Forslag fra stortingsrepresentantene Sylvia Brustad, Marit Nybakk og Anne Helen Rui om omgjøring av salget av Østre Bolærne, slik at eiendommen fortsatt blir i offentlig eie

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne mener større arealer, spesielt i strandsonen, må sikres for allmennheten, og har derfor ved flere anledninger understreket at dette må tillegges stor vekt i alle sammenhenger. Forslagsstillerne er svært bekymret for at stadig større deler av strandsonen blir bygd ned, og dermed gjøres utilgjengelig for folk flest.

Et samlet Storting har sluttet seg til at Forsvaret skal gjennomføre et betydelig salg av eiendommer. Det har imidlertid vært understreket fra Stortingets side at det skal tas samfunnsmessige hensyn ved salg av eiendommene. Det vises i denne sammenheng blant annet til Budsjett-innst. S. nr. 7 (2003-2004) og til Innst. S. nr. 314 (2000-2001), jf. Dokument nr. 8:52 (2000-2001) om opprettelse av et fond for bevaring av festninger og andre militærhistoriske bygninger. En enstemmig forsvarskomité understreket behovet for å organisere forvaltningen av festninger og andre bygg av kulturhistorisk verdi som ikke lenger har noen forsvarsmessig betydning. Det var politisk enighet om at forsvarsledelsen kunne fritas for denne oppgaven, og om at målet måtte være å ta vare på de kulturhistoriske verdier til glede og nytte for allmennheten. Komiteen viste også til det arbeidet som pågår mellom Forsvaret og miljøvernmyndighetene om kartlegging og vurdering av de eiendommer som har stor betydning kulturhistorisk og/eller betydning for naturvern, samt allmennhetens muligheter til friluftsliv.

I Budsjett-innst. S. nr. 7 (2003-2004) uttaler en samlet forsvarskomité også følgende:

"Komiteen har merket seg at Forsvarsbygg har utviklet en miljømålsetting som spenner over blant annet biologisk mangfold, friluftsliv, kulturminner, forurensing, avfall og internasjonalt miljøsamarbeid. Videre at miljøaspektet vektlegges i alle prosesser knyttet til drift, bygging og avhending."

Det vises også til Innst. S. nr. 114 (2001-2002) om friluftsliv. Ein veg til høgare livskvalitet, der et flertall i energi- og miljøkomiteen uttaler:

"Flertallet mener også at statlige eiendommer som blir solgt, for eksempel forsvarseiendommer, fyr og fyrlykter, blir vurdert som friluftsområder for allmennheten."

Det er nå kjent at stiftelsen Brunstad Conference Center AS, eid av Smiths Venner, har vunnet budrunden om Østre Bolærne, og skal få kjøpe øya for 26,5 mill. kroner. To og en halv mill. kroner mer enn Vestfold fylkeskommune, som var en av de andre budgiverne. Av de øyer, holmer og skjær som Forsvaret nå selger i dette området, er Østre Bolærne uten tvil den øya i området som har størst interesse for allmennheten og friluftsformål. Salget av Østre Bolærne, slik det nå legges opp til, ivaretar ikke disse hensynene på en god nok måte. Salget til Brunstad Conference Center AS må derfor omgjøres, slik at hele Østre Bolærne sikres som offentlig eiendom, og at hensynet til friluftsliv og allmennhetens interesser dermed reelt sikres på best mulig måte. Dette kan skje ved at Forsvaret søker å komme fram til en minnelig løsning med Smiths Venner, som innebærer at salget blir omgjort. Hvis dette ikke fører fram må ekspropriasjon vurderes.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til at salget av Østre Bolærne blir omgjort, slik at eiendommen blir i offentlig eie. Dette bør gjøres ved å forsøke å komme fram til en minnelig løsning med Brunstad Conference Center AS. Dersom dette ikke lar seg gjøre må ekspropriasjon søkes gjennomført.

7. juni 2004