Stortinget - Møte tirsdag den 13. mai 2025 *

Dato: 13.05.2025
President: Ingrid Fiskaa
Dokumenter: (Innst. 276 S (2024–2025), jf. Dokument 8:122 S (2024–2025))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 13 [16:33:14]

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Dag-Inge Ulstein, Olaug Vervik Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad om en uførereform som gir personer med gradert uføretrygd større muligheter på arbeidsmarkedet (Innst. 276 S (2024–2025), jf. Dokument 8:122 S (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ynske frå arbeids- og sosialkomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til eit replikkordskifte på inntil seks replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Tone E. Berge Hansen (A) [] (ordfører for saken): Først vil jeg takke komiteen for et godt samarbeid i denne saken også.

Videre viser jeg til dette representantforslaget, som handler om en uførereform som gir personer med gradert uføretrygd større muligheter på arbeidsmarkedet. Forslaget legger opp til å prøve ut arbeidsorientert uføretrygd og bruk av helsejustert lønn for ulike grupper som står utenfor arbeid, bl.a. unge under 30 år.

I forbindelse med komiteens behandling er det gitt mulighet for skriftlige innspill, og det var i alt fem enkeltpersoner eller instanser som benyttet seg av den muligheten.

I Norge trenger vi at alle som kan jobbe, er i jobb. Det er viktig for den enkelte å kunne ha en meningsfull jobb å gå til og tjene til livets opphold, og det er samtidig svært viktig at flere får en mulighet til å delta i arbeidslivet for å løse de oppgavene som er nødvendig, og ikke minst bidra til å opprettholde en solid og trygg velferdsstat. Derfor må vi føre en aktiv politikk for å sikre målet om full sysselsetting.

I forrige uke voterte Stortinget over Meld. St. 33 for 2023–2024, En forsterket arbeidslinje. Her ble det vedtatt en rekke tiltak som skal øke uføres muligheter for å bruke sin restarbeidsevne, og det blir viktig framover å sette strøm på og bruke disse virkemidlene for å oppnå at flere kommer i arbeid. Forslaget om å ta opp arbeidet med arbeidsorientert uføretrygd fikk ikke flertall.

Komiteens tilrådning til dette representantforslaget fremmes av et flertall bestående av medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Rødt, og lyder som følger:

«Dokument 8:122 S (2024–2025) – Representantforslag fra stortingsrepresentantene Dag-Inge Ulstein, Olaug Vervik Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad om en uførereform som gir personer med gradert uføretrygd større muligheter på arbeidsmarkedet – vedtas ikke.»

Anna Molberg (H) []: Høyre har alltid vært positiv til å teste ut ordninger med arbeidsorientert uføretrygd. Sysselsettingsutvalget foreslo som kjent en slik modell i to runder, og dette gikk regjeringen Solberg også videre med som et prøveprosjekt for unge under 30 år. Meningen da var at ordningen skulle være frivillig og gi sterkere insentiver for å jobbe på egne premisser uten å miste trygd. Personer på arbeidsorientert uføretrygd skulle også få tett oppfølging fra Nav og tilrettelegging på arbeidsplassen. Ordningen ligner ganske mye på den danske fleksijobbordningen, der arbeidstid og oppgaver tilpasses arbeidstakernes evne, og arbeidsgiver betaler for den faktiske arbeidsinnsatsen. Resten av inntekten vil arbeidstakeren få fra staten.

Regjeringen Støre videreførte Solberg-regjeringens politikk på dette området, og arbeidet med å lage en forsøksordning ble også iverksatt etter regjeringsskiftet. Men dessverre ble dette prosjektet stanset etter budsjettenigheten mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV i 2024. Høyre mener det er sterkt beklagelig, all den tid vi kunne hatt flere unge uføre i aktivitet og arbeid akkurat nå. Hadde dette prosjektet blitt videreført, hadde flere fått muligheten til å komme ut i jobb. Det snakkes alltid varmt om å la uføre jobbe ved siden av trygd, og denne ordningen ville ha bidratt til at flere nettopp kunne gjort det.

Høyre støtter med dette representantforslaget fra Kristelig Folkeparti, og jeg tar med dette opp de forslagene Høyre har sammen med Fremskrittspartiet.

Presidenten []: Da har representanten Molberg teke opp dei forslaga ho refererte til.

Per Olaf Lundteigen (Sp) []: Senterpartiet har gått grundig inn i temaet som dette forslaget angår, og det som er vårt svar på forbedringer for dem som har svekket arbeidsevne, er et statlig lønnstilskudd til bedriftene som sysselsetter arbeidstakere med nedsatt arbeidsevne. Det gir en mulighet for at bedriftene kan betale vedkommende en ordinær lønn.

