Forslag fra stortingsrepresentantene Per Roar Bredvold, Thore A. Nistad og Henrik Rød om fritak for årsavgift for stjålne biler, fra det tidspunkt bilen ble stjålet, dersom bilen ikke kommer til rette

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Slik situasjonen er i dag, må de som blir frastjålet et kjøretøy, for eksempel 19. januar 2003, betale full årsavgift på kjøretøyet. Dette skyldes at regelverket er slik at den som eier kjøretøyet 1. januar er ansvarlig for å betale inn årsavgiften for hele året. Dette medfører en urettferdig avgift overfor den som blir frastjålet bilen, dersom denne ikke kommer til rette igjen. Det er derfor naturlig at det foretas en differensiering av innbetalingen av årsavgift for biler som blir stjålet, slik at det ikke betales inn avgift for den perioden av året bilen ikke lenger er i eiers besittelse som følge av tyveri.

Cirka 16 900 biler ble stjålet i 2002, hvorav ca. 7 pst. er totalforsvunnet (1 100-1 200 biler). Mange av disse blir smuglet av organiserte kriminelle til Russland, Baltikum og Polen. I denne virksomheten satses det stort på divergerende lovverk og mangelfulle rutiner for utlevering mellom nasjonene. I den anledning kan det nevnes at hvis en russisk borger hevder å ha kjøpt en bil i god tro, er det ofte nok til å forhindre utlevering av bilen til Norge.

Årsavgift dekkes for øvrig ikke av forsikringsselskapet ved utbetaling av skadebeløp.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om fritak for årsavgift for stjålne biler, fra det tidspunkt bilen ble stjålet, dersom bilen ikke kommer til rette.

13. februar 2003