Forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om å forby krenkende og skadelige sex- og kontaktannonser via tekst-TV

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Den siste tiden har TV2 lagt ut en rekke sex- og kontaktannonser på sine tekst-TV-sider. Disse tekstsidene er åpne døgnet rundt, og lett tilgjengelige for barn og ungdom. Annonsene står både på den første siden man kommer inn på i tekst-TV og den første siden i sportsoversiktene. Dermed blir alle som bruker tekst-TV tvunget til å se sexannonsene.

Sex- og kontaktannonser virker støtende på mange. Det er heller ikke bra at barn og ungdom påtvinges disse annonsene. Som eksempler på annonsene på programsidene kan nevnes: Usensurert pratelinje, SMS-dating, erotisk mobil-chat, Personlig erotisk møteplass, Usensurert teleerotikk, Usensurert kontakttelefon, tele 6 Europa. Hvis man går inn på den anbefalte tekstside, finner man bl.a.: Erotikk og kontakter i ditt eget distrikt, telefon til kr 29 pr. minutt. Hot private: På denne linjen kan du oppleve: Hot chat Norges frekkeste, usensurerte pratelinje. Live show. Privat og hot erotisk linje, jenter til jenter hele døgnet. Spennende nyttig massasje hvor du får mest nytte av den. Aldri alene med hot-chat, kr 39 pr. minutt. Tele 6 Europa: Vill taxitur med 2 damer, offentlig toalett med tre menn, blondine søker gifte menn, Kamilla blir dominert av aerobic-instruktøren, Kine og Anita med ny dildo på jenterommet, Streng domina avstraffer ulydig slave.

Kystpartiet har spurt kulturministeren om hvordan man kan få fjernet sex- og kontaktannonser fra tekst-TV. Statsråden svarte bl.a. at hun forutsetter at TV2 forholder seg til det som er tillatt ifølge norsk lov. Dette tar Kystpartiet som et signal om at sex- og kontaktannonsene på TV2"s tekst-TV uheldigvis, etter nåværende regelverk, er lovlige.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag til regelverk som forbyr sex- og kontaktannonsering via tekst-TV.

6. november 2002