Forslag fra stortingsrepresentantene Torstein Rudihagen og Svein Roald Hansen om avgiftsfritak for kornbaserte melkeprodukter

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Stortinget har gjort vedtak om at det skal betales en avgift på alle drikkevarer som er alkoholfrie. I tillegg skal det betales avgift på emballasjen på slike produkter. Samlet blir avgiften på 2,57 kroner per liter alkoholfri drikke. Unntatt fra avgiftsplikten er blant annet melk og melkeprodukter, og drikkevarer fremstilt av grønnsaker. Rundt 20 pst. av befolkningen lider av melkeallergi og laktoseintoleranse, og kan derfor ikke drikke vanlig kumelk. For disse menneskene er kornbaserte melkeprodukter et alternativ. Kornmelk brukes som kumelk, som drikke og som substitutt for melk til baking, i sauser, til frokostblandinger og i kaffe og te.

BioSophia products as har søkt om avgiftsfritak for følgende fermenterte drikker: Rismelk, havremelk og speltmelk. Dette er melk som fremstilles ved naturlig fermentering (gjæring) og der det ikke tilsettes noe sukker eller andre smaks- eller aromastoffer, heller ikke konserveringsstoffer.

Toll- og avgiftsdirektoratet anbefaler ikke et fritak fordi det vil være vanskelig å avgrense produktet teknisk. Finansdepartementet har så langt sluttet seg til Toll- og avgiftsdirektoratets vurdering, selv om finansminister Foss har uttalt at han helt klart ser hensynet til melkeallergikerne. Finansministeren har også erkjent at avgiften på kornbasert melk er konkurransevridende.

Forslagsstillerne mener at kornbasert melk må betraktes som et alternativ til vanlig animalsk melk, og ikke som et produkt som konkurrerer med kullsyreholdige drikkevarer. Det må være mulig å finne praktiske løsninger på eventuelle avgrensningsproblemer. Det viktigste er at den store delen av befolkningen som ikke tåler vanlig kumelk skal slippe å betale en særavgift på alternativ melk, når forbrukerne av vanlig kumelk er fritatt for avgiften.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at kornbasert melk skal unntas avgift på alkoholfrie drikkevarer, samt avgift på drikkevareemballasje i Revidert nasjonalbudsjett 2003.

18. februar 2003