Forslag fra stortingsrepresentant Inge Ryan om opprettelse av et nytt næringsutviklingsfond for næringsfattige områder

Innhold

Til Stortinget.

Bakgrunn

Det har vært et klart flertall i Stortinget for å opprettholde dagens bosettingsmønster, men det har dessverre vist seg at nesten halvparten av landets kommuner har nedgang i folketallet de siste 20 åra. For enkelte regioner er det snakk om dramatisk tilbakegang der det er fare for avvikling av bygdesamfunn. Det er mange årsaker til denne utviklinga, og en av de viktigste er mangelen på arbeidsplasser. Etablering av nye arbeidsplasser er krevende, og det har i de siste årene blitt vanskeligere å få tak i nødvendig risikokapital til nyetableringer. Det må derfor gjøres nye grep for å få til nyetableringer av arbeidsplasser.

SND Invest AS har gjort en rekke investeringer i ulike bedrifter i Norge. Mange av disse ligger i sentrale strøk der det er andre utfordringer enn mangel på nye arbeidsplasser. Staten burde derfor vurdere å selge sine aksjer i bedrifter som er etablert i pressområder, og bruke de frigjorte midlene til næringsutvikling i næringsfattige områder.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringa etablere et eget næringsutviklingsfond for næringsfattige områder for å bidra til å snu den negative befolkningsutviklinga i disse områdene.

9. januar 2002