Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ulf Leirstein og Anders Anundsen om å utrede en statlig fullfinansiert Oslofjord-forbindelse mellom Østfold og Vestfold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Gjennom flere år har det blitt vurdert og debattert behovet for en ny forbindelse mellom Mos og Horten, ved å bygge en tunnel som erstatter dagens fergesamband på strekningen.

Både Østfold fylkeskommune og Vestfold fylkeskommune har gjennom vedtak i folkevalgte organer sluttet seg til at man ønsker utredet et slikt prosjekt. Senest ved at fylkestinget i Vestfold den 26. april 2007 enstemmig fattet følgende vedtak:

"Fylkestinget ber om å få seg forelagt en sak som oppsummerer status for strekningen Vestfold/E-18 og Østfold E-6 som undersjøisk forbindelse med forslag til tiltak og prosesser."

Landets mest trafikkerte fergesamband finner vi i dag på denne strekningen (Moss-Horten). Realiseringen av en tunnel mellom Moss og Horten vil være et meget viktig samferdselsprosjekt sett i nasjonal målestokk, og vil spesielt for næringslivet og innbyggerne i denne delen av landet bety mye. Hvis man får erstattet fergesambandet med en tunnel, vil man styrke regionene på begge sider av fjorden og forsterke samhandlingen mellom disse. Staten bør fullfinansiere en slik tunnel siden staten har ansvaret for riksveinettet. Staten har også et klart ansvar for den ekstraordinære trafikkmengden som i dag belastes lokalsamfunnene.

Sett i lys av den trafikken som allerede i dag vil nyte godt av en tunnel, vil prosjektet etter all sannsynlighet være meget samfunnsøkonomisk lønnsomt. En tunnelforbindelse vil også trolig kunne avlaste en del av den trafikken som i dag belaster Oslo og øvrige veinett.

Dagens fergesamband gir ekstra store utfordringer for de berørte kommuner ved en stor gjennomgangstrafikk. En tunnel som leder trafikken utenfor bykjernen vil kunne avlaste berørte kommuner på en meget god måte, og bidra til å løse lokale samferdselsutfordringer.

Forslagsstillerne ønsker at det snarest mulig blir iverksatt en utredning om tunnel Moss-Horten, og hvor man skisserer mulige løsninger. Forslagsstillerne forutsetter at et slikt prosjekt, og realiseringen av en tunnel, blir fullfinansiert fra statens side, da staten har ansvaret for riksveinettet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen utrede en statlig fullfinansiert Oslofjord-forbindelse mellom Østfold og Vestfold, til erstatning for fergesambandet Moss-Horten.

10. mai 2007