Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om nye regler for å utstede turistvisum

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:95 (2003-2004)
  • Dato: 30.09.2004
  • Sidetall: 1

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Norge som turistnasjon bør ikke utestenge personer fra utplukkede land fra å kunne besøke Norge. Norske statsborgere og personer med bosettingstillatelse i Norge bør dessuten kunne invitere venner og familiemedlemmer til besøk. Samtidig er det et åpenbart problem i hele Europa at turistbesøk av og til misbrukes til å søke om politisk asyl. Ordningen brukes som en døråpner til Europa, og enkelte "turister" unnlater å reise tilbake til hjemlandet etter at visumtiden er utløpt.

For å sikre at også personer fra "asylproduserende land" kan besøke Danmark med minimal risiko for misbruk av turistvisumet til å søke asyl, eller gjemme seg bort i Europa etter visumtidens utløp, har Danmark innført en ordning der den personen som garanterer for den besøkende må stille en bankgaranti på 50 000 kroner. Dersom den inviterte gjesten misbruker tilliten og forblir i Danmark etter visumtidens utløp, vil garantisten miste pengene som da vil bli konfiskert av statskassen.

I Norge er det i dag ingen krav til en slik bankgaranti. Det er tilstrekkelig at en troverdig person, bosatt i Norge, gir en skriftlig garanti for at vedkommende dekker utgifter i tilknytning til besøket, eksempelvis ved at den besøkende bor hos vedkommende under besøket. Alternativt kan det forlanges at vedkommende turist har med seg et tilstrekkelig pengebeløp til å dekke sine sannsynlige utgifter, eksempelvis til hotellovernatting. Dersom "turisten" forsvinner etter besøket vil ikke den personen som stod bak invitasjonen bli stilt til ansvar. Den danske ordningen vil gi et større formelt ansvar for den personen som står bak invitasjonen, og dermed redusere risikoen for misbruk av tillit. En tilsvarende ordning bør derfor også innføres i Norge. Garantibeløpet kan diskuteres. 50 000 kroner virker som et urimelig høyt beløp, og vil gjøre muligheten til å få besøk av venner og kjente fra utlandet vanskelig for nordmenn med vanlige inntekter. Det kan derfor tenkes at garantibeløpet bør settes noe lavere, men prinsippet om at den personen som inviterer en utlending til Norge på besøk også tar et ansvar for vedkommende, er viktig.

Forslag

Det fremmes derfor følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen innføre en ordning der personer som inviterer personer fra visumpliktige land til Norge, må stille en bankgaranti på et fastsatt pengebeløp, som konfiskeres av statskassen dersom den besøkende unnlater å reise tilbake til hjemlandet innen visumtidens utløp.

30. september 2004