Det er en uttalt politisk målsetting at norsk fiskerinæring
skal bidra til arbeidsplasser, bosetting, bærekraft og
lønnsomhet. Fiskeressursene langs kysten gir Norge matforsyning,
eksportinntekter og arbeidsplasser. Ressursgrunnlaget har vært
utgangspunktet for ei marin næring som har vært
en viktig inntektskilde for landet som helhet og distriktene spesielt.
I dag ser vi tegn på at dette bildet slår sprekker. Den
viktigste indikatoren er at sysselsettingen går ned. I
løpet av bare de siste tre årene er sysselsettingen
i fiskeindustrien redusert med anslagsvis 15 pst. (Kilde: Fiskeridirektoratet
2003).
Flere årsaker ligger bak denne negative utviklinga.
For en eksportorientert og svært råvareavhengig næring
vil kronekurs, råvaretilfanget og råvarepris være
de mest opplagte variablene å ty til for å forklare
utviklinga. Bildet er imidlertid mer komplisert enn dette, fordi
variablene hver for seg forklarer svingninger og ikke den underliggende
trenden.
Studier peker på at det industrielle fokuset tradisjonelt
har vært knytta til de første leddene i verdikjeden,
dvs. fangst og lett foredling (Kilde: Aslesen m.fl. Studie av innovasjonssystemer
for marine innsatsvarer, STEP rapport R-02/2002). Det blir
hevda at et av de viktigste trekk ved norsk fiskeforedling er at
den er svært råvareorientert, både gjennom
fokus på fangst framfor foredling, samtidig som den industrielle
delen i prosessteknologisk forstand er preget av en samlebåndstenkning,
hvor fabrikker er bygget for jevn råstofftilgang og hurtig,
rutinisert og enkel behandling av råstoff. Den håndverksmessige
kunnskapen om behandling og bearbeiding av fiskekjøtt langs
hele verdikjeden er tilsvarende marginalisert.
Her finner vi derfor dilemmaet: Fiskerinæringa er ikke
spesialisert eller nisjepreget nok til å forsvare de kostnadene
som et høykostland setter. Samtidig er næringa
heller ikke teknologisk avansert nok til at rutineprosesser er tilstrekkelig
lønnsomt. I dag finner enkelte det mer lønnsomt å frakte
fisken for filetering eller bearbeiding i Kina og tilbake til det
europeiske markedet, enn det er å filetere eller bearbeide
i Norge før eventuell eksport.
Tall for 2001 viser at i underkant av 25 pst. av marin forskning
og utvikling på til sammen 1,1 mrd. kroner går
direkte til industriell utvikling. Dette inkluderer områder
som marin- og maritim teknologi knyttet til fangst og høsting,
akvakultur og integrerte transportløsninger, næringsmiddel-
og annen foredlingsindustri basert på marine ressurser
(foredling, prosessteknikk, hygiene, logistikk, kvalitetsstyring, ernæring)
og marked, organisasjon med mer (Kilde: Sundnes og Sarpebakken,
Ressursinnsatsen innenfor marin FoU 2001, NIFU skriftserie nr. 3/2003).
Tabell: Marin forskning og utvikling 2001
| Marine FoU-områder | Totalt
(mill. kroner) | Prosent |
Marin FoU med | Grunnleggende marin biologi | 93,5 | 9 |
primært grunnforsk- | Marin biologisk mangfold | 65,6 | 6 |
ningspreg | Oseanografi, klimaforskning, økologi, miljøtoksikologi,
miljøgifter, eutrofiering | 167,7 | 16 |
| Teknologi for overvåking og estimering
av bestander for marine ressurser | 68,8 | 6 |
| Matematiske og numeriske modeller for marin forskning
| 101,0 | 9 |
| Bioøkonomi, bioøkonomiske
modeller | 3,9 | 0 |
| Akvakultur, kombinasjon av fangst og havbruk
| 189,2 | 17 |
| Marin bioteknologi | 121,5 | 11 |
Marin FoU med primært industrielt
preg | Marin og maritim teknologi knyttet til fangst
og høsting, akvakultur og integrerte transportløsninger
| 81,0 | 8 |
| Næringsmiddel- og annen foredlingsindustri
basert på marine ressurser (foredling, prosessteknikk,
hygiene, logistikk, kvalitetsstyring, ernæring) |
138,2 |
13 |
| Marked, organisasjon, rammebetingelser,
samfunn og politikk, kystsoneforvaltning | 58,1 | 5 |
| Totalt | 1 088,5 | 100 |