Forslag fra stortingsrepresentantene Gunhild Øyangen og Sylvia Brustad om at omsorgstrengende mennesker som flytter til en kommune sikres samme adgang til sykehjemsplass eller omsorgsbolig som kommunens øvrige innbyggere.

Innhold

Til Stortinget.

Bakgrunn

Norske borgere skal kunne flytte fritt hvor de vil innen landets grenser. For mennesker med omsorgsbehov kan imidlertid kommunegrensene fungere som effektive sperrer mot friheten til å flytte. Som følge av større geografisk mobilitet vil foreldre og barn i stadig større grad være bosatt i forskjellige kommuner med til dels store avstander. Mange eldre finner det da ønskelig å flytte nærmere sine barn og barnebarn.

Det har imidlertid i det siste vært flere saker hvor mennesker med behov for institusjonelle tjenester ikke har kunnet flytte til nær families bostedskommune pga. rigide regelverk og manglende samarbeid mellom kommunene. I ett tilfelle viste det seg umulig for en 92 år gammel mann å flytte fra hjemkommunen, hvor han ikke lenger hadde familie og bekjente, til Oslo hvor han hadde 2 av 3 barn og 10 av 11 barnebarn.

Det har trolig ikke vært Stortingets intensjon at f.eks. eldre mennesker som er avhengig av institusjonelle tjenester skal være avskåret fra øvrige borgeres selvfølgelige rett til flyttefrihet når de selv ønsker det.

I kommunehelsetjenesteloven § 2-1 heter det:

«Enhver har rett til nødvendig helsehjelp i den kommune der han eller hun bor eller midlertidig oppholder seg.»

Problemet vil oppstå når den som trenger omsorgstjenester søker om dette før vedkommende bosetter seg i kommunen. Mange omsorgstrengende kan imidlertid ikke flytte før et nytt tjenestetilbud står klart i den kommune de vil flytte til.

Det har vist seg at regelverket blir praktisert ulikt på dette området. I noen tilfeller har fraflyttingskommunen og tilflyttingskommunen kommet til en ordning, mens kommunene i andre tilfeller ikke er blitt enige. Det er derfor behov for en klargjøring av dette regelverket slik at kommunene gir mulighet til og fører en likeartet praksis for pleietrengende mennesker som ønsker å flytte til en ny kommune. Det legges til grunn at de som flytter, stilles likt med øvrige innbyggere i tilflyttingskommunen.

Regjeringen bes derfor legge fram forslag som sikrer mennesker med omsorgsbehov en reell adgang til å flytte til en ny kommune.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende:

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge fram forslag som sikrer omsorgstrengende mennesker som flytter til en kommune samme adgang til sykehjemsplass eller omsorgsbolig som kommunens øvrige innbyggere.

16. juni 1999.