Begrepet «arbeidsorientert uføretrygd» tror jeg ikke det er mange, verken i denne salen eller utenfor, som forstår hva betyr. Bare smak på uttrykket «arbeidsorientert uføretrygd». Det som er realiteten i forslaget, slik Senterpartiet ser det, er at det er en trygdejustert lønn. Det betyr at uføretrygdede personer får lavere timelønn enn kollegaer for utføring av samme type arbeid. Dette vil jo ikke være mulig å praktisere uten et komplisert regelverk og et tilhørende omfattende kontrollregime. Det vil også kontinuerlig føre til gnisninger på arbeidsplassene om hvem som er berettiget til tarifflønn kontra dem som skal ha denne såkalte trygdejusterte lønna.

Størrelsen på den trygdejusterte lønna blir også et tilbakevendende tema om arbeidsevnen til den uføretrygdede endres. Det er en virkelighet vi står oppe i hele tida. Det er også uenighet mellom arbeidstaker- og arbeidsgiversida om hvorvidt trygdejustert lønn kan innføres i bedrifter både med og uten tariffavtale. Fagorganisasjonene har i tilfelle en skulle prøve noe slikt stilt krav om at en skal ha tariffavtale, noe som arbeidsgiversida ikke er enig i.

Vi i Senterpartiet mener at begrepet er misvisende, da det tilslører det faktum at betalingen for arbeidet, altså lønna for arbeidet, er forskjellig, og hele begrepet må derfor etter Senterpartiets mening skrotes. Som sagt: Statlig lønnstilskudd, som en nå er enige om skal satses på og som skal få en egen post på statsbudsjettet, er vårt alternativ. Det er oppsiktsvekkende at Høyre ikke følger Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV på dette punktet.

Hadle Rasmus Bjuland (KrF) []: Arbeidskraften er vår viktigste ressurs. Den utgjør hele to tredjedeler av nasjonalformuen. Samtidig er andelen av befolkningen i alderen 18–66 år som mottar uføretrygd, betydelig høyere enn på begynnelsen av 1990-tallet. Den er også mye høyere enn i Norges nordiske naboland. Ikke minst har det vært en bekymringsfull økning blant de yngre. Til tross for ønske om jobb og betydelig restarbeidsevne er det ofte vanskelig for personer med helseproblemer å nå fram i konkurransen om jobber i det ordinære arbeidsmarkedet.

Derfor foreslår utvalget en ny uførereform for å gi personer med gradert uføretrygd større muligheter på arbeidsmarkedet. Personer med helseproblemer som gir nedsatt arbeidsevne, har i mange tilfeller lavere produktivitet også i den tiden de kan jobbe. Utvalget foreslår en ordning inspirert av våre naboland, der et uførevedtak kan gi anslag på reduksjonen i produktivitet per time. Arbeidsgiverne kan betale en helsejustert lønn som tar høyde for redusert produktivitet. Uføretrygden gis da som kompensasjon for redusert timelønn og eventuelt også for redusert arbeid. Dette vil øke de uføres attraktivitet på jobbmarkedet og gi dem større jobbmuligheter.

Parallelt med en sånn endring må det gjøres en innsats i Nav med tilrettelegging, oppfølging og bistand for å finne jobber til den enkelte i privat eller offentlig sektor. Dette vil kreve økte ressurser til Nav, men i sum vil gevinstene langt overstige disse kostnadene. Den uføre får bruke restarbeidsevnen sin og oppleve glede og mening, virksomheten vil få sårt tiltrengt arbeidskraft, og samfunnet får flere i arbeid og sparte utgifter. Sysselsettingsutvalget anslår grovt en samlet innsparing for det offentlige på rundt 17 mrd. kr som følge av at færre vil være uføretrygdede og flere i gradert uføretrygd.

Lignende reformer har gitt gode resultater i Sverige og Danmark. I Danmark kom hele 83 pst. av deltakerne i arbeid to år etter at de kom inn i denne fleksible jobbordningen. I Sverige er det svært få under 30 år som får uføretrygd.

Hvorfor en sånn reform ikke får de rødgrønnes stemmer, sier mye om hvorfor vi trenger en ny regjering – en regjering som er villig til å gjennomføre endringer som gir økt sysselsetting og et sterkere fundament for det norske velferdssamfunnet, og som gir den enkelte større mulighet for å delta i arbeidslivet og oppleve glede og mening.

Kristelig Folkeparti vil derfor stemme for forslagene fra Høyre, som er basert på våre forslag i representantforslaget.

Mímir Kristjánsson (R) []: Et sentralt krav og prinsipp i det norske arbeidslivet er lik lønn for likt arbeid. Det finnes også blant ikke-uføretrygdede arbeidsfolk stor forskjell på hvor produktive folk er. Det finnes de som er syke ofte, og de som aldri er syke. Det finnes de som er gamle, og de som er unge. Det finnes de som jobber som ti ville hester, og de som bare gjør akkurat det de skal. Men det er lik lønn for likt arbeid i Norge. Vi har et prinsipp om at vi ikke skal skille på kjønn, alder eller sykdomsgrad når vi betaler lønn for arbeid. Vi betaler lønnen for det arbeidet du gjør.

