Forslag fra stortingsrepresentantene Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen om at Stortinget skal bli konsultert i forkant av forhandlinger om handels- og investeringsavtaler

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Stortinget behandler jevnlig framforhandlede handelsavtaler. Våren 2001 ble en avtale mellom EFTA og Mexico og mellom EFTA og Makedonia behandlet, høsten 2001 behandlet Stortinget en avtale mellom Det Hasjimittiske Kongeriket Jordan og EFTA, og mellom Kroatia og EFTA. Stortinget har til behandling en framforhandlet avtale om revisjon av EFTA-avtalen.

Ved behandlingen av disse sakene har Stortinget i svært liten grad hatt anledning til å legge premisser for forhandlingene. Når avtalene er framforhandlet er det vanskelig for Stortinget å gjøre beslutninger om vesentlige endringer i slike avtaler, men er henvist til å ta stilling for eller mot. Det er derfor ønskelig at det innføres rutiner som legger til rette for at Stortinget blir konsultert i forkant av forhandlinger som skal føres med andre land.

Norge står foran en rekke nye forhandlinger både i EFTA-sammenheng og innen WTO. Økende liberalisering av handel med varer og tjenester legger i stadig større grad premisser for samfunnsutviklingen.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber om at Regjeringen foran forhandlinger om handelsavtaler med andre land skal forelegge for Stortinget Regjeringens utgangspunkt, og viktigste forhandlingsmål, slik at Stortinget har mulighet til å forholde seg til disse forhandlingsmålene.

10. januar 2002