Representantforslag fra stortingsrepresentantene Linda C. Hofstad Helleland, Olemic Thommessen, Sonja Irene Sjøli og Peter Skovholt Gitmark om likebehandling av offentlige og private tilbydere av barnevernstjenester og etablering av en nettportal

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Barnevernet skal sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, skal få nødvendig hjelp og omsorg til rett tid. Alle barn som underlegges barnevernets omsorg, har krav på et godt tilbud tilpasset de behov den enkelte måtte ha. Forslagsstillerne vil understreke at det er av stor betydning at man sørger for et kvalitativt godt barnevern når barn plasseres utenfor hjemmet.

Et godt barnevern er et barnevern med stort mangfold av tiltak og tilbud, med høy kvalitet og med god ressursutnyttelse. Det er sterkt behov for å sikre at all kompetanse innen barnevernssektoren kommer ulike barn og ungdom med ulike utfordringer til gode. Private institusjoner og tiltak har mye å bidra med i så måte, og forslagsstillerne vil derfor sikre disse aktørene likebehandling i det offentlige barnevernet. Det skal være likebehandling av offentlige og private tilbydere av barnevernstjenester. For å sikre at det velges riktig tiltak av god kvalitet for det enkelte barn er det viktig med stor grad av åpenhet om innhold og kvalitet i det tilbudet barnevernet har. Informasjon må gjøres enkelt tilgjengelig for alle, herunder foreldre og foresatte, barnevernsansatte, forskere, politikere, journalister og andre som har interesse av å få tilgang på informasjon om barnevernets omsorgsinstitusjoner og tiltak. I dag er det begrenset informasjon tilgjengelig om de tiltak staten har inngått avtaler med, og det er heller ikke lett tilgjengelig informasjon om statens egne plasser.

Ulike kompetansemiljøer knyttet til ulike institusjoner og tiltak representerer et mangfold. Dette mangfoldet har man som politikere et særlig ansvar for å sikre. Derfor må man også legge til rette for rammebetingelsene på en slik måte at alle aktører opererer i markedet på like vilkår, med like krav og med like rettigheter.

Det har vært reist kritikk mot en del aktører i markedet, derfor har også kvalitetskrav og tilsyn vært svært viktig. I dag er det private barnevern preget av faglig kompetanse og mangfold, drevet av idealister med tro på egen virksomhet og med ønske om å bidra til gode liv for barn og unge, ofte med store utfordringer. De private barnevernstiltakene hevder selv at det er kontrollen, tilsynet og kvalitetskravene som har ført til at de i dag leverer en tjeneste med svært høy kvalitet.

Forslagsstillerne ser at det statlige barnevernet i dag har en rekke fordeler og konkurransevridende faktorer i sin favør, som bidrar til innskrenkninger i og avvikling av private tiltak og institusjoner. Forslagsstillerne mener man er i ferd med å miste en rekke faglige retninger og metodiske tilnærminger som kun er representert i privat regi. Med gjeldende anbudssystem og med politiske føringer om at man skal begrense bruken av private aktører, står man i fare for å miste verdifull kunnskap, kompetanse og erfaring på områder hvor nettopp behovet for mangfoldig tilnærming er påkrevd for å kunne gi et forsvarlig og godt tilbud.

For å styrke barnevernet mener forslagsstillerne det er nødvendig å sikre reell likebehandling av offentlige og private aktører i dette markedet. Forslagsstillerne anmoder derfor Stortinget om å be regjeringen vurdere å innføre en bestillerportal, hvor alle tiltak i markedet ligger inne med all nødvendig informasjon. En slik portal vil være en Internett-basert tjenesteportal med et landsdekkende tjenestetilbud. Når barn og unge skal omplasseres, vil man i portalen kunne søke frem et skreddersydd tilbud. De tiltak som ligger i portalen skal være godkjent etter samme kriterier, og alle ønskede opplysninger som tilbudets innhold og formål, beliggenhet, størrelse, kompetanse hos personalet, antall ansatte, ledelse, belegg, pris, eierskap, etableringstidspunkt, vedtekter, evaluering av tilbudet og annen relevant informasjon, vil umiddelbart komme frem. Ved bruk av en slik portal ved innkjøp av tiltaksplasser vil det være underordnet om leverandøren representerer privat eller offentlig virksomhet. En slik portal gir mulighet for staten til å forvalte barnevernets ressurser på en måte hvor man får egnet tilbud til en riktig pris.

Å være registrert i en slik portal vil være en garanti for at tiltaket er godkjent og kvalitetssikret. Forslagsstillerne mener det bør vurderes om tiltak som får pålegg om utbedringer, bør fjernes fra portalen hvis ikke utbedring av pålegg fra tilsynsmyndighet finner sted innen rimelig tid. Tilsynsrapporter fra fylkesmannen legges inn i portalen. Således vil portalen fungere som et kvalitetssikrende ledd og en garanti for kvalitet.

Formålet med tilbudsportalen er å gi oversikt og et sammenligningsgrunnlag mellom tilbudene, slik at det i større grad blir mulig å velge det beste tilbudet til det enkelte barn/den enkelte ungdom som skal plasseres utenfor hjemmet.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

I

Stortinget ber regjeringen iverksette en utredning om utforming og innføring av en Internett-basert tjenesteportal med det formål å gi oversikt og et sammenligningsgrunnlag mellom tilbudene som i dag gis innenfor barnevernet, slik at det blir mulig å velge det beste tilbudet til det enkelte barn/den enkelte ungdom som skal plasseres utenfor hjemmet.

II

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om full likebehandling mellom private og offentlige aktører innenfor barnevernet.

14. april 2010