Representantforslag om miljøstøtteordningen for gods på bane

Dette dokument

  • Representantforslag 89 S (2022–2023)
  • Fra: Mona Fagerås og Lars Haltbrekken
  • Sidetall: 1
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Godstransporten på bane har økt de siste årene i Norge, men nylig kom en stor nedtur for godstransporten: et av selskapene, Green Cargo, gir seg i Norge på grunn av svak lønnsomhet. Det kan bety en svekkelse av godstrafikken på jernbane i Norge. For at ikke trafikken skal reduseres, må eksisterende godsselskaper overta rutene. Men for å kunne gjøre det må de også investere i ny infrastruktur, noe som er krevende med den svake lønnsomheten som er i dag. Nylig ble det klart at Onrail tar over noen av rutene, men fortsatt er det to ruter som ikke vil kjøres. Det kan bety flere tusen flere vogntog på veiene.

Heldigvis finnes det en enkel måte å øke lønnsomheten for gods på bane som ikke koster noe mer enn litt forutsigbarhet og forpliktelse over tid. I dag finnes det en miljøstøtteordning for å gjøre det mer lønnsomt med gods på bane. Ordningen har vært svært vellykket og skapt vekst i godstransporten. Men ordningen er avhengig av årlige bevilgninger på statsbudsjettet. Det gjør at selskapene aldri kan være sikre på om pengene kommer neste år, noe som gjør det risikabelt å investere i nytt materiell. Nå haster det å gi forutsigbarhet og trygghet til godsselskapene, slik at de kan gjøre investeringer i visshet om at pengene vil komme, og man kan opprettholde godstransporten på bane. Sverige har allerede en femårig støtteordning. Nå mener forslagsstillerne det er på tide at Norge får det samme.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å gjøre miljøstøtteordningen for gods på bane til en femårig ordning for å sikre forutsigbarhet og lønnsomhet i bransjen.

17. januar 2023

Mona Fagerås

Lars Haltbrekken