Nå skal dette prinsippet, hvis Kristelig Folkeparti og høyresiden får det som de vil, fravikes for de uføre. De skal få ulik lønn for det samme arbeidet. De uføre som er på arbeidsorientert uføretrygd, skal ikke gjøre noe annet på de jobbene enn de som ikke er uføre, gjør. Men når de står der ved siden av dem som ikke er uføre, og gjør nøyaktig den samme jobben, skal de få lavere lønn, og så skal staten gå inn og kompensere dem over uføretrygden.

Det er å dele arbeidsfolk inn i et a- og b-lag. Det er å skape et kunstig og urettferdig skille mellom dem som ikke er uføre, og arbeidsfolk som er uføre og bidrar i arbeidslivet. De uføre som bidrar i arbeidslivet, er en ressurs. De gjør ikke noen dårligere jobb enn alle andre. Det er i alle fall ingen grunn til å anta at de gjør det. Det å gå inn og si at de da skal få lavere lønn, er helt feil vei å gå.

Dessuten er dette forslaget også en oppskrift på sosial dumping, i den forstand at det vil lønne seg for en bedrift å tiltrekke seg folk på trygdejustert lønn – tiltrekke seg folk som gjør den samme jobben, men til ulik lønn, sånn at staten kommer inn og dekker det over uføretrygden.

Det er ikke alle uføre som skal jobbe i det hele tatt, men noen uføre kan og vil jo jobbe. De bør vi åpne dørene for i arbeidslivet, men det har vi andre og mye bedre måter å gjøre på enn dette, f.eks. gjennom lønnstilskudd, arbeidsmarkedstiltak og også gjennom å endre alle de reglene som i dag straffer uføre økonomisk hvis de jobber litt ved siden av trygden. Det er jo i den enden vi er nødt til å begynne, ikke skape et helt nytt prinsipp i norsk arbeidsliv, der vi for første gang tillater ulik lønn for nøyaktig det samme arbeidet bare fordi man er ufør.

Statsråd Tonje Brenna []: Uføretrygd skal sikre inntekt for personer som har fått evnen til å utføre inntektsgivende arbeid, varig nedsatt på grunn av sykdom, skade eller lyte. I vurderingen av hvor mye inntektsevnen er nedsatt, legges det vekt på flere ting, bl.a. alder, evner, utdanning, yrkesbakgrunn og arbeidsmuligheter på hjemstedet eller andre steder der det er rimelig at vedkommende tar arbeid. Når uføregraden fastsettes, skal inntektsmulighetene i ethvert arbeid som vedkommende nå kan utføre, sammenlignes med de inntektsmulighetene som vedkommende hadde før uføretidspunktet.

Forslaget som regjeringen fremmet i 2023-budsjettet om arbeidsorientert uføretrygd, gjaldt forberedelser til et avgrenset forsøk med to nye virkemidler: tett oppfølging fra arbeids- og velferdsetaten og såkalt helsejustert lønn, for å gjøre unge uføre mer attraktive i arbeidsmarkedet. Økt arbeidstilbud til unge uføre kan øke den potensielt gjenværende inntektsevnen. Det kan dermed resultere i en gradert uføretrygd i kombinasjon med inntekt i stedet for full uføretrygd. Det var en forutsetning for forsøket at det skulle gis inntektssikring i arbeidssøkerperioden. Budsjettenigheten mellom regjeringspartiene og SV i 2024-budsjettet medførte at dette forslaget falt bort, og det ble erstattet av et vesentlig bedre forslag.

Norges viktigste formue er befolkningens arbeidskraft. Framover må vi klare å øke yrkesdeltakelsen. Dette er det bred politisk enighet om. Det er riktig, som det blir sagt i dag, at Stortinget nylig har behandlet en stortingsmelding om en forsterket arbeidslinje. Nå skal vi ta flere grep for å øke overgangen til jobb og utdanning for unge og samtidig forebygge og begrense tilstrømmingen til helserelaterte ytelser. Arbeids- og velferdsdirektoratet har allerede i tildelingsbrevet for 2025 fått i oppdrag å bistå uføre som henvender seg til Nav, og jeg vurderer tiltak for å gi unge med uføretrygd målrettet informasjon om mulighetene for arbeidsrettet oppfølging.

Jeg er glad for at komiteens flertall er enig i at tiltakene i arbeidsmarkedsmeldingen er mer hensiktsmessige og en bedre måte å jobbe for å nå målet om full sysselsetting enn å ta opp igjen arbeidet med et forsøk med arbeidsorientert uføretrygd. Som jeg har gjort rede for i mitt brev til komiteen, gjensto det også en rekke vanskelige spørsmål som ennå ikke var på plass, og jeg er glad for at det er bred tilslutning om de tiltakene vi for øvrig er enige om.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 13.

Votering, se torsdag 15. mai