Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om å gi pionerdykkerne i Nordsjøen "ærespensjon" etter de samme økonomiske retningslinjer som gjelder for krigspensjon

Til Stortinget

Bakgrunn

Dykking i forbindelse med petroleumsvirksomheten i Nordsjøen begynte rundt 1965. I den første fasen frem til 1979 var dykkingen preget av at den ikke var regulert i særlig grad, samtidig som kunnskaper, utstyr og metoder ikke var på det samme nivået som i dag. Det har i denne perioden blitt foretatt dykking som senere har resultert i varige helseskader hos mange dykkere. Dette fastslo Granskningskommisjonen for undersøkelse av pionerdykkernes forhold i Nordsjøen, som avga sin rapport 31. desember 2002. Kommisjonen konkluderte med at staten har et rettslig ansvar og bør ta et økonomisk ansvar for de skader dykkerne er påført og som kan utvikle seg.

Da arbeidsmiljøloven ble vedtatt i 1977, ble dykkerne i Nordsjøen unntatt fra de rettigheter som ligger i loven. Først i 1995 ble arbeidsmiljøloven gjort gjeldende for arbeidsdykkere i Nordsjøen.

Begrunnelse

Forslagsstilleren vil understreke at det er viktig at staten på denne måten erkjenner et økonomisk ansvar. Norge og det norske folk bør dessuten gi honnør til pionerdykkerne i Nordsjøen som utførte et banebrytende, krevende og farlig arbeid. Deres innsats var avgjørende for iverksettelsen av oljeutvinningen på norsk sokkel.

Forslag

Det fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen snarest utarbeide retningslinjer for å gi pionerdykkerne i Nordsjøen og deres etterlatte ektefeller/samboere "ærespensjon" etter de samme økonomiske retningslinjer som gjelder for krigspensjon, som utgjør pr. 1. mai 2002 kr 240 144 pr. år.

13. mai 2003