Forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm om nye og enklere regler for avgiftsfri innførsel av reisegods slik at kvoten for kjøtt- og kjøttprodukter settes til 10 kilo uten å omfattes av ost og fôrvarer

Til Stortinget

Bakgrunn

Dagens regelverk for toll- og avgiftsfri innførsel av reisegods gir en urimelig begrensning for grensehandlende nordmenn. Ved å redusere eller fjerne særregler og begrensninger får folk større valgfrihet med hensyn til hvilke varer som kan tas med.

Situasjonsbeskrivelse

Forslagsstillerne viser til pressemeldingen fra Finansdepartementet datert 8. juli 2002. Regjeringen gir uttrykk for at den ønsker en kraftig forenkling av regelverket for toll- og avgiftsfri innførsel av reisegods. En rekke særordninger og kvoter skal bort. Kjøttkvoten foreslås hevet fra 3 til 10 kilo og de generelle verdigrensene økes med 1 000 kroner. De nye reglene skulle etter planene tre i kraft fra 1. januar 2003. Forslagsstillerne har registrert at de nye reglene er trådt i kraft fra 10. januar 2003. Videre har den opprinnelige kvoten på 10 kilo kjøtt blitt endret slik at hver person kan ta med seg en kvote som inneholder 10 kilo kjøtt, fôrvarer og ost til sammen. For de øvrige aktuelle varene gjelder verdigrensene.

Finansdepartementets nye reisegodsforskrift for de aktuelle produktene er følgende fra 10. januar 2003:

Verdigrensene*

Kr 3 000 (under 24 timer)

Kr 6 000 (minst 24 timer)

Ny kjøtt- og ostekvote

10 kilo kjøtt, kjøttprodukter og ost (Fôrvarer med unntak av katte- og hundemat inngår også i denne kvoten.)

Landbrukskvoten

Tollkvoten fjernes

Sukker

Tollkvoten fjernes

Sjokolade og søtsaker

Tollkvoten fjernes

Bildeler, TV-apparater, sykler, kjøleskap og frysere

Bestemmelsen om å omfattes av norske avgifter oppheves. Følger verdigrensene.

*Verdigrensene omfatter alle kjøp, også kvotebelagte varer.

Forslagsstillerne mener endringene innebærer en klar liberalisering av regelverket i forhold til situasjonen før 10. januar 2003. Ved å fjerne særreglene får de handlende større valgfrihet med hensyn til hvilke varer som kan tas med. Forenklingene vil også gjøre det lettere å forklare turister og andre reisende hvordan de norske reglene virker. Likevel betyr innstramningene i Regjeringens justerte opplegg større kontrolloppgaver enn det som lå inne primært. Tollvesenet må fortsatt bruke en del ressurser når det skal kontrollere om ost, fôrvarer og kjøtt holder seg innenfor nivået for vektgrensen. Forslagsstillerne mener derfor at det opprinnelige ønsket med en heving av kjøttkvoten til 10 kilo vil være å foretrekke. Da vil en større del av tolletatens ressurser kunne nyttes i kampen mot narkotikasmugling og annen alvorlig smugling.

Forslagsstillerne mener primært at alle de aktuelle vareslagene, inkludert kjøtt, ost og fôrkvoter, skal fjernes fra kvotebestemmelsene og kun begrenses gjennom verdigrensen for tollfrihet. Forslagsstillerne vil likevel, i denne sammenheng, fremme forslag i tråd med Finansdepartementets opprinnelige holdning, nemlig at det kun beholdes en kvote for kjøtt og kjøttprodukter og at alle andre aktuelle varer reguleres etter verdigrensene. Forslagsstillerne understreker at alkoholholdige drikkevarer og tobakk ikke omtales her.

Forslagsstillerne foreslår å endre reisegodsforskriften av 10. januar 2003 for de aktuelle vareslagene på følgende måte:

Verdigrense*

Kr 3 000 (under 24 timer)

Kr 6 000 (minst 24 timer)

Ny kjøttkvote

10 kilo kjøtt og kjøttprodukter (ost og fôrvarer holdes utenfor)

Landbrukskvote

Tollkvoten fjernes

Sukker

Tollkvoten fjernes

Sjokolade og søtsaker

Tollkvoten fjernes

Bildeler, TV-apparat, sykler, kjøleskap og frysere

Bestemmelsen om å omfattes av norske avgifter oppheves. Følger verdigrensene.

*Verdigrensene omfatter alle kjøp, også kvotebelagte varer.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen endre reglene for toll- og avgiftsfri innførsel av reisegods slik at kvoten for kjøtt- og kjøttprodukter settes til 10 kilo uten å omfattes av ost og fôrvarer. Øvrige aktuelle vareslag reguleres kun av verdibegrensningen.

17. januar 2003