Forslag fra stortingsrepresentantene Karita Bekke­mellem Orheim, Knut Storberget og Gunn Karin Gjul om rett til å tegne forsikring

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne har merket seg saker der ulike forsikringsaktører har avvist foreldre som ønsker å forsikre sine barn. Ved flere tilfeller har personer blitt nektet forsikring. Eksempler på dette er barn med Downs syndrom eller ulike typer lese- og skrivevansker. Forslagsstillerne mener at dette er en svært uheldig utvikling. Forslagsstillerne synes at det er ille at enkelte forsikringsselskaper med dette sykeliggjør og stigmatiserer en gruppe mennesker. Nektelsen synes i mange tilfeller sterkt usaklig. Forslagsstillerne viser til at det ikke finnes regler for hva forsikringsselskapene skal ta hensyn til når de vurderer om noen skal få forsikring eller ikke.

Forslagsstillerne mener at det skal sterke grunner til for å nekte forbrukere forsikring. Forholdet mellom forsikringsselskaper og forsikringstakere er regulert i lov 16. juni 1989 om forsikringsavtaler. Det er i dag ingen lovfestet plikt (kontraheringsplikt) for forsikringsselskaper til å tegne forsikringsavtaler. Dette har blitt vurdert tidligere under forberedelsen av den nåværende forsikringsavtaleloven, men ble avvist.

Forslagsstillerne mener at det er behov for å se nærmere på regelverket slik at det stilles strengere krav til avslag. Forslagsstillerne har merket seg at dette er ivaretatt i det svenske lovverket. "Konsumentforsäkringslägen" inneholder en bestemmelse om rett til forsikring. Videre har den svenske regjeringen foreslått å utvide en slik rett til også å gjelde individuell personforsikring: livs-, sykdoms- og ulykkesforsikring. Dette betyr at forsikringsselskapene ikke kan nekte noen å tegne en forsikring som nevnt, om det ikke finnes spesielle grunner til dette. Om avslag gis, kan vedkommende få sin sak prøvd i retten. Bakgrunnen for dette er å beskytte brukerne.

Rett til forsikring ble drøftet i NOU 1983:56 Lov om avtaler om personforsikring (personforsikringsloven). Rett til forsikring ble ikke foreslått på bakgrunn av at usaklig nektelse av forsikring ikke ble vurdert som et problem i Norge. Det ble også henvist til risikoopplysninger og andre forhold som er av saklig karakter. Forslagsstillerne mener at dette har endret seg. Forslagsstillerne har også merket seg eksempler som handler om at forsikringsselskaper krever at barn av foreldre som for eksempel har bestemte sykdommer, må oppgi dette hvis de selv skal søke om ulike typer forsikring. Forslagsstillerne mener at det er behov for en grundig gjennomgang av forsikringsselskapenes utarbeidelse av risikoopplysninger og deres avslag, på bakgrunn av disse opplysningene for søknader om blant annet livsforsikring.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber Regjeringen gjennomgå for­sik­ringsselskapenes praksis med utarbeidelse av risikoopplysninger, som blir brukt blant annet til å gi avslag til søkere av ulike typer forsikring.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om en vurdering av om det bør innføres en kontraheringsplikt, dvs. en lovfestet rett til å tegne forsikringsavtale.

20. april 2005