Til Stortinget
Det er bred enighet om at Norge trenger et landbruk som kan bidra
til å sikre en betydelig norsk matvareproduksjon, en tilfredsstillende
matvaresikkerhet, en differensiert bosetting og et bærekraftig kulturlandskap.
Samtidig er norsk landbruk i sterk endring, og det er nødvendig
at den sentrale forvaltningen av landbruket er fleksibel og åpen
for å endre seg i takt med forholdene i landbruket og samfunnet for
øvrig. En modernisering der det legges til rette for bønder som
ønsker å satse, på gründere og fremtidsrettet produksjon er viktig
for å sørge for at ressursgrunnlaget på bygdene utnyttes på best
mulig måte.
Markedsreguleringssystemene har lenge vært et sentralt virkemiddel
i den norske landbrukspolitikken, og vil fortsette å være det i
overskuelig fremtid. Slike reguleringer bryter imidlertid med viktige
markedsprinsipper om fri tilpasning av produksjon basert på pris
og etterspørsel. Markedsordningene må derfor vurderes og moderniseres
kontinuerlig i tråd med samfunnsutviklingen. Ved siden av markedsreguleringene
mottar norske bønder direkte produksjonstilskudd, nyter godt av
skjermingsstøtte og er underlagt produksjonsregulering gjennom konsesjonsgrenser.
Avtalepartene i jordbruksoppgjøret understreket i protokoll av
13. mai 2005 at markedsreguleringssystemene er en grunnleggende
del av virkemidlene i landbrukspolitikken, samtidig som partene
ble enige om at fjørfekjøtt tas ut av reguleringssystemet når det gjelder
avsetningstiltak. Det er paralleller mellom fjørfeproduksjon og
svineproduksjon ved at det er forholdsvis enkelt å regulere produksjonen
innenfor begrensede tidsperioder. Erfaringen med å fjerne markedsreguleringen
av fjørfeproduksjonen må sies å være meget gode. Produksjonen av
kylling har økt kraftig, og etterspørselen har vært høy.
Tiden det tar å endre produksjonen av svin er imidlertid lenger
enn for fjørfe, og deregulering vil skape et potensial for større
prisvariasjoner på svinekjøtt enn det er med dagens målprissystem.
Grisen har mindre betydning enn ku og sau når det gjelder distriktspolitiske
forhold, og lever i likhet med kyllingen stort sett av kraftfôr.
Erfaringene med deregulering innenfor fjørfe tilsier at dette
er et bra virkemiddel for å modernisere norsk jordbruk og bør vurderes
også på andre måter. Utviklingen tilsier at en slik deregulering
kan gjennomføres også for svin. En mer markedsbasert landbrukspolitikk
vil være positivt for bønder som vil satse på fremtidsjordbruket
og for norske forbrukere. Begrunnelsen for å fjerne markedsordningen
for svin må imidlertid ikke være et behov for å subsidiere norsk
landbruk mer.
Markedsordningen er også innrettet med tanke på å overholde WTO-avtalen.
WTO-avtalen er under reforhandling, og det er grunn til å tro at
det vil komme endringer som betyr at den norske landbrukspolitikken
må omlegges ytterligere. I et slikt perspektiv vil det være fremtidsrettet
å ta grep nå, og spesielt for produksjon av svin, som er en produksjon
der det ligger godt til rette for deregulering.
Med utgangspunkt i det som er nevnt foran, er det gode grunner
for å oppheve markedsordningen for svin. Samtidig vil det være nødvendig
å sørge for overgangsordninger. Bakgrunnen for dette er at Nortura
slakter 75 pst. av alle dyr i Norge, og 2 av 5 dyr som Nortura slakter,
selges til private bedrifter før de når forbrukeren. Det har vært
en uttalt politikk at for at Nortura skal fylle rollen som markedsregulator, må
de stå for en stor andel av slaktingen. Samtidig har Nortura hatt
leveringsplikt, samt fordelingsplikt ved underskudd av kjøtt i markedet.
For å få en overgang som ikke setter konkurransen i fare, er overgangsordninger
nødvendig.
Forslagsstillerne vil på denne bakgrunn fremme følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen fjerne markedsordningen på svin.
8. april 2008