Representantforslag fra stortingsrepresentantene Børge Brende, Ivar Kristiansen og Peter Skovholt Gitmark om å innføre et forbud mot deponering av nedbrytbart avfall fra 1. januar 2009

Dette dokument

  • Dokument nr. 8:78 (2006-2007)
  • Dato: 08.05.2007
  • Sidetall: 1

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Nedbryting av organisk avfall medfører dannelse av klimagassen metan, som har en klimaeffekt som er 21 ganger så høy som CO2. Utslippene av metan tilsvarte i 2004 5,1 mill. tonn CO2-ekvivalenter, eller 9 prosent av de totale norske klimagassutslippene. Utslipp fra avfallsdeponier utgjorde i 2004 om lag 2 mill. tonn CO2-ekvivalenter, det vil si 3,7 prosent av våre klimagassutslipp.

Tiltak i avfallssektoren bør utnyttes for å bidra til å nå målene i klimapolitikken. Et forbud mot deponering av nedbrytbart avfall kan bidra med mer enn 1/3 av de utslippsreduksjoner Norge, etter Kyoto-avtalen, er forpliktet til å foreta i perioden 2008-2012, i forhold til dagens nivå. Avfall kan dessuten brukes som bioenergi til å produsere elektrisitet og varme. Ved å vri avfallsstrømmen bort fra deponering og over til forbrenning med energiutnyttelse, bidrar man til å nå energipolitiske målsettinger og samtidig redusere klimagassutslipp, så vel som andre utslipp, fra deponering av avfallet.

Det er i dag i all hovedsak forbudt å deponere våtorganisk avfall i Norge. Det er på tide også å avvikle tilførselen av den resterende delen av nedbrytbart avfall til deponier. Det bør derfor innføres et forbud mot deponering av alt nedbrytbart avfall, ikke bare våtorganisk avfall.

Et forbud mot deponering av nedbrytbart avfall er et kostnadseffektivt klimatiltak som kan gi store reduksjoner i våre klimagassutslipp med beskjedne kostnader. Et slikt forbud kan redusere utslippene av klimagasser med 2 mill. tonn CO2-ekvivalenter. I tillegg kommer en reduksjon på ytterligere 1 mill. tonn ved at olje kan erstattes med avfall i bedrifter som bruker dette helårlig eller i fjernvarmesystemer. Til sammenligning vil gasskraftverket på Kårstø, uten CO2-rensing, slippe ut om lag 1 mill. tonn CO2-ekvivalenter pr. år ved full produksjon. Avfallshåndtering er derfor et viktig klimatiltak.

Norge bør forplikte seg til å redusere våre klimagassutslipp med 20 prosent i 2020 i forhold til1990-nivå. Ser en mot 2020, vil det være viktig å redusere avfall til deponi, siden disse utslippene jo lekker ut og dermed belaster Norges klimaregnskap i lang tid fremover. Merutslippene fra denne kilden i Norge vil i 2020 være 10 mill. tonn CO2 ekvivalenter sammenlignet med Sverige, til tross for at Sverige har dobbelt så mange innbyggere som oss.

Sverige har i dag sluttet å legge nedbrytbart avfall på deponi som følge av forbudet som de har innført i to ledd først i 2002, og ytterligere i 2005.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om et lovforbud mot deponering av nedbrytbart avfall fra 1. januar 2009.

8. mai 2007