Stortinget - Møte torsdag den 24. november 2022

Dato: 24.11.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 54 S (2022–2023), jf. Dokument 8:279 S (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 5 [13:10:39]

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Emma Watne, Seher Aydar og Geir Jørgensen om å sikre allmenngjort lønn i utelivsbransjen (Innst. 54 S (2022–2023), jf. Dokument 8:279 S (2021–2022))

Talere

Presidenten []: Etter ønske frå arbeids- og sosialkomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – bli gjeve anledning til inntil seks replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Tuva Moflag (A) [] (ordfører for saken): Dette er et representantforslag fra representanter fra Rødt som vil sikre allmenngjort lønn i utelivsbransjen, og det er et representantforslag som er fremmet i tre punkter.

Komiteen viser i denne saken til statsrådens svarbrev, hvor det presiseres at skjenking er regulert i alkoholloven, og at det allerede i dag er mulig for den enkelte kommune å legge vekt på allmenngjort tarifflønn i tildeling av skjenkebevilling dersom det har en alkoholpolitisk begrunnelse.

På den bakgrunn har en samlet komité foreslått at representantforslaget vedlegges protokollen, og med det anbefaler jeg komiteens innstilling.

Mímir Kristjánsson (R) []: Jeg vil bare berømme det svaret som har kommet fra statsråd Kjerkol i denne saken, som i praksis slår fast at norske kommuner har mulighet til, dersom de begrunner det riktig, å stille den type krav som vi har vært opptatt av, nemlig at for å kunne ha og få skjenkeløyve må man følge grunnleggende spilleregler i arbeidslivet. Derfor anser vi det som er intensjonen med vårt forslag, for allerede å være oppfylt.

Vi er veldig glade for de svarene vi har fått fra regjeringen på dette området og vil rose dem for den gode innsatsen de gjør på dette feltet. Så håper vi at lokalpolitikere av alle politiske farger får med seg denne avklaringen fra statsråden og tar det med seg inn i sitt arbeid for ordnede arbeidsforhold i sin kommune.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, se voteringskapittel