Vurderinger

Nett er viktig for skoleverket, universiteter, sykehus, næringsliv, forsvar, nødetater og folk flest. Digitalsamfunn for alle trenger likevel ikke bety samme kapasitet overalt. Stamnettet mellom byene bør gå i fiber, mens den enkelte husstand kan dekkes med kabel-TV, fiber, satellitt, ADSL og ulike radionett.

Dagens nettstruktur er tilfeldig og lite terrorsikker. Det opprinnelige internettet ble konstruert som et nettverk som sikrer alternative ruter og omveier. I kontrast kan hele det norske nettet være truet om kun 3-7 knutepunkt lammes. Nødetatene (politi, brann, helse) trenger kryptert kommunikasjon, gruppeanrop og prioritet i nettet. Om det også trengs et eget nødnett, er et åpent spørsmål.

For nødetatenes behov er det sterkt å anbefale at man vurderer Kongsberg-gruppens MRR-teknologi. Denne teknologien er utviklet for Forsvaret og vil kunne fungere bra også for nødetatene. Den fungerer sammen med eksisterende (GSM, etc.) og fremtidig (UMTS) teknologi og krever ikke utbygging av helt ny infrastruktur, men tilpasses eksisterende eller planlagte nett. Dette vil kunne gi store besparelser.

I dag diskuteres utbygging av fem ulike nett: digitalt bakkenett, UMTS, Tetra, GSM-R, og bredbånd via kabel eller fiber. Å bygge ut alle disse blir dyrt og er kanskje ikke nødvendig. Dessuten mangler viktige alternativer som satellitt- eller andre radionett i debatten.

Norge må tenke langsiktig på digital utbygging. Vi står i fare for å bygge mange, dyre nett som likevel ikke dekker det langsiktige behovet. Felles kjørereg­ler (digitale protokoller) for alle nett gjør imidlertid at vi kan se Norges digitale infrastruktur under ett. Viktige premisser bør derfor være at nettene henger sammen og at kommunikasjonen kan gå begge veier. Det er derfor på tide med en grundig revurdering og gjennomgang av den digitale infrastruktur i Norge.