærhelseteam til f.eks. ut 2024?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Det var jo Høyre som satte rammene for hvor lenge disse pilotprosjektene skulle fungere. Hvis man mente at dette skulle oppskaleres til å omfatte hele helsetjenesten, måtte Høyre ha lagt en mer bærekraftig modell til grunn. Det prioriterte ikke Høyre den gangen de satt i regjering. Vi har fått gode anbefalinger som ivaretar mange av de mulighetene primærhelsepilotene har utforsket gjennom de erfaringene de nå gjort seg. Så skal vi følge opp de anbefalingene ekspertutvalget har gitt oss, og komme tilbake til Stortinget på egnet vis med dem.

Sandra Bruflot (H) []: Høyre sitter jo ikke i regjering, selv om jeg gjerne skulle ønsket at vi gjorde det, så vår mulighet er å foreslå ting i Stortinget, spørre statsråden hva hun har tenkt å gjøre, og håpe at hun følger våre anbefalinger eller kan være enig med oss. Da prøver jeg en gang til: Er det aktuelt – siden det tross alt er statsråden som styrer Helse- og omsorgsdepartementet – å utvide pilotprosjektet med primærhelseteam til ut 2024?

Statsråd Ingvild Kjerkol []: Regjeringen vil komme tilbake til prioriteringene for neste års statsbudsjett når statsbudsjettet er ferdig lagt.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

Votering, se voteringskapittel