Christian Tybring-Gjedde (FrP): Skattemyndighetene avdekker gjennom sine kontroller hvert år beløp de mener skulle vært gjenstand for beskatning. Skattereglene åpner imidlertid for tolkning på en rekke områder, og det er ofte uenighet mellom skattyter og skattemyndighetene om hva som skal beskattes. Alt skattemyndighetene avdekker er følgelig ikke svindel.
Hvor mye av det skattemyndighetene avdekket hvert år siste 10 år viste seg å være i orden, hvor mye var uenigheter som gikk i skattemyndighetenes favør, og hvor mye antar man var svindel?
Begrunnelse
Skatteetaten kunne 15. januar melde at etatens etterkontroller med blant annet bokettersyn fant at rundt 29 mrd. kroner ikke var oppgitt til beskatning i hhv 2011 og 2012. Til sammen ble dette 58 mrd. kroner. Til sammenligning var dette tallet for 2010 i overkant av 6 mrd. kroner.
Etaten selv har vært påpasselige med å si at dette er beløp de mener skal beskattes, men at mange av tilfellene ikke er endelig avgjort. I pressen er imidlertid disse 58 mrd. kronene i flere tilfeller presentert som skattesvindel.
Det interessante må være å se på historikken og se hvor stor andel i mrd. kroner av skattemyndighetenes påstand om skatt som står seg igjennom klagerunder og rettssaker. Dersom en liten andel står seg, kan dette tyde på at skattemyndighetene går for hardt ut. Dersom en stor andel står seg, kan dette tyde på at kontrollene er blitt bedre de siste år, men det er også fare for at tallene er misvisende i forhold til hva som er korrekt beregnet skatt, fordi mange ikke orker å stå løpet ut med skattemyndighetene.