Representantforslag fra stortingsrepresentantene Borghild Tenden og Odd Einar Dørum om en gjennomgang av gjennomføringen av sikkerhetskontrollene ved flyplassene

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne vil legge vekt på at det er viktig å ivareta flysikkerheten på en slik måte at reisende kan føle seg trygge, at en ikke opplever uønskede hendelser og at Norge følger opp internasjonale forpliktelser. Sikkerhetskontroller av reisende og ansatte er et viktig virkemiddel for å styrke sikkerhet og trygghet innen luftfarten. Det er imidlertid tilfeller der sikkerhetskontrollene oppleves som meningsløse og krenkende.

Forslagsstillerne vil peke på at både ansatte og reisende blir fratatt potensielle stikkmidler, som kniver, i sikkerhetskontrollene, mens det ved flere flyplasser er fullt mulig å ta med seg kniv fra restaurantene innenfor sikkerhetsområdet. Ansatte i flyselskapene opplever kroppsvisitasjon før ombordstigning i flyet, mens de fra cockpiten i flyet har adgang til potensielle våpen som f.eks. brannøks. Forslagsstillerne vil peke på at disse forholdene er uheldige. Forslagsstillerne vil også peke på at enkelte reisende føler seg krenket i kontrollene. Ved en rekke flyplasser finnes det ikke egne avlukker for de reisende når de blir bedt om å vise innholdet i lommer, vesker eller liknende. Enkelte reisende har gitt uttrykk for at de opplever noen kontrollører som uhøflige og at unødvendige kroppsvisitasjoner gjennomføres. Ofte mangler det også serviceområder i etterkant av kontrollene, slik at reisende som har behov for å ta på seg sko, belter, jakker, eller pakke vesker, har tilgang til stol og bord. Forslagsstillerne vil peke på at dette er uheldig, særlig for reisende som har nedsatt funksjonsevne.

På denne bakgrunn mener forslagsstillerne det er behov for en gjennomgang av gjennomføringen av sikkerhetskontrollene ved flyplassene, slik at det blir samsvar mellom de virkemidlene som benyttes og sikkerhetsforbedringene man ønsker å oppnå. Det må også sees på tiltak som kan gjøre kontrollene mindre ubehagelige og mest mulig serviceorienterte overfor alle reisende.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av gjennomføringen av sikkerhetskontrollene ved flyplassene, for på en best mulig måte å ivareta flysikkerheten og øke servicenivået overfor alle reisende.

25. april 2007