13. Tilsynsaktivitet

Fra fagforeningshold er det reist kritikk mot OD og ansvarsforhold som tilsynsmyndighet. Mange mener at myndighetene er altfor lite synlige i offshoremiljøet. I tillegg til de enorme verdier som befinner seg på sokkelen er helsen, sikkerheten og arbeidsmiljøet til arbeidstakerne et område som myndighetene burde intensivere overvåkingen av. Den forholdsvis store mengden arbeidstakere som mister helsesertifikatet, viser oss at det er tiltak som mangler innen HMS-området. Samtidig er kontraktørbedriften ofte presset til å spare for å opprettholde den kontrakt de har med operatøren. En styrking av ODs kapasitet for å drive tilsynsaktivitet kan synes helt nødvendig, og må vurderes i kommende budsjett.

Det må dessuten vurderes om eksisterende virkemidler utnyttes godt nok, og om en har en litt for «snill» praktisering av disse.

Det er også nødvendig å se nærmere på om HMS-arbeidet er tilstrekkelig systematisk og koordinert. Det er svært mange departementer og direktorater som har delansvar for sine områder, men det bør vurderes om det mangler en overordnet instans som aktivt kan motvirke fragmentering av ansvar. Det kan dessuten være grunnlag for å vurdere om det svekker tilliten og kontrollen når olje- og energiministeren, som er generalforsamling i Statoil, samtidig også har ansvaret for tilsynsvirksomheten (OD).