Forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om fjerning av oter fra listen over truede arter i Norge.

Innhold

Til Stortinget.

Bakgrunn

En rekke arter er i dag plassert på listen over truede arter, blant annet oter. Det er helt åpenbart at oter ikke er en truet art i Norge lenger. Den har vært fredet i rundt 30 år og bestanden må vel nå kunne sies å være tilbake til sitt opprinnelige nivå, eller bærekraftig nivå, det vil si så stor som mulig i forhold til mattilgangen.

Vi ser at sjøfuglbestanden minker; både ærfugl og andre arter desimeres pga. oter. Oteren går også inn i fiskeruser og tar fisk, det er så galt at rusefisket på Helgelandskysten, og også andre steder, er opphørt. Dette er et resultat av at man kan oppleve at når man trekker en dobbel ruse, så finner man sel i den ene enden og oter i den andre. Det er klart at det blir lite lønnsomhet av dette.

I tillegg er oter en stor plage for oppdrettsnæringen. Oter lager hull i merdene når den vil inn og hente seg fisk og den lager nye når den skal ut igjen. Resultatet er at fisk rømmer og oppdrettsnæringen får skylden for dårlige anlegg. Oteren spiser også store mengder vill laks som kommer inn i fjordene på vei for å gyte i elvene.

Så kommer spørsmålet om hvem skal fremme forslag om at oter fjernes fra listen over truede arter. Forslagsstiller har ved flere anledninger framhevet sitt synspunkt for fylkesmannens miljøvernavdeling, men de vil ikke fremme et slikt forslag. De står for fredning og ikke oppheving av fredning; det samme gjør Direktoratet for naturforvaltning.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes derfor følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fjerne oter fra listen over truede dyr i Norge. Samtidig må det iverksettes et skikkelig bestandsregistreringsarbeid i samarbeid med kystbefolkningen.

11. desember 1998.