Forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm, Per Erik Monsen, Jørn L. Stang og Vidar Kleppe om at innførselskvotene av reiseutstyr og reisegods, som alkohol og tobakk m.m., harmoniseres med EUs regler

Til Stortinget

Bakgrunn

Alkohol og tobakkskvoter mellom EU-land

Sverige og Finland har besluttet å gjennomføre en gradvis opptrapping av innførselskvotene for alkohol med full EU-kvote på 110 liter øl, 90 liter vin, 10 liter brennevin og 800 sigaretter ved inngangen til 2004. Dette vil trolig føre til reduksjoner i de svenske avgiftene, kanskje allerede fra årsskiftet 2000/2001, noe som vil bety at lønnsomheten ved å krysse grensen fra Norge for å ta med seg alkohol og tobakk vil øke ytterligere.

I dag er de gjennomsnittlige prisene spesielt for alkohol foreløpig lavere i Tyskland enn Danmark. Prisene i Danmark er igjen lavere enn i Sverige, og prisene i Sverige er vesentlig lavere enn i Norge.

Norske forskrifter om tollfrihet for reiseutstyr og reisegods (2000)

Av reiseproviant anskaffet under opphold i et annet land kan reisende ved innreise til Norge toll- og avgiftsfritt ta med så stor mengde som anses passende til forbruk under reisen.

Av brennevin (som ikke må inneholde over 60 volumprosent alkohol), vin og annen drikk (til og med 22 volumprosent alkohol) og øl (som inneholder mer enn 2,5 volumprosent alkohol), kan reisende som har fylt 18 år (for brennevin 20 år), ved innreise til Norge toll- og avgiftsfritt bare føre med nedenfor angitte mengder:

  • a) inntil 1 liter brennevin og 1 liter vin, eller inntil 2 liter vin dersom brennevin ikke tas med.

  • b) inntil 2 liter øl.

Av tobakksvarer og sigarettpapir kan reisende som har fylt 18 år, ved innreise til Norge toll- og avgiftsfritt kun ta med nedenfor angitte mengder:

  • a) reisende bosatt i Norge eller annet europeisk land, inntil 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakksvarer og 200 blad sigarettpapir.

  • b) reisende bosatt utenfor Europa, inntil 400 sigaretter eller 500 gram andre tobakksvarer og 200 blad sigarettpapir.

I tillegg til dette:

  • Kan det ved innreise til Norge toll- og avgiftsfritt medbringes inntil 5 kg sukker og inntil 1 kg sjokolade- og sukkervarer.

  • Det tillates innført toll- og avgiftsfritt den mengde drivstoff som rommes i motorvognens eller motorbåtens normale drivstofftanker, dog maksimalt 200 liter. For motorvogner som er egnet og bestemt til transport av mer enn ni personer, sjåføren medregnet, gjelder en maksimumsgrense på 600 liter.

  • Fører av motorvogn eller motorsykler til privat bruk, kan i tillegg til hva som rommes i kjøretøyets normale drivstofftanker, medbringe inntil 10 liter på godkjent reservekanne. Med normale drivstofftanker menes tanker som konstruktøren har bygd inn i alle transportmidler av samme type, og hvor drivstoffet brukes direkte til framdrift, og eventuelt til drift av kjølesystemet i transportmidlet.

  • For reisende bosatt i Norge er det et vilkår for toll- og avgiftsfri innførsel av brennevin, vin, øl, og tobakksvarer at den reisende kan godtgjøre at det har vært et reisefravær utenlands på minst 24 timer.

  • Ved kortere reisefravær kan den reisende en gang innenfor et tidsrom av 24 timer, enten medbringe de ovenfor nevnte varer når de er kjøpt i beskattet stand i Danmark, Finland eller Sverige, eller medbringe toll- og avgiftsfritt inntil 40 sigaretter eller 20 sigarer eller sigarillos eller 100 gram andre tobakksvarer.

  • Reisende som ankommer Norge (land- eller sjøveien) fra områder utenfor EF/EFTA området, tillates ikke å medbringe brennevin, vin, øl og tobakksvarer, med mindre den reisende kan godtgjøre at oppholdet i tollområdet skal vare i minst 72 timer.

  • Foruten reiseutstyr og reiseproviant som nevnt foran, kan reisende toll- og avgiftsfritt medføre andre varer til en samlet verdi av kr 5 000,- på vilkår av at:

  • Den reisende selv bringer med varene - enten på seg eller i håndbagasjen - slik at varene kan legges fram til tollbehandling samtidig med at den reisende selv passerer kontrollen,

  • varene ikke innføres med salg eller annen ervervsmessig anvendelse for øye, men utelukkende er bestemt til eget eller familiens personlige bruk eller forbruk (herunder som gaver til nærstående til personlig bruk),

  • varene etter mengde og beskaffenhet karakteriserer seg som bestemt til sedvanlig ikke-ervervsmessig bruk eller forbruk,

  • den reisende ved innreisen ikke gjør seg skyldig i overtredelse av tollovgivningen,

  • den reisende kan dokumentere at han har vært ute av landet i minst 24 timer. I motsatt fall kan den reisende, kun en gang innenfor et tidsrom av 24 timer, medføre varer toll- og avgiftsfritt til en samlet verdi av kr 2000.

Svenske regler om reisendes innførsel av alkohol og tobakk (2000)

Den avgiftsfrie privatinnførsel av alkohol- eller tobakksvarer til Sverige fra annet EU-land er mulig om en privatperson selv kjøper alkohol- eller tobakksvarer i et annet EU-land i den hensikt å anvende det til eget og familiens forbruk og personlig transportere (for eksempel i sin egen bagasje) varene fra det andre EU-landet til Sverige.

Fra 1. juli 2000 kan det innføres til Sverige uten å betale svenske avgifter:

  • 1 liter sprit.

  • 3 liter sterkvin.

  • 20 liter vin.

  • 24 liter sterkøl.

  • 400 sigaretter eller 200 sigarillos eller 100 sigarer eller 550 gram tobakk.

  • Sprit: alkoholdrikk som overstiger 22 pst.

  • Sterkvin: alkoholdrikk som overstiger 15 pst., men ikke over 22 pst.

  • Vin: Annen vin enn sterkvin samt annen alkoholdrikk med en alkoholprosent som overstiger 3,5 pst., men ikke over 15 pst.

  • Sterkøl: Øl med alkoholinnhold som overstiger 3,5 pst.

  • Sigarillos: Sigarer med en høyeste vekt av 3 gram pr. stykk.

Sverige vil harmonisere reisendes avgiftsfrie kvoter med EUs regler innen 2004.

Norske borgere eller turister må ikke føle det slik at innførselsreglene i Norge virker urimelig i forhold til våre naboland.

Når kvotene harmoniseres med andre land i Norden som Danmark, Sverige og Finland vil de nye kvotene til privat bruk føre til at det skal bli særs vanskelig å ta en vanlig reisende for smugling.

Det betyr blant annet at tollvesenet og politiet får konsentrert seg mer om viktigere oppgaver med å bruke tid, krefter og ressurser på storsmuglere, som retter seg mot det svarte markedet for omsetning og profitt.

Dermed kan etaten og myndighetene mer konsentrere seg om bekjempelse av internasjonale smuglerbander og øvrig kriminalitet ved landegrensene.

Forslag

På bakgrunn av dette fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen om at innførselskvotene i bestemmelsene om tollfrihet for reiseutstyr og reisegods, som alkohol og tobakk m.m., harmoniseres med EUs regler.

9. oktober 